Jelentkezz be Regisztrálj

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)
Írta 2011. szeptember 20. - 13:47

Írta 2011. szeptember 20. - 13:29

Írta 2011. szeptember 20. - 13:19

Írta 2011. szeptember 20. - 11:50

Csatamalac!
Én úgy oldottam meg a villa tágítást, hogy egy 10 menetesszára anyákat tekertem majd azzokkal belõrõl kifele feszítetem, de ez kevésnek bizonyúlt így még feszítés közben rákellet melegíteni hogy a kellõ távolságra hajoljon.
Egy érdekes kérdés, hogy ha jól sejttem a racsninál lévõ szárat jobban kellene hajlítani mivel ott a keréktõl meszebre esik, az enyémen ez nem biztos hogy a legjobban sikerült, inkább belefogás ellõt kérj profiktól tanácsot.
Sok sikert!
Szerintem, egy villa szimmetrikus, viszont a racsnis (normál bringán hátsó) kerék van aszimmetrikusra fûzve.
Írta 2011. szeptember 20. - 11:12

Én úgy oldottam meg a villa tágítást, hogy egy 10 menetesszára anyákat tekertem majd azzokkal belõrõl kifele feszítetem, de ez kevésnek bizonyúlt így még feszítés közben rákellet melegíteni hogy a kellõ távolságra hajoljon.
Egy érdekes kérdés, hogy ha jól sejttem a racsninál lévõ szárat jobban kellene hajlítani mivel ott a keréktõl meszebre esik, az enyémen ez nem biztos hogy a legjobban sikerült, inkább belefogás ellõt kérj profiktól tanácsot.
Sok sikert!
Írta 2011. szeptember 20. - 10:55

Írta 2011. szeptember 20. - 10:24

Köszönöm a szíves felajánlásokat. Mivel Seregélyes messze van, az elsõ szárnypróbálgatásokra meg nem a Hõsök terén kerítenék sort, - bár a sok Japán túrista ennek valószínûleg nagyon örülne - Szélvész Tanár-úrnál probálkoznék. Vele iskola idõben kb. kéthetenként össze futok hétvégente, mikor Kertitörpét (15 év, 194 cm, szórakozott) leadom a túráira.
Motyoo - ezt benéztem, a képek csalnak, csak 13 cm-el voltam magasabb fénykoromban - köszönöm szavaid. Magam is a no-weld recumbent vonalon indultam el, csak nem tudtam róla. A Pycikli projek képeinek tanulmányozása, a "no-weld recumbent" szóösszetétel és a google - aki a barátom - használatának ismeretében, egyre inkább úgy látszik, hogy a projekt akár sikeres is lehet. A donorhoz - 20" freestyle BMX, elöl-hátul tárcsafékkel - már kukáztam is egy 24"-os hátsó háromszöget, hajtással és váltókkal együtt.
A villa gondom is megoldódni látszik. Egy kõr keresztmetszetû, jól passzoló pájszõr, egy öreg asztalos satupad és - nyers erõ híján - tehetetlen tömeg bevetésével megkísérlem kiegyenesíteni, majd kimerevíteni. Amennyiben ez nem sikerül, van már "B" tervem is. Szemérmetlenül olcsón megveszek egy használt, de hibátlan darabot, valamelyik hirdetési oldalról. Hihetetlen, de a kínai mérnökök találékonysága és szabványokat nélkülözõ tervezése ellenére, fel lehet lelni egy-két darabot a neten. Újat persze nem. (1" menetes nyak + 20" villaszár + tárcsafékkonzol = mérhetetlen átmérõre táguló pupilla az eladói oldalon + elhaló sóhej a részemrõl)
Mivel valahogy beugrott - a gépipari technikumban tanáraim által 5 éven át sulykolt - az arany szabály, hogy "Inkább ötször mérj, mint egyszer sírj!" mértem még négyet. Szerencsére... Így ugyanis kiderült, hogy nem 10, hanem 15 mm-t kell tágítanom az elsõ villa sarutávolságán, hogy beférjen a hátsókerék. (Ezek a kínai szabványok...)
Mivel a tágításon sokan túlvagytok már, megoszthatnátok, hogy hogyan is kéne ezt véghez vinni. Marha masszivak a villaszárak, így én egy autóemelõvel kísérleteznék, amit addig tekergetnék, amíg a kívánt sarutávolt el nem érem. jó ötlet ez?
Írta 2011. szeptember 20. - 09:25

Jól látod, nem vagyok egy óriási termet (173 cm). Viszont a pycikli nem a termetem miatt készült akkorára amekkorára: a célom egy (RekuPapa által olyan jól megfogalmazott) "kiskerekû poénbicaj" elkészítése volt, de a 16"-os kerék tûnt a legkisebb olyan méretnek, aminek a teherbírása elfogadható, ezért választottam ilyet. De a kis termet nem akadály nagyobb kerekû bringa elkészítésére, használtam 20/26-os hagyományos rekut, és most már második éve egy 2x26-os lengõorrúval közlekedem.Belevágtam egy átépítésbe, annyira felvillanyozott Motyoo Pyciklije. Mivel a képek alapján úgy saccoltam, hogy Motyoo hozzám képest "aprócska" termetû - szellemileg azonban magasabb ;-) /ezt nem a képek alapján/ - egy BMX-et próbálok átalakítani, nem egy 16-ost.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha a feszültség levezetésén túl szeretnéd megadni a lehetõségét annak, hogy valami (közlekedésre, túrázásra) használható végtermék pottyanjon ki a kezeid közül, akkor 2x20 alá semmiképp sem szabad menni, de érdemes ennél nagyobb kerekeket is célozni, 20/26 vagy 2x26 attól függõen, hogy milyen stílusú bringát tervezel csinálni.
Egészen pontosan ilyen motivációkkal vágtam bele én is anno. Ha szeretnéd reverzibilissé tenni a folyamatot, akkor nézz valami "no-weld recumbent" tervet, van belõle csomó (lengõorrúra és hagyományosra egyaránt, elõször én is valami ehhez hasonlót barkácsoltam össze).jól látod, próba projekt, de az elsõdleges cél nem egy rekumbens elõállítása, hanem a munkahelyi stressz levezetése. A rendszergazdaként az agyamba beférkõzõ stresszt akarom kétkezi munkával redukálni.
Aztán ha megtetszik az "ipar" (mondanánk: megfertõzõdsz), akkor majd úgyis csinálsz irreverzibilisen fekvõ bringát, az tuti!
Szerintem bármelyikünkA próbaút sajna nem kivitelezhetõ, mert csak Szélvész Tanáurat ismerem személyesen - én õt, és nem õ engem - nekik pedig, ha jól tudom, most éppen nincsen 100+ kg-s teherbírású rekumbensük.
:-(
-házi építésû bringája bõven elbírja a 100+ kg-t (bizonyítva, hiszen Python szinte már mindet próbálta)
-szívesen felajánlja Neked egy próbaútra a fekvõjét
Írta 2011. szeptember 19. - 22:26

de ha tudtok az erdõn át egy rövidebb utat akkor szóljatok elõtte...

Írta 2011. szeptember 19. - 22:12

aztán nehogy lenyúlja tõled:D én helyedben elõtte hátulról belevertem volna egy százas szöget:)
ha jöttök erre egyeztessünk elétek megyek
mostmár jöhettek szántóföldön is:p:)
Megigérte hogy visszaadja, de nem bízom benne

ha megyünk akkor elõtte szólunk mindenképp! Nemrég voltam Gyula Városerdõn, elég jó környék:) A zöldedet lehet hajtani?
Írta 2011. szeptember 19. - 22:10

Írta 2011. szeptember 19. - 22:06

Isu! errõl lemaradtál.... Talán egy hónap múlva elkészül.
sajnálom:( ,részleteket majd személyesen...
Írta 2011. szeptember 19. - 21:15

Rosszul tudod. Van. Bõ 130kg élõ súlyt hord.A próbaút sajna nem kivitelezhetõ, mert csak Szélvész Tanáurat ismerem személyesen - én õt, és nem õ engem - nekik pedig, ha jól tudom, most éppen nincsen 100+ kg-s teherbírású rekumbensük.

...és nem is olyan rosszul. Python is megmondta szombaton. Ugyan a napi 100km-es táv áttörése még várat magára, de igyekszünk. (eddig 92,7km volt a max.)
Írta 2011. szeptember 19. - 20:40

aztán nehogy lenyúlja tõled:D én helyedben elõtte hátulról belevertem volna egy százas szöget:)egyenlõre az én faülésemet használja, nem is kell mondanom hogy irtózatosan tetszik neki
ha jöttök erre egyeztessünk elétek megyek
mostmár jöhettek szántóföldön is:p:)
Írta 2011. szeptember 19. - 20:13

Wariátor! Kérdésessé vált a hétvégi találkozó. (gondolom nem kell magyarázat)
Terveztünk átmenni Csabára 2-3 hét múlva gabor88-al, esetleg akkor?
kész lett a lengõorrúja és gondoltuk áttekerünk valamelyik hétvégén. Ma volt az elsõ köre az új géppel, egyenlõre az én faülésemet használja, nem is kell mondanom hogy irtózatosan tetszik neki

Írta 2011. szeptember 19. - 15:33

Írta 2011. szeptember 19. - 15:15

Írta 2011. szeptember 19. - 14:58

... több is, hiszen a Nagy ember mellett jómagam is mázsa fölötti vagyok. Másrészt, Szélvész Tanár Úr ismeri az elérhetõségemet és a hozzáállásomat. Tehát Dybi felajánlása mellé, fogadd az enyémet is.Szia!
Ha nem követek el ezzel indiszkréciót, akkor az én gépemen már ült száz kilónál nehezebb ember.
Ez a hetem zsúfolt, és csak szerdáig tart. A jövõ héten kipróbálhatod ha van kedved hozzá, mondjuk a Hõsök terén.
üdv dybi
Ez meg most off topic!
Isu! errõl lemaradtál.... Talán egy hónap múlva elkészül.
Wariátor! Kérdésessé vált a hétvégi találkozó. (gondolom nem kell magyarázat)
Írta 2011. szeptember 19. - 13:05

...
A próbaút sajna nem kivitelezhetõ, mert csak Szélvész Tanáurat ismerem személyesen - én õt, és nem õ engem - nekik pedig, ha jól tudom, most éppen nincsen 100+ kg-s teherbírású rekumbensük.
Szia!
Ha nem követek el ezzel indiszkréciót, akkor az én gépemen már ült száz kilónál nehezebb ember.
Ez a hetem zsúfolt, és csak szerdáig tart. A jövõ héten kipróbálhatod ha van kedved hozzá, mondjuk a Hõsök terén.
üdv dybi
Írta 2011. szeptember 19. - 12:35