Alfine – 11
700 km. Még háromszáz van a szervizig. Emberi mulasztás -konkrétan az enyém- korrigálása sokat javított.
Abból indultam ki, hogy a hibák döntõ többsége abból adódik, hogy a rugó –ami visszahúzza 11 ig a váltót- nem elég erõs és ezért nem reteszeli a magasabb fokozatokat. (A Rohlinál oda-vissza bowden húzza!) Nos amennyiben a rugóerõt nem lehet növelni, akkor a súrlódást kell csökkenteni!
Bowdenházat cseréltem. Igyekeztem a legrövidebbre és a legkevesebb ívvel, töréssel vezetni a házat, benne a váltó bowdennel. E közben észrevettem, hogy a porvédõ gumi (ez egy rendkívül vékony és hosszú mütyür a bowden végén- elcsúszott. Váltás közben a magasabb fokozatoknál (9-10-11) már nem a bowdent, hanem a gumit csévéli…
Beállítottam úgy, hogy a 11-nél a porvédõ még ne érje el a váltó tárcsát, majd rögzítettem a bowdenet (nem a gyári módon). Irány Vác! A hatos fokozat nem, de minden más jól mûködik! A váltó könnyen jár, reteszel, bár néha csökkenteni kell a nyomatékot, kivéve a hatost!? Az minden váltásnál eldobja! Itt vált „sort” a váltó. Vácnál lassítok és kézzel –anélkül, hogy látnám a jelet- menet közben után állítok. Fagyizónál megállok, ellenõrzés. A jelek nem pontosan fedik egymást, de úgy hagyom. HAZÁIG MINDEN FOKOZAT KORREKTÜL MÛKÖDIK!!! Rövid úton, pontosan vált. Szépen átveszi a fokozatokat. Lefele váltásnál könnyen, kis erõre behúzza és reteszel. Gyorsításnál néha el kell venni az erõt, de mûködik és jól. Könnyen, hihetetlenül csendben gurul. A végén még jó lesz!
Dybiii! Ha tudsz, gyere ki valamelyik délután a XIII-ba és megyünk egy kört! Nem te vagy az elsõ, akinél átállítom a szoftvert!