Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

fenor

fenor

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sikerült visszaraknom mindent. Szerencsére kiderült nem volt baj a kerékkel (csak nem értettem hozzá), így nem kellett kicseréljem. A golyókat sikerült jól bezsírozva visszaraknom.
trifo: köszi.

fenor

Szondos

Szondos

vendég

• fórumtag
  • 156 posts
Hello!
A kérdésem a következõ lenne:
Csúszópapucsosra szeretném átalakítani a vázamat házilag és a kérdés, hogy ez megoldható-e és ha igen, akkor hogyan kezdjek hozzá?
Tange csöves váz.
Profi heggesztõ ismerõs adott a feladathoz és kézügyesség is van bõven:)

Elõre is köszi, Szondos!

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
esetleg bovdencserében nem gondolkozol?
kemény 250ft...

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

-roli

-roli

vendég

• fórumtag
  • 7 posts
Sziasztok. A múltkor is említettem 1topicba azthiszem, hogy estem, de ez most lényegtelen bizonyos mértékben. Ugyanis mikor estem akkor az elsõ váltónak a bowdenje még jobban meglazult, és mostmár ha 1es fokozaton vagyok, akkor a vázon fekszik a bowden és középen meg is van kicsit törve. Ha felváltok 2-es vagy 3-asra akkor már nem fekszik, eléggé feszes, de ugye csakmegvan törve, és hát ha alapból se feküdnie kell a vázon, akkor ez nem kóser. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám ezt kimerevíteni, vagy nemtudom hogy fogalmazzak. Köszi a válaszokat elõre is.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
fenor: a csapágy zsírzáshoz szükséged lesz legaláb egy db kónuszkulcsra. Olyan vékonyra köszörült villáskulcs, ami a te kónuszodhoz való. Anélkül ne nagyon kezdd el szétszedni amásik kereket, mert nem lehetetlen ugyan, de ordasz szopás az összerakás, és szonte biztos, hogy nem lesz jó. Ha nincs otthon kónuszkulcs, akkor egy régivágású lemez bringaszerszám meg egy köszörû lesznek a legjobb barátaid.

Zsírzáshoz visszatérve, a fogaskoszorú leszedése után lazítsd meg a tengely egyik oldalán a kónusz záróanyáját és szedd is le teljesen. A kónuszt óvatosan tekerd ki a tengely végéig úgy, hogy a golyók benn maradjanak. Ekkor pl egy müanyag fecskendõbõl be tudsz nyomni zsírt a golyókhoz. Kis ünyességel át lehet húzni a tengelyt a másik oldalra, még mindig bennmaradó golyókkal, és ott is megismételni a mûveletet. Utána kónusz visszateker, alátétek/záróanya visszarak, beállít, örül. A beállítás azt jelenti, hogy a kiszerelt kerék tengyelye egy picit, icipicit, kotyogjon, és ahogy a gyorszárat megfeszíted, azzal pont múljon el a kotyogás.Valszeg nem jön össze elsõre, tessék próbálkozni.

A golyók visszarakása pedig úgy megy, hogy fogsz egy laposfejû csavarhúzót, meg egy tégely zsírt. Ha szerencséd van, akkor mindkét oldalon egyforma méretû és mennyiségû golyó van. Ha nem, akkor utána kell nézni tipus szerint. Egy tolómérõ a barátod.

Ha megvan, hogy melyik oldalra mennyi és milyen golyó megy, akkor lehet berakosgatni. A golyópájákat kikened zsírral. Mehet vastagon, ujjal. Utána fogod a csavarhúzót, kis zsírt teszel a fejére, azzal felszedsz egy golyót és benyomod a helyére. Ha körbeértél, akkor jön a másik oldal. Ha elég zsírt tettél be, akkor nem fognak kipotyogni. Ha a másik oldal is megvan, akkor tengely vissza, kónusz vissza, kész.

--Trifo

fenor

fenor

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

ha kazetta, akkor kazetta bontó+láncos külcs
http://www.jtgraphic...ssette_tool.jpg
http://di1.shopping....assette Too.jpg

ha racsni, akkor racsnibontó

Az elsõ linked mindjárt a lényegre tapintott,

köszi!

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Milyen sor van rajta?

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
ha kazetta, akkor kazetta bontó+láncos külcs
http://www.jtgraphic...ssette_tool.jpg
http://di1.shopping....assette Too.jpg

ha racsni, akkor racsnibontó

fenor

fenor

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Hello!

Vettem egy új hátsó kereket és át kéne tegyem rá a fogaskerekeket, viszont nem tudom leszedni a régirõl. Van erre valami speciális kulcs? A tengelyt kihúztam (csapágygolyók kipotyogtak) de belülrõl sem tudom megfogni sehogy.

Az új kerék csapágyait is be kéne zsírozzam, de félek ha szétszedem, a csapágygolyók abból is kiesnek, össze lehet azt még egyszer rakni valahogy?

Tud valaki tanácsot adni?

Köszi,
fenor

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 posts

Sziasztok!
Van valakinek tervrajz/méretrajz otthon elkészíthetõ kerékpár/szerelõ/tisztító állványról?

Én pont most csinálok egyet magamnak, ha minden jól megy pár nap múlva kész. Ha elkészült, felrakok pár fotót róla, de élõben is megnézheted.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

A hajtókar jobb-bal menetesen van rögzítve?

Nem, normál menet.
http://www.jensonusa...__15___ALOY.jpg
http://www.jensonusa...________CRM.jpg

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 posts
Sziasztok!

A hajtókar jobb-bal menetesen van rögzítve?

slayer006

slayer006

vendég

• fórumtag
  • 57 posts
van ;)

Sziasztok!
Van valakinek tervrajz/méretrajz otthon elkészíthetõ kerékpár/szerelõ/tisztító állványról?

RTamás

RTamás

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Sziasztok!

_and/or_

_and/or_

vendég

• fórumtag
  • 172 posts

Gumikalapáccsal bármekkorát ráüthetsz, nem lesz baja. Ha csak sima kalapács van a közelben, akkor tegyél a tengelyvégre egy fadarabot.

Rendben, köszi!
Holnap kipróbálom.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Gumikalapáccsal bármekkorát ráüthetsz, nem lesz baja. Ha csak sima kalapács van a közelben, akkor tegyél a tengelyvégre egy fadarabot.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

_and/or_

_and/or_

vendég

• fórumtag
  • 172 posts

a tengelyt inkabb ne utogessed kalapaccsal, mert semmi jot nem fogsz vele elerni. a jobbos kar is ugyanugy jon le mint a balos. ha mindket oldal lent van, akkor kell egy monoblokk kiszedo szerszam meg egy bitang nagy erokar, es ugy tudod majd kiszedni a vazbol.

Az a baj hogy a jobbos karon nincs egyáltalán semmi csavar, hanem átlátok rajta. Gxp rendszerû.
Shimano integrált tengelyes hajtõmûvet már sikerült egyszer leszednem, az egy finom nyomásra kitolódott a jobbos oldalon, de ennél a fire-x-nél nem akar kijönni.

Most akkor megüthetem finoman vagy inkább ne?

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
nekem kézierõvel nem sikerült.elektromos ütvecsavarhúzó(?)-val sikerült:)így kb a teljes hajtómûcsere próbakörrel tartott talán 10 percbe is...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a tengelyt inkabb ne utogessed kalapaccsal, mert semmi jot nem fogsz vele elerni. a jobbos kar is ugyanugy jon le mint a balos. ha mindket oldal lent van, akkor kell egy monoblokk kiszedo szerszam meg egy bitang nagy erokar, es ugy tudod majd kiszedni a vazbol.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

_and/or_

_and/or_

vendég

• fórumtag
  • 172 posts
Visszacsavartam a csavarokat és ugy csináltam ahogy mondtad enté. Sikerült! :) köszi

Most már csak a jobb oldalit kell kiszednem. Gondolom a bal oldali kis tengely csonkra rámérhetek egy kissebb ütést, fa+kalapács hogy kijöjjön, mert tenyérrel nyomkodva nem igazán akar megmozdulni.

Csak akkor csapkodok kalapáccsal, ha jóvá hadjátok. :D