Mindenkit üdvözlök!
Új vagyok a fekvõbringa témában, de nagyon megtetszettek. Esztergomban lakom a Duna menti kerékpárút mellett, és mostanában egész gyakran látok ilyen bringákat, és nagyon szeretnék kipróbálni én is egyet. Ergonómiával is foglalkozom, így szakmailag is izgat a dolog, és ahogy néztem, igen kényelmesen lehet nagy erõt kifejteni egy ilyen bicajjal.
Gondolkozom rajta, hogy be kéne szereznem, vagy csinál(tat)ni egy rekut.
Munkába járásra (oda-vissza 12km)és kirándulásra is használnám, szerintem hegyet nem másznék vele, de elõfordulna, hogy rossz úton kellene használnom.
Csak úgy pár kérdés hirtelen, amik elsõre felmerültek:
- Emelkedõn mennyire nehezebb a reku használata? Nem tudsz kiállni a nyeregbõl és testsúllyal rásegíteni. Lecsökkent tempónál sokkal nehezebb vele egyensúlyozni, mint hagyományos bringával?
- Városban jól manõverezhetõk ezek a gépek? Néztem, hogy sokan elsõkerékhajtásút csinálnak maguknak, ezekkel nehezebb kanyarodni? Érdekes, hogy a nagyobb gyártók mind a hátsókerékhajtást részesítik elõnyben, pedig így nagyon hosszú lánc kell, miért?
- Hogy kell „esni” ezekkel a gépekkel? A felsõ kormányos rekuknál úgy látom, eléggé veszélyben van az ember férfiassága, ha nekivágódik a kormánynak.
- Van valami oldal, ami összeveti a különbözõ típusú rekuk tulajdonságait, elõnyeit-hátrányait (még ilyet nem találtam, pedig keresgélek pár napja)?
- Végezetül nekem milyen rekut ajánlanátok munkába járásra, kirándulásra, több sík terep, kevesebb hegymászás, magas vagyok és nehéz (1,94m, 105kg)?
Szerintem, bár még nem próbáltam rekut, nekem egy rövid tengelytávú felsõ kormányos gép lenne jó, elöl kicsi, hátul nagy kerékkel, fekvõnél magasabb üléshelyzettel, hogy a forgalomban lássak és lássanak. Az elsõ-hátsókerékhajtás témában nem tudok dönteni, csak az elõnyök-hátrányok megismerése után. Persze a legfontosabb a személyes próba lenne, arra kéne sort keríteni.
Elõre is köszönöm a válaszokat!
Hello Normogo !
ÜDv a bolondok táborában.

Magasságod miatt lényegesen nagyobb választási lehetõséged van, mint az "átlag" magasságú embereknek a súlyod miatt pedig csak arra kell figyelni, hogy a gyári építésû rekuknál a könnyített változatoknál van a 80-90 kg-os súlyhatár, de a nem könnyített változat 120-130 kg-ig használható.
A legjobb tanács, amit már elõttem említettek az a sok-sok próba a nem hirtelenes választási döntés és a kompromisszum készség. Kell egy kis idõ minden fekvõhöz, hogy az ember lássa az alagút végét és vannak a kompromisszumok amelyeket meg kell kötni.
Az hogy elsõ vagy hátsó kerék hajtású picit olyan, mint a pár évvel ezelõtti bmw reklám. A bmw a hátsó kerék hajtásra esküszik, de rajta kívül sok olyan autógyártó cég van, amely az elsõ kerék hajtást propagálja, mert kompromisszumot kötöttek.
Azt be kell látni, hogy a hosszú lánc problémát hajtási energia veszteséget okoz, de a hátsó kerék hajtás nem zavar be a kormányzásba.
Kormány kérdés körében mi itt többféleképpen gondolkodunk, mert ez a dolog is emberfüggõ.
Magam a mókuskormányt már nem propagálom, szerintem lényegesen kényelmesebb az felsõ széles kormány, vagy az alsó kormány.
Ott a rugózás kérdésköre is ezen is szoktunk vitatkozni. Én vallom, hogy hátsó rugóstag kell, vagy legalábbis meg kell oldani a hátsó rész ruganyosságát valamilyen formában. Csak itt is kompromisszumokat kell kötni, mert tökéletes megoldás nincs.
Felhasználási területed alapján valami magasabb rekumbens ajánlanék és mivel igen magas vagy bátran választhatsz két 26"-os kerekû rekut. Én kedvelem RekuPapa bacchettáját (bár nekem kellene hátsó rugózás), szerintem az pont egy olyan bringa, ami arra a felhasználási területre ajánlható, amire szánni szeretnéd a jõvõbeli rekudat.
(Python
A gyári vázamat nyáron eladtam Murla segítségével.)
...