Hasonlóak a tapasztalataim, nekem is nehezebb az elengedettkezes a Chilivel. Én ezt annak tudtam be, hogy a kis tömeget könnyebben mozdítja ki a hajtó láb. Az nem lehet kérdés, hogy melyiknek könnyebb az eleje!

De ez ebben az esetben nem negatívum!
A Chili estében egy FSA kerék és Sram X9, 1mm.-es Tange csövek, Conti kevlar köpeny áll szemben az Alfine agyváltó, 36 lyukas felni és túraköpenyek stb. súlyával. Figyelembe kell venni azt is, hogy a vezetõ súlya hogy oszlik el. Kis túlzással, de te a homlokcsövön ülsz. Ez lehet jó és lehet rosz. Én nem tudom melyik az ideális...
Szerintem a nagyobb súlynak van egy kiegyensúlyozó szerepe. Igaz, ha elindul nehezebb megtartani vagy visszafordítani.
A recúgbens esetében az összehasonlítás komplikáltabb a lapos homlokcsõszög miatt. Elméletileg ez jobb egyenesfutást kölcsönöz, ennek ellenére kis sebességnél/indulásnál mégis "ideges" (pozitív az utánfutás, tehát sebességre van szüksége). Más magyarázat nem lévén, ezt az ülés alatti forgáspontnak tudom be.
Az Elephant vs. Chili összehasonlítása már egyszerûbb. Mindkettõ 60'-os és 1200-as tengelytávval rendelkezik. A Chili súlypontja alacsonyabb...
A kezdõk egybehangzó véleménye, hogy a Chilivel könnyebb menni.
Én a nehéz Elephantot érzem (sokkal) stabilabnak?!
Lehet, hogy már megszoktuk! Te a Recúgbenst én az Elephantot. Lehet ez a válasz arra is, miért könnyebb menni a Chilivel mások szerint és miért nem érzem én is így. A beidegzõdés erõs befolyásoló tényezõ! A gyakorlat eltompítja azokat az apró rezdüléseket, amit egy kezdõ még megérez.
Ezért lehet tanulságos egy újabb találkozó, sok próbával, eszmecserével, teszteléssel.