Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1690 hozzászólás a témában

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 hozzászólás

A tf2 szerintem egy rakás szar (elnézést mindenkitől). Nagyon vékony, nagyon gyorsan kopik tőle a lánc. Finish line/Rohloff stb. minőségi láncolajat kell használni. Takarításhoz benzint, acetont alkoholt kell használni. A brigó jó, de utána vízzel kell kimosni. Ha nem rakod sütőbe kiszárítani akkor többet árt mint használ szerintem. Ugyan ez a véleményem a WD40-es és petróleumos tisztításról. Lehet, hogy leszedi a retket, de bekúszik a perselyek alá ahonnan nem tudod kitörölni, majd ott szépen felhígítja/leoldja a láncolajat is.

Kipróbálom a Rohloffot is, de szerintem valamit rosszul csinálsz, ha az olajtól kopik gyorsan a lánc... ;)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

és ez tényleg jó? már régóta kacérkodtam hasonló dobozzal, de a "rivjúk" mindig eltántorítottak, pedig, igazából én is pár csepp benzinnel használtam volna.

Eddig kétszer próbáltam, először olajos dzsuvás láncon, utána Squirtes láncon, mindkettőt frankón letakarította, pedig már eléggé rágottak a kefék a láncmosóban. Mivel a láncszemek forognak a mosóban, ezért a csapok környékéről is kiszedi a retket, legalábbis a ropogás elhalkulását ezzel magyaráznám.

A pár cseppel meg óvatosan. Kb fél deci férhet a mosóba úgy, hogy még nem lötykölöm ki, és a 8. adag (igen, nyolcadik) után értékeltem úgy, hogy most már elég tiszta maradta  benzin, hogy ne akarjam tovább cukkolni a láncot.

Arra azért figyelni kell, hogy ésszel kell mozgatni a láncot, különben mindent beterít a benzin :lol:

Másik lehetséges gond, hogy a láncmosóm csupa repedés, és nem tudom, hogy csak a vacak műanyag az oka, vagy a benzin támadta meg. Mindenesetre nem szivárog, nem esik szét, pedig elég furán néz ki :o

RelakS módosította - 2016. szeptember 28. - 19:35

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Levettem a láncot és egy edénybe brigéciollal kimostam a dzsuvát, majd vízzel öblítettem. Napon több órás szarítás után vissza a bicóra. Kipróbáltam a TF2 teflonos lánckenő spray-t. Nekem ettől nagyon zajos lett a lánc. Nyikorog, zörög. Másnak van ilyen tapasztalata ezzel a kenőanyaggal.

A tf2 szerintem egy rakás szar (elnézést mindenkitől). Nagyon vékony, nagyon gyorsan kopik tőle a lánc. Finish line/Rohloff stb. minőségi láncolajat kell használni. Takarításhoz benzint, acetont alkoholt kell használni. A brigó jó, de utána vízzel kell kimosni. Ha nem rakod sütőbe kiszárítani akkor többet árt mint használ szerintem. Ugyan ez a véleményem a WD40-es és petróleumos tisztításról. Lehet, hogy leszedi a retket, de bekúszik a perselyek alá ahonnan nem tudod kitörölni, majd ott szépen felhígítja/leoldja a láncolajat is.

• Vejne kedveli ezt

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 hozzászólás

Levettem a láncot és egy edénybe brigéciollal kimostam a dzsuvát, majd vízzel öblítettem. Napon több órás szarítás után vissza a bicóra. Kipróbáltam a TF2 teflonos lánckenő spray-t. Nekem ettől nagyon zajos lett a lánc. Nyikorog, zörög. Másnak van ilyen tapasztalata ezzel a kenőanyaggal.

Rendszeresen használom. Ez egy elég vékony olaj, amikor a láncot leveszem és kimosom (én petróleumot használok erre), megszárítom, majd a TF2-t használom olajozásra, de volt már rá példa, hogy keveset sikerült ráfújni és nem jutott mindenhová, akkor pont úgy nyikorgott egész nap, ahogy leírtad. Este újra fújtam már a bringán és tökéletes lett.

Ezzel együtt én azt tapasztaltam, hogy hetente olajoznom kell vele (50-60 km/nap futásteljesítmény mellett) amikor nem veszem le a láncot, akkor előtte WD-40-el takarítom le a koszt és utána olajozok a TF2-vel. De felénk sok a homok/por.

Speedbiker

Speedbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Kipróbáltam a láncmosó + benzin kombót.

Mindent visz (mármint minden retket :D ), és szerintem kevesebb benzint kér. Nem patentszemes láncra is alkalmazható.

Olyat használok, mint ami ezen a linken rendelhető, maximum a gyártó (vagy a címke) más :)

és ez tényleg jó? már régóta kacérkodtam hasonló dobozzal, de a "rivjúk" mindig eltántorítottak, pedig, igazából én is pár csepp benzinnel használtam volna.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Alapvetően három lehetőség van:

1. szárazon ronggyal, gyakran takarítás olajozás

2.a mindenféle láncmosó bóvli kütyük

3.patentszem és benzin (ez a legtutibb szerintem és többek szerint)

Kipróbáltam a láncmosó + benzin kombót.

Mindent visz (mármint minden retket :D ), és szerintem kevesebb benzint kér. Nem patentszemes láncra is alkalmazható.

Olyat használok, mint ami ezen a linken rendelhető, maximum a gyártó (vagy a címke) más :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Egyébként okozhat kárt a hátsó agyban a brigéciolos láncmosás? Gondolok én arra, h a kerékpáron lévő láncot pedállal hátrafelé tekerem és ecsettel felhordom a brigéciolt. Esetleg a hátsó agyba nem folyhat be az oldószer és oldja ki a kenőanyagot

Alapvetően három lehetőség van:

1. szárazon ronggyal, gyakran takarítás olajozás

2.a mindenféle láncmosó bóvli kütyük

3.patentszem és benzin (ez a legtutibb szerintem és többek szerint)

• Vejne kedveli ezt

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Egyébként okozhat kárt a hátsó agyban a brigéciolos láncmosás? Gondolok én arra, h a kerékpáron lévő láncot pedállal hátrafelé tekerem és ecsettel felhordom a brigéciolt. Esetleg a hátsó agyba nem folyhat be az oldószer és oldja ki a kenőanyagot?

A helyedben használnék valami láncmosót.

Csak ott lögyböli a láncot brigéciolba, ahol kell, a többit meg módjával ugyan, de lehúzza.

Speedbiker

Speedbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Egyébként okozhat kárt a hátsó agyban a brigéciolos láncmosás? Gondolok én arra, h a kerékpáron lévő láncot pedállal hátrafelé tekerem és ecsettel felhordom a brigéciolt. Esetleg a hátsó agyba nem folyhat be az oldószer és oldja ki a kenőanyagot?

Speedbiker

Speedbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Elvittem ma szerelőhöz. Holnapra kiderül mi baja és mennyit fizetek!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

A fogaskoszorún nincs mit zsírozni, max a racsnin azt viszont kétlem hogy az lenne a baja tehát marad az a válasz amit nem szeretnél hallani.  Van azonban egyszerűbb megoldás, keres ott kerékpár szerelőt ahol laksz.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Speedbiker

Speedbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok! Kazettás fogaskoszút szerelés nélkül lehet zsírozni? Kivettem a hátsó kereket és a lánckerék forgatása közben surlódó, rágó hangot ad. A kerékpár vadi új, max 1000km-t tekerhettem vele. A "vidd vissza a boltba garanciális javításra" válasz sajnos nem jó, mert közben 300km-re elköltöztem a bolttól egy másik városba.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Nem kell kenni kívülről a porvédőt semmivel, csak ártasz vele. Nedves ronggyal letörlöd az összegyűlt port a becsúszókról, szimmeringekről használat után és kész.

Másrészt már a nevében is benne van, az a dolga, hogy a külső koszt kint tartsa, tehát nem fog bejutni semmi a villába, csak a retket gyűjti össze a szimmering körül, ha összepacsmagolod bármivel.

Típustól és felhasználástól függően évente 1-2-több alkalommal le kell húzni a lábat, kipucolni a koszt és friss olajjal összerakni a villát. Összerakásnál mehet egy kis teleszkópolaj a szimmeringekre is ill. közéjük, hogy ne szárazon legyen összerakva, illetve teleszkópmodelltől függően állandó kenést biztosít ott az olajba áztatott szivacsgyűrű.

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Sziasztok!

Olvastam teleszkóp karbantartással kapcsolatban, hogy lánchoz való olajjal kell kenni a porvédőknél. A teleszkópban pedig amennyire én tudom más kenőanyag van.
Van értelme ennek, vagy csak kárt tennék vele?
Esetleg tapasztalatok, aki szokott ilyet?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Paraffinviaszt merre célszerű keresni? Advent közelít, kreatív vagyok, unatkozok, szeretném kihasználni az otthoni kandelábert. 

Amúgy nem arra kéne, de gondoltam, ideillik. :)

>igen, szakadt az eső az elmúlt napokban, agyváltós női városival császkáltam, és ez elég tartós-ritkán applikálandó anyagnak tűnik, ami aztán kint tartja a nedvességet<

Vejne módosította - 2015. október 21. - 06:26

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Köszönöm a hozzászólásokat!
Ezek szerint az olaj az zdzsuvásít, evvan.
Ezt a squirt-et ki fogom próbálni!
@ZéZo, nem a koszos zokni a gáz, hanem az, amikor tiszta ruhát fog össze. Qva dühítő. Rövid gatyában meg bringás gatyeszban még OK, de amikor egy farmer jut ebek harmincadjára, az már gáz.
Mégegyszer köszi és ha lesz ilyen Squirt, referálok!
F

Egyébként bármilyen láncviasz jó rá pl. motoros, minimálisan nagyobb a súrlódási együtthatója mint a frissen olajozott láncnak azonban ezt később gyorsan behozza. Montin simán kibír 150-200km-t. Azonban nagyon fontos hogy viaszolás előtt teljesen zsírtalanítani kell a láncot.

• fero969 kedveli ezt
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Hogyan lehet reprodukálni a lánc gyári állapotát, amikor kellemesen olajos, de nem dzsuvás????

Rendszeres tisztítással. Ha látos, h koszos, lemosod. Ez úttól függ, lehet 10km, de lehet 50km is.

Amúgy váltóruha. Cicanaci plö nem ér hozzá.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

@ZéZo, nem a koszos zokni a gáz, hanem az, amikor tiszta ruhát fog össze. Qva dühítő. Rövid gatyában meg bringás gatyeszban még OK, de amikor egy farmer jut ebek harmincadjára, az már gáz.

Én egy csatos gumival fogom össze a ruhámat, illetve a hajtóműre barkácsoltam láncvédőt (mármint vettem egyet, de mivel nem pont octalink kompatibilis, ezért gyorskötöző rögzíti :D ). Azóta nincs olyan problémám, hogy összefogja a lánc a lábam.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

Köszönöm a hozzászólásokat!
Ezek szerint az olaj az zdzsuvásít, evvan.
Ezt a squirt-et ki fogom próbálni!
Mégegyszer köszi és ha lesz ilyen Squirt, referálok!
F

hát , szép ruhában bringázni, láncvédős nagypapa trekkingel kell....:)

• Rabbit kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való