Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Falbontó kalapács, nagy üthetõ végû lapos csavarhúzó nem vékony éllel, jól megtámaszt, leüt.

Most alkalmaztam sikeresen.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Próbáld meg melengetni valamivel:forrasztólámpa,hegesztõpisztoly.Mivel az acélnak és az alumíniumnak más a hõtágulása,valószínû hogy megmozdul a kar.De azonos fémek összegyógyulásánál is sikerrel alkalmazható ez a módszer.De ha nincs menet a lehúzáshoz,akkor nem érdemes visszarakni a kart,és akkor akár le is fûrészelhetõ a tengelyrõl.:)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
probléma: négyszöges bal hajtókart nem bírok lekönyörögni, mert el van nyalódva a külsõ menet amivel le tudnám húzni.
próbáltam eláztatni wd40el, kalapálni (ahogy kell, nem barmolni). erõt növeljek csak, vagy van valami jobb megoldás?
elég elhanyagolt, közel berohadt hajtás...

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
alamínyium-,vagy fakalapács is megteszi,ezt még senki nem írta:)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ha nincs akkor gumikalapacs, vagy kalapacs vulgaris plusz fadarab is megteszi
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Jólvanna' itten van. :D

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Tengely bronzkalapáccsal kiüt...

Minden rendes háztartásban kell, hogy legyen egy bronzkalapács! ;)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Csak a tengely két végérõl szedtem le a "porfogó kupakokat".
Hm, igazából meg sem fordult a fejemben, hogy talán csak le kellene húzni? Abból indultam ki, hogy a Deore agyon a kazetta testet egy imbuszos csavar rögzíti, amihez a kiszedett tengely felõl lehet hozzáérni. A lényeg a lényeg, azért szeretném levenni a kazettát, mert a hétvégén valahogy kiakadtak kalapácsok/?/ és hajtáskor csak üresben forgott elõre a hajtókar. Hogy haladjak is valamit, mérgemben elkezdtem futni a bringával, és csodák csodájára az elsõ szusszanó után újra lehetett tekerni a bringát, mûködött a reteszelés. Bele akarok nézni, hogy mi a fene történhetett, mert lehet még egyszer nem lesz ilyen szerencsém és akkor tolhatom hazáig a gépet. Holnap megpróbálom csak simán lehúzni, már megint össze van rakva.

C. J.
Elõször a kalapálással kísérleteztem, ám mert igazából nem tudtam hogyan rögzül a tengely, nem nagyon erõltettem a dolgot. Holnap újra megpróbálom vagy kiütni a tengelyt vagy lehúzni a kazettát.

Kösz Srácok!

Én is korábbi Shimano-s tapasztalok alapján álltam neki és nem értettem, hogy a fenébe lehet rögzítve, aztán kiderült, hogy sehogy.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 posts

Az az állapot, ami a képeken van, ott valamit leszedtél már? Megpróbáltad már lehúzni? Én a Novatec agyammal jártam így, hogy fél napon át néztem, hogyan van rögzítve a kazetta, aztán meghúztam és lejött.

Csak a tengely két végérõl szedtem le a "porfogó kupakokat".
Hm, igazából meg sem fordult a fejemben, hogy talán csak le kellene húzni? Abból indultam ki, hogy a Deore agyon a kazetta testet egy imbuszos csavar rögzíti, amihez a kiszedett tengely felõl lehet hozzáérni. A lényeg a lényeg, azért szeretném levenni a kazettát, mert a hétvégén valahogy kiakadtak kalapácsok/?/ és hajtáskor csak üresben forgott elõre a hajtókar. Hogy haladjak is valamit, mérgemben elkezdtem futni a bringával, és csodák csodájára az elsõ szusszanó után újra lehetett tekerni a bringát, mûködött a reteszelés. Bele akarok nézni, hogy mi a fene történhetett, mert lehet még egyszer nem lesz ilyen szerencsém és akkor tolhatom hazáig a gépet.

C. J.
Elõször a kalapálással kísérleteztem, ám mert igazából nem tudtam hogyan rögzül a tengely, nem nagyon erõltettem a dolgot. Holnap újra megpróbálom vagy kiütni a tengelyt vagy lehúzni a kazettát.

Kösz Srácok!

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Tengely bronzkalapáccsal kiüt, elõtte kis imbusszal rögzített porvédõket levesz természetesen. Aztán kazettánál lévõ porvédõ eltávolít, csapágyak meg általában tengellyel együtt jönnek. Utána egy 30-35 mm széles 1-2 mm-es laposvassal leveszed. Fordított menetes.

Valószínûleg így kell eljárni, jó erõs laposvassal próbálkozz.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Az az állapot, ami a képeken van, ott valamit leszedtél már? Megpróbáltad már lehúzni? Én a Novatec agyammal jártam így, hogy fél napon át néztem, hogyan van rögzítve a kazetta, aztán meghúztam és lejött.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 posts

Nekem ez így elég zavaros. Kicsit precízebben leírhatnád, milyen is az agy, talán a legjobb egy fotó lenne. Nem hinném, hogy ahhoz, hogy a kazettát le tudjad venni, csapágyat, meg tengelyt kéne eltávolítani.

Kiszedtem újra a kereket egy fénykép erejéig.
Szóval a kazetta testet szeretném valahogy levenni, de útban van a tengely, amit masszívan bent tart az agyban az ipari csapágy. Hogyan lehet kivenni a tengelyt? Mert a kónuszos agyaknál egyszerûen kicsavarom a kónuszt és már jön is ki a tengely, de ennél megállt a tudományom. A nem szakszerû fogalmazásért bocs, a segítséget ezúttal is köszönöm!

Képek itt: http://picasaweb.goo...feat=directlink

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Srácok!
Van egy ipari csapágyas hátsóagyam (author) és le szeretném venni róla a kazettát, mert néha elfelejt rendesen reteszelni és rá akarok nézni jobban, meg ki is takarítanám,hogy mûködjön a cucc. Ám a gondom ott adódik, hogy hogyan lehet kiszedni az agyból a tengelyt, ha az ipari csapágyak masszívan a helyén tartják? A tengelytõl meg nem férek hozzá az agy belsejéhez, hogy levehessem a kazettát.

Nekem ez így elég zavaros. Kicsit precízebben leírhatnád, milyen is az agy, talán a legjobb egy fotó lenne. Nem hinném, hogy ahhoz, hogy a kazettát le tudjad venni, csapágyat, meg tengelyt kéne eltávolítani.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 posts
Srácok!
Van egy ipari csapágyas hátsóagyam (author) és le szeretném venni róla a kazettát, mert néha elfelejt rendesen reteszelni és rá akarok nézni jobban, meg ki is takarítanám,hogy mûködjön a cucc. Ám a gondom ott adódik, hogy hogyan lehet kiszedni az agyból a tengelyt, ha az ipari csapágyak masszívan a helyén tartják? A tengelytõl meg nem férek hozzá az agy belsejéhez, hogy levehessem a kazettát.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Csipisz: nem te vagy az elsõ, aki megtette :) Meg ott van ugye a ParkTool honlapján a repair szekció is, mint hasznás segédlet. Kár, hogy meghalt az öreg...

--Trifo

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Helló!teszek ide egy linket,jól jöhet,némi angollal megáldva olyan problémák is megoldhatóak vele mint pl:36 lyukas agy 28 lyukas felnivel.Sheldon Brown régi motoros,nagyszerû ismerõje a kerékpároknak...

http://www.sheldonbrown.com/

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

Pity_

Pity_

vendég

• fórumtag
  • 87 posts
  • LocationAjka
Köszi szép a segítséget Dózer !
Simán ment minden :-)

Veszt

Veszt

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Köszi. Valószínûleg ez lesz a megoldás.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Most ahogy hidegek lettek a hátsó váltóm elkezdett rakoncátlankodni. Nem akarja a láncot a legkisebb kerékre rakni (7 sebességes). Gondolom a hõtágulás megváltoztatta a bovdenhosszt. Ilyenkor elég a végállás csavarokkal játszani vagy a bovdent is állítani kell? Mert ha igen akkor arra rá kell készülnöm.

Lehet, hogy elég csak egy kis finomhangolás: http://videosmart.hu...aki-ellenorzese

Veszt

Veszt

vendég

• fórumtag
  • 53 posts
Most ahogy hidegek lettek a hátsó váltóm elkezdett rakoncátlankodni. Nem akarja a láncot a legkisebb kerékre rakni (7 sebességes). Gondolom a hõtágulás megváltoztatta a bovdenhosszt. Ilyenkor elég a végállás csavarokkal játszani vagy a bovdent is állítani kell? Mert ha igen akkor arra rá kell készülnöm.