Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6031 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Benzin elég környezetbarát, ahogy használom, ezzel a módszerrel kb évi fél liter fogy el. Flakonba visszaöntöm, lezárom, leülepszik, tetejéről használok, baba, nem kell túragozni.

Sort egy ronggyal lehet legjobban pucolni keréken. Összehajtod a rongyot, h egy csík legyen, oszt oldalról a sorok közét szépen ki tudod vele pucolni. Jobbra-balra húzogatod, közben a racsni szépen forog, tisztul mindenütt. 9s bicajnál van 8 köz ugye nálam. Értelem szerűen nem kell hozzá semmi vegyszer. Gyönyörű gyári fémtiszta lesz max 1 perc alatt. És nem koszol, max a rongyit, azt meg kidobod.

A benzin nem környezetbarát, de környezetbarát módon használod. Ez értékelendő, ha mindenki így vigyázna a környezetre, nem nagyon beszélhetnénk szennyezésről.

Mint ahogy Te is többször leírtad már több fórumon, én is, hogy szerintem miért nem jó a benzin. Annak aki utána szemenként olajozza a láncot és nem méz sűrűségű olajjal, ami garantáltan bejut a csapok közé, valószínűleg nem okoz problémát. Aki nem így csinálja, van rá esély, hogy kenés nélkül/részleges kenéssel fog tekerni amíg az olaj bejut ahova kell, sokkal többet árt mintha ki sem pucolta volna. Ha új láncot kimosol, arról meg már ne is beszéljünk, hogy mekkora felelőtlenség kimosni a gyári kenőanyagot.

Olyan láncolajat használok, ami alig fogja meg a kerekeket, a láncot. Messze könnyebb tisztítani vele a hajtást mint a többivel, amiket próbáltam. Gyakorlott tisztítóként, ha nagyon sietek is minimum negyed óra mire szárazon alaposan letisztítom a lánckerekeket, fogaskeréksort, váltógörgőket. Én már mindent kipróbáltam, cipőfűzőn át a különféle kefékig, rongyig. Ronggyal csak a lánckerekekhez férek, azokat 90% rongy, 10% keféléssel tisztítom. A fogaskeréksorhoz egyáltalán nem férek oda ronggyal, leginkább csak az erős szőrű kefe ami bevált. Értem, hogy mit írsz, de nem elég a sorok között tisztítani, ronggyal pedig pucolja a fogakat, akinek... A kefe nagy részét le is viszi, nem a fogaskeréksor sorai között marad kosz, hanem a fogak ívében egy kevés megkövült lerakódás, amit nagyon nehéz kipucolni. Nem kell ennyire precíznek lenni, elfér az ott.

Tegyük fel, kimosom a láncot úgy hogy enni lehetne róla olyan tiszta lesz. Letisztítom a hajtást a fenti módszerrel. Lánc visszarak, olajoz és már félig koszos is a lánc, mert az olaj feloldja a fogaskerekek ívében maradt lerakodást. Megyek vele 50km-t, ugyanúgy néz ki a lánc mint előtte. Volt értelme?

Nem vitázni akarok, de ha megközelítőleg tiszta a lánc, akkor ráfogok egy rongyot, hátratekerem, ráolajozok, ismétlem és kész, ez tényleg pár perc. Nem gondolom, hogy ezzel az élettartama csökkenne. A ropogó koszt kidolgozza az első 200m-en.

Cn-7701, 105kg, országúton. Stílust passzolom, tekergélek 28-30km/h az utazóm elölt 48, hátul 15-14-es lánckerék a kedvenc. :)

Ja, várj, 2 láncot rotálok 200km-enként, szóval a fennti számot felezni kell. Jövőre cserélős a 15-ös lánckerék, meg az első 48-as. Ezek sem bírnak többet 4-5 ezernél, már most látszik rajtuk egy pici kopás.

Két láncot rotálva már teljesen máshogy hangzik. Bár hogy kimutatható kopás sincs, az furcsa.

freddyke módosította - 2014. augusztus 10. - 22:34

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Milyen lánc, hány kiló vagy és hol mész vele milyen stílusban? Mert erre azért befizetek.

Cn-7701, 105kg, országúton. Stílust passzolom, tekergélek 28-30km/h az utazóm elölt 48, hátul 15-14-es lánckerék a kedvenc. :)

Ja, várj, 2 láncot rotálok 200km-enként, szóval a fennti számot felezni kell. Jövőre cserélős a 15-ös lánckerék, meg az első 48-as. Ezek sem bírnak többet 4-5 ezernél, már most látszik rajtuk egy pici kopás.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Kb ja. Úgy csinálom. Cserébe 4.5-5e km után nincs mérhető kopás a láncon.

Milyen lánc, hány kiló vagy és hol mész vele milyen stílusban? Mert erre azért befizetek.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Azért. A dologhoz annyi kiegészítést hagy tegyek, hogy az 5 perc és a sor tisztítás csak akkor működik ha rendeszeresen, 100 km-ként csinálod. A rákövült szart nem fogod tudni leszedni a sorról és a görgökről csak csavarhúzóval.

Kb ja. Úgy csinálom. Cserébe 4.5-5e km után nincs mérhető kopás a láncon.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Benzin elég környezetbarát, ahogy használom, ezzel a módszerrel kb évi fél liter fogy el. Flakonba visszaöntöm, lezárom, leülepszik, tetejéről használok, baba, nem kell túragozni.

Sort egy ronggyal lehet legjobban pucolni keréken. Összehajtod a rongyot, h egy csík legyen, oszt oldalról a sorok közét szépen ki tudod vele pucolni. Jobbra-balra húzogatod, közben a racsni szépen forog, tisztul mindenütt. 9s bicajnál van 8 köz ugye nálam. Értelem szerűen nem kell hozzá semmi vegyszer. Gyönyörű gyári fémtiszta lesz max 1 perc alatt. És nem koszol, max a rongyit, azt meg kidobod.

Azért. A dologhoz annyi kiegészítést hagy tegyek, hogy az 5 perc és a sor tisztítás csak akkor működik ha rendeszeresen, 100 km-ként csinálod. A rákövült szart nem fogod tudni leszedni a sorról és a görgökről csak csavarhúzóval.

bpdtl

bpdtl

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Én a láncot évente egyszer mosom ki rendesen. ahogy ncc1701 csinálja. Mikor következik, akkor benzines vagy gázolajos (ritkán WD40-es) ronggyal végigtörlöm, majd szárazzal. A sort oldószeres ronggyal tisztítom. Sor takarításra jó egy kidobásra ítélt zokni vagy póló. Olajozás után várok egy kicsit, megjáratom végül szárazzal végigtörlöm az oldallapokon.  

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Én inkább a gyári környezetbarát tisztítószert választom, ami nem csak mossa, de elő is olajozza a láncot. Flakon helyett lehet mélyhűtő dobozt használni, aminek a fedele körben gumírozott, ezt utána le lehet zárni és nem párolog.

A sort és a fogaskerekeket 5 perc alatt mivel? Fújkálni utálok, mert a szer megtalálhatja az utat és csapágyba vagy esetleg a fékre kerül (fröcsögés útján)! Mosás sem jöhet szóba szalagparkettán. Kizárásos alapon a sort szárazon szoktam kefélni, de egy idő után szétkeni az olajat. Amikor nagyon koszos kiveszem a kereket és fürdőkádban szappanos vízzel kefélem le. A lánckerekeket nedves ronggyal suvickolom tisztára. De ha van jobb ötleted (ami szobában kivitelezhető), kíváncsi vagyok.

Egyébként meg ha országúton megyek, a vékony olaj is több száz kilométert kibír, inkább csak ráfogok egy rongyot és újra olajozom, a fenti műsort (nekem az az 5 perc inkább 55) csak több újra olajzás után (kb. 1000km-enként csinálom meg). Az igaz, hogy ráolajozás után ropoghat benne a kosz, de csak pár fordulatig, amíg ki nem dolgozza.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én inkább a gyári környezetbarát tisztítószert választom, ami nem csak mossa, de elő is olajozza a láncot. Flakon helyett lehet mélyhűtő dobozt használni, aminek a fedele körben gumírozott, ezt utána le lehet zárni és nem párolog.

A sort és a fogaskerekeket 5 perc alatt mivel? Fújkálni utálok, mert a szer megtalálhatja az utat és csapágyba vagy esetleg a fékre kerül (fröcsögés útján)! Mosás sem jöhet szóba szalagparkettán. Kizárásos alapon a sort szárazon szoktam kefélni, de egy idő után szétkeni az olajat. Amikor nagyon koszos kiveszem a kereket és fürdőkádban szappanos vízzel kefélem le. A lánckerekeket nedves ronggyal suvickolom tisztára. De ha van jobb ötleted (ami szobában kivitelezhető), kíváncsi vagyok.

Egyébként meg ha országúton megyek, a vékony olaj is több száz kilométert kibír, inkább csak ráfogok egy rongyot és újra olajozom, a fenti műsort (nekem az az 5 perc inkább 55) csak több újra olajzás után (kb. 1000km-enként csinálom meg). Az igaz, hogy ráolajozás után ropoghat benne a kosz, de csak pár fordulatig, amíg ki nem dolgozza.

freddyke módosította - 2014. augusztus 10. - 00:33

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Mit javasolnátok?

Láncbontó szem. Lánc leszed, nagy szájú (plö ice teás) flakonba betesz, 2-3dl benzin ráönt, alaposan összeráz, kivesz, "száradni" felakaszt, bontószemmel visszatesz, olajoz. Ez így pontosan 5 perc. Ha maximalista vagy, akkor vársz az olajozással bicajozás elöttig, h tuti elpárologjon a benzin. És az olajat természetesen le kell törölni a láncról teljesen.

És ugye mindez nem ér semmit, ha a hátsó sorról, illetve az első lánctányérokról ronggyal nem szeded le a szemetet, de ez is benne van az 5 percben. :)

A sima átolajozással az a gond, h ha elkezded oldalra csavarni a láncot, akkor érezni is, h recseg a homok a szemek között. Még az amúgy szemre tiszta láncban is. És a homok+olaj kiválóan koptatja a láncot, sort. Ammeg nálam legalábbis drága, belever az 50 ezerbe. Szóval, inkább az 5 percet választom... :)

ncc1701 módosította - 2014. augusztus 09. - 08:21

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

PM konzolt újított már valaki fel Helicoil-al?

Sz@rul jártam! Az alsó menet kiszakadt. Gondolom a csavar lehetett már kopott, mert mindig nyomatékkal húztam lazán.

Mi lehet a járható út, esetleg M7-re felfúrni vagy helicoil-al  felújítani?

3 hete csináltam meg  Bukiét 7p alatt.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Sz@rul jártam! Az alsó menet kiszakadt. Gondolom a csavar lehetett már kopott, mert mindig nyomatékkal húztam lazán.

A Helicoil nekem bevált. 2000 Ft-ért csinálták meg a Rebám pár éve.

trek8k módosította - 2014. augusztus 08. - 19:23

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ronggyal letöröl, olajoz, pár perc várakozás, letöröl. Másra nincs szükség. Legfeljebb a lelkednek.

Ok, köszi az infót. Kényelmesebb, mint fogkefével fürdetni.   :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Ronggyal letöröl, olajoz, pár perc várakozás, letöröl. Másra nincs szükség. Legfeljebb a lelkednek.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Sziasztok!

Lánctisztítással kapcsolatos kérdésem lenne, nem tudom jó helyre írom-e.

A láncomat 2009-ben tisztítottam utoljára (alaposan, gázolajban fogkefével fürdettem), azóta nem használtam túl gyakran a bicót, 2 éven át érintetlenül pihent, de a lánchoz nem nyúltam, még csak nem is olajoztam. Jelenleg ha papírzsebkendőt a lánchoz nyomom, nagyon gyengén és vékonyan színezi el feketére.  Szemet szúró piszkot nem látok rajta.

Néhány hétig (vagy több) nem lesz időm egy alapos lánctiszításra.

Mit javasolnátok? Olajozzam be a láncot csak úgy?

Vagy inkább várjak egy alapos tisztításig?

Ti hogyan tisztítjátok a láncot?

Úgy is jó a tisztítás ha ronggyal átdörzsölöm?

Úgy emlékszem valahol azt olvastam, láncot olajozni csak alapos tisztítás után szabad, különben a port magába szívja és dörzspapírként fog viselkedni a massza. Ez így van?

Köszönöm előre is.

energy módosította - 2014. július 27. - 22:01

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.561 hozzászólás

Csavarok/átmenő tengely végére "tömítés" gyanánt túlhúzás ellen "a" vagy "b"-re van szükségem?

a: https://www.bike-com...dfett-wei-.html

b: https://www.bike-com...upferpaste.html

Hozzá rögzítő ugye ez lenne: 

https://www.bike-com...nsicherung.html

Eddig is használtam persze de kaptam fehér tégelyekben, megszűnt a forrás. 

Köszönöm.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Ránézésre nekem is ilyen kormánycsapágyam van, ránézésre ilyen hézaggal. Üdv!

Csatlakozom.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Ránézésre nekem is ilyen kormánycsapágyam van, ránézésre ilyen hézaggal. Üdv!

btimar

btimar

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Üdv!

Tegnap vettem egy bringát használtan, gondoltam megérdemel egy kis karbantartást. A kormánycsapággyal kezdtem, szétszedtem, bezsíroztam, visszaraktam. Most csináltam először ilyet, elvileg mindent jó helyre raktam vissza, csak nem emlékszem, hogy a képen jelölt hézagnak ott kell-e lennie, vagy csak én rontottam valamit el. Köszi előre is!

kormcsap1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Most kilazítottam, de így sem tudom behúzni...mi lehet a probléma?

Mostanra megoldódott. Törölhető a hsz.