Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Csak ötletként...
Volt egy ígéretes próbálkozásom, ahol egy régi 105-ös váltógörgõjére tettem két oldalról egy-egy "oldalfalat". Végül is a tefloncsõ vált be.
Meg az egyenes láncvonal az épülõ lengõorrúnál! :)

..és ezt hová...??? felülre a húzó lánchoz, vagy alulra, ami visszamegy a hajtómûhöz...???

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

...csak az a furcsa, hogy hátsó váltókban nem olyan hangos ez kemény mûanyag...:no: ...bizti az a szar...???

Az oldalfal, nem a középrész...

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Próba cseresznye! ;)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Csak ötletként...
Volt egy ígéretes próbálkozásom, ahol egy régi 105-ös váltógörgõjére tettem két oldalról egy-egy "oldalfalat". Végül is a tefloncsõ vált be.
Meg az egyenes láncvonal az épülõ lengõorrúnál! :)

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Amit Én most nem használok, az egy Acor monoblokkra szerelhetõ cucc. Meggyõzõdésem, hogy a kemény mûanyag a hangadó!

...csak az a furcsa, hogy hátsó váltókban nem olyan hangos ez kemény mûanyag...:no: ...bizti az a szar...???

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Jaja, kipróbálom.
Bár engem valóban nem zavar a lánc és a hajtás hangja, de az ember mindig újítani próbál valamit. :)
Esztergálás megy, majd donomitból "faragok" két görgõt, azzal "játszok" egy kicsit.

...ok ha az esztergálást meg tudod oldani (pl. te csinálod, vagy egy cimbi), akkor a próba nem lesz nagy költség, mert azt hiszem az azub görgõjében egy talán 10-es csapágy kell a pórvédõs SKF-ben is valahol egy ezres, ezerötszáz forint a többi meg biztosan nem nagy pénz.:)..ennyi kockázatot meg be lehet vállalni nagy bukta nem lesz, ha mégsem válna be...:)
...kiváncsi leszek a tapasztalatokra...:)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Amit Én most nem használok, az egy Acor monoblokkra szerelhetõ cucc. Meggyõzõdésem, hogy a kemény mûanyag a hangadó!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Jaja, kipróbálom.
Bár engem valóban nem zavar a lánc és a hajtás hangja, de az ember mindig újítani próbál valamit. :)
Esztergálás megy, majd donomitból "faragok" két görgõt, azzal "játszok" egy kicsit.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Értem. Világos.
A belsõs trükk jól hangzik - egyszerû - de azt hiszem megpróbálom a horony esztergálását. Amit linkeltél, az nagyon profi, de python ilyesmirõl írt. Neki nagyon hangos a hasonló görgõje. Nem baj, esztergálni egyszerûbb. :)

....csak az a baj, hogy a zaj relatív, lehet, ami Pythonak hangos az neked már halk. Nálam a sima felületû volt hangos és ahhoz képest (!) lett ezzel a módszerrel halkabb. Neked is az javaslom, ha van gyári görgõd azt ne kúrd el inkább csináltass egy újat és ha nem jön be még mindig ott a gyári. Pl. az M5 görgõje is ilyen hornyolt...

Neked mihez kéne az azubhoz...???

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Értem. Világos.
A belsõs trükk jól hangzik - egyszerû - de azt hiszem megpróbálom a horony esztergálását. Amit linkeltél, az nagyon profi, de python ilyesmirõl írt. Neki nagyon hangos a hasonló görgõje. Nem baj, esztergálni egyszerûbb. :)

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

stoki, ez azt jelenti, hogy lánc-szélességû hornyot esztergáltattál a vezetõ görgõkbe?

...igen, de az olyan széles, mint a láncnak a belsõ O gyûrûje, ami fel szokott feküdni a lánckerékre...

...talán a leghalkabb és a legideálisabb ez lenne : http://www.terracycl..._Code=IdlersALL
, de az enyémmel meg vagyok elégedve...

...még tuningként jó lehet egy másik trükk...Sima görgõknél egy rossz belsõt keresztbe kell vágni görgõ szélességben és ezt ráhúzni a görgõ futó felületére. Sokkal csendesebb lesz. Sajna, ahová a hajtás megy ott nem sokáig tart, de a másik terhelés nélküli görgõ elég sokáig bírja és legalább a hangzavar fele egy darabig ki van iktatva...:)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Vóna nékem is két gyári görgõm és baromi hangosak! (ha esetleg érdekelne valakit) Itt a magas peremek között a jól ismert hátsó váltóban használt fogas görgõk vezetik a láncot. A hangot meg a kemény mûanyag adja! Azért vettem, mert döcinél sûrûn eset le az elsõkerekesrõl a lánc.
A megoldást végül egy egyszerû (a legtöbb rekunál alkalmazott) tefloncsõ adta, ami nem engedte a láncot "belebegni" és (bár nem ez volt a cél) rengeteget csendesített a rendszeren. További elõnyként már nem epilálja a combomat.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
stoki, ez azt jelenti, hogy lánc-szélességû hornyot esztergáltattál a vezetõ görgõkbe?

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
Ellenben a görgõk hangosak, és olyan ellenállása van az egész hajtásnak, mint egy betonkeverõnek, pedig a láncvonal nagyon renden van. Nem szeretnék rá kitámasztót, de olyan szinten orrnehéz, hogy kiszállás után komoly küzdelem kezdõdik az eldõléssel szemben, nem egy álom helyet találni neki.

TAlán segít a megoldásban, mert nekem is ez volt a problémám.:)...Úgy vettem észre a képek alapján, hogy a görgõid simák. Nekem is azok voltak, aztán gondoltam egyet és beleesztergáltattam egy gyûrût a futófelület közepébe, de olyan széleset, amilyen a lánc közepén lévõ gyûrûk szélessége. Ez a középsõ rész kb. 1 milliméterre áll ki a futófelületbõl. Ezzel az apró húzással azt sikerült elérnem, hogy sokkal halkabb lett a rendszer és az ellenállás is csökkent a lánc mindig igyekszik ezen a vékony vonalon szaladni és csak akkor reszeli magát a görgõ széléhez amikor már nagyon ferde a láncvonal valamelyik szélsõ sebesség kapcsolása miatt (ami nálad nincs).
Természetesen nem tudom, hogy a te rendszeredben ahol a lánc tekeredik is beválik-e ez a módszer az én gépem hátsókerék hajtású, ezért ha van rá pénzed és kisérletezõ kedved és annyira nem leszel kiborulva ha esetleg nem jön be, készítess új görgõket. Nekem alu görgõim vannak, de mai fejjel már valószínûleg ipari mûanyagból készíttetném, mert az csendesebb. Próbának kölcsön is adnám az enyéimet, csak az a baj, hogy a tiéden a nagy más méretû...(...a kicsi talán ugyanolyan, vagy hasonló...)

A fenti témához szólva: én szeretem a szûk tûrésû gyári elemeket, de a ferde hegesztéstõl meg-megkottyanó csapágy rágását is, de azt csak rövid távon ;)[/QUOTE]

...ez mit jelent...???

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Váltsunk magyarra, mert kizár valamelyik mod! :)
Amúgy, ha komoly az érdeklõdésed, esetleg dobj priviben egy telefoni elérhetõséget. Ha találok az itthoninál jobb áron szettet, megcsörgetlek és ha kell, elhozom.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Ti prego di voler gradire questo piccolo dono! ;)

:):):):):):):) molto gentile!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Ti prego di voler gradire questo piccolo dono! ;)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Megköszönném, hálás lennék és lekötelezett! Szigorúan tárcsafékes. Torok nem marad szárazon!
Moltograciefiledanke!

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Hah, felmenõid közt kalmárok voltak netán!? :P
Alfine olcsón? Ha érdekel, 1-2 héten belül megyek olaszba, megkérdezem ott mennyibe fájna egy szett, illetve Düsseldorfban van ismeretségem szintén bringás berkekben. Hátha akcióznak...:)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Szép ez, jó ez, csak nekem kicsi a váz...esetleg a villát megvenném. :D

OK! Százért a tied! :)