Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

A szabadonfutómban széthullott a belsõ iparicsapágy, nem tudok mögé benyúlni. Valakinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan lehetne kiszedni?

Ha Novatec agyad van, akkor tudok segíteni, én már túlvagyok egy csapágycserén.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Köszönöm az instrukciókat, ennek megfelelõen fogom szétszedni :)

DonMatteo

DonMatteo

vendég

• fórumtag
  • 162 hozzászólás
Igen, tuti balmenetes! Én a nagyobbik fajta hungarikum biciklikulcsból fûrészeltem hozzá szerszámot, a sima laposvasat könnyedén elkente, de ez nagyon masszív anyag. Kár is szétbarmolni ;-) Ha szétszedted akkor a kérdéses csésze alatt fogsz találni néhány különbözõ vastagságú alátétet, ezekkel tudod beállítani a csapágy szorosságát. (A kopás mértékének megfelelõen kiveszel egyet-kettõt). Én fulladásig tunkoltam MOL lithiumos zsírral és nem ragadnak be a zászlók, talán majd csak télen lehet vele gond, amikor megdermed... de addig még úgyis van ideje hogy kitornázza magából a felesleget.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Köszi, hétvégén megyek szülõkhöz, garázsban rámegyek komolyabban, majd jelzem mire jutottam.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Nem tudom mások mivel szokták én zsírozom. A sok pici apró golyót nem is igen tudod visszarakni zsír nélkül. Ha sikerül kitekerned a fordított menetes csészét mielõtt széthúzod tegyél az egész alá valami tálcát, mert csúnya látvány amikor a sok-sok apró golyó szanaszét gurul a padlón...

Volt már a kezemben jó pár agy amit szétszedtem, eddig eggyel nem boldogultam. Valami ritchey hátsó agy, amit ingyen kaptam. Ezt a csészét nem bírom kitekerni belõle :-( Itt vigyorog a polcon...

Az agy valami '92 körüli LX. Nagyon szeretem, mindig csodálkozom, hogy ennyi év után is milyen penge állapotban van. Tehát még véletlenül se ajánlja senki hogy cseréljem :D
Tavaly a 7es kazit kicseréltem 8/9-esre. Ez STX vagy STX RC. Amikor meglett, kimostam Brigéciolban és adtam neki mûszerolajat (a fórumon is írták, hogy finoman kell kenni, mert tapadni fog a kalapács).
Az a 2 bevágásos cucc az meglett, de elforgott. Ezért nem szedtem szét akkor.

Tehát akkor tutira balmenetes az a gyûrû?
Ha esetleg sikerül szétszedni, akkor mivel kenjem?

Hyde

Hyde

vendég

• felfüggesztett
  • 10 hozzászólás
Hellosztok!

Nem tudom, hogy jó topicba írom, de lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy Gepida Nedao Cruiser keróm.A sárvédõ egyszer csak elkezdett mozogni, gondoltam jó, kikapom hátsó kereket meghúzom a csavart, de, mióta visszaraktam a hátsó kereket azóta mindig vhogy elõre csúszik, és a lánc ez által laza lesz, leesik.
Nem tudok rájönni, hogy miért, pedig rendesen raktam vissza a kereket, meghúztam normálisan, de valahogy mindig elõre csúszik.
Valakinek van ötlete mit b@sztam el?

Elnézést ha rossz helyre írtam!

Zsolt

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Az agy valami '92 körüli LX. Nagyon szeretem, mindig csodálkozom, hogy ennyi év után is milyen penge állapotban van. Tehát még véletlenül se ajánlja senki hogy cseréljem :D
Tavaly a 7es kazit kicseréltem 8/9-esre. Ez STX vagy STX RC. Amikor meglett, kimostam Brigéciolban és adtam neki mûszerolajat (a fórumon is írták, hogy finoman kell kenni, mert tapadni fog a kalapács).
Az a 2 bevágásos cucc az meglett, de elforgott. Ezért nem szedtem szét akkor.

Tehát akkor tutira balmenetes az a gyûrû?
Ha esetleg sikerül szétszedni, akkor mivel kenjem?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Régi LX agyaim vannak, a hátsón a kezettatest elég fémes hangot hallat.
Próbáltam már szétszedni, de nem adta meg magát, így jobbnak láttam nem bántani, nehogy szétbarmoljam. Sheldon utasításai szerint akartam szétszedni, de a kazetta ezt nem akarta...

Kérdés:
valakinek van ötlete, hogy lehetne kenni?
Nekem motorolaj jutott eszembe, az viszonylag sûrû, de bele tudom juttatni (fecskendõvel pl.)

Más alternatíva?

Köszi elõre is

Szedd szét és cseréld ki a golyókat. Gondolom már kicsit lötyög is a kazettatest. Nekem volt már hogy egész betonkeverõ hangig fajult a történet. A tán 3,05mm-es golyók lekoptak 2,9-re...
2×25-30db golyó fog kelleni, de ha sikerül szétszedni akkor úgyis kiderül minden.
Szétszedéshez meg tengely ki, golyók ki és a jobb oldali futófelület peremén van két bevágás, oda legyártod a megfelelõ méretû laposvasat, befogod satuba, rányomod az agyat és letekered, a kerék azért csak elég nagy erõkar hozzá. Ja, és a legfontosabb, a csésze fordított menetes.
Ha így próbáltad és mégsem ment, akkor nem tudom mi a megoldás. Csavarlazító talán segíthet.
Én is próbáltam, hogy olajjal "itattam" az agyat a csésze és a bordástest közti hézagon keresztül, de nem lett jobb a hangja.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Én helyedben szétszedném, ha régi akármi is lehet belül. Ha nem titok meddig jutottál ?

Próbáltam már szétszedni, de nem adta meg magát, így jobbnak láttam nem bántani, nehogy szétbarmoljam. Sheldon utasításai szerint akartam szétszedni, de a kazetta ezt nem akarta...

Kérdés:
Nekem motorolaj jutott eszembe, az viszonylag sûrû, de bele tudom juttatni (fecskendõvel pl.)

Más alternatíva?

Köszi elõre is

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A szabadonfutómban széthullott a belsõ iparicsapágy, nem tudok mögé benyúlni. Valakinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan lehetne kiszedni?

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Megvan a csodafegyver, mûködik..

nalunk ilyen szerszam volt a muhelyben [park] balesetben serult bringakat neztunk meg vele hogy hajlott e a vaz vagy a villa. jo dolog
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Én a triálbringám racsnijába azt szoktam fújni, mellé kicsi mûszerolaj. Havonta, ha poros idõ van hetente egyszer. Minden ilyen elõtt brigivel kimosom.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 hozzászólás
jogos:D

yep!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
a wd 40 nem kenõolaj, hanem 70% petróleum. nem kenésre való. ;)

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 hozzászólás

Kérdés:

Más alternatíva?

Köszi elõre is

WD 40!;) Ahhoz adnak egy nagyon fûszálvékony mûanyag befecskendezõt is! Régi bringámat mindig azzal 'hangtalanítottam' (a leendõre is fogom szerintem használni)!:)

yep!

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás

Kérdés:

Más alternatíva?

Köszi elõre is

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás
Megvan a csodafegyver, mûködik. Mihez is? Régebbi (5, 6, 7 lánckerekes) biciklik modernizálásához. Ahhoz képest, hogy tkp. két nagy csavar csak, az ára elég borsos. 85 dollár a Park Tools változat, 180 euró a VAR-é.
VAR CD-47500 (Contrôleur d'alignement et redresseur de pattes de roues pour fourches et cadres):
http://www.vartools....2f9115d0739e385
http://www.velovert....15/Var-CD-47500
PARK FFG2 (Frame and Fork End Alignment Gauge Set):
http://www.parktool....t=12&item=FFG-2
http://www.parktool....howto.asp?id=40
Ezekkel a villasaruk párhuzamosságát lehet beállítani ill. ellenõrizni. Ha pl. egy 120 avagy 126 mm-es hátsó sarutávolságú országúti bicikli e távolságát mondjuk 126-ra vagy (inkább) 130-ra növeljük (pl. a Sheldon Brown által leírt házilagos módon), a saruk párhuzamosságát is be kell állítani, különben baj lehet. Esetemben ez a fordulatszámmal arányos furcsa recsegésként panaszkodott. Házi megoldást nem találtam, bár próbálkoztam M10-es menetes rudakkal, alátétekkel, csavarokkal. Mivel jópár régebbi francia biciklit újítottam már föl, s nincs vége, a beruházás idõszerûnek látszott (s az E-bay is segített valamicskét).
Jól mûködik, hasznos, fontos, pontos. Erõ is kell hozzá, de kis gyakorlattal könnyen s gyorsan megy. Mûhelyben nélkülözhetetlen.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hú kicsit reggel volt, rosszat írtam... :)
Fele lesz az... :)

Még az is sok.

A sebesség mindent megold.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Hú kicsit reggel volt, rosszat írtam... :)
Fele lesz az... :)

Jani, pedig így van, megnéztem. Nem volt más a közelben. :)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

efi99

efi99

vendég

• fórumtag
  • 245 hozzászólás

Ja persze csavarlazítóval lucskosra lett fújva nagyobb erõkar
meg volt de kb annyit használt neki mint halottnak a csók.:mad:
Megy a szervízbe még garis majd megoldják.

Na szóval, biztos jó irányba tekerted? Az egyik balmenetes.