Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Úgy látszik, az öreg sofõrök értékelik az elsõkerékhajtás elõnyeit a hóban!
:)

Az idén nekem még nem volt alkalmam... A Chili tõlem 250 Km.-re. Az Elephant (most már kategórikusan így írom) meg a hét végén lett komplett. Már csak a dekoráció van hátra. Tavaly viszont volt tesztelve:
Posted Image
Mennyi minden változott azóta! :)

Ezúton tájékoztatom a nagyérdemû fórum tagokat, hogy a Lompi Bike néven elhíresült gép tulajdonosa ezentúl én vagyok. De, hogy pontosabb legyek, tegnap lekopasztottuk a gépet és a váz szettet hoztam el. Még kerékpárt kell belõle csinálnom.

Kipróbált darab! :)
Posted Image

Akkó Lompinak avatart köll cserélnie... :) Páran már sejtjük mi lesz rajta. Vagy egy össztelós vagy ez:
Posted Image
Nekem ez lenne a javaslatom. Kerékpárok jönnek, mennek...

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Ezúton tájékoztatom a nagyérdemû fórum tagokat, hogy a Lompi Bike néven elhíresült gép tulajdonosa ezentúl én vagyok. De, hogy pontosabb legyek, tegnap lekopasztottuk a gépet és a váz szettet hoztam el. Még kerékpárt kell belõle csinálnom.

Úgy látszik, az öreg sofõrök értékelik az elsõkerékhajtás elõnyeit a hóban!
:)
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

wariator

wariator

törzsvendég

• fórumtag
  • 284 posts
Én se használok bringás cipõt,évek óta nordica (szerintem hótaposó) bakancsot használok,ami sajna tönkrement.
Helyette itt nézelõdõk,az elsõ hatot mellõzõm:)
Nem bírtam azelõtt a hideget,de ebben 20 km-t tekertem -26 fokban terepen, volt hogy toltam a bicót bokáig érõ hóban.Végig röhögte a lábom az egészet...:)Voltak 1 napos túrák szintén rendes minuszokban.Sose panaszkodtam.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Szerintetek használható?

Én az egyszerû, szélfogós, kétujjas (lehetõleg kínai :) ) kesztyût javaslom.

benjami

benjami

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

- volt és van... Kiválóan mûködik! Nincs jelentõsége a gyártmánynak, de azt hiszem ez egy Decathlonos, az elõzõ meg Misimanó volt. mindkettõ neoprém. Sajnos mindig a varrásnál fáradnak el. (bár ezeket inkább montin használtam)
A probléma inkább a talp. A kerós cipõ (az enyém mindenképp) baromi hideg! A szénszál sem szigetel túl jól és a "klipsz" meg hõhídként mûködik. Hiába használok kalucsnit, a talp oldalról az is nyitott -szemben a menetszéllel. Ne segített a dupla zokni, a talpbetét vagy a kalucsni.
Ha nagyon hidegben is használni akarod a gépet, akkor érdemes elgondolkodni a két vagy háromujjas síkesztyûn, de mindenképpen legyen szélálló.

Nekem nincs bringás cipõm, sima szõrmebéléses bakancsban tekertem. Ma ismét mentem egy kört, 2 zoknival már csak másfél óra múlva kezdett el a lábam fázni. A patent pedál hóban szerintem hátrány lenne, legalábbis engem ma pár pereceléstõl megmentett az hogy a lábam gyorsan le tudtam rakni. Igaz ez hóval fedett nyomvályús földúton történt. Mára sajnos nagyon sok helyen lesózták az utakat, így az eddig remekül járható keményre taposott hó helyett egy nagy rakás szutyok lett, ami estefelé már hajlamos megfagyni ami viszont teljesen járhatatlanná teszi biciklivel. Ráadásul telehányja a bringát vele, érkezéskor lehet takarítani róla. Azt hiszem az elkövetkezõ napokban ezért hanyagolni fogom a biciklizést.
Kesztyûben ezt találtam elfogadható árban: Kelly's Frosty blue. Szerintetek használható?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
- volt és van... Kiválóan mûködik! Nincs jelentõsége a gyártmánynak, de azt hiszem ez egy Decathlonos, az elõzõ meg Misimanó volt. mindkettõ neoprém. Sajnos mindig a varrásnál fáradnak el. (bár ezeket inkább montin használtam)
A probléma inkább a talp. A kerós cipõ (az enyém mindenképp) baromi hideg! A szénszál sem szigetel túl jól és a "klipsz" meg hõhídként mûködik. Hiába használok kalucsnit, a talp oldalról az is nyitott -szemben a menetszéllel. Ne segített a dupla zokni, a talpbetét vagy a kalucsni.

Ha nagyon hidegben is használni akarod a gépet, akkor érdemes elgondolkodni a két vagy háromujjas síkesztyûn, de mindenképpen legyen szélálló.

benjami

benjami

vendég

• fórumtag
  • 133 posts
Ma bringáztam egy kicsit, teljesen jól járhatónak bizonyultak a keményre taposott utak, annak ellenére hogy a schwalbe speed cruiser gumi nem az a kimondott szögesgumi. Semmi csúszkálás, stabilan lehetett menni, igaz nem mentem nagyon 20km/h fölé. Viszont azt megállapítottam hogy még egy zoknit fel kell vegyek, meg normális téli kesztyût be kellene szereznem. Nektek van valami téli kesztyûtök? Ha igen milyen és mennyire vált be?

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

Saókám!
...Látom Te sem egy mai darabot használtál. ...

Én azoknak a jogszabályoknak a mai állapotát másoltam be.

A meghunyászkodást nem engedélyezem! :) (még azt hihetné valaki, az a célom, pedig csak segíteni akarok. Mert én jó vagyok. :) )

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Saókám!
Az elõzõeknek egy 85-ös kreszkönyvben néztem utánna, abból próbáltam villantani. Látom Te sem egy mai darabot használtál. Na, akkor én most utánnanéztem a 2010-es változások után mi a helyzet. Töredelmesen bevallom: Saó kollegának 100%-osan igaza van! Kérek engedélyt meghunyászkodni!
;)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

Még a végén megárt ez a sok maszlag vagy elfogadja a fakabát ami van vagy se ez a lényeg.

Már megártott :)

Abban bizony igazad van, amíg elfogadja a rendõr akár a szabálytalant is, addig nincs is baj.
Akkor viszont már nem árt tudni ezeket, ha NEM fogad el valamit, akkor jó, ha tudja az ember, hogy neki van-é igaza. Ha biztos vagyok az igazamban, akkor (én legalábbis) nem fogadom el a helyszíni bírságot, a szabálysértési elõadó pedig ( de végsõ esetben a bíró) felkészültebb. Vagyishát: van ideje felkészülni, míg a járõr nem állhat neki a helyszínen jogszabálybogarászni.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

Hát, én tamás vagyok ebben...

Köszi Sao, hasznos volt a link. Ideje volt utánajárni ennek a dolognak. Valóban, a high visibility cuccokat árusító webshopok sapkáira csak azt írják, hasznos kiegészítõ a láthatósági öltözékhez. Szóval jogilag nem megfelelõ, akkor se, ha egy rekus sapkája hátulról figyelemfelkeltõbb mint ha mellény lenne rajta. Vannak viszont bizonylatolt pólók. És mivel nekünk a hátzseb nem annyira fontos, ez is ésszerû választás lehet.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Még a végén megárt ez a sok maszlag vagy elfogadja a fakabát ami van vagy se ez a lényeg.
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

A Kresz elõírja a prizmák (és lámpák) színét. Sõt ! Minden prizmában benne kell lenni az " E " jelnek, mert olyan mint ha ott sem lenne a bringán. Ha fényvisszaverõs matricával szeretnéd helyettesíteni, akkor arról mûbizonylattal kell rendelkezned, amit a szerv kérésére fel is kell tudni mutatni.

Nem. A biciklire nem kell e-jelzésû.

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet

Fényvisszaverõre vonatkozó további mûszaki feltételek

71. § (1)Jármûre - a kerékpár és a segédmotoros kerékpár kivételével - csak jóváhagyási jellel ellátott fényvisszaverõt szabad felszerelni.

No most a 116 § (1) g pontja azt mondja (a kerékpárt fel kell szerelni): legalább az elsõ keréken legalább 1 db borostyánsárga színû, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverõvel (küllõprizmával)
Ha márpedig fényvisszaverõ (az, mert a küllõprizma csak arra vonatkozik, hogy a küllõn van a (9) bekezdés c pontja szerint: a fényvisszaverõnek az abroncstól 0,1-0,15 m-re kell lennie), akkor nemm kell e-jel a 71§ (1) bekezdése szerint.

A kerékpárút használatában Oooobinak van igaza. Nem kötelezõ, csak ajánlott a használata, kivéve ha az úton való haladást tábla tiltja, a táblát viszont általában kirakják.

Azt csak úgy kívánták valakik, és úgy kommunikálták, úgy is lesz. Nem lett.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól
54. §(11)
Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekû kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem fõútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek - ha a közúti jelzésekbõl más nem következik - a kétkerekû kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

Tehát ha nincs is kinn a tiltótábla, akkor sem mehetsz az úttesten ekkor, hacsak nincs az a sárga kettõs nyílszerû felfestés sárga biciklivel.
Az is érdekes ebben a bekezdésben, hogy kétkerekûrõl szól, és mégis, van, aki azt hiszi, hogy a háromkerekûvel is a kerékpárúton kötelezõ menni, pedig most sem lett az (el sem fér a legtöbbön, ha jön szembe valaki).

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

Megjegyzem, a rendelet láthatósági ruházatot ír elõ, így szerintem egy bizonylatolt baseball sapit is kötelesek elfogadni.

Hát, én tamás vagyok ebben... A KRESZ egyrészt szó szerint "fényvisszaverõ mellény(ruházat)"-t ír elõ. Lentebb maghatározza a fényvisszavarõ mellény(ruházat): az MSZ EN 471: 2003 szerinti.
Errõl ezeket találtam, de a sapka nemigen felelhet meg eszerint a fényvisszaverõ és a fluoreszkáló felületek méreteinek -szerintem...
Amit az MSZ EN 471:2003-ról tudni kell
EN 471:2003 High-visibility warning clothing

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts

...az "E"-s témát hol olvastad, melyik cikkejben van ez ?

A terméktanúsításról van egy csomó rendelet, abban lesz ez is, akárcsak a CE jelölés vagy az EN elõírása. Az olyan sisak, amiben nincs a CE, vagy az olyan láthatósági mellény, amiben nincs benne az EN471 jelzés, az olyan, mint ha ott se lenne. Ezek teljesen logikus rendelkezések, különben leállnának a bicajosok vitázni a rendõrrel, hogy a citromsárga pólójuk az láthatósági vagy sem. Ha benne van az EN471 bizonylat száma, akkor oké.
Megjegyzem, a rendelet láthatósági ruházatot ír elõ, így szerintem egy bizonylatolt baseball sapit is kötelesek elfogadni.

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

...mivel ez egy olyan jármû amit még alig láttak az emberek, nem nagyon figyelnek oda rá a sofõrök...
:(

én hál'istennek pont az ellenkezõjét tapasztaltam, néznek mintha a Marsról jöttem volna és már többször elõfordult, hogy lemondtak az elsõbbségükrõl szerintem azért, hogy tovább bámulhassák a különös szerkezetet,

szombatra program ajánlat:bringás bolhapiac, adok-veszek
szezonban jobban örülnék neki
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

Így igaz, Stoki!
A Kresz elõírja a prizmák (és lámpák) színét. Sõt ! Minden prizmában benne kell lenni az " E " jelnek, mert olyan mint ha ott sem lenne a bringán. Ha fényvisszaverõs matricával szeretnéd helyettesíteni, akkor arról mûbizonylattal kell rendelkezned, amit a szerv kérésére fel is kell tudni mutatni. A kerékpárút használatában Oooobinak van igaza. Nem kötelezõ, csak ajánlott a használata, kivéve ha az úton való haladást tábla tiltja, a táblát viszont általában kirakják.

...az "E"-s témát hol olvastad, melyik cikkejben van ez ?
...

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts

...én is gondoltam erre, de szerintem ez nem jó, mert nem borostyánsárga !!! Viszont méretileg jó lehet, mert olyan törvény passzust nem olvastam, amiben a méret meg lenne határozva. Így - ha lenne borostyánsárga - akár 1 darab is jó lenne, hiszen küllõprizma és én is így tervezném megoldani a problémát.

Így igaz, Stoki!
A Kresz elõírja a prizmák (és lámpák) színét. Sõt ! Minden prizmában benne kell lenni az " E " jelnek, mert olyan mint ha ott sem lenne a bringán. Ha fényvisszaverõs matricával szeretnéd helyettesíteni, akkor arról mûbizonylattal kell rendelkezned, amit a szerv kérésére fel is kell tudni mutatni. A kerékpárút használatában Oooobinak van igaza. Nem kötelezõ, csak ajánlott a használata, kivéve ha az úton való haladást tábla tiltja, a táblát viszont általában kirakják.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Ez a vicc tökéletesen szemlélteti a helyzetet :)
A láthatóság mániád meg szerintem teljesen jogos, nem szeretnéd elüttetni magad éccaka...mivel ez egy olyan jármû amit még alig láttak az emberek, nem nagyon figyelnek oda rá a sofõrök(bevallom én is csak azóta, mióta megfertõzõdtem :) ).Jó hogyha ki lehet téged/titeket/minket szúrni már jó messzirõl, fõleg ha újhold van és korom sötét...
A figyelmetlenséggel és a vezetés közbeni elalvással azonban ez se ér semmit :(