Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1640 hozzászólás a témában

Kismaki

Kismaki

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
"Olajat semmi képen se nyomas bele, azt csak a lusta trehány szervízesek szokták."

"...semmi képen se..."

Miért is ne?

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Én inkább WD-40 -et adok neki. Attól mindig fajin.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás
Ha nem rojtos a vége és nincs szétnyílva szálszakadva stb. akkor húzd ki a bowden házból zsírozd meg és úgy dugd vissza ás jó lesz az, nem kell cserélni. Olajat semmi képen se nyomas bele, azt csak a lusta trehány szervízesek szokták.

csiba00

csiba00

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás

hát...WD40 nem kifejezetten kenésre való. Inkább tisztításra. Vagy hogy összegyógyult alkatrészek ismét mozogjanak. Ha nem napraforgóolajjal vagy motorolajjal kented a váltód nem lehet annyira rettenetes, hogy BRIGÉCIOL kelljen neki. Ha mégis, akkor jó még a benzin is, mint zsíroldó anyag. Kenésre meg mûszerolajat, vagy teflonos olajat (tf2) használj.

Köszi a választ! Tényleg így már beugrott a neve. Igazából én nem tudom, hogy miért mondta a boltos csávó, hogy ennyire sz@r a váltóm. Hazafelé jövet én úgy éreztem hogy elég tisztán vált. Még egy kicsit a bovdennel kell játszadozni, azt már elkezdtem a múltkor, de tudom, hogy ez elsõre soha sem a legtökéletesebb. Nekem a wd40 sok minden másra bevált már, ahol kenésnél kellett használni. Tisztításra eddig egy metaflux gyártmányú tisztító spray-t használtam, csak az már kezd kifogyni. De most úgy döntöttem lekapom a váltómat és kiáztatom. No meg a boltos azt is mondta, hogy új bovdeneket is húzzak bele, amit én igazából nem értek, hogy miért kéne. Tény nem nagy összeg, de a benne lévõk is szerintem tökéletesek. De tény a bicajomra ráférne már egy nagytakarítás, közel 7 éves, azóta szervizben sem volt, igaz annyira nem volt lestrapálva eddig, de most kap rendesen.
Egyszer meg úgyis el kell kezdeni megtanulni a bicajt szerelni, hogy minden kis apróság miatt ne szervizbe kelljen rohangálni.

Amúgy egy bovdencserénél mire kell odafigyelni? Egy átlagoz "mezei" bovdeni is megteszi, vagy itt is vannak jobb márkák? Nem igen vagyok otthon ilyen területen. A váltó testnél ahogy látom egyszerû a bovden rögzítése, egyedül kicsit a váltókarhoz történõ rögzítéstõl parázok így látatlanban.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Váltón ami nekem be szokott néha ragadni, az a két görgõ, de azt könnyen ki lehet tisztítani, szétszedés nélkül. Illetve bowdencsere is sokat tud dobni a váltás minõségén.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Én brigiben tisztítok váltót, lánctányért, láncot, fogaskeréksort.
Nekem tetszik, nem is fogok másra váltani.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
hát...WD40 nem kifejezetten kenésre való. Inkább tisztításra. Vagy hogy összegyógyult alkatrészek ismét mozogjanak. Ha nem napraforgóolajjal vagy motorolajjal kented a váltód nem lehet annyira rettenetes, hogy BRIGÉCIOL kelljen neki. Ha mégis, akkor jó még a benzin is, mint zsíroldó anyag. Kenésre meg mûszerolajat, vagy teflonos olajat (tf2) használj.

csiba00

csiba00

vendég

• fórumtag
  • 42 hozzászólás
nekem ma azt tanácsoltak egy boltban, hogy kapjam szét a váltómat mert igen csak be van állva szegény. bár szerintem meglehetõsen jól vált mióta beállítottam a csavarjaival, de nem vagyok bicajos szakember. egy olyan ember szerint, aki rendszeresen szerel bicajokat, lehet, hogy az én váltom egy rakás f*s.

na és amit kérdezni akarok. a boltban azt mondták, hogy nagyon be van állva a váltóm, és a legegyszerûbben úgy tisztíthatom meg, ha leszerelem, egy tálba öntök valami motortisztításra is használt olajat, és abban hagyom állni egy napot, aztán utána wd40-nel befúj és visszatesz.
csak elfelejtettem, hogy mi ennek az olajnak a pontos neve. nem tudna nekem ebben valaki segíteni? ha jól rémlik b betûvel kezdõdik a neve, és benzinkutakon lehet kapni pár száz forintért.

esetleg ha valaki ellátna pár hasznos tanáccsal váltótisztítás területén egy teljesen kezdõt, azt is szívesen venném.

silencio

silencio

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
köszi.holnap letesztelem az általatok felsorolt szereket ábécé rendben...:)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
amit tudsz lekapargatsz, a maradékot meg alkohollal, sebbenzinnel átitatott papírtörlõvel le tudod mosni (mindkettõ kapható patikában)
az alkohol biztos nem bántja a festést, de kevésbé oldja a gyantát, a sebbenzin sokkal jobb oldószer, viszont attól bemattulhat (ezért egy nem feltûnõ helyen próbáld ki elõtte, nehogy a fényezés is kárt szenvedjen)
...a nem festett alkatrészeket leszereled, azok mehetnek akár a festékhígítóba is

(az olajt azért ajánlják, mert az nem szárítja ki a bõrt...de itt most nem errõl van szó :) )

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Nem röhög, de véletlen tudom, hogy a szõrtelenítõ gyantához kapható olaj, ami a bõrön maradt maradélot eltávolítja. Nézz ilyet, de tehetsz egy próbát a jó öreg Vénusz-szal is. :)

silencio

silencio

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
sziasztok.lenne egy kérdésem.nem túl bölcs módon a fenyõfánk alatt tároltam néhány napig a bringám.ennek eredménye,hogy ragacsos trutymó(gyanta) fedi el a kerékpár vázát és egyéb részeit.:cry: kérdésem az lenne,hogy mivel tanácsos ilyenkor tisztitani,ugyanis elég makacsnak bizonyul.köszi elõre is.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
HA a csapágyba kell akkor mindenképp zsír kell, ha a menetre akkor szintén, menetekrõl "lefolyik" fõleg egy olyan szerkezet esetében ami 99% szabadon van esõ megy rá stb, ilyen a kerékpár.
Persze ha havonta szétszeded a géped akkor az olaj is jó, sõtt, de ennek semmi reális esélye nincs!

olajszármazék meg.. a kóla is az :D

Ride everywhere.

.

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás
A lánc ilyen szinten valóban nem jó példa volt.

'Ahova be tudnád juttatni az olajat gondolod hogy nem menne be a víz, vagy a por?'

Ha jólértem itt arra gondolsz, hogy a csapágyat azért kell zsírozni, hogy tömítse (is), hogy ne jusson be lehetõleg kosz. Ez így tiszta (ha valóban jól jött át nálam)

Amúgy ha a cikket értelmezem itt egy idézet: 'Az olajszármazékokat használhatjuk menetek esetében, a fékcsonkokon, a láncon, szabadonfutó szerkezetekben vagy agyváltókban.'

Szóval csak feltételesen írja a menetekhez is az olajat így elfogadom az igazatok és legalább ma is több lettem. :_)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás

meneteket olajozni szokták és nem zsírozni ahogyan a csapágyakat is (pl lánc), de akkor mostmár fejtsd ki légyszi konkrétabban, mert tényleg nem okoskodni szeretnék hanem okosodni. ;_)

Hát...én nem igazán értem hogy a lánc miért jó példa a csapágyra, de biztos. ;)

Olajat a lánc kivételével inkább csak zárt térben (teleszkóp, motorblokk, etc.) használnak. A kerékpár alkatrészeit zsírozni kell. Ahova be tudnád juttatni az olajat gondolod hogy nem menne be a víz, vagy a por?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
NEm.

Ride everywhere.

.

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 hozzászólás
Noh azthiszem megtaláltam a megoldást a bikemag cikkek között.

http://bikemag.hu/te...-tisztitoszerek

Itt azt írja csapágyakat zsírozni, meneteket olajozni kell így arra következtetek, hogy az 'apply grease' kenõanyag bejuttatását jelenti. Tehát a menetet olajozni a csapágyat zsírozni kell. Akkor ez így okés? :_)

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
nem azért kell kenni hogy a réseket kitöltsd, hanem hogy ne egymáson csússzanak az alkatrészek, hanem a zsíron. így nem rágódnak be. (vidékiesen: nem fog kattogni)

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Itt 'minállunk 'zsirozzák a menetet, 'vizálló 'zsírval, mer 'akkó nem megy bele 'ja vídz 'oszt nem rohad bele a 'zalkatréjsz.
No meg 'kitömíjti a 'zegyenetlenséjgeköt, ottan 'ahó köll, osztán nem kezd 'nekije kattogni nagyon hamarjában, mint 'anéjkül.
:)

Nyelvészek :P

Ride everywhere.

.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
kenni= lubricate
zsírozni= grease
olajozni= apply oil ez a hivatalos mûszaki angol a repülésben legalábbis.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell: