Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

kossz az infot.keresni fogom oket.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Hívd fel akerékpárboltot http://www.akerekparbolt.hu/ Gyuri úgy emlékszem tud ilyen műhelyt.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

koszi a megerositest.akkor a memmoriam jo.

van otleted hogy melyik (autos?) muhelyben csinalnak ilyet?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Nekem csak 5-ös menethez van meg a készletem. Pedálhoz való méret már igazán jó árban lehet (az 5ös volt kb:8000ft)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

helicoilt melyik muhelyben csinalnak?

ha jol emlekszem Zezo mintha foglalkoztal volna ilyennel.

pedaltmenet mert szet a jobb karban es inkabb megmentenem mint venni egy ujat.

(raadasul 3 tanyeros rsx karok amit nehez lenne potolni)

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Állítom, hogy életedben nem láttál nyomatékkulcsot azon a kínai f*s*n kívül amit megvettél magadnak. Amíg magadat vered át addig nem gond, de a kolléga kérdezett, nem kell úgy beállítani az egész fórum előtt PONTOS KÍNAI NYOMATÉKKULCSKÉNT. Amit én írtam persze, az már homályba veszett a kilométeres hozzászólásaiddal, amivel mindent és mindenkit próbálsz elnyomni.

Innentől kérlek ne válaszolj többet, IGNORE listára tettelek.

:lol:  :lol:

• gaboca1 kedveli ezt

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Örülök neki, csak ez alapján ne jelentsd ki hogy azért mert neked van, minden más terméknek aminek nincs, vagy csak minimális formában kizárt hogy (elég) pontos lehessen.

Állítom, hogy életedben nem láttál nyomatékkulcsot azon a kínai f*s*n kívül amit megvettél magadnak. Amíg magadat vered át addig nem gond, de a kolléga kérdezett, nem kell úgy beállítani az egész fórum előtt PONTOS KÍNAI NYOMATÉKKULCSKÉNT. Amit én írtam persze, az már homályba veszett a kilométeres hozzászólásaiddal, amivel mindent és mindenkit próbálsz elnyomni.

Innentől kérlek ne válaszolj többet, IGNORE listára tettelek.

• Kisherceg kedveli ezt

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

egy alapművet szeretnék nektek belinkelni. íme: http://avaxhm.com/eb...cle-Repair.html le lehet tölteni. pdf fájlban van,több mint 200 oldal. azt hiszem ezt lehet nevezni egyfajta kerékpárszerelői bibliának. a park tool-nak a könyve. ez a letöltő link él: http://uploaded.net/file/80860ygh kb 130 mega. sztem érdemes olvasni,használni. 

• Rabbit és Vejne kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Elmondtam a kollégának a javaslataim, nem értem min megy még a vita.

Azon hogy egy előitéletet általánosítasz és egy véleményt ténynek állítasz be.

Szerinted a kínai pontos.

Nem, szerintem ez a kínai elég pontos. Csak azt nem értem hogy amikor pl. elektronikát veszel és annak nagy része kinai gyártmány (a márkások is tui. nagyjából azok, szép példa a Cree LED-ek, Amerikai cég, Guangdongban gyárt, részben kínai technológia alapján (Cotco)) akkor az miért nem baj? Lehet hogy van különböző, egymástól eltérő minőségű kinai termék is, mint nindenhol máshol, és nem lehet általánosítani? Lehet hogy attól hogy kínai gyártmány még lehet "nyugati szintű" tervezés, lehet hogy a kínai minőségi kontroll is már régen olyan szinten jár mint (vagy túlszárnyalta) a nyugati(t)? A Foxconn (többek között Apple gyártó) pl. 100000 robotot telepít a gyáraiba hogy tovább növelje a minőséget (és persze csökkentse a kiadásokat az egyre növekvő bérekre). A robot pontosabb és következetesebb minőséget tud garantálni mint egy ember, hiába veszed a legjobb (mondjuk német) munkaetikát. Ezzel nem azt mondom hogy pl. a Mighty tökéletes, csak annyit hogy van jó, vagy akár jobb kínai minőség mint a látszólagos előitéleteid/tájekozatlanságod megengedi.

Érdekes hogy az emberek többsége gondolkodás helyett ragaszkodik ahhoz a szeméthalomhoz amivel elárasztottak bennünket.

Nagyon off lenne és órákig vitatkozhatnánk rajta hogy ez valójában így van e, az ő hibájuk e vagy sem, és/vagy mekkora mértékben. Ha ez egy szilárd meggyőződés akkor el kell ásnod a kettős mércét is ami pl. megengedi hogy Sony termékeket vásárolj, stb., mert az ok-okozat lánc őket is érinti, úgysmint különböző jelenlegi háborúkat.

Azért is tart Európa egyre inkább ott, ahol.

Ez is egy ilyen írtózatosan leegyszerűsített általánosítás amiről órákig beszélhetnénk, de unilaterálisan lezártad a témát úgyhogy hagyjuk :)

Van kalibrálási tanúsítványom a nyomatékkulcsomról.

Örülök neki, csak ez alapján ne jelentsd ki hogy azért mert neked van, minden más terméknek aminek nincs, vagy csak minimális formában kizárt hogy (elég) pontos lehessen.

• zeezoltano kedveli ezt

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

A törvény alapján, ami bünteti a hamis reklámot. A német üzlet minőségi kontrollja alapján. A felhasználót védő EU törvények alapján ami az ilyenfajta felelősséget az eladónál helyezi el. Elvileg ez itthon is ugyanúgy működik. Nem tudom mire számítasz egy <10e Ft-os szerszám dobozában, egy hamisíthatatlan hologrammos több tanu által személyesen aláírt jegyzőkönyvre, vagy elég hogy benne van a használati utasításban hogy a gyárban kalibrálták és 4%-ig eltérhet?

Erről a valóságról van kalibrálási tanusítványod? Azt ugye tudod hogy kb. mindenki Kínában gyárt mindent, kinaiak által? Ja, vannak kivételek, mint a Lupine, de hát azért is nagyságrenddel drágább.

Elmondtam a kollégának a javaslataim, nem értem min megy még a vita. Szerinted a kínai pontos. Érdekes hogy az emberek többsége gondolkodás helyett ragaszkodik ahhoz a szeméthalomhoz amivel elárasztottak bennünket. Azért is tart Európa egyre inkább ott, ahol. Részemről a téma bezárva.

Van kalibrálási tanúsítványom a nyomatékkulcsomról.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Nem-nem egyirányú az enyém is. Oldás alatt a kattanást értem, hogy elértem a kívánt nyomatékot.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

A pontosságban nagyon elkalandoztál attól amire gondoltam. Ha nincs kalibrálisi tanúsítvány, akkor mi alapján legyen pontos?

A törvény alapján, ami bünteti a hamis reklámot. A német üzlet minőségi kontrollja alapján. A felhasználót védő EU törvények alapján ami az ilyenfajta felelősséget az eladónál helyezi el. Elvileg ez itthon is ugyanúgy működik. Nem tudom mire számítasz egy <10e Ft-os szerszám dobozában, egy hamisíthatatlan hologrammos több tanu által személyesen aláírt jegyzőkönyvre, vagy elég hogy benne van a használati utasításban hogy a gyárban kalibrálták és 4%-ig eltérhet?

Attól függően hogy aludt a kínai, alapból +20% vagy -20% és ahhoz képest +-4% a pontosság? Sajnos ez nem erős túlzás, ez a valóság.

Erről a valóságról van kalibrálási tanusítványod? Azt ugye tudod hogy kb. mindenki Kínában gyárt mindent, kinaiak által? Ja, vannak kivételek, mint a Lupine, de hát azért is nagyságrenddel drágább.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

A pontosságban nagyon elkalandoztál attól amire gondoltam. Ha nincs kalibrálisi tanúsítvány, akkor mi alapján legyen pontos? Attól függően hogy aludt a kínai, alapból +20% vagy -20% és ahhoz képest +-4% a pontosság? Sajnos ez nem erős túlzás, ez a valóság.

Egyébként nekem Syntace van, de még mindig azt mondom az analóg skálás a legolcsóbb, legmegbízhatóbb és legpontosabb erre a célra, mint valami fos kínai, ami ki tudja mikor kattan. Leírtam mit gondolok, de tőlem mindenki azt vesz amit akar.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

hiába állítom annyira, Nem akar oldani  :(

Úgy érted hogy a tied kétirányú (tehát oldásra is be lehet állítani egy nyomatékot)? Úgy tudom ez egyirányú (a kapcsoló húzás/oldás között kapcsol), oldásnál nem kattan és ezért balos menetest csak érzésre lehet vele meghúzni, de akkor úgy is jobb egy sima kulcsot használni hogy ne tedd tönkre a racsnit a kulcsban nagy nyomatékoknál vagy oldásnál pl. berohadt alkatrészeknél.

Ha racsni típusút szeretnél és még tartós és pontos is legyen (kalibrálási tanúsítvánnyal jön és később is kalibrálható), akkor 40 alatt felejtsd el, de inkább 60-80 a belépő szint. Persze, hogy évente néhányszori használatra nem éri meg. Az alatt amit kapsz, annyira pontos, hogy jobban jársz ha érzésre húzod meg.

Azért nem olyan vészes a helyzet, nem kell idióta árakon agysebészeti pontosságú digitális mérővel ellátott műszer mindenkinek, a mezei 2-24 Nm-es Mighty (~11e) is gyárilag kalibrált (±4%) és van újrakalibrációs lehetősége; ha akár 5-10%-ot eltér a valóságtól még akkor is valószínűbb hogy érzésre az átlagember nem olyan pontos. De ha nagyon nem bízol az olcsóbb tajváni gyártmányokban akkor van drágább német-tajváni gyártmány is: pl. a Syntace/Wera 1-25 Nm ami szintén 4%-ig pontos, csak 37e Ft. Biztos jobb minőségű a racsnija stb. de mire elkoptatom a Mighty-t már álmomban meghúzom kulcs nélkül. Csak oda kell figyelni hogy ne húzd kattanás után tovább, alacsony nyomatékra állítva tárold, ha egy ideig nem használtad akkor alacsony nyomatékon kell egy párszor használni hogy a belső kenés beinduljon meg ilyesmi. Nyeregsínrögzítő csavarokat pl. én is alacsonyabb nyomatékkal szoktam meghúzni mint az ajánlott, eddig nem csúszkált és kissebb az esély katasztrofális törésre nagy megterhelésnél (akkor inkább csússzon, ezért a fék/váltókarokat direkt majdnem kézzel mozgatható lazára szoktam csak húzni, esésnél ne a bilincs/kar törjön hanem tolódjón csak szépen el, azt vissza lehet tolni és a kormány fényezése a karok alatt nem érdekel :)).

persze erre is van trükk, először kisebbre kell állítani és fokozatosan menni a végleges felé.

Pontosan. Ha nem bízol benne alacsonyabbra húzod, ha csúszik/lazul akkor közelítesz a szerszám skálájához. Ha nagyon nem bízol benne akkor elmész valahová ahol van profibb kulcs és azzal leellenőrized mennyire stimmel az olcsó skálája (többféle nyomatékon mert nem feltétlen lineáris). Ha van pénzed milliós karboncuccra akkor meg van pénzed profibb szerszámokra, vagy profibb/garanciás szervízre.

Valószínűleg 1-2 használat után, amikor megérzed hogy mennyi az a nyomaték nem fog kelleni többet.

Ha évente egy párszor használod akkor viszont soha az életben nem fogod megtanulni érzésre meghúzni.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Milyen nyomatékkulcsot tudtok ajánlani a 30-60Nm-es tartományra ami tartós és pontos? Nem bánnám ha nem lenne több 20e-nél.

Először is, több fajta nyomatékkulcs létezik. 20 alatt tartós és pontosban skálásat (beam type) kapsz, mondjuk ezt de ha találsz másikat olcsóbban az is jó lehet. Ha elhajlik, kézzel kell kalibrálni (visszahajlítani) és utána ugyanolyan pontos. Ebből még használtat is vehetsz bagatel összegért, ha nem ütötték verték és a számlap nem görbült vagy sérült, valószínűleg semmi baja.

Ha racsni típusút szeretnél és még tartós és pontos is legyen (kalibrálási tanúsítvánnyal jön és később is kalibrálható), akkor 40 alatt felejtsd el, de inkább 60-80 a belépő szint. Persze, hogy évente néhányszori használatra nem éri meg. Az alatt amit kapsz, annyira pontos, hogy jobban jársz ha érzésre húzod meg.

Ezen kívül még van az órás (dial type), ez már teljesen nem ez az árkategória.

A sima analóg skálásat venném. Van mégegy előnye, ahogy húzod folyamatosan látod a skálán mekkora nyomatéknál tartasz. Pl. ha a kívánt érték 40Nm de 35Nm-nél már nem jó érzés tovább szorítani, megállsz. A racsnisnál mire kattan már lehet túlhúztad (persze erre is van trükk, először kisebbre kell állítani és fokozatosan menni a végleges felé). Valószínűleg 1-2 használat után, amikor megérzed hogy mennyi az a nyomaték nem fog kelleni többet. Pl. én a féket (6-8Nm az előírt), 8.5-9Nm körül húzom meg, odáig megy jó érzéssel. 8Nm kevés, volt már hogy kezdett lazulni. A stucnit pedig ha meghúzom az előírt nyomatékkal, majd kiszakad a csavar, szóval ott min 1-2Nm-el alá állítom, de inkább kézzel húzom meg. Szóval ennyit a nyomatékkulcsról.

freddyke módosította - 2014. augusztus 17. - 21:45

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Most rendeltem úgyhogy még nem tudom milyen jó, de a márka/ára (Icetoolz/21-105 Nm/~9e) nem rossz. Ezek olyan 3-4% pontosságúak szoktak lenni, ami szvsz bőven megfelel.

Na, ilyenem van nekem is. De magán a szerszámon a skála mintha 7Nm-től indulna, ahogy írtam, ez kb a racsnit jó lehúzni, a karbon kormányt nem :( . Ahogy a hajtókart sem, az is 12-13 Nm, és hiába állítom annyira, Nem akar oldani :( Kell mellé egy kicsi is ...

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Szvsz józan paraszti ésszel és némi rutinnal nem kell nyomaték kulcs (van , de nem használom) kivéve a grammániás alu és titán csavarokat ahol szintén alig ér valamit. Miért ? Azért mert eddig ezekből 3-nak szakítottam le a fejét úgy hogy be voltak zsírozva és a max érték 80% ával próbáltam meghúzni őket (ekkor szoktam le teljesen róluk).

Nekem a záróanyát sikerült kiszakítani, persze simán nyomatékkulcs nélkül- Én pedig ekkor szoktam rá. Nem akartam hogy esetleg az új agyban szakadjon el a menet. Elég sűrűn, kb havonta szét bontom hátul, tisztítás miatt. Persze eljátszottam egy teli öntött nagy vizes vödörrel, és a 27cm-es sima villáskulccsal. De nem volt az igazi :D Ez 7-70Nm-ig kalibrálható,de alacsonyabb állásban pl. stucni-hajtókarok, még nem mertem vele kattanásig húzni :) Ebben a tartományban nem bízom benne :)

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Értem, én ezekhez nem használok nyomaték kulcsot, izomból meg lehet húzni.

Lehet hogy tapasztalattal nekem se kell majd, de egyelőre jó lesz :)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

A nagyjára van 2-24 Nm, centerlock-os tárcsához vettem (40 Nm), de a hátsó sorhoz is hasonló kell (és a középtengelyhez, de azt nem nyomatékkulccsal húzod meg).

Értem, én ezekhez nem használok nyomaték kulcsot, izomból meg lehet húzni.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Szvsz józan paraszti ésszel és némi rutinnal nem kell nyomaték kulcs (van , de nem használom) kivéve a grammániás alu és titán csavarokat ahol szintén alig ér valamit. Miért ? Azért mert eddig ezekből 3-nak szakítottam le a fejét úgy hogy be voltak zsírozva és a max érték 80% ával próbáltam meghúzni őket (ekkor szoktam le teljesen róluk).