Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Milyen lánc, hány kiló vagy és hol mész vele milyen stílusban? Mert erre azért befizetek.

Cn-7701, 105kg, országúton. Stílust passzolom, tekergélek 28-30km/h az utazóm elölt 48, hátul 15-14-es lánckerék a kedvenc. :)

Ja, várj, 2 láncot rotálok 200km-enként, szóval a fennti számot felezni kell. Jövőre cserélős a 15-ös lánckerék, meg az első 48-as. Ezek sem bírnak többet 4-5 ezernél, már most látszik rajtuk egy pici kopás.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Kb ja. Úgy csinálom. Cserébe 4.5-5e km után nincs mérhető kopás a láncon.

Milyen lánc, hány kiló vagy és hol mész vele milyen stílusban? Mert erre azért befizetek.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Azért. A dologhoz annyi kiegészítést hagy tegyek, hogy az 5 perc és a sor tisztítás csak akkor működik ha rendeszeresen, 100 km-ként csinálod. A rákövült szart nem fogod tudni leszedni a sorról és a görgökről csak csavarhúzóval.

Kb ja. Úgy csinálom. Cserébe 4.5-5e km után nincs mérhető kopás a láncon.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Benzin elég környezetbarát, ahogy használom, ezzel a módszerrel kb évi fél liter fogy el. Flakonba visszaöntöm, lezárom, leülepszik, tetejéről használok, baba, nem kell túragozni.

Sort egy ronggyal lehet legjobban pucolni keréken. Összehajtod a rongyot, h egy csík legyen, oszt oldalról a sorok közét szépen ki tudod vele pucolni. Jobbra-balra húzogatod, közben a racsni szépen forog, tisztul mindenütt. 9s bicajnál van 8 köz ugye nálam. Értelem szerűen nem kell hozzá semmi vegyszer. Gyönyörű gyári fémtiszta lesz max 1 perc alatt. És nem koszol, max a rongyit, azt meg kidobod.

Azért. A dologhoz annyi kiegészítést hagy tegyek, hogy az 5 perc és a sor tisztítás csak akkor működik ha rendeszeresen, 100 km-ként csinálod. A rákövült szart nem fogod tudni leszedni a sorról és a görgökről csak csavarhúzóval.

bpdtl

bpdtl

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Én a láncot évente egyszer mosom ki rendesen. ahogy ncc1701 csinálja. Mikor következik, akkor benzines vagy gázolajos (ritkán WD40-es) ronggyal végigtörlöm, majd szárazzal. A sort oldószeres ronggyal tisztítom. Sor takarításra jó egy kidobásra ítélt zokni vagy póló. Olajozás után várok egy kicsit, megjáratom végül szárazzal végigtörlöm az oldallapokon.  

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Én inkább a gyári környezetbarát tisztítószert választom, ami nem csak mossa, de elő is olajozza a láncot. Flakon helyett lehet mélyhűtő dobozt használni, aminek a fedele körben gumírozott, ezt utána le lehet zárni és nem párolog.

A sort és a fogaskerekeket 5 perc alatt mivel? Fújkálni utálok, mert a szer megtalálhatja az utat és csapágyba vagy esetleg a fékre kerül (fröcsögés útján)! Mosás sem jöhet szóba szalagparkettán. Kizárásos alapon a sort szárazon szoktam kefélni, de egy idő után szétkeni az olajat. Amikor nagyon koszos kiveszem a kereket és fürdőkádban szappanos vízzel kefélem le. A lánckerekeket nedves ronggyal suvickolom tisztára. De ha van jobb ötleted (ami szobában kivitelezhető), kíváncsi vagyok.

Egyébként meg ha országúton megyek, a vékony olaj is több száz kilométert kibír, inkább csak ráfogok egy rongyot és újra olajozom, a fenti műsort (nekem az az 5 perc inkább 55) csak több újra olajzás után (kb. 1000km-enként csinálom meg). Az igaz, hogy ráolajozás után ropoghat benne a kosz, de csak pár fordulatig, amíg ki nem dolgozza.

Benzin elég környezetbarát, ahogy használom, ezzel a módszerrel kb évi fél liter fogy el. Flakonba visszaöntöm, lezárom, leülepszik, tetejéről használok, baba, nem kell túragozni.

Sort egy ronggyal lehet legjobban pucolni keréken. Összehajtod a rongyot, h egy csík legyen, oszt oldalról a sorok közét szépen ki tudod vele pucolni. Jobbra-balra húzogatod, közben a racsni szépen forog, tisztul mindenütt. 9s bicajnál van 8 köz ugye nálam. Értelem szerűen nem kell hozzá semmi vegyszer. Gyönyörű gyári fémtiszta lesz max 1 perc alatt. És nem koszol, max a rongyit, azt meg kidobod.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én inkább a gyári környezetbarát tisztítószert választom, ami nem csak mossa, de elő is olajozza a láncot. Flakon helyett lehet mélyhűtő dobozt használni, aminek a fedele körben gumírozott, ezt utána le lehet zárni és nem párolog.

A sort és a fogaskerekeket 5 perc alatt mivel? Fújkálni utálok, mert a szer megtalálhatja az utat és csapágyba vagy esetleg a fékre kerül (fröcsögés útján)! Mosás sem jöhet szóba szalagparkettán. Kizárásos alapon a sort szárazon szoktam kefélni, de egy idő után szétkeni az olajat. Amikor nagyon koszos kiveszem a kereket és fürdőkádban szappanos vízzel kefélem le. A lánckerekeket nedves ronggyal suvickolom tisztára. De ha van jobb ötleted (ami szobában kivitelezhető), kíváncsi vagyok.

Egyébként meg ha országúton megyek, a vékony olaj is több száz kilométert kibír, inkább csak ráfogok egy rongyot és újra olajozom, a fenti műsort (nekem az az 5 perc inkább 55) csak több újra olajzás után (kb. 1000km-enként csinálom meg). Az igaz, hogy ráolajozás után ropoghat benne a kosz, de csak pár fordulatig, amíg ki nem dolgozza.

freddyke módosította - 2014. augusztus 10. - 00:33

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Mit javasolnátok?

Láncbontó szem. Lánc leszed, nagy szájú (plö ice teás) flakonba betesz, 2-3dl benzin ráönt, alaposan összeráz, kivesz, "száradni" felakaszt, bontószemmel visszatesz, olajoz. Ez így pontosan 5 perc. Ha maximalista vagy, akkor vársz az olajozással bicajozás elöttig, h tuti elpárologjon a benzin. És az olajat természetesen le kell törölni a láncról teljesen.

És ugye mindez nem ér semmit, ha a hátsó sorról, illetve az első lánctányérokról ronggyal nem szeded le a szemetet, de ez is benne van az 5 percben. :)

A sima átolajozással az a gond, h ha elkezded oldalra csavarni a láncot, akkor érezni is, h recseg a homok a szemek között. Még az amúgy szemre tiszta láncban is. És a homok+olaj kiválóan koptatja a láncot, sort. Ammeg nálam legalábbis drága, belever az 50 ezerbe. Szóval, inkább az 5 percet választom... :)

ncc1701 módosította - 2014. augusztus 09. - 08:21

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

PM konzolt újított már valaki fel Helicoil-al?

Sz@rul jártam! Az alsó menet kiszakadt. Gondolom a csavar lehetett már kopott, mert mindig nyomatékkal húztam lazán.

Mi lehet a járható út, esetleg M7-re felfúrni vagy helicoil-al  felújítani?

3 hete csináltam meg  Bukiét 7p alatt.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Sz@rul jártam! Az alsó menet kiszakadt. Gondolom a csavar lehetett már kopott, mert mindig nyomatékkal húztam lazán.

A Helicoil nekem bevált. 2000 Ft-ért csinálták meg a Rebám pár éve.

trek8k módosította - 2014. augusztus 08. - 19:23

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Ronggyal letöröl, olajoz, pár perc várakozás, letöröl. Másra nincs szükség. Legfeljebb a lelkednek.

Ok, köszi az infót. Kényelmesebb, mint fogkefével fürdetni.   :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Ronggyal letöröl, olajoz, pár perc várakozás, letöröl. Másra nincs szükség. Legfeljebb a lelkednek.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Sziasztok!

Lánctisztítással kapcsolatos kérdésem lenne, nem tudom jó helyre írom-e.

A láncomat 2009-ben tisztítottam utoljára (alaposan, gázolajban fogkefével fürdettem), azóta nem használtam túl gyakran a bicót, 2 éven át érintetlenül pihent, de a lánchoz nem nyúltam, még csak nem is olajoztam. Jelenleg ha papírzsebkendőt a lánchoz nyomom, nagyon gyengén és vékonyan színezi el feketére.  Szemet szúró piszkot nem látok rajta.

Néhány hétig (vagy több) nem lesz időm egy alapos lánctiszításra.

Mit javasolnátok? Olajozzam be a láncot csak úgy?

Vagy inkább várjak egy alapos tisztításig?

Ti hogyan tisztítjátok a láncot?

Úgy is jó a tisztítás ha ronggyal átdörzsölöm?

Úgy emlékszem valahol azt olvastam, láncot olajozni csak alapos tisztítás után szabad, különben a port magába szívja és dörzspapírként fog viselkedni a massza. Ez így van?

Köszönöm előre is.

energy módosította - 2014. július 27. - 22:01

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Csavarok/átmenő tengely végére "tömítés" gyanánt túlhúzás ellen "a" vagy "b"-re van szükségem?

a: https://www.bike-com...dfett-wei-.html

b: https://www.bike-com...upferpaste.html

Hozzá rögzítő ugye ez lenne: 

https://www.bike-com...nsicherung.html

Eddig is használtam persze de kaptam fehér tégelyekben, megszűnt a forrás. 

Köszönöm.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Ránézésre nekem is ilyen kormánycsapágyam van, ránézésre ilyen hézaggal. Üdv!

Csatlakozom.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Ránézésre nekem is ilyen kormánycsapágyam van, ránézésre ilyen hézaggal. Üdv!

btimar

btimar

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás

Üdv!

Tegnap vettem egy bringát használtan, gondoltam megérdemel egy kis karbantartást. A kormánycsapággyal kezdtem, szétszedtem, bezsíroztam, visszaraktam. Most csináltam először ilyet, elvileg mindent jó helyre raktam vissza, csak nem emlékszem, hogy a képen jelölt hézagnak ott kell-e lennie, vagy csak én rontottam valamit el. Köszi előre is!

kormcsap1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Most kilazítottam, de így sem tudom behúzni...mi lehet a probléma?

Mostanra megoldódott. Törölhető a hsz.

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

És a stucni csavarjait ugye kilazítottad előtte? :)

Most kilazítottam, de így sem tudom behúzni...mi lehet a probléma?