Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Írta 2007. július 31. - 11:26
Írta 2007. július 26. - 10:55
Salánál:Dés azt megtudnád mondani, hogy hol kapok most rohloff-ot? a zöldpontban van utántöltés, de ott egy üres falkon a "tagsági kártya", amit utántöltenek. ha az nincs, akkor nem igazán megy a dolog. én vennék egy új falkont, de nem találtam egyelõre olyan üzletet, így a szezon közepén ???:wtf:, ahol volna rohloff. az ebay-en van, de többe kerül a posta, mint amit itt fizetnék....
Írta 2007. július 26. - 09:59
azt az undorító olajsarat ami egy hét után volt a láncon, még motorolajjal is nehéz produkálni...
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2007. július 26. - 09:53
Írta 2007. július 26. - 09:51
Azt teszel a láncra amit akarsz, de minek? 1000 féle nem gagyi, nem drága cucc van kifejezetten a láncok kenésére. Shimano-tól kezdve a Rohloff féle nagyon jó cuccokig. A Rohloff üvegcse darabja tán 2000 Forint, és az idõk végezetéig elég. Ha utána kell tölteni az idõk végezete után, akkor az már csak 1500 Forint. Minek fáradt olajokkal vacakolni?
és azt megtudnád mondani, hogy hol kapok most rohloff-ot? a zöldpontban van utántöltés, de ott egy üres falkon a "tagsági kártya", amit utántöltenek. ha az nincs, akkor nem igazán megy a dolog. én vennék egy új falkont, de nem találtam egyelõre olyan üzletet, így a szezon közepén ???:wtf:, ahol volna rohloff. az ebay-en van, de többe kerül a posta, mint amit itt fizetnék....
Írta 2007. július 23. - 21:22
Írta 2007. július 23. - 21:08
Motorolaj teljesen jó mindenhova...
azért ez sztem erõs tulzás volt, de mind1
meg végülis mindenki azt használ amit akar, csak vannak dolgok amiket nem véletlenül találtak ki az emberek. tárcsafékbe fékolaj /tárcsás topicba volt egyszer egy ficko aki mindent mással akarta kipróbálni ott okoskodott h méz is jo lenne meg ilyenek :rofl:/, teleszkopba telo olaj stb stb ...
egyébként motorolaj is van sok féle. de én azért nem rakok azt láncra, mert:
1. sûrû undorito fekete és hamar összeszed rengeteg port
2. a láncra olyan kenöanyagot kell kenni ami jol eloszlik a lánc felületén. ez persze igaz a motorolajra is, de a kifejezetten lánc kenésére "kifejleszetett " olajok talán még jobban eleget tesznek ennek a követelménynek.(én igy halottam)
de nem okoskodok itt tovább végülis ha nincs más az is megteszi...
Írta 2007. július 23. - 18:08
Írta 2007. július 23. - 17:56
Motorolaj teljesen jó mindenhova. Én ált. azt nyomok láncra, és a bowdenekre is. Nemtom milyen fajta, nagyapám kocsijából szívtam.
Írta 2007. július 23. - 17:44
Írta 2007. július 23. - 17:44
Talán elmegy a zsírzás belõle, a mosás alatt?
Írta 2007. július 23. - 17:41
azt halottam hogy a "hazsnált" motorolaj baromi jó kenésnek...de hova? meg miért? ez lehetséges? mondju a motorban nagy kenés kell elvileg bicikliben is jo...kitudja??
pápááá
Azt teszel a láncra amit akarsz, de minek? 1000 féle nem gagyi, nem drága cucc van kifejezetten a láncok kenésére. Shimano-tól kezdve a Rohloff féle nagyon jó cuccokig. A Rohloff üvegcse darabja tán 2000 Forint, és az idõk végezetéig elég. Ha utána kell tölteni az idõk végezete után, akkor az már csak 1500 Forint. Minek fáradt olajokkal vacakolni?
Írta 2007. július 23. - 17:36
amúgy meg ha elfelejtek láncot olajozni, és nyikorog, akkor mindig begurulok ide a benzinkúthoz, mondom hogy esetleg nincs e egy üres motorolajos flakon...adnak egyet a kupac tetejérõl vagy a gyûjtõre mutatnak ,hogy vegyek ki egyet, kicsöpögtetem a maradékot a láncra, megköszönöm és távozom.
de igazából mindegy, hogy mit raksz a láncra olaj terén...mindegyik jobb, mint a száraz nyikorgó beakadó váltót letépõ lánc. :
Írta 2007. július 23. - 17:04
A sebesség mindent megold.
Írta 2007. július 23. - 16:49
majd megkeresem...hogy ki merre mikor..
de mibaj a motorolajjal ? nem is értem
Írta 2007. július 23. - 12:38
Shimano PD-M520 pedál tisztításáról tudna valaki valami okosat mondani?! Elkezdett nyekeregni és persze normálisan kenni szétkapás nélkül nem igen lehet. Sose szedtem még szét (eddig hibátlanul mûködött) és nem akarok hülyeséget csinálni. Szóval minden ötlet érdekel, mert ez a nyöszörgés több, mint idegtépõ!
na az én 520 asom sok vizet kapott csont száraz lett a rugója és ezután kezdett el nekem is nyikorogni. nekem meg se fordult a fejembe hogy szétszedjem. olvasztott zsirt folyattam bele és láss csodát megszünt a hang. olyan lett mint ujkorába. jo lehet h ez cigánymegoldás, de a problémát megoldottam vele.
motorolajat én meg bicajra sehova se nagyon tennék! láncra biztos h nem!
Írta 2007. július 22. - 23:30
pápááá
Írta 2007. június 18. - 14:12
Ha a csapágyaktól jön akkor szét kell szedni, egyébként meg elég egy kis olajat zsírt rakni rá. A szétszedéséhez elvileg speciális kulcs kell, de én egy fogóval is simán szétkaptam. De a legegyszerûbb, ha elviszed szervizbe.Shimano PD-M520 pedál tisztításáról tudna valaki valami okosat mondani?! Elkezdett nyekeregni és persze normálisan kenni szétkapás nélkül nem igen lehet. Sose szedtem még szét (eddig hibátlanul mûködött) és nem akarok hülyeséget csinálni. Szóval minden ötlet érdekel, mert ez a nyöszörgés több, mint idegtépõ!
A sebesség mindent megold.
Írta 2007. június 18. - 14:05
Írta 2007. június 13. - 08:04
Olvasgattam itt, ki mivel és hogyan tisztít, gondoltam leírom én is, mint laikus nebuló ezen a téren, ugyanis - szégyen vagy sem) még életemben nem tisztítottam bicajláncot. A chain az Shimano HG53. Szóval, egy lapos, viszonylag széles mûanyag tálkába öntöttem brigéciolt (fajtáját megnézem, ha érdekes; úgy olvastam itt, ez nem mindegy), és egy jó sûrû és kemény sörtéjû ecsettel szépen végigdörzsiztem a láncot anélkül, hogy levettem volna. Ezt megtettem kétszer, a lánc mindkét oldalán (5 perc), és 1-2 percet még hagytam "hatni" a cuccost; simán elõbújt már itt szép fémszíne. Ezután udvari csapból, nem nagy nyomáson átöblögettem a láncot körbe-körbe, ugyancsak az ecsetet használva és sikálva a görgõket. Ezután egyszerû Vileda kendõvel, és egy kevés mosogatáshoz való (szigorúan bõrkímélõkímélõ) mosogatószerrel elegyített vízzel átmostam mégegyszer a láncot. (Csak a kivételes zsíroldó hatás és a tükörtiszta csillogás végett.)
Kicsit vártam, míg kb. száraznak tûnt és Motorex Wet Lube -bal bekentem. Ezt csak úgy, hogy mindig cseppentettem a mutató- és hüvelykujjamra, és ezt kentem el egy rövid szakaszon újra és újra, a láncgörgõket alulról és felülrõl pörgetve.
Jelentem, láncom akár újkorában!