Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Hi.

Ez a topic ugyan a szerszámokról szól, de mondandóm mégis ehhez a topichoz kapcsolódik a legjobban.

Szeretnék megtanulni rendesen bicót "építeni", szerelni, karbantartani,
és ehhez szükségem lenne valami nagyon jó szakirodalomra.
Tudtok valami jó bicós könyvet, ahol az egész mai MTB ipar és találmányaik, egyes cuccok elõnyei&hátrányai, szerelésük, karbantartásuk stb le van írva?

A kerékfûzéstõl a teleszkóp szétszedésén&karbantartásán át a hajtómû beszereléséig mindent szeretnék tudni, mert a bicómon majd idõvel szinte mindent szeretnék lecserélni, és nem szeretném az összeszerelést másra bízni, mert (általában véve) igazán csak a saját munkámban bízok, csak magamról tudom, hogy lelkiismeretesen, a minõséget szem elõtt tartva dolgozok.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
XT/XTR hajtokar lanckerek tarto csavarja T30-as torx. es barom erosen meg van huzva, ugyhogy kell a jo szerszam
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

tom_mirra

tom_mirra

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,889 posts
akkor ez lefedne mindent.
http://www.lutter.hu...pshop&Itemid=46
e mellé venném:
köszi a gyors választ.
2010.09.22. CM

néha kerékpáros.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

tök hüe vagyok az ilyenhez. segítsetek. akarok venni torx készletet. milyet vegyek? általában bringán milyeneket kell használni?

Bondhus, darabonként is kapható. Nagyon pontos és erõs.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
A legtöbbször T25 (féktárcsák rögzítõ csavarjai), illetve egyes tárcsafékekhez ennél kisebbet. A Jagwire-nek van egy bringás Torx készlete - abba benne van minden, amire szükség lehet (10-15-20-25-27-30-40).

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
a T25 névre hallgató szokott lenni általában a 6 csavaros tárcsákhoz.

és vmi nagyobb (nem tudom pontos nevét) némelyik hajtókarhoz lánctányértartó csavarnak. de én ezt tuti cserélnám imbuszosra.

így bringához általában csak a T25 kell.

tom_mirra

tom_mirra

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,889 posts
tök hüe vagyok az ilyenhez.
segítsetek.
akarok venni torx készletet.
milyet vegyek? általában bringán milyeneket kell használni?
2010.09.22. CM

néha kerékpáros.

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,014 posts
Pedálban, de nemtom van e még.

_Brezo_

_Brezo_

vendég

• fórumtag
  • 221 posts

én 2100ért vettem hozzá szerszámot egy pécsi boltban. vmi berki (nem biztos) vgay vmi hasonló hangzású a márkája, majd holnap megnézem.

Az jó lenne, mert épp megyek is hétvégén Pécsre. Melyik boltban vetted?
Gördülõ eszköz: HARDY1 TEAM '07
Wanted: HARDY1 '06

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,014 posts

Segítsetek! Truvativ monoblokkhoz keresek behajtót! Olcsón, valahol lehet venni? Amiket eddig láttam 5-6E Ft. A bringaboltban egy betekerésért kérnek sztetek pénzt? Be is tekerem nekik, hogy csak meghúzni keljen 2oldalt :)

Howitzer... igen... ez kimaradt :)

én 2100ért vettem hozzá szerszámot egy pécsi boltban. vmi berki (nem biztos) vgay vmi hasonló hangzású a márkája, majd holnap megnézem.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Finom szerkezetekhez csakis finom olaj! A zsírba beleragad a mocsok és takaríthatod egy hétig!

===========

19mm-es kónuszkulcs beszerezhetõ itthon?
Meglazult a Bike+ Denver2 agy kónusza és tolómérõvel ezt mértem... (és igen, jól mértem:))

hoy

hoy

vendég

• fórumtag
  • 71 posts
A másik ami fontos (én megszivtam) a zsír... legyen benne rendesen mert különben a lemezek egymáson tapadnak...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

2006-os Sram x9-es váltókarhoz van valakinek robbantott ábrája? (Kerestem a neten, de nem találtam :(.)

Bowdencsere után nem igazán akar jól mûködni a hátsó váltóm.
A legkisebb fogaskerékre nem akarja letenni a láncot, akárhogy állítgatom, sõt olyat is csinál, hogy szépen megy a váltás, majd néhány méter tekerés után egyszerûen nem teszi le a láncot az eggyel kisebb fogaskerékre.

A váltókar kijelzõje is elcsúszott, 2 fokozattal mutatt kisebbet, mint ahol ténylegesen van a lánc.

Ez okozhatja a fentebb leírt jelenségeket? Gondolok itt arra, hogy nem a kijelzõ csúszott el, hanem maga a váltókar állítódott el, csúsztak el a fogaskerekek. Ezért is kellene a robbantott ábra.
Egyáltalán szét lehet érdemben szedni a váltókart?

Köszi a válaszokat elõre is!

u.

Szét lehet szedni teljesen. Ábrám az nincs, de számomra teljesen logikus szerkezet. Ha szétszeded akkor a tetejével kezd (pici imbuszok), ilyenkor még nem fog darabokra hullani és a kijelzõt is meg tudod igazítan.

A sebesség mindent megold.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts
Sziasztok!

2006-os Sram x9-es váltókarhoz van valakinek robbantott ábrája? (Kerestem a neten, de nem találtam :(.)

Bowdencsere után nem igazán akar jól mûködni a hátsó váltóm.
A legkisebb fogaskerékre nem akarja letenni a láncot, akárhogy állítgatom, sõt olyat is csinál, hogy szépen megy a váltás, majd néhány méter tekerés után egyszerûen nem teszi le a láncot az eggyel kisebb fogaskerékre.

A váltókar kijelzõje is elcsúszott, 2 fokozattal mutatt kisebbet, mint ahol ténylegesen van a lánc.

Ez okozhatja a fentebb leírt jelenségeket? Gondolok itt arra, hogy nem a kijelzõ csúszott el, hanem maga a váltókar állítódott el, csúsztak el a fogaskerekek. Ezért is kellene a robbantott ábra.
Egyáltalán szét lehet érdemben szedni a váltókart?

Köszi a válaszokat elõre is!

u.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

CsorvaGep

CsorvaGep

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
A szerszámod tényleg tökéletes, de azért tudom ajánlani hogy legalább egy pár percre a hûtõbe rakd be, nem kell fagyasztani, a kis hûtéstõl is összébbmegy, könnyebb behúzni..

_Brezo_

_Brezo_

vendég

• fórumtag
  • 221 posts
Segítsetek! Truvativ monoblokkhoz keresek behajtót! Olcsón, valahol lehet venni? Amiket eddig láttam 5-6E Ft. A bringaboltban egy betekerésért kérnek sztetek pénzt? Be is tekerem nekik, hogy csak meghúzni keljen 2oldalt :)

Howitzer... igen... ez kimaradt :)
Gördülõ eszköz: HARDY1 TEAM '07
Wanted: HARDY1 '06

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
ennél nem is kell komolyabb szerszám otthonra :)

Stinkypapa

Stinkypapa

törzsvendég

• fórumtag
  • 362 posts
Sziasztok

Olvasgatam forumba kormánycsapi berakásról, esetemben nem hiszem hogy jegelek, és a vázat se fogom fõzni, se hajszáritozni. A kcs-t azért nem mélyhütözöm mert egy fsa pig dh pro és az alsócsészébe van a csapágy belenyomva aminek nemhiszem jótesz a angy hideg majd a szobahömérsékleten a páralecsapodás, váz egy 08as ns suburban, cro-mo nemfogom fözöcskézni, a festése igy is se valami elképesztõ egy kis hajszáritozás enmhiszem segitene neki. Szerelõkben nemnagyon bizok, láttam már ezt azt amitõl összes f@s*om kettéállt. Most is azért akarom berakni magamnak emrt kedevs szerelõur gondolom ugyhuzta be az alsócsészét hogy a csapágyon keresztül és most akadozik, de kicserélik... Nah sazl enten utánanéztem, találtam egy ilyet:

http://www.instructa...EP286COR/<br />
Meg youtubon is volt pár video... Nah sza laz lenne kérdés menyire tudom elcseszerinteni ezt a dolgot? Olvastam be lehet rakni ferdén..hát nemtom azért az nehéz lehet, azt is olvastam hogy szerszámmal azért jobb emrt akkor biztos párhuzamos lesz, szerintem nehezen lehetne nem párhuzamos mivel a fejcsö is párhuzamos...

Az én szerszámom így néz ki: (12-es acél menetes szár, kb 2cm-es rétegelt facucc, egyik oldal fix másik meg mozgatható)

Valami jótanács még, észrevétel, etc. etc...???:)
Amíg a föld kerek, mindíg lesznek riderek!

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Miben jobb a hosszanti szálas?

Jobban ellenáll a hosszanti összenyomásnak (gyk. kevésbé nyúlós érzés a bowdent húzogatni benne).

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

CsorvaGep

CsorvaGep

vendég

• fórumtag
  • 30 posts
Miben jobb a hosszanti szálas? És nem a kupak vastagságával hanem a rajta lévõ lyukkal volt baj, mert melette jött ki.., levágva lecsiszolva, semmi váltásminõség romlást nem tapasztaltam.