A magam véleménye:
Van nekem gyári rekum. Profik által kigondolt és megvalósított konstrukció. Amit most építek, az csúnyább, nehezebb. És mégis építek. Miért? Az építésért magáért. Szeretek tervezgetni, rajzolgatni, számolgatni. Szeretek a mûhelyben fúrni-faragni, festeni, összerakni, beállítgatni. Ez egy hobby. És szeretek dicsekedni vele. "Látod komám, ezt én csináltam!" És a bringások nagy része ugyanúgy áll hozzá mint te. Megkérdik, mi a francért görcsöltél vele, hiszen ez ronda és nehéz. Megvetted a sok szerszámot, anyagot, aztán egy ilyen ócskaság lett az eredmény...
Én ilyenkor átváltok filozófia üzemmódba, és megkérdezem, õ miért vett biciklit. Azon a pénzen vehetne benzint, és a kocsijával sokkal hamarabb fenn lenne a Kékesen.
Nem csináljátok ti rosszul amit csináltok, csak egy aprócska piaci szegmenssel nem foglalkoztok túlságosan: A rekubarkácsolókkal. Ezt én (kereskedõként) abszolut megértem, mert egy kereskedõ ebbõl nem él meg, és a fene fog raktáron tartani 1 millió értékû árut, ami talán 20 év alatt fordul meg.
Elõször is, köszönöm, hogy elmondtad a nézõpontodat. Világos, aki szeret barkácsolni, és nem a végeredmény minõsége a lényeg, hanem annak eléréséig megtett út, az nem gyárit vesz. Ez annyira igaz, hogy mindent inkább maga készít, semmint megvegye a gyárit? Például nálunk sokféle gyári ülés kapható rekukhoz, azt minek készíteni? A kényelem az egyik leglényegesebb tulajdonsága a rekuknak, minek azt elrontani egy sajáttal, csak azért, hogy elmondható legyen, "én készítettem"? Kicsit kisarkítva, akkor miért nem készíted el a hajtómûvet is, vagy a kereket? Hol a határ?
Még egy apró megjegyzés. Én úgy érzem, hogy foglalkozunk barkácsolókkal, nem is akárhogy szerintem. Sokaknak segítettem az elmúlt években személyesen már a tervezés fázisában is, rámutattam hibákra, javaslatokat tettem, hogy legalább jobb legyen a saját mû. Miért? Mert azt szeretném, hogy ha már valakit megérintett a reku, akkor ne azzal menjen el a kedve, hogy ócska lesz a gyártmánya. És bizony nem 1 millió értékû árunk van raktáron, hanem kb 25. Ebben rengeteg, kifehjezetten barkácsolóknak tartott alkatrésszel, részegységgel, különlegességgel. Mik ezek? Rekuhoz való ülések, szivacsok, kormányok, vázak, villák, 20"-as kerekek, külsõk, láncvezetõ görgõk, láncvédõ csövek, lámpatartók, spéci táskák, stb. Tényleg úgy érzed, nem foglalkozunk a barkácsolókkal? Mit várnátok még tõlünk?