Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

Trek3900

Trek3900

törzsvendég

• fórumtag
  • 305 hozzászólás

Lehet le van írva valahol, de nem találtam megfelelő választ, így kérdezek:

MTB 26-os és bizonyos időszakonként ki kell venni a gyors záras kereket elől, csakis elől. 

A kerék visszahelyezésénél akadnak gondok:

1. régebbi bicajnál annyira összezárnak a "fékpofák", hogy a tárcsát csak akkor tudom a kettő közé visszahelyezni ha kicsi csavarhúzóval szétnyitom őket.

2. Mindkét bicajjal 20-30 percet kell eljátszani amíg sikerül betenni úgy a kereket, hogy ne érjem valahol a tárcsához és normálisan-szabadon fusson.

Miként lehetne a két problémát orvosolni?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Nincsen valakinek 1 1/8-os menet metszője? Menetet szeretnék vágni villára. Lehetőleg Bp-en.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

Óhhh, de örülök Nektek ezzel az írással!!!!  :D  :D

A hét elején volt egy balesetem, időm jó részét ágyban töltöm, és azzal foglalkozom, h miként lehetne rendbe hozni a gépet. Szerencsére Ő könnyebben sérült mint én, az egyik ilyen a váltó tartó fül, v papucs enyhe görbülése. (ami számomra kicsit érthetetlen mert a váltómon egy karcolás sem található)

Azt már tisztán látom, h kell vennem egy ilyen szerszámot. De mit és hogyan kell ezzel beállítani??

Azt veszem ki az írásaitokból, h ezt azért szemre nem egyszerű és nem is ildomos. Valaki leírná, ha kérhetném tisztelettel, h mi ennek a metodikája.  :)

Köszönettel!!

az oldalon van egy videó. azon megnézheted,hogyan kell használni: http://www.parktool....ent-gauge-dag-2 egyébként érdemes felmenni a park tool honlapjára,mert sok szerszámhoz raktak videót.

igazából ez a váltófül állító szerszám csak a 3. szerszám amit használni kéne egy tuti jó hátsó részért. és a 4.ha el lenne csavarodva a váz,de erre most nem térek ki. első körben a kereket kell középre húzni,és ki kell centírozni. ehhez küllőkulcs,centírozó állvány,kerék központosság mérő kell. második a papucsok spúrba állítása. ehhez meg ez kell: http://www.parktool....gauge-set-ffg-2 a lap alján van egy pdf,abban látszik hogyan kell használni. ha ez a két dolog megvan,akkor kerék betesz a vázba,és jöhet a váltófül állító szerszám. ha ez is kész,akkor jó lesz a váltás,meg minden.

annyit hozzátennék,h alu,és acél vázakkal lehet leginkább megcsinálni. az aluval csak óvatosan,mert nem túlzottan szereti a hidegalakítást. 

donciccio módosította - 2014. június 08. - 15:38

• simon23 kedveli ezt

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Köszönöm a segítségeteket!

Nem hiszem, h egy szatyor pénzt kidobok a komoly szerszámra. Maradok a középkategóriánál. Már az is nagy előrelépés, h 1000 éves bringázás és szerelés után megtudtam, h kell ilyen szerszám is.  :D Valszeg első körben felkeresek egy szervizt ahol beállítják nekem, természetesen meg fogom venni azért. Nem vagyok duhaj, véletlen baleset miatt kerültem ebbe a cipőbe. A bringáimra nagyon szoktam vigyázni, így kicsi az esélye annak, h naponta használjam ezt a készséget. A legfontosabb most, h be tudjam szerezni az új papucsot, ami első nekifutásra nem egyszerű. 

Még 1x köszönöm a segítséget. 

Ridley Noah Fast 

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

én ezt is megvenném mellé: http://www.rosebikes...-ends/aid:22660 én is ilyen gyclus váltófül beállító szerszámot néztem ki magamnak: http://www.rosebikes...anger/aid:22552

Hű a következő vásárolhatnékkor biztosan ilyet is rakok a kosárba! :D

A fülállító viszont pont az, amit én is mutattam.

Akkor ezek szerint nekem max két harmad árat kell fizetnem, mégiscsak használt szerszámot kapok! :D

Hát, ha megfizeted az új láncod bejáratásának felárát, akkor természetesen igen. Az, hogy közben nyakig sáros lettem, alig forgott el a kerék, az azért nem lesz kevés. :D

...

Szerintem ne sajnáld a pénzt és vedd a Park Tools-t, ahogy olvasom a lenti tippeket, elég kompromisszumosak..

Szerintem az Icetoolz itthonra pontosan elég, ha jól látom a Park Toolhoz képest kb. féláron. Nyilván nem hibátlan, de ezt azért nem használjuk annyit, hogy vérprofi legyen.

500-2500 között láttam korábban a bringaszervízben árat az állításra, egy ezressel számolva kb. 10 alkalom, s megvan a cercám ára. Nálunk nagy a család, ez egy szezonban simán összejön. :D

Ma megcsináltam az edzős bringát is, fini lett.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Röviden, tömören: a váltó helyére kell becsavarni, ott szabadon körbeforog (már amelyik, ahogy olvasom) egy rúd, ami párhuzamos a kerékkel. A rúdon van egy állítható-rögzíthető csúszka, amiből merőlegesen kiáll egy kisebb, szintén állítható mérőrúd. Ez utóbbi kettőt kell a felni több pontjára állítani. Akkor áll jól a váltópapucs, ha a felni minden pontján azonos a távolság. Ha elég erős a szerszám, akkor magával a szerszámmal könnyedén lehet hajlítgatni a váltópapucsot. Szerintem ne sajnáld a pénzt és vedd a Park Tools-t, ahogy olvasom a lenti tippeket, elég kompromisszumosak..

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Óhhh, de örülök Nektek ezzel az írással!!!!  :D  :D

A hét elején volt egy balesetem, időm jó részét ágyban töltöm, és azzal foglalkozom, h miként lehetne rendbe hozni a gépet. Szerencsére Ő könnyebben sérült mint én, az egyik ilyen a váltó tartó fül, v papucs enyhe görbülése. (ami számomra kicsit érthetetlen mert a váltómon egy karcolás sem található)

Azt már tisztán látom, h kell vennem egy ilyen szerszámot. De mit és hogyan kell ezzel beállítani??

Azt veszem ki az írásaitokból, h ezt azért szemre nem egyszerű és nem is ildomos. Valaki leírná, ha kérhetném tisztelettel, h mi ennek a metodikája.  :)

Köszönettel!!

Ridley Noah Fast 

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Szeretném így utólag megköszönni marton kollegának, hogy pár hete - mikor váltófüleket linkelt a bike-discountról egy másik fórumozó kedvéért - akaratlanul is mutatott váltófül állításhoz szerszámokat (a keresés a fülekkel együtt hozta őket). Már kerestem ilyesmit két éve, akkor csak a 150 ájrós shimano jött elő, ennyiért meg annyira nem... 

Ahogy összeállt a haveri körben a következő rendelés, két különböző darabot (Cyclus - 24, Icetoolz 35 euró) meg is vettünk. Ma megérkeztek, persze, hogy ki kellett próbálni. :)

Teljesen jó mindkettő, az Icetoolz cseppet igényesebb, masszívabb darab, a Cyclus egyszerűbb. A Cyclus előnye, hogy a papucsba, használathoz beszorítva is könnyen körbeforog, míg a másik csak úgy használható, ha nincs egészen rátépve. Az olcsóbbiknál magával a karral lehet feszegetni, helyére igazítani a váltófület (itt jön a könnyű körbeforgatás hátránya, mákszemet kottyan), az Icetoolznál a papucsba tekert csavar meghosszabbításába bele kell tekerni egy jó tízcentis tengelyt, azzal lehet adni a hangulatot.

valtoful_szerszam_k.jpg

Akkor ezek szerint nekem max két harmad árat kell fizetnem, mégiscsak használt szerszámot kapok! :D

gaboca1 módosította - 2014. június 07. - 07:01

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

Szeretném így utólag megköszönni marton kollegának, hogy pár hete - mikor váltófüleket linkelt a bike-discountról egy másik fórumozó kedvéért - akaratlanul is mutatott váltófül állításhoz szerszámokat (a keresés a fülekkel együtt hozta őket). Már kerestem ilyesmit két éve, akkor csak a 150 ájrós shimano jött elő, ennyiért meg annyira nem... 

Ahogy összeállt a haveri körben a következő rendelés, két különböző darabot (Cyclus - 24, Icetoolz 35 euró) meg is vettünk. Ma megérkeztek, persze, hogy ki kellett próbálni. :)

Teljesen jó mindkettő, az Icetoolz cseppet igényesebb, masszívabb darab, a Cyclus egyszerűbb. A Cyclus előnye, hogy a papucsba, használathoz beszorítva is könnyen körbeforog, míg a másik csak úgy használható, ha nincs egészen rátépve. Az olcsóbbiknál magával a karral lehet feszegetni, helyére igazítani a váltófület (itt jön a könnyű körbeforgatás hátránya, mákszemet kottyan), az Icetoolznál a papucsba tekert csavar meghosszabbításába bele kell tekerni egy jó tízcentis tengelyt, azzal lehet adni a hangulatot.

valtoful_szerszam_k.jpg

én ezt is megvenném mellé: http://www.rosebikes...-ends/aid:22660 én is ilyen gyclus váltófül beállító szerszámot néztem ki magamnak: http://www.rosebikes...anger/aid:22552

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nekem Park Tools van, teljesen betekerve is körbeforog és nagyon masszív, tehát magával a szerszámmal lehet állítani a váltófület. Nem 100+ EUR-os árkategória, de nem is ennyire olcsó. A teljesen új váltófület be kell állítani, utána szinte feleslegessé válik (attól is függ ki miként használja a vasát).

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

valtoful_szerszam_k.jpg

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Évente 10-20 alkalommal történő használatra, minőségi nyomatékkulcsot szeretnék 20 évre. Mindkét irányban kellene működjön (jobbos, balos). Van még egy probléma, ezek 3/8"-es fejűek, de kellene 1/2"-höz is. Nem tudom a 3/8"->1/2" konverter felfelé mennyire okos dolog 40Nm nyomatéknál.

Ezeket találtam eddig, de nem ragaszkodom hozzá, hogy kerékpárüzletben vásásároljam meg. Az áruk így sokkal barátságosabb mint gyártók katalógusaiból (pl. Beta).

Park Tool TW-2 (A legegyszerűbb szerszám, kalibrációt nem igényel és ahogy olvastam 20 évig simán bírja. Alternatíváját nem találtam, mivel nem tudom magyarul hogy hívják ezt a típust.)

Proxxon MC-100 S (Eddig ez tűnik a legjobb választásnak. Német, de lehet a ferdeszerműek gyártják. Jókat olvastam fórumokon, felhasználói értékelésekben, de túl sokat nem lehet róla tudni.)

Syntace 10-80Nm (Valószínűleg csak jobbos, bár nem tudom eldönteni. A gyártónak ment email, nem válaszol.)

Topeak DTorq DX 4-80Nm (Sajnos itt pontosságot nem adnak meg, neten sem találtam semmit. A tartóssága, kalibrálhatósága is kérdéses. Mindenesetre kedvezőbb az ára mint egy Beta-nak pl.)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

zee: én csak egy rugót látok, de akkor gondolom azt sem kell kenni. Gyárilag véletlen kenték? :)

Ilyesmit általában a rozsdásodás ellen kenik. Vékony anyag, és nem tesz neki jót, hamar kigyengülhet. Olaj is jó helyette, ha rendszeresen kapja.

@zeezoltano: ha veszel egy váltót újonnan, akkor azon zsírozva van gyárilag a rugója.

ncc1701 módosította - 2014. április 02. - 11:02

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Hogy ne nyald le a bütyköket... :D

Én úgy szoktam csinálni, hogy helyére teszem a kihajtót, majd a csavart a tengelybe visszatekerem úgy, hogy egy vastagabb vaslemezzel a szerszámot rögzítem. Így nincs esélye kiugrani a rücskös részből, lehet tépni bátran a 32-es kulcsot. 

---

Igen (négyszög és octalink).

A monoblokk kihajtónál mire kell figyelni?

---

Egyféle kihajtóval tudom szerelni mind a kettőt? 

Gááboor

Gááboor

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás

Gááboor,

felesleges variálni ilyen nyeles cuccokkal, csak a helyet foglalja.

Végy egy ilyet, imbuszkulcsod meg úgyis lesz hozzá.

http://bikepro.hu/ki..._adapterrel_798

freddyke,

jaja, csak a kis egyszerű tengelyszerű pöcökre mondtak 1000+ forintot. Hát nem, nem lesz tartalékom belőle.

Értem.

A monoblokk kihajtónál mire kell figyelni? Nekem a egy négyszögtengelyes közepet kell cserélnem monoblokkra. Ugyan akkor van egy Shimano bb -es70 vagy 71 es közepem is, ami -gondolom hollowtech, ha már a hajtókar is az,-  és octalinkes.. Egyféle kihajtóval tudom szerelni mind a kettőt? 

http://www.socaltrai...ed-BB***SOLD***

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Én is csak úgy hallottam. Rendben ember!

zee: én csak egy rugót látok, de akkor gondolom azt sem kell kenni. Gyárilag véletlen kenték? :)

Vedd kezedbe a váltót és figyeld meg hány irányba mozog így azt is észre veheted hogy mindegyik irányú mozgást vissza húzza egy rugó, még ha nem is látszik.

Tehát hány rugó van benne?

• simon23 kedveli ezt
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Hátsó váltó láncfeszitő rugóját nem kell semmivel kenni ember, úgy csak jobban összeszedi a port!

Én is csak úgy hallottam. Rendben ember!

IAmSpecialized módosította - 2014. március 31. - 19:23

oroberto

oroberto

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Hátsó váltó láncfeszitő rugóját nem kell semmivel kenni ember, úgy csak jobban összeszedi a port!

Let's roll!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Még életemben nem kentem a váltó rugóját, ezt tőled hallom először. Nem hinném hogy nagy szakirodalma van.

Egyébként melyik rugóra gondolsz?

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 hozzászólás

Komplett SLX váltásom lett, folyamatosan szeretnék gondoskodni róla és vigyázni rá.

KMC láncot minden nem aszfaltos tekerés után alaposan száraz ronggyal törlöm, esetenként KMC Chain Lube Pro-val kenem, néhány pörgetés után a felesleget törlöm. A fogaskoszorúról a grízt Park Tool GearClean Brush GSC-1C-el leszedem. A lényeget 80-90%-ban elérem vele, de csillogni nem fog.

A hátsó váltó rugóját mivel kenjem és milyen időközönként?

Innen melyik kategóriában nézelődjek, mi a neve? http://www.bike-disc...aning-agents-70

Milyen egyéb helyeket kell kenni, ami nem igényel szétszerelést a hozzáférése végett?