Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1640 replies to this topic

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Valamelyik Bikemagbõl rémlik, hogy van valamiféle sisakszagtalanító spray. Nem tudja valaki, ki a gyártó és hol kapható? Már nagyon ráférne a sisakomra egy kezelés...

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Én még télen szeretem alapozáskor használni a WD 40-et mert sokáig bírja a láncon és se a hideg se a víz nem hatja meg,aztán 2 hetente leszedem és lefürdetem Brigéciolban.
www.sintesibikes.com

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
cimarcimar! A TF2-t én csak az alábbi módon használom:
- lánc leszed, lemos tisztára, lecsepegtet
- TF2 jön és csatakosra fújom vele, majd lecsepegetet
- utána lánc felszerel, és olajoz
Ez a recept évek óta mûkszik. Fõként esõs idõben van jótékony hatással a folyamatosan vízben-sárban tengõdõ láncra. Önmagában a TF2 nem való lánc kenésére. Arra olaj kell, de nem ét.. :)

WD40 arra, aire trifo használja oks! Illetve ha lemosom slaggal a dzsúzt masináról, utána szoktam átfújni WD 40-el a láncot, hogy ne ragadjanak a láncszemek. Lelõki kissé a vizet is. Aztán ha leszáradt, jöhet az oil.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
A fújós vackok is használhatók láncra, csak ésszel kell fújni. Lassan jöjjön, lehetõleg csövön, a mozgásban lévõ lánc belsõ oldalára. Egy kis gyakorlattal már nem megy mellé egy fél csepp se, a láncon meg lesz annyi anyag, amennyi kell.

A városi bringámra én leginkább WD40-et használok, 2-3 naponta frissítve. Egész tisztességes állapotban tartja így a láncot. Tisztában vagyok a WD40 összetételével, nem kell ütni érte. Egyszerûen csak mûködik, és kész. Napi 30-40km mellett nincs vele gond.

--Trifo

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Nekem is így volt,sztem. azok a fújós plajok nem is valóak láncra.
www.sintesibikes.com

cimarcimar

cimarcimar

vendég

• fórumtag
  • 240 posts
A tf2 csak nekem szárad le naponta, vagy tényleg ennyire tré, hogy szinte minden nap lehetne használni?

cimarcimar

cimarcimar

vendég

• fórumtag
  • 240 posts
Ha nem szeretnél kidobni minden olyan alkatrészt, ami hasonlít egy csapágyra, de nem bontható, kenhetõ mert mondjuk zárt, akkor azt a " aggyada vizet neki öcsém" felfogást gondold meg. Nem szerencsés minden 100Ft -os gõzborotvázás után venni egy monoblokkot iksz ezerért. Legutóbbi tapasztalatom alapján, ami egy kellemes börzsönyi dagonyázás volt, talán a legjobb, ha a lehetõ legkevesebb vízmennyiséget használod a kényes részeknél, ami még fellazítja a rászáradt cuccot. A többinél mehet izomból!

Demon

Demon

törzsvendég

• fórumtag
  • 314 posts
és a hajtokárnál,fékeknél, váltóál vmi kell figyelni?
mondjuk a csapágy ne recsegjen stb mit kell csinálni?
Taposd a pedált és hallgass metált
eladó cuccok

Spoti

Spoti

vendég

• fórumtag
  • 201 posts

Hi all!
Segítség kellene nekem abban, hogy mit, hogyan kell kitisztítani a bikeon egy sáros rájdolás után
elõre is kösz

Hát egy jó nagy adag mosószeresvíz és egy nagy kefe kell. És szépen lesúrolod róla a sarat. Vagy slaggal lelocsolod elõször majd kefével lemosod.
Ha megszárad akkor meg beolajozod azokat az alkatrészeket amiket kell.
Valahogy így tisztítsd sztem. És add neki rendesen a vizet ne sajnáld.
Sztem ez a legolcsóbb megoldás.:cool2:

Demon

Demon

törzsvendég

• fórumtag
  • 314 posts
Hi all!
Segítség kellene nekem abban, hogy mit, hogyan kell kitisztítani a bikeon egy sáros rájdolás után
elõre is kösz
Taposd a pedált és hallgass metált
eladó cuccok

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tudod, egy "újszülöttnek" minden vicc új...
Mindenesetre köszönöm tanácsot.. :spoko:

ps.: kipróbáltam, mi jön ki a flakonból, ha alig rázom fel... úgy, hogy ráfújtam egy áttetszõ
mûanyag felületre egy keveset. Majd utána nagyon alaposan felráztam (fejjel lefelé, erõsen).
Majd kifújtam a "levegõbe" ami a csõben maradt a felrázás elõttrõl, és szintén kifújtam egy adagot a
plexi felületre (kétszer is megismételtem)... és ugyan az, az enyhén áttetszõ sárgás "szmötyi" volt..
A 150ml-es WELDTITE TF2-es flaskáról van szó.

Az nagyon tiszteletre méltó amikor valaki veszi a fáradságot és így ellenõrzi a dolgokat, nem csak cáfol, indokol is.
Közben én is elvégeztem a kísérletet (másképp) és ugyanez volt az eredmény!
A nagy TF2 /általad leírt/ flakonból, felrázás után kifújtam átlátszó szemcseppentõs kicsi flakonba annyit ami belefér.
Félre tettem egy napra de nem üllepedett.
Ezután betettem a mélyhûtõbe két napra (a molekuláris mozgásokat csökkentsem) de ott sem vált ki semmi.

Sorry mindenkitõl akit ezzel szándék nélkül félrevezettem. :oops:
Minden bizonnyal molekuláris eloszlásban, szuszpenzió formájában lehet benne a teflon.
Vékony rétegben sárgás, flakonnyi méretben barnás enyhén áttetszõ "szmötyi" e-palack TF2 spray töltete.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Ha valóban lenne benne ilyen kiülepedõ szmötyi, valószínûleg ráírnák, hogy "Shake well before use"...az enyémen nincs ilyen.
Amúgy már régen van olyan fejlett az ipar, hogy megoldják az olyan apró részecskék elõállítását, ami nem ülepedik le (ha már tudományoskodunk: kolloidok :) )

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Ugye mindenki látott már belülrõl olyan flakont amirõl szó van? A szórófejbõl és mûanyag csõ nyúlik le, ami a henger tapláig ér. Tehát ha bármi leülepedne, akkor az jönne ki legelõször, és nem a hordozóanyag. Akkor lenne baj, ha annak a tetején válna ki. Egyébként meg Rohloff.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Soggy

Soggy

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Nekem PTFE tartalmu vörös olajam van.
Erre mit mondjak, nem akarok helyeselni..

Tudod, egy "újszülöttnek" minden vicc új...
Mindenesetre köszönöm tanácsot eztán majd odafigyelek. :spoko:

ps.: kipróbáltam, mi jön ki a flakonból, ha alig rázom fel... úgy, hogy ráfújtam egy áttetszõ mûanyag felületre egy keveset. Majd utána nagyon alaposan felráztam (fejjel lefelé, erõsen). Majd kifújtam a "levegõbe" ami a csõben maradt a felrázás elõttrõl, és szintén kifújtam egy adagot a plexi felületre (kétszer is megismételtem)... és ugyan az, az enyhén áttetszõ sárgás "szmötyi" volt, mint mielõtt felráztam. Fehér, vagy egyéb darabok sehol.
A 150ml-es WELDTITE TF2-es flaskáról van szó.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..a versenyzõk és sokat tekerõk 60-70 ezres Polar óráira és a 10-15ezres wearlink jeladóira ülteted át azokat a tapasztalatokat, amiket te a 25 kilós bringádon ülve átéltél, miközben normafára felfele izzadtál, és megtettél kemény 10 km-t, amin a problémát felvetõk max bemelegednek.

A fizika az mindenhol fizika, az adott helyzetre kell alkalmazni.
Ehhez annak semmi köze ki mennyit teker könnyedén.

ez TF2?!?!? NEM! lehet, hogy hasonló tartalmú, de itt a TF2-rõl volt szó, arra írtad, hogy fel kell rázni, majd ezek után a bizonyításod mellé még egy szép kémiai megnevezést és egy képet is nyomsz, hogy elhiggyük - képzeld, elhisszük és el tudjuk képzelni, hogy mégis milyen az, amikor leülepedik valami...kár, hogy a kép alapján egyértelmû, hogy te bizony nem TF2-t használsz, de te ez alapján állítod, hogy a TF2 is ilyen..

TF2-bõl nagy palackom van, az viszont nem átlátszó, amint tudod is.
A kis flakon olajat magammal tudom vinni ha szükség van rá.

A teflon adalék az nyilván egy anyag, mindegy milyen olajba keverik, hasonlóan leüllepedik.
Ezt a vörösolajban tudtam megmutatni mert annak a flakonja átlátszó.
Néhányszor megráztam a palackot és utána fotóztam, a teflon az alján maradt.
Ezért kell nagyon alaposan felrázni a teflonos dolgokat.
Ennyi.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
már megint azt csinálod, Balu, amit a pulzusmérõs topikban...a versenyzõk és sokat tekerõk 60-70 ezres Polar óráira és a 10-15ezres wearlink jeladóira ülteted át azokat a tapasztalatokat, amiket te a 25 kilós bringádon ülve átéltél a Lidl-óráddal, miközben normafára felfele izzadtál, és megtettél kemény 10 km-t, amin a problémát felvetõk max bemelegednek.

ez TF2?!?!? NEM! lehet, hogy hasonló tartalmú, de itt a TF2-rõl volt szó, arra írtad, hogy fel kell rázni, majd ezek után a bizonyításod mellé még egy szép kémiai megnevezést és egy képet is nyomsz, hogy elhiggyük - képzeld, elhisszük és el tudjuk képzelni, hogy mégis milyen az, amikor leülepedik valami...kár, hogy a kép alapján egyértelmû, hogy te bizony nem TF2-t használsz, de te ez alapján állítod, hogy a TF2 is ilyen.

miért kell úgy tenni, mintha mindenhez értenél, ami egy icsit természettudomány? én is bármikor leolvasom a palackról, hogy mi van benne, és megmondom némi keresgélés után, hogy az a teflon...

lassan kezdem érteni lor-t...:chin:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Nekem PTFE tartalmu vörös olajam van.
. (PTFE) poli-tetrafluor-etilén (teflon)
Így néz ki a leült teflon az alján egy átlagos felrázás után:

Feltöltött kép
Nagyon, nagyon alaposan fel kell rázni a teflonos kenõanyagokat.
Kinyomtad, de a teflon jórésze a palackal együtt került a kukába.

Eddig én alig ráztam fel... pedig már másfél flakonnal elfújtam kb. 2 év alatt.
A dilettantizmus leveri a biztosítékot. :confused:

Erre mit mondjak, nem akarok helyeselni..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Akkor bizony nagyrészben csak a hordozó olajos folyadékot nyomtad ki.
A végén ha kiürül a palack és nincs nyomás alatt akkor vágd fel.
Egy kenõdõ fehér réteget találsz az alján, a teflon adalékot amit nem ráztál fel.

Soggy

Soggy

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Eddig én alig ráztam fel... pedig már másfél flakonnal elfújtam kb. 2 év alatt.
A dilettantizmus leveri a biztosítékot. :confused:

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Azt nem tudom ismeritek-e, hogy a TF-2 sprayt jól fel kell rázni a palack aljával felfelé
mert az aljára üllepedik a finom teflon részecskék sokasága.
Felrázás nélkül csak a vivõanyag jut ki nagyrészben, az valami petróleumféle lehet.

Azt nem tudom, hogy a csepegtetõs átlátszó palackban van-e mert akkor látszik is.