Megest mondom, nem azért gyorsabb a nehezebb bicajos a lejtõn, mert nagyobb a gyorsulása, hanem azért, mert tovább gyorsul.
Dehát én azzal a mondatoddal szálltam vitába, miszerint "nem mindenkit segít ugyanolyan nagyvonalúan a gravitáció".
És a gravitációtól a gyorsúlásunk mértéke függ, semmiképpen a gyorsulás idõtartama.
Az a testekre ható légellenállásoktól függ, a nagyobb légellenállású test gyorsulása hamarabb végetér miatta, és állandó sebességgé válik, elõbb, mint a kisebb légellenállásúé.
Annak örülök, hogy meggyõztelek, hogy a gravitáció bizony mindenkit ugyanolyan nagyvonalúan segít, a gravitációs gyorsulása -szinte mérhetetlen különbségekkel (ami különbségek külsõ, egyéb hatásoktól származnak)- mindenkinek ugyanaz, de most akkor mit mérünk? Megmérjük a kannával avagy kannátlan bicikli légellenállási különbségeibõl adódó "tovább" gyorsulást? Én azt sem bánom ám, sõt!
Ez a kérdésesebb pont számomra úgyis, mert bár állítom, hogy a kanna szabályos testének az én szabálytalan testemmel szembeni kedvezõbb aerodinamikai tulajdonsága nem fog mérhetõen kisebb légellenállást, azaz nagyobb végsebességet eredményezni, mert nagyobb szerintem a mérési hiba lehetõsége, de hátha...
Igazad van, ha nem mérjük meg, amit pedig meg tudunk, az csak szócséplés, billentyûütögetés.
Már nagyon várom a holnapi napot! Kitûnõ dolog, hogy végre nem csak elméletben vitatjuk meg a megvitatnivalót, hanem találkozunk, mérünk, örülünk! Jöjjön, aki tud, az ilyesmibõl csak jó sülhet ki!
Ha van egy könnyen kezelhetõ stoppered, elhoznád, ha megkérlek? Meg azt a kicsi, de ügyes kamerád? Van ugyan birtokomban egy fényképezõgép, amivel gyengébb videókat is lehet készíteni, csak nem tudom úgy rögzítni, hogy folyamatosan látszon a km-óra...
Oldalkocsisra is hárulna kis feladat, az általam bitorolt fotómasinával filmezné, ahogy sikítva a félelemtõl száguldok gyenge bicikligumikon 70-el