Valóban érzõdik h nem voltál még nagy hegyen. A fáradtság sokkal inkább az egyensúly megtartásában jelent problémát. Reku papa nagyon jól leírta h mit érez az ember a "hegyen". A Bionix csak nagyon rövid távon (komoly emelkedõn max. 1/2, legfeljebb 1km-en) segít és nagyon jelentõs többletsúly. Pedig jelenleg aligha van jobb minõségû rásegítés a Bionixnál. Mentem már ilyen géppel.Szélvész feltételének egyáltalán nem felelk meg, de mint kb. egykorú, van egy halovány észrevételem.
A mankókerékkel és tartószerkezetével alapból kb. 2kg többlet tömeget cipelsz magaddal -> még hamarabb elfáradsz, még hamarabb kell mindenféle támasz, segítség. Aztán küzdhetsz a nagyobb gördülõ ellenállással, és a már fáradt figyelmedet (nem szabad lebecsülni a hatását!) is tovább terheled a megszélesedett járgány úton tartásával és a szûk hegyi úton az elõzgetõ jármûvektõl való védelemmel.
Kicsit vitriolosan írták le a többiek, de ez bizony zsákutca.
Ha a probléma gyökerét keressük, akkor lehet, h eljutunk a felismeréshez, és felfedezzük mögötte valamennyiünk közös ellenségét. Az IDÕ.
Általánosan edzett vagy, jó kerékpáros technikád van és sok km-en megszerzett valódi tapasztalatod. A tartós csúcsterhelés viszont lehet, hogy már sok. Fiataloknak ilyenkor lehet azt tanácsolni, hogy edzenek sokat. A mi korosztályunknak már fontosabb az egészségmegõrzés, a teljesítményszint fenntartása.
Tehát gondolatkísérlet szintjén egy tipp: Bionix jelegû rásegítés.
Mankókerék, járókeret pedig majd csak 30-40 év múlva.
Jelentkezz be Regisztrálj

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)
Írta 2011. június 11. - 21:49

Írta 2011. június 11. - 21:25

Vettem a poént, de Reku Papáéhoz hasonló gondokkal küzdök csak éppen nagyban (ugyanis kevésbé vagyok edzett)A hozzászólást poénnak szántam, azért raktam utánna azt a vigyori izét.

Írta 2011. június 11. - 21:13

Írta 2011. június 11. - 20:21

Rákerestem az Aba napokra, de áprilistól - szeptemberig van dátum. Mikor lesz?
Régebben még fent volt a 2011-es aba.hu események pdf fájlban, júni 17-18-19.
Most nem találom és nagy a csend.

Lompi nincs kedved átkarikázni és szétnézni hogy most mi is van?

Írta 2011. június 11. - 18:01

Szélvész A mankókerékkel és tartószerkezetével alapból kb. 2kg többlet tömeget cipelsz magaddal -> még hamarabb elfáradsz, még hamarabb kell mindenféle támasz, segítség. Aztán küzdhetsz a nagyobb gördülõ ellenállással, és a már fáradt figyelmedet (nem szabad lebecsülni a hatását!) is tovább terheled a megszélesedett járgány úton tartásával és a szûk hegyi úton az elõzgetõ jármûvektõl való védelemmel. Ha a probléma gyökerét keressük, akkor lehet, h eljutunk a felismeréshez, és felfedezzük mögötte valamennyiünk közös ellenségét. Az IDÕ.
Téves a kiindulás. Az idõ másodlagos, a leadott teljesítmény a szûk keresztmetszet. Amikor már le vagyok amortizálódva, az 5 km/h is igénybe vesz, mondjuk 12%-os emelkedõn, hátul 12 kilós pakkal, órákon át. A leadott teljesítmény 95% ilyenkor emelkedési munkára fordítódik. Ha 5 km/h helyett 4 km/h-val tudnék menni, akkor 25%-kal kisebb teljesítményt kellene leadnom. A két kiló (nincs az annyi!) csupán 1,5% túlsúly, ennyivel növeli a teljesítményigényt.
Írta 2011. június 11. - 16:03

Bionix jellegû rásegítés.
jellegû
Írta 2011. június 11. - 15:16

Gondolatkísérletezzünk!
... Rekuval. Gond ugyebár a lassú mászás, az egyensúly miatt. Márpedig amikor sokat mászik az ember, szerpentinen felfelé, akkor hajlamos lelassulni...
Szélvész feltételének egyáltalán nem felelk meg, de mint kb. egykorú, van egy halovány észrevételem.
A mankókerékkel és tartószerkezetével alapból kb. 2kg többlet tömeget cipelsz magaddal -> még hamarabb elfáradsz, még hamarabb kell mindenféle támasz, segítség. Aztán küzdhetsz a nagyobb gördülõ ellenállással, és a már fáradt figyelmedet (nem szabad lebecsülni a hatását!) is tovább terheled a megszélesedett járgány úton tartásával és a szûk hegyi úton az elõzgetõ jármûvektõl való védelemmel.
Kicsit vitriolosan írták le a többiek, de ez bizony zsákutca.
Ha a probléma gyökerét keressük, akkor lehet, h eljutunk a felismeréshez, és felfedezzük mögötte valamennyiünk közös ellenségét. Az IDÕ.
Általánosan edzett vagy, jó kerékpáros technikád van és sok km-en megszerzett valódi tapasztalatod. A tartós csúcsterhelés viszont lehet, hogy már sok. Fiataloknak ilyenkor lehet azt tanácsolni, hogy edzzenek sokat. A mi korosztályunknak már fontosabb az egészségmegõrzés, a teljesítményszint fenntartása.
Tehát gondolatkísérlet szintjén egy tipp: Bionix jelegû rásegítés.
Mankókerék, járókeret pedig majd csak 30-40 év múlva.

Írta 2011. június 11. - 14:56

valaki olyan is szólhatna érdemben aki esõben, szélben, csomaggal begyûjtött már néhány 2000-2500m körüli hágót
Utoljára 13 éves koromban voltam hegy közelében, amikor a szüleimmel Sajgótarlánban voltam nyaralni. Most 35 vagyok. Nem igazán tudom milyen kaptatón menni kilómétereket. A családi nyaralás idõ, autó, és szponzor hiányában az idén ismét elmarad, talán majd jövõre eljutok a gyerekeimmel pár napra valami magaslatra, mert õk még életükben nem láttak hegyet. A hozzászólást poénnak szántam, azért raktam utánna azt a vigyori izét.
Írta 2011. június 11. - 12:39

valaki olyan is szólhatna érdemben aki esõben, szélben, csomaggal begyûjtött már néhány 2000-2500m körüli hágótVégülis semmi. Sõt! A termokulacsot is lehetne helyettesíteni egy cumisüveggel, hogy a nagy emelkedõn föl ne törje a szájpadlásod. Kaptatás közben a sisak is meleg lehet, helyette inkább reflexcsíkos matózsapkát javasolnék péntek feliratú tárolózsebes szakállkával, a láthatósági zászló helyett pedig elég egy seprûnyél is.
Írta 2011. június 11. - 12:25

Írta 2011. június 11. - 08:32

Írta 2011. június 10. - 20:06

Már beszélgettünk róla. Azon gondolkodtunk, hogy Nagyszebenig lemennénk autóval, és onnan egy körtúrát tekernénk. Én még soha nem jártam arrafelé, és Romániában is Csau alatt voltam utoljára. Szerinted magyar turistaként problémamentes az a vidék? Angolul, németül beszélek, románul semmit.
Nem hinném, hogy bármi problémád akadna azért mert magyar vagy...
az angollal lehet érvényesülni
persze érdemes a déli oldalt is megnézni, és vissza az Olt völgyén pl. ami szintén nagyon szép csak eléggé forgalmas
Írta 2011. június 10. - 19:41

Holnap lesz a nagy napjuk Zitának és Árpinak.
Reggel nyolckor van az indulás a Hõsök terérõl. Részemrõl egész Pusztavacsig megyek velük, onnan már nekik kell megoldaniuk a földkerülés során felmerülõ összes problémájukat.
Gyertek Ti is legyen egy jó napjuk nekik is meg nekünk is.
Én hétfõ este csatlakozom hozzájuk Szegeden, és Temesvárig kísérem õket.
Nagyon kíváncsi vagyok erre a nem mindennapi vállalkozásra, remélem minden rendben lesz velük, és néhány hónap, év múlva, már eléjük mehetünk, és haza kísérhetjük õket.
Írta 2011. június 10. - 19:33

Nekem eddig soha nem volt semmi problémám.Ehhez a túrához lehet társulnék.Én is jártam arra autóval,viszont a másik oldal nekem jobban tetszett.Már beszélgettünk róla. Azon gondolkodtunk, hogy Nagyszebenig lemennénk autóval, és onnan egy körtúrát tekernénk. Én még soha nem jártam arrafelé, és Romániában is Csau alatt voltam utoljára. Szerinted magyar turistaként problémamentes az a vidék? Angolul, németül beszélek, románul semmit.
Írta 2011. június 10. - 18:37

Egy gyönyörûszép 2000m feletti amit érdemes tervbe venni. Én idáig csak kocsival meg gyalog jártam arra, de július végén megyek a bringámmal...
Már beszélgettünk róla. Azon gondolkodtunk, hogy Nagyszebenig lemennénk autóval, és onnan egy körtúrát tekernénk. Én még soha nem jártam arrafelé, és Romániában is Csau alatt voltam utoljára. Szerinted magyar turistaként problémamentes az a vidék? Angolul, németül beszélek, románul semmit.
Írta 2011. június 10. - 17:02

Reggel nyolckor van az indulás a Hõsök terérõl. Részemrõl egész Pusztavacsig megyek velük, onnan már nekik kell megoldaniuk a földkerülés során felmerülõ összes problémájukat.
Gyertek Ti is legyen egy jó napjuk nekik is meg nekünk is.
Írta 2011. június 10. - 16:56

Azon gondolkodom, hogy hobby gyanánt elkezdenék én is 2000 m feletti hágókat gyûjteni. Rekuval.
Egy gyönyörûszép 2000m feletti amit érdemes tervbe venni. Én idáig csak kocsival meg gyalog jártam arra, dejúlius végén megyek a bringámmal...
Írta 2011. június 10. - 16:34

Írta 2011. június 10. - 15:24

Végülis semmi. Sõt! A termokulacsot is lehetne helyettesíteni egy cumisüveggel, hogy a nagy emelkedõn föl ne törje a szájpadlásod. Kaptatás közben a sisak is meleg lehet, helyette inkább reflexcsíkos matózsapkát javasolnék péntek feliratú tárolózsebes szakállkával, a láthatósági zászló helyett pedig elég egy seprûnyél is.Gondolatkísérletezzünk!
Azon gondolkodom, hogy hobby gyanánt elkezdenék én is 2000 m feletti hágókat gyûjteni. Rekuval. Gond ugyebár a lassú mászás, az egyensúly miatt. Márpedig amikor sokat mászik az ember, szerpentinen felfelé, akkor hajlamos lelassulni... Standard megoldás erre a trike. De lefelé meg jobban tetszene a kétkerekû. És síkon is.
Mankókerék!
Nem szégyen az... Arra gondoltam, hogy a lengõorrúm vázába valahova a hátsó villa elé behegesztetek ferdén lefelé/kifelé egy kis csõcsonkot, amibe bele lehetne fogatni egy vékony csõszárra szerelt 120mm-es, komoly rollerkereket. A nyomtávot úgy 30 centire gondolnám. Amikor már annyira lelassulok mászáskor, hogy az egyensúlyozás is gond, akkor ezt felszerelném, amikor nem kell, akkor leszerelném.
Mik ennek a megoldásnak a hátrányai?

Írta 2011. június 10. - 12:20