Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1639 hozzászólás a témában

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Jaja, simán! A patentszem a világ egyik legjobb találmánya. Brigeciol viszont drága, benzin olcsóbb, és újrafelhasználható. :)

Dr. Nagy Sándor idején még petróleumot javasoltak, hasonlóan, merthogy kevésbé tűzveszélyes, és nem illékony. Tudok műhelyt, ahol gyakorlatilag kerozin van az alkatrészmosóban.

http://hu.wikipedia..../wiki/Petróleum

Viszont a brigéciolt miért nem tudod ülepíteni (újrafelhasználni)?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

én tavaly előtt simán benzinben shake-eltem a láncaimat, aztán forró vízzel amíg tiszták nem lettek. Ehhez el kellett őket távolítani, amihez sima 900 ft-os láncbontót használtam.

Most "lszrm", lefújom féktisztítóval, lecsöpögtetem, áttörlöm ronggyal, aztán kap 2-3 csepp hanseline-t és perfekt :D

torma99

torma99

vendég

• fórumtag
  • 182 hozzászólás

Melyiket fogod venni végül ?

Ha megírod priviben az e-mail címed, átküldöm a német Bike-Magazin láncolaj tesztjét. Annyit mondok, nem a 300 Ft-os "mindenrejó"gépolaj és nem a Makita de nem is az autó motorolaj a legjobb a bringaláncnak. (a labortesztjük szerint)

Dropboxra nem tudod feltolni, hogy leszedhesse bárki akit érdekel (mondjuk engem), neked is könnyebb lenne. AMúgy a lánctesztjük sem volt teljesen objektív, mert kb. 10-et kellett volna tesztelni ugyanabból a láncból és átlagolni, de érdekességnek jó.

• Vejne kedveli ezt

alkdefohij.png

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

ennyiből egy patentszem egy rossz múanyag edény meg vagy 3l brigéciol kijön, na az ér is valamit.

Jaja, simán! A patentszem a világ egyik legjobb találmánya. Brigeciol viszont drága, benzin olcsóbb, és újrafelhasználható. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Köszönöm mindenkinek a véleményt. :) Most már tudom melyiket fogom venni, eldöntöttem.

Nem bonyolítom túl a dolgokat, csak szeretném a legjobbat venni, mert fontos nekem hogy a láncra a lehető legjobbat kenjem ameddig tart az élettartama és ne olyat ami csak félig-meddig hatásos. Pl. itt van élő példának az hogy mikor megkérdeztem egy outist és aztmondta a makita lánckenő olaj tökéletes,mert ő már évek óta ezt használja az outiján és bevállt, nem haboztam és megvettem. Holott most úgy néz ki hogy mégsem annyira a kerékpárlánc olajozására használatos, ráadásul fröcsög is. Szóval én alapból olyan vagyok hogy egy kulacs miatt is képes vagyok hetekig az internetes hozzászólásokat böngészni, kinek mi vállt be, hogy aztán mérlegeljek és a többség véleményére hallgassak. :) Mert nem szeretnék úgy járni hogy megveszek valamit ami aztán mégsem válik be. Persze ettől függetlenül lehet hogy a sima 300 forintos műszerolaj is jó, de gondolom ezekben a láncolajokban azért valamilyen plusz adalékanyagot rakhatnak és nem csak a nevét fizeti meg az ember.

Melyiket fogod venni végül ?

Ha megírod priviben az e-mail címed, átküldöm a német Bike-Magazin láncolaj tesztjét. Annyit mondok, nem a 300 Ft-os "mindenrejó"gépolaj és nem a Makita de nem is az autó motorolaj a legjobb a bringaláncnak. (a labortesztjük szerint)

Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

http://ebike.hu/term...isztito-eszkoz/

Próbáltátok már ezt a lánctisztítót? Menyire lehet hatékonyan takarítani vele? Megéri megvenni? 

ennyiből egy patentszem egy rossz múanyag edény meg vagy 3l brigéciol kijön, na az ér is valamit.

• Rabbit kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Tán 1500 forintért vettem az aldilidiben tavaly pontosan ugyanezt, ezzel a két flakon valamivel.

Na annyit pontosan ér, többet szerintem nem.

Próbáltátok már ezt a lánctisztítót? Menyire lehet hatékonyan takarítani vele? Megéri megvenni? 

torma99

torma99

vendég

• fórumtag
  • 182 hozzászólás

....xart sem ér. Sajnos nem szedi le a szmötyit majd egy idő után teljesen "megeszi" a lánc. A leg1xűbb módja a tisztításnak, ha le tudod venni. Én féktisztítóval szoktam lemosni, egy időben brigéciolba áztattam, de a nejem kib@...ott vele.  :) Most ha lefolyt a féktisztító, csak meggyújtom a garázs előtt a flaszteren és eltűnik, kicsit kormos marad a helye, de ezzel már kevésbé szennyezek. Majd szárazra törlöm a láncot és olajozom, mielőtt visszateszem a hajtóművet és a sort is letisztítom. Mindezt 1000km-enként, 4 lánccal. 

A szart sem érrel vitatkoznék, nekem más a tapasztalatom.

alkdefohij.png

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

....xart sem ér. Sajnos nem szedi le a szmötyit majd egy idő után teljesen "megeszi" a lánc. A leg1xűbb módja a tisztításnak, ha le tudod venni. Én féktisztítóval szoktam lemosni, egy időben brigéciolba áztattam, de a nejem kib@...ott vele.  :) Most ha lefolyt a féktisztító, csak meggyújtom a garázs előtt a flaszteren és eltűnik, kicsit kormos marad a helye, de ezzel már kevésbé szennyezek. Majd szárazra törlöm a láncot és olajozom, mielőtt visszateszem a hajtóművet és a sort is letisztítom. Mindezt 1000km-enként, 4 lánccal. 

Ridley Noah Fast 

Norby86

Norby86

fórumtag

• fórumtag
  • 59 hozzászólás

Köszönöm mindenkinek a véleményt. :) Mostmár tudom melyiket fogom venni, eldöntöttem.

Nézem a face-en is a csoportban a posztodat. Szerintem kicsit túlspílázod ezt az egész kérdést (kb. mint a beállíttást is). Jó ide tényleg az egyszerű műszerolajtól kezdve bármilyen több ezres csoda, de még a 300 forintos kis műszerolajat se fogod tudni elfogyasztani, előbb elöregszik és dobod ki, veszel újat, de kb az a legjobb ár-érték arányban.

Nem bonyolítom túl a dolgokat, csak szeretném a legjobbat venni, mert fontos nekem hogy a láncra a lehető legjobbat kenjem ameddig tart az élettartama és ne olyat ami csak félig-meddig hatásos. Pl. itt van élő példának az hogy mikor megkérdeztem egy outist és aztmondta a makita lánckenő olaj tökéletes,mert ő már évek óta ezt használja az outiján és bevállt, nem haboztam és megvettem. Holott most úgy néz ki hogy mégsem annyira a kerékpárlánc olajozására használatos, ráadásul fröcsög is. Szóval én alapból olyan vagyok hogy egy kulacs miatt is képes vagyok hetekig az internetes hozzászólásokat böngészni, kinek mi vállt be, hogy aztán mérlegeljek és a többség véleményére hallgassak. :) Mert nem szeretnék úgy járni hogy megveszek valamit ami aztán mégsem válik be. Persze ettől függetlenül lehet hogy a sima 300 forintos műszerolaj is jó, de gondolom ezekben a láncolajokban azért valamilyen plusz adalékanyagot rakhatnak és nem csak a nevét fizeti meg az ember.

Norby86 módosította - 2015. április 02. - 20:19

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Fogsz egy régi sütő tepsit, kiveszed a hátsó kereket, leteszel a földre egy fadarabot, erre ráteszed a vázat, és nekitámasztod a falnak. A láncot belelógatod a tepsibe, ebbe engedsz benzint, ecsettel átnyomatod, miközben a láncot a kis kezeddel forgatod. Asszonyén nincs bontó szem, övét í]y szoktam pucolni.

Ezekben kevés a folyadék, sokszor kellene cserélni. A használt benzint beöntöd egy műanyag flakonba, és leülepszik a szemét.

torma99

torma99

vendég

• fórumtag
  • 182 hozzászólás

Barbierim van, de nem ez, hanem a dekás, amire a habflakon van rászerelve. Ezzel pucolom. nekem bejött, már évek óta megvan.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ami nekem van, annak van egy kis előtét-cső része ami nagyon alaposan letisztogatja a lánc két oldalát , ezen azt nem látom. A dekás egyébként ugyanebben az árban van. A hab meg annyi a flakonjában, hogy most kell lecserélnem 7 szezon után , de csak azért mert a gáz már kevésbé hozza ki a flakonból. Az enyémnek hátránya, ha ez az, hogy csak két forgó kefe van benne.

Lehet sokan megköveznek ,de én csak szezon végén veszem le a láncot mielőtt átpucolnám a görgős szezon elején, illetve ilyenkor tavasszal.

http://www.decathlon...id_8010147.html

alkdefohij.png

mts0712

mts0712

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

torma99

torma99

vendég

• fórumtag
  • 182 hozzászólás

Nézem a face-en is a csoportban a posztodat. Szerintem kicsit túlspílázod ezt az egész kérdést (kb. mint a beállíttást is). Jó ide tényleg az egyszerű műszerolajtól kezdve bármilyen több ezres csoda, de még a 300 forintos kis műszerolajat se fogod tudni elfogyasztani, előbb elöregszik és dobod ki, veszel újat, de kb az a legjobb ár-érték arányban.

alkdefohij.png

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Most tesztelem:

http://forex.hu/webs...xado/lanc-spray

Ridley Noah Fast 

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Nekem a Weldtite TF2teflonos spray egész jól működik, igaz nem is használom a bringát semmi extrémre. nagyjáből 2 hetente átfújogatom vele és ennyi. 

csöpögtetősben érdemes azt levadászni. A Spray 1200 ft körül van-volt errefelé, de hátránya, hogy ... Nem olyan egyszerű pont a láncra adagolni, óhatatlanul megy pocsékba is belőle. :) CSöpögtetve nem.

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 hozzászólás

Nekem a Weldtite TF2teflonos spray egész jól működik, igaz nem is használom a bringát semmi extrémre. nagyjáből 2 hetente átfújogatom vele és ennyi. 

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

műszerolaj. pár száz forint. fölösleges több ezer pénzt kiadni rá. 2 éve vettem 300 ml-t és még mindig van belőle. még ha egy héten 2x leolajozod,még akkor sem fogy el egy év alatt. 

1200-ért vettem két éve Hanseline MTB láncolajat. Ásványi olaj, szép méregzöld-abszint színű, nagyon kevés is elég belőle, csontszáraz láncra applikálva pár csepp. Kb. a 20%-át használtam el az egésznek, pedig, kentem vele a két outin kívül a családban a trekkingeket, haver bringáján a láncot, meg városi veretőmet is.

Nem dobálja le a lánc, benne marad, nem keni össze-csapja össze a láncvillát. Szóval jó, és elég viszkózus.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Nem szedte, mondjuk annyira híg volt hogy lehet elfolyt rajta a kosz, vagy nem látszott meg annyira mint amikor porszemcsék ragadnak rá és masszaként áll össze a láncon. De szerintem akkor hanyagolom ezt a Makita féle láncolajat,mert félek attol is nehogy összefröcskölje a drága cipőt, vagy a vázat. Természetesen fogom kenni gyakrabban is, csak januárban mikor megvettem a láncot, egész márciusig csak állt a kerékpáron mivel nem mentem vele. Mostnaában kezdtem el tekerni és olyan 100 km van benne, még úgy érzem elmegyek vele másik 100 km-t és utána mivel van rajta bontható láncszem, leveszem a láncot, megmosom Brigéciollal aztán bekenem akkor Motorexel és visszateszem a lánot. :) Most még a gyári zsír van a láncon, az eladó akkor aztmondta hogy 2000 km-ig nem is kell rákenni mást, de szerintem ez kissé marketing szagú, kell arra kenni, csak ami gyárilag ezen a Campagnolo Veloce láncon van talán szilikonos olaj lehet, de elég tartós. Apropó, a Motorexből a Chain Lube is jó? Vagy csak a Dry? Illetve ha a Dry-t eső éri akkor érdemes letörölni és ujra kenni?

Szerintem nincs jobb a gyári kenőanyagnál. Szép időben sokáig jó lehet, de biztos nem 2000 km-ig. De 500-ra tökéletes.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Sose volt sz@rabb olajam! Bár én montizok, de száraz időben is hamar leszárad és dobja is le a láncról. Szárazben én rohlofot, nedves sáros időben squirt lube-ot használok

Országútin is hitvány volt. A rohloff jó, szerintem senki nem mondhatja rossznak (max. van jobb nála), és ami viráglelkűeknél további pozitívum, utántöltéssel lehet venni.