Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.014 hozzászólás

melyik gyûrûre gondolsz?nekem van sima átütõtengelyes agyam is meg változtatható is volt nállam(20mm vs 9mm gyorszár),mindkettõnél szépen ki lehet venni a távtartó alkatrészeket,csak a csapágyat nemtudom kiszedni belõle

sima átütõsre. távtartó alkatrészeket se tudtam kivenni. de lehet, hogy drasztikusabban kellett volna.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Nahat: ez a könyv: http://www.mtbrider.hu/ tán segíthet neked is. Centrírozni nem halálos, csak logika és türelem kell hozzá. Utóbbiból eleinte nagyon sok. Meg persze egy rendes küllõkulcs, de azt megveheted párszáz forintért, csak arra vigyázz, hogy illeszkedjen a te te küllõidhez.

Fejreállított bringa helyett meg jól jön egy bringaállvány. Ennek az alvége 1800Ft körül kapható a Decathlon áruházban. De ha nem szánsz rá ennyit, akkor egy kötéldarabbal vagy rögzítõhevederrel ki lehet kötni a kormányt és simán a falnak támasztani a bringát.

Centrír pesze így nem megy, azt fejjel lefelé. Ott annyi a lényeg, hogy figyelni kell a küllõk irányát. ha mondjuk jobbra tért ki a felni, akkor a balra húzó küllõt kell kicsit feszíteni, a jobbra húzót meg lazítani. Általában úgy célszerû, hogy fél- max egy egész fordulatot tekersz a küllõanyán, majd egy picit vissza, hogy a küllõben maradó csavaró feszültség oldódjon. A fékpofák között lehet nézegetni az oldalirányú ütést, minden körben kicsit beljebb húzva azokat. Vigyázni kell, hogy a felni a váz középvonalából ne jöjjön ki.

A tojás kiszedése már nagyobb harc, de az se lehetetlen azért.

Ha meg végképp nem bírsz vele, akkor eltolod a végén a legközelebbi bótba és 2 ropiért rendbe teszik a kerekedet :)

--Trifo

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
melyik gyûrûre gondolsz?nekem van sima átütõtengelyes agyam is meg változtatható is volt nállam(20mm vs 9mm gyorszár),mindkettõnél szépen ki lehet venni a távtartó alkatrészeket,csak a csapágyat nemtudom kiszedni belõle

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.014 hozzászólás

áhoj!

novatech átütõs elsõ agyból milyen módszer segítségével lehet kiszedni(kiütni?) a csapágyat?

nekem is ez a problémám, de tartok tõle, hogy csak úgy tudom kiszedni, hogy új gyûrût kell eszetergáltatni...

nahat

nahat

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Magyarul komolyabb problémát nem tudtam vele csinálni. Ok köszi. V-féket most úgy beállítottam, hogy az beszarás. Korszakot alkottam, egészen más úgy dolgozni, hogy fejjel lefelé állítom a bringát és nem kell közben tartanom miközben állítgatom a cumót:)

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
[quote name='nahat']Ingyenes felülvizsgálat majd lesz hetek múlva, itt most arról van szó, hogy okoskodva belekontárkodtunk és érdekelne, hogy tudom visszacsinálni, hogy addig se okozzunk problémát.

Nem baj az, ha belekontárkodsz, ebbõl tanul az ember (néha kicsit sok a tanulópénz, de hosszú távon megéri). Nagy Sándor szavaival élve: A kerékpár páratlan finommechanikai alkotás, avatatlan kézzel nem szabad hozzányúlni. Illetve: A kerékpárnál kevés egyszerûbb szerkezet van a világon, tehát kerékpárt szerelni mindenki tud. Hogy a fenti két állításból melyik igaz, azt döntse el mindenki:). Szerintem a második.

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 hozzászólás
vagy ha nem vagy megelégedve a munkával amit végeznek akkor válasz másik mühelyt még ha fizetni is kell érte mindig olcsóbb mint egy rossz vagy nemtörödöm szerelö okozta károk helyrehozatala.a küllök meg nem gáz ha most nem üt a kerék akkor ök elvannak feltéve ha megfelelö célszerszámmal huztatok rajtuk(fogo & co.erösen haza vágja a niplit bár akkor látnád melyiken huztatok úgyhogy nem is fontos)
:D ...Nem,nem tündérke a kívánság,az kívánság. Térdelj csak le szépen!:D

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Nagy király vagy, kösz!

Még annyi, hogy az eltekergetett küllõket (korábbi hozzászólásomban írtam, hogy néhány küllõt próbaképp eltekertünk amikor a féket próbáltuk beállítani) meg kell találni és visszaállítani mert problémát okozhatnak, vagy nem olyan érdekes és felejtsem el? Igazából nem tudom, hogy melyik küllõk voltak azok.

A kerék centrírhez és fûzéshez nem értek, de ha nem nagyon problémás (tehát nincs benne nagy nyolcas, nem ér a fékhez), akkor majd a hetek múlva esedékes átnézésre vidd el. Amennyire tudom a fûzött kerekek küllõ anyái egyébként is fellazulnak (fellazulhatnak) friss fûzés után, amit nem árt utána húzatni. Ezért is van a szervízidõszak:) Szóval nyugodtan vidd vissza és kérd õket, hogy nézzék át.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Zöldre változik a küllõ amit eltekertél, csak erõsen kell ránézni. LOL

A bolt meg monnyon le!
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

nahat

nahat

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Nagy király vagy, kösz!

Még annyi, hogy az eltekergetett küllõket (korábbi hozzászólásomban írtam, hogy néhány küllõt próbaképp eltekertünk amikor a féket próbáltuk beállítani) meg kell találni és visszaállítani mert problémát okozhatnak, vagy nem olyan érdekes és felejtsem el? Igazából nem tudom, hogy melyik küllõk voltak azok.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Az az igazság, hogy már nem igazán akarom visszavinni a boltba. Elöször amikor elhoztam simán visszacsúszkált az ülés a beállított pozícióból, nem voltak meghúzva a kerekek gyorszárjai és már akkor is kocogott a terelõ. Aztán észrevettem, hogy rossz gumit tettek föl (más márkájút mint ami járt volna) ezt kicserélték, viszont úgy adták vissza, hogy szorult a hátsófék a felnihez, továbbra is kocogott a terelõ, és hát igazából meguntam. Szerettem volna magamtól megoldni, fõleg ha pár másodpercrõl van szó.

Kb. tényleg másodpercek alatt meg lehet oldani a dolgot:) Elsõ váltón kell állítani és akkor a váltó terelõlemeze nem fog a lánchoz érni. Ezt az elsõ váltót mûködtetõ váltókaron tudod megtenni. Ahol kijön a bovden a váltókarból, ott lenni kell egy tekerõnek, azzal tudod állítani a láncterelõ lemezt. Legegyszerûbben úgy tudod, hogy menet közben, vagy állványon hajtva beváltod a problémás fokozatba és addig tekered valamelyik irányba a tekerõt, amíg el nem hallgat:) Amikor tekered és mégjobban hangosodik, akkor értelemszerûen rossz irányba tekered és az ellenkezõ irányba kell (ha közelrõl nézed, látod hogy amikor tekered merre mozdul a terelõlemez). Én általában úgy állítom mindig, hogy a két végállásban (elöl legkisebb lánctányár, hátul legnagyobb és fordítva) leellenõrzöm hogy hozzáér e. Ha nem, akkor nagy valószínûséggel a többi fokozatnál sem kell hogy problémát okozzon.

(volt itt a Bikemag tech rovatában az elsõ és hátsó váltók állításáról egy nagyon jó cikk, csak már nem találom. azt érdemes (lenne) át tanulmányozni, mert tényleg jól le van írva benne, hogy mi mire való.)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

nahat

nahat

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Az az igazság, hogy már nem igazán akarom visszavinni a boltba. Elöször amikor elhoztam simán visszacsúszkált az ülés a beállított pozícióból, nem voltak meghúzva a kerekek gyorszárjai és már akkor is kocogott a terelõ. Aztán észrevettem, hogy rossz gumit tettek föl (más márkájút mint ami járt volna) ezt kicserélték, viszont úgy adták vissza, hogy szorult a hátsófék a felnihez, továbbra is kocogott a terelõ, és hát igazából meguntam. Szerettem volna magamtól megoldni, fõleg ha pár másodpercrõl van szó.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
de lehet, de inkabb vidd vissza a boltba ahonnan vetted, mert nem kellene hogy beleerjen. [gyakorlatilag nem kellene ugy kiengedni a boltbol hogy ilyesmit csinal, tessek szepen reklamalni] De ha nem ertesz hozza akkor felo hogy ha hozzanyulsz csak rosszabb lesz. a szerelonek meg kb 20masodperc lesz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

nahat

nahat

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Ingyenes felülvizsgálat majd lesz hetek múlva, itt most arról van szó, hogy okoskodva belekontárkodtunk és érdekelne, hogy tudom visszacsinálni, hogy addig se okozzunk problémát. Szóval a fékpofa már hagyja szabadon futni a felnit, sikerült beállítanunk, viszont nem tudom nem szúrtuk-e el a küllõk csavargatását. Nem félõ-e, hogy egyik másik küllõt túlhúztuk vagy esetleg fordítva...

Másik téma: mi annak az oka, hogy hátsó váltó szélsõ állásainál az elsõ váltón lévõ láncterelõ beleér a lánc mozgásába? Ezt nem lehet valahogy finomhangolni?

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
ha nincs a hátso kerékbe(nagy)8as,nemzavaró,akkor ne nyulj hozzá,kb egy hónap mulva vidd vissza oda ahol vetted hogy nézzék át,pl:fék és váltobovdenek utánállitása ha szükséges,centirozás,ilyenek...végülis egy felülvizsgálat,amit jobb helyeken mondanak is és ingyenes,de ezt azért érdeklödd meg

nahat

nahat

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Üdv. Én szégyellem magam a legjobban a kérdés feltevése miatt, de tegnap faterral próbáltuk beállítani a V-féket hátul, de folyton surlódott, erre gondolván 8-as elkezdtük csavargatni a küllõket hátha, végén rájöttünk, hogy a V-féken lévõ kis rugós csavarokkal kellett megoldani a dolgot, viszont most úgy visszaállítanám a küllõimet eredeti pozícióba:) Szóval honnan tudhatom meg, hogy melyik küllõket babráltuk el? A Bicikli még csak két hetes, kevés a tapasztalat...

kösz
nahat

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
áhoj!

novatech átütõs elsõ agyból milyen módszer segítségével lehet kiszedni(kiütni?) a csapágyat?

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
A légtelenítõ szettek nem szoktak tipusról tipusra - de legalábbis márkáról márkára - változni? Amúgy a tárcsafékes topikban volt régen ilyesmi, hogy bemész autósboltba, veszel vékony gumicsövet, ami illik a fék légtelenítõ catlakozójára, aztán bemész patikába és veszel fecskendõt, ami illik a csõ másik végéhez. Ez eddig kb 200Ft. Plusz az olaj/fékfolyadék. Ha dot-os kell, akkor szintén autósbolt. Ha nem, akkor meg a fékhez ajánlott lötyi sokért.

--Trifo

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Pont ezt akartam írni.vagy ha olyan, akkor két oldalát annyira leköszörülni, hogy egy villáskulccsal ki tudd venni.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

tudnátok mondani nekem hatásos módszert lesarkalt csavar kivételére?fúrni,faragni nem nagyon akarok,de lehet nincs más választás...:(

Ha olyan a csavar, én minidrillel szoktam vágni bele egy lapos csavarhúzónak valót. Ez eddig nekem mindig bejött.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.