Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Én is ezt mondom a rekumbens nem kerékpár.

A sebesség mindent megold.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás

Nekem az a bicikli, aminek két kereke van, kerékpár ugyebár.

kulcsszó. kerékpár
a Rekumbens-t valószínûleg nem véletlen hívják másként.
nem jobb nem rosszabb. más. ennyi

olyan mint a tricikli.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
Nekem az a bicikli, aminek két kereke van, kerékpár ugyebár.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás

Számomra azért nem igazi bringák, mert ha megnézzük a hagyományosakat a pályagépektõl a dh szörnyekig minden ugyanott van rajtuk és a csövek formájától, geometriától, felszereltségtõl eltekintve ugyanazok, én ezeket tekintem kerékpárnak, a rekumbenseket meg teljesen más jármûveknek. Ez olyan, mint a spinning, a spinning nem kerékpározás csak hasonlít rá ugyanígy a rekumbensek nem bringák csak kicsit hasonlítanak rájuk, 2 kerekük van és hajtómû+pedál kombóval hajtjuk õket.
Lehet, hogy idõvel változni fog a véleményem, de most ez van.

Az tény, hogy az általad kerékpárnak tekintett bringáknál minden szinte ugyanott van, De ez számomra csak azt bizonyítja, hogy mûszakilag kevésbé ötletesek, mondhatni unalmasabbak. A fekvõkerékpárok sokkal változatosabbak, sokan sokféle elgondolás alapján fejlesztették, fejlesztik. Rengeteg olyan ötlet, melyeket most már a normál gépeknél is használnak, elõször a rekumbenseknél jelent meg (pl radiál gumi, áramvonalas váz és küllõ, stb).
Egyébként amikor 1933-ban egy fekvõvel egy 47 éves !!! bringás megdöntötte az egy órás sebességcsúcsot (melyet csak 40 évvel késõbb tudott elérni a legendás Eddy Merckx,) akkor pont azért zárták ki a rekumbenseket a kerékpáros versenyekbõl, mert olyan elõnnyel rendelkeztek, mely miatt nem volt fair szerintük, hogy együtt indulhassanak. Az UCI szavazásán csak pár szavazaton múlt, hogy ez lett a vége, és így most nem a rekukat tekintik bringának a legtöbben. Sajnos az embereket nagyban befolyásolja, hogy miket lát a versenyeken, így mivel ott nem indulhattak fekvõbringák, így nem is tudtak elterjedni. És mindez azért történt, mert a tömeggyártók érdekei ezt kívánták.
Tény, hogy szokatlanabbak, furcsák, de ez csak megszokás kérdése. Ha sokkal többen használnának fekvõket, akkor változna a megítélés. Csak mivel nem ismerik, nem látják szinte sehol, így kevesen keresik, ezért keveset gyártanak. A kis sorozat miatt drágábbak, így kevesebben tudják megfizetni. A kör ezáltal bezárult, nehéz belõle kitörni. Talán majd az olajválság segít ezen, ha többeknek kell kerékpárral közlekedni, mert az idõjárás viszontagságait egy burkolt fekvõvel könnyen ki lehet védeni. Vagy azok a versenyek, melyeket az IHPV szervez és nem vonatkoznak rájuk az UCI elõírásai. Ezeken bármilyen csak emberi erõvel hajtott jármû indulhat, nincs diszkriminatív megkötöttség.
Csak megjegyezném még, hogy még "rosszabb" a helyzet a megfogalmazásod alapján, mert a fekvõk között nem csak 2 kerekû és hajtómû+pedál kombóval hajtott van, hanem létezik 3 sõt 4 kerekû is, meg egyéb meghajtású is (pl rowing, mely az evezõsök mozgására hasonlít, melynél sokkal több izom van használva).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Számomra azért nem igazi bringák, mert ha megnézzük a hagyományosakat a pályagépektõl a dh szörnyekig minden ugyanott van rajtuk és a csövek formájától, geometriától, felszereltségtõl eltekintve ugyanazok, én ezeket tekintem kerékpárnak, a rekumbenseket meg teljesen más jármûveknek. Ez olyan, mint a spinning, a spinning nem kerékpározás csak hasonlít rá ugyanígy a rekumbensek nem bringák csak kicsit hasonlítanak rájuk, 2 kerekük van és hajtómû+pedál kombóval hajtjuk õket.
Lehet, hogy idõvel változni fog a véleményem, de most ez van.

A sebesség mindent megold.

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás

nézegettem apumnak ezeket a bringákat és a Rans Cruz modellje nagyon
bejönne, mert tényleg nagyon kényelmes lehet és a fekvõ és a rendes
bringák közötti átmenet is nagyon tetszik, de MIÉRT ILYEN ROHADT DRÁGA???

Teljesen egyetértek, sajnos nagyon drága. Ezen még az sem javít sokat, hogy most jelentõsen alacsonyabb a dollár, mint mikor õsszel az árakat kalkuláltuk. Rendeléskor mindig az aktuális árfolyamból indulunk ki, így ez most kb 400eFt-ra jönne ki.
És hogy miért ilyen drága?
1, A gyártott mennyiség töredéke a megszokott sorozatoknak, így ugyanazon fejlesztési, gyártás-szervezési, stb költség fajlagosan sokkal több.
2, Ez egy neves amerikai gyártó, az ottani 2006-os ár 1025$. Ez már magában kb 200eFt. Viszont erre rájön még a szállítás (gondolnád, hogy több, mint 100eFt?), a vám, majd az Áfa.
Hát ezért. Az úniós gyártók valamivel kedvezõbbek az ottani és az itteni árak összehasonlításában (a szállítás olcsóbb, vám nincs, Áfa meg van benne nekik is), de az elsõ pont rájuk is érvényes.
Ha sokkal többen vennék - olcsóbb lenne, amíg ilyen drága, addig viszont nem veszik sokan. Ez egy ördögi kör, de azon dolgozunk, hogy ugyanazt a minõséget minél olcsóbban tudjuk adni. De ez még csak a jövõ!
A gyártók mindenesetre azt mondják, hogy egy rekumbens kb 30%-al kerül többe jelenleg, mint egy ugyanolyan felszereltségû illetve minõségû hagyományos gép.

mizie

mizie

törzsvendég

• fórumtag
  • 813 hozzászólás

www.ambringa.hu

nézegettem apumnak ezeket a bringákat és a Rans Cruz modellje nagyon
bejönne, mert tényleg nagyon kényelmes lehet és a fekvõ és a rendes
bringák közötti átmenet is nagyon tetszik, de MIÉRT ILYEN ROHADT DRÁGA???

a felszereltségének a minõságe egy kb 70-80 ezres bringáénak felel meg
(ami tökéletes lenne apukámnak) ehhez képest az a 440.000 Ft brutálisan sok...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Azért leírok én is hasonló esetet, hogy méginkább felhívjam a figyelmet
mennyire fontosak az óvintézkedések forgalomban, fõleg alacsony gépek esetén.

Nekem is volt normál, jól látható személyautóval nappal olyan balesetem,
hogy megálltam a fõutvonalra nyíló utca végén a "macisajt" tábla elõtt és lassan araszolva igyekeztem egyre kijjebb jutni, hogy többet lássak és engem is láthassanak, hogy azután ha lehetõség adódik, bemenjek a forgalomba.

Mögöttem egy kicsivel magasabb teherató állt és egyszer csak hatalmasat lökött rajtam hátulról. Kipattantam az autóból és megkérdeztem "mi van, nem látsz??" Erre azt válaszolta, hogy tényleg nem látott, azt hitte már kimentem az utcából és elnézést kér.

Ne is képzeljük el ugyanezt egy bringával, fõleg ha alacsonyabb.

Hasonló másik eset:
Hagyományos bringával mentem és autósok lépésenként haladtak meg-megállva Rákospalota szélén a vasút mellett. Egy, a sorban álló személyautó elõtt gondoltam átmegyek a sorompó felé, mire az megindult és majdnem fellökött pedig az orra elõtt magasan mentem, így jól láthatott.

Szerintem a biztonság nagyon fontos forgalomban.
Az, hogy egyáltalán észre vegyenek.
Amikor jól láthatnak még akkor is adódik veszélyes helyzet, nem, hogy amikor
alatta haladsz a biztonságosan jó láthatósági szintnek, ahol talán megláthat, talán nem. Biztosan csak akkor lát ha hátulról és utól.

Lehet, hogy álló sor mellett gurulsz elõre és az autósnak halvány fogalma sincs arról, hogy mellé ért valaki és kihúzódik a szélére ahol elvileg üres a hely. Kiteszi az indexet és már fordul is.

Szerintem a feltûnõ zászló ill. este a magasan elhelyezett fény mindenképp fontos lehet forgalomban, fõleg alacsony gépnél.

Sokszor nem is gondolunk rá, mennyi veszélyes eset adódhat, jobb megelõzni ezeket.

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás
Bár a rekumbensek alapvetõen valamivel alacsonyabbak a szokásos bringáknál, azért a helyzet nem ennyire rossz. Az inkább városi, vagy túrázásra való rekuk, valamint a két 26"-os kerékkel szerelt versenygépek ugyanolyan jól észrevehetõek, mint bármelyik bringa, mivel a fej ezeknél magasabban van. Sõt mivel szokatlanok, még jobban felfigyelnek rájuk!
A három kerekûekhez (melyek általában alacsonyak) meg általában adnak, vagy legalább javasolják zászló felrögzítését a láthatóság növelése céljából.
Megjegyzem egyszer egy kamion Pesten húzta rám a kormányt úgy, hogy a dugóban álltunk! És a szép az egészben, hogy én autóval voltam, melyet majdnem felborított! Szép lassan jött, és elkezdte felborítani a kocsimat. Úgy menekültem ki a másik oldalon, mert hiába dudáltam, jeleztem neki. Hülyeség ellen nincs orvosság!
Egyébként általában a kamionosok is jobban tartanak egy fekvõbringától, meg jobban ki is szúrják a forgalomban, így melléd érve nagyobb ívben kerülnek ki.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Mindíg megcsodálom ezeket a fekvõ gépeket.
Nem is lehet rossz a légellenállása.
Egyszer Szentendrérõl jöttem hazafelé és a forgalmas út szélén
egy ilyen bringa húzott el az autók mellett.

Akkor az fordult meg a fejemben, hogy bizonyos helyzetekben
ez még annyira sem látszik egy magasabb kocsiból mint a normál ûlõs bringa.
Valami hosszú vékony rugalmas rúdon egy feltûnõ lobogó zászlófélét kellene
az autósok orra elé feltûzni hátulra, hogy láthassák "ott megy valami/valaki".
Esetleg sötétedéskor valamilyen sárga v. vörös fényforrással meg lehetne világítani
a zászlót, hogy jól látható legyen. Netán fényvisszaverõ anyagból is készülhtne,
vagy ilyen csíkokat rá lehetne tenni.
Ilyen erõs hosszu pálcákat amire amire a zászló jönne, a horgászboltokban is árulnak.

Tudom ez inkább a látszani topikba illene de mivel
különösen az alacsony fekvésü bringával köthetõ össze ezért tettem ide.

Bizonyos forgalmi helyzetekben egy kamion simán ráhúzhatja a kormányt mert
nem is gondolja, hogy ott lent van valami, netán valaki.

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás

Háromkerekû rekut hogyan szállítasz? Vonat gondolom kapásból kizárva..

A delta trike-ok (elöl egy kerék, hátul kettõ) között létezik olyan (pl Hase Kettwiesel), mely felállítható a hátsó két kerékre és az ülés hátlapja támasztja meg. Ez például szerintem felvihetõ a vonatra, bár még nem próbáltam. A legnehezebb ügy az ajtón való beemelés, fõleg ha szûk a nyílás.
A tadpole trike-ok között (elöl két kerék, hátul egy) meg olyanok vannak, pl(ICE, HP-Velotechnik), amelyek összecsukhatóak. Így akár egy kocsi csomagtartójába is beleférnek.
Egyébként én személy szerint a trikeokat autóval, tetõn szoktam vinni. Nem kell hozzá más, csak egy normál csomagtartó, amit úgy célszerû beállítani, hogy a két tartó közötti távolság kisebb legyen a tringa tengelytávjánál, de a kerekek ne érjenek le a tetõre, és simán ki kell kötni. Fel biztos nem tud borulni!

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás

Forgalmazó engem is érdekelne.

Elõreláthatólag február-március tájékán fog nyílni az elsõ rekumbens szakbolt. Lesz ott mindenféle fekvõ, egyelõre több mint 20 van raktáron. Ki is lehet majd próbálni õket, hiszen anélkül bajosan lehet eldönteni, hogy melyik a megfelelõbb valakinek. Honlapunk már van, azon sok infót találsz: www.ambringa.hu
Egyébként azt hallottam, hogy más boltban is fognak forgalmazni fekvõt. Az egyik boltot meg is látogattam, de csak vevõcsalogató mintának tették ki, az árát két hónap alatt sem tudták megmondani. A másik boltot még nem ellenõriztem le, de jó lenne, ha minél több helyen lehetne ilyen bringákat látni!

forter

forter

vendég

• fórumtag
  • 47 hozzászólás
Na, hogy áll a gép?
Forgalmazó engem is érdekelne.

Más: Háromkerekû rekut hogyan szállítasz? Vonat gondolom kapásból kizárva..

kit23tian

kit23tian

vendég

• fórumtag
  • 55 hozzászólás
Szia!Hogy álltok a recuval engem nagyon érdekel a téma!Mûködik már?Tapasztalatok, egyensúly, sebesség?Mennyibõl lehet kihozni?Meghajtás?
Szega!Krisztián

BikerPocok

BikerPocok

vendég

• fórumtag
  • 66 hozzászólás
Hihi...másfél évig szerves részeként mûködtem a boltnak.Tehát ottt dolgoztam...nem véletlenül volt a hangsúly a "magyarországon forgalomban lévõ"-n, Amugy nagyon szépen köszönöm!
ONE F**KING SPEED ! ! !

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás
Szia!

http://www.schwalbe....genbandempf.pdf

lapon van 1-2 felni, ( Vuelta Air Line1, Mavic Xx, Rigida Laser, Alesa Columbia R, Alesa X-Plorer ) már csak azt kell kiderítened melyik bolt vállalja a megrendelését. Tudom ajánlani a Ridebike-ot, nem reklám, csak jó tapasztalatok.
Üdv, Tom2

BikerPocok

BikerPocok

vendég

• fórumtag
  • 66 hozzászólás
Sziasztok harcosok! Tudtok-e itthon forgalomban lévõ(hehe) 20és24" os keskeny felnirõl plusz országutiszerû külsõrõl ?

üdv
ONE F**KING SPEED ! ! !

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.721 hozzászólás
Tudtátok, hogy menni a rekumbenssel (értsd: bármilyen, emberi erõvel hajtott jármûvel) sík terepen elért legnagyobb sebesség? Én dobtam egy hátast, mikor elolvastam... Spéci, aero héjjal rendelkezõ csodagéppel gurulta Sam Wittingham 200m-en, repülõrajttal: 117km/h, vazze. Azóta lehet, hogy javítottak is a csúcson...

http://www.wisil.rec...icycle-2000.htm

SanDiablo

SanDiablo

törzsvendég

• fórumtag
  • 443 hozzászólás
Sziasztok! Van Magyarországon olyan forgalmazó, amelyik rekumbensekkel is foglalkozik?
"Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan." Tamási Áron
Durung forever!

Reku

Reku

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Cöváz mindenkinek!!
Március 15. Isaszeg!!A VBB honlapján a tájékoztató.Nézzétek + és hajrá!! HA jó idõ lessz mindenkinek ott a helye!!Leszünk 1 páran rekuval, "sokan leszünk, de még mindíg nem elegen" Gyertek és mutassuk + magunkat!!

Ott talizunk