...hogy ez a mm-es dolog tényleg mennyire igaz...
5-10mm stucnin, nyergen, meg pár fok a fejcsövön, el sem hiszik sokan mennyit számít...hogy. basszki most a jó.
Néha (mikor "szenvedek"
5-10mm stucnin, nyergen, meg pár fok a fejcsövön, el sem hiszik sokan mennyit számít...hogy. basszki most a jó.
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
...ne feledkezzünk el arról, hogy sokszor csak pár mm itt, néhány fok amott és máris mindenki boldog!
a 2017-es fél évig volt meg, a 2015-ös 8 éve velem van és nem tervezem eladni.

(1) Kona Unit owners | https://m.facebook.com/story.php | Facebook
Kisherceg módosította - 2026. február 25. - 21:55
Ha jól értem a Csepel lesz a befutó?
bogarat tettél a fülembe ezzel a koskormánnyal/endurance dologgal (meg úgy amúgy is terveztem még próbálgatni...)
odass!! tudom, elsőre bolondságnak tűnhet, de minden a megfelelő irányba változott: alacsonyabb BB, magasabb fejcső, laposabb nyeregvázcsőszög, hosszabb pilótafülke. papásabb (izé, endurance-osabb
) a csőszettt elvileg ugyanaz (legalábbis a leírás szerint még mindig TB) , persze flat mount, de komletten nem rossz ám a csomag, full 2*10 GRX, hidraulikus fékkel (jó-jó, tudom, áruló vagyok...)
...ne feledkezzünk el arról, hogy sokszor csak pár mm itt, néhány fok amott és máris mindenki boldog!
a 2017-es fél évig volt meg, a 2015-ös 8 éve velem van és nem tervezem eladni. ![]()
Kisherceg módosította - 2026. február 21. - 23:15
Jók ezek az összehasonlítások, nagy segítség, amikor az ember bicót választana.nézegettem az eddig "shortlist"-en lévő koskormányos vázakat (bringákat): Kona Rove DL, Surly Straggler, Marin Nicasio (és a Deepspace-t). nagyon "vicces", hogy a Deepspace, ami kb a legolcsóbb az összes közül, kb egy az egyben ugyanaz, mint a Rove:
Deepspace vs Rove DL
de a többitől sincs nagyon messze:
Deepspace vs Straggler
a nagyon alacsony stack és az emiatt várható 20cm spacer nem túl biztató
Deespace vs Nicasio
leghegyesebb fejcsőszög... :/
ezek közül talán a Rove, ami leginkább tetszik, kiegyensúlyozottnak tűnik, de elgondolkodtató, hogy a Deepspace gyakorlatilag miliméterre egyezik vele és egyáltalán nem tűnik rossznak...persze a Deepspace semilyenszürkéje azért elég fájdalmas (ahogyan a FM fék is...)
ja, ezt meg hogy ON is legyek:
talpfa módosította - 2026. február 21. - 10:30
nézegettem az eddig "shortlist"-en lévő koskormányos vázakat (bringákat): Kona Rove DL, Surly Straggler, Marin Nicasio (és a Deepspace-t). nagyon "vicces", hogy a Deepspace, ami kb a legolcsóbb az összes közül, kb egy az egyben ugyanaz, mint a Rove:
de a többitől sincs nagyon messze:
a nagyon alacsony stack és az emiatt várható 20cm spacer nem túl biztató
leghegyesebb fejcsőszög... :/
ezek közül talán a Rove, ami leginkább tetszik, kiegyensúlyozottnak tűnik, de elgondolkodtató, hogy a Deepspace gyakorlatilag miliméterre egyezik vele és egyáltalán nem tűnik rossznak...
persze a Deepspace semilyenszürkéje azért elég fájdalmas (ahogyan a FM fék is...)
ja, ezt meg hogy ON is legyek:

Kisherceg módosította - 2026. február 20. - 23:30
lemezpapucs: hátul nincs vele különösebb bajom, a kicsit csinosabb darabok.... ....öööö, csinosak tudnak lenni. elöl inkább kevéssé bizalomgerjesztő. de persze ettől még.... ![]()
nézegettem még tavaly ezeket a "túra-országútikat" (a fenti Genesis, Ridgeback Panorama, Fuji Touring). én azt hiszem, ezeknek más a reach/stack aránya, mint a Roniné. valszeg kevésbé sportos az üléspozi, talán nem lenne rossz elképzelés ez sem.
nemtom' mi lesz, egyelőre agyalás ezerrel. csupa koskormányos csodálatosságot mutogattál, nekem meg ez még mindig amolyan furcsaság. hajlanék rá, de valahogy mindig furcsa volt. szétnézek még a kommerszebb vonalon, Trek DSX/Merida Silex(/Speeder??)/Specialized Sirrus (X)/Giant Toughroad (bár a D-shape nyeregcső miatt helyből felejtős), persze itt maximum a küllő acél... ja, majd' elfelejtettem! tetszene, ha 650-t tudna! még mindig jobban biztonságba érzem magam kicsit bumbibb gumin.
ja, off: voltam kicsit kinn pár hét után a 45650B-vel, ki akartam próbálni ezt a csodavillát (Nordest - kb impulzusvásárlás volt az apróból
) asszem megy vissza a teló... közben azon derültem ha tennék rá koskormányt, majdnem ott lennék, mint egy Genesis Vagabond vagy Bombtrack Beyond ![]()
![]()

50 felé... I hear you! ![]()
Kisherceg módosította - 2026. február 20. - 16:08
Ennél a bicónál így oldották meg a kitámasztót. Hát ez sem esztétika bajnoka, de masszív tűnik, az tuti.
Na, erről elég ennyi.
Kíváncsi leszek, melyik gépre esik majd a választásod?![]()

Értem.
Igen, a lemez papuccsal én is így voltam (Nicasion is ugyan ez van), nem egy művészi darab, de legalább jó erős.
Láttam már rondább darabokat is (kinek mi?), már egészen megbarátkoztam vele, a GRX810 váltó és az BB7 S Road nagyon feldobja.
És nem követték el az a baromságot, hogy acél vázra, raktak egy cserélhető alu fület.
Lehet velem van a baj, de 30 enynehány év alatt egyetlen egy acél váltófület se tudtam letörni.
Egyetlen egy dolog jutott eszembe a Marin lemez papucsával kapcsolatosan.
Logikusan bal oldalon lehetőség van rá, hogy integrált kitámasztót is feltegyél rá.
Mert, hogy ez egy kaland gép és nem "hájtek" versenyparipa és azokra is gondoltak a tervezők, akik így szeretnék használni a bringájukat.
Ahogy vészesen közelítek az 50en felé és egy lejjebb kerül nálam is a sznobfaktorság, sokszor elgondolkodtam, hogy milyen jól jönne most egy rohadt kitámasztó.
Sokszor volt, hogy majdnem elborult a bringám. Erre nagyon vigyázok, meg nagyon harapok érte, azért is, ha más neki akarja támasztani a bicóját (pl a vonaton).
Egy kávézó vagy étterem esetén csak a fal mellé tudtam letenni, illetve oda se, mert szólnak érte.
Betonra nem szívesen döntöm le, ha nem muszály. Rajtam kívül mindenki letámasztotta a kávézó teraszán a bringáját (mindenkinek volt letámasztó a bringáján csak nekem nem), az asztal mellett, csak nekem kellett paráznom, hogy az oszlopnak támasztott bringám meg ne induljon....és koppanjon a vázcsőnél.
Szóval rövidebbre fogva, külön jó, hogy 2 db M6 fekete csavarral, "kúlturáltan" fel tudok tenni egy integrált kitámasztót, ha a szükség úgy hozza a későbbiekben.
Nem kell a bilincses változattal az alsó vázcsövet "nyomorgatnom" - hiába van alatta gumi, a festésen úgy is ott marad a helye - plusz ott megy a féknek a kábelja is.
Persze vannak olyan túra, gravel bringák is, amelyiken a középcsapágynál van a klasszikus lemez felforrasztva a kitámasztónak. Na ez meg nálam véleményes, még a lemez papucsnál is, gagyibb nekem.
talpfa módosította - 2026. február 20. - 15:04
A Marin 4C-t voltam tesztvezetni. Nagyon érdekes volt, meglepett, hogy az M kicsi, az L nagynak tűnt. Papíron jó kellett volna legyen, de mégsem. A másik, hogy a lemezpapucs élőben azért véleményes.:/
Értem.
Igen, a lemez papuccsal én is így voltam (Nicasion is ugyan ez van), nem egy művészi darab, de legalább jó erős.
Láttam már rondább darabokat is (kinek mi?), már egészen megbarátkoztam vele, a GRX810 váltó és az BB7 S Road nagyon feldobja. ![]()
És nem követték el az a baromságot, hogy acél vázra, raktak egy cserélhető alu fület.
Lehet velem van a baj, de 30 enynehány év alatt egyetlen egy acél váltófület se tudtam letörni.
Jahhh. Meg a Marin Four Corners bejöhet még talán neked???
Mondjuk ennek eléggé más a geoja mint a többinek, nekem inkább már montis, nem igazán jön be.
Létezik belőle faltbaros verzió is, bár ezt inkább ázsiai piacra gyártják, de lehet az eu-ban is beszerezhető?!?

talpfa módosította - 2026. február 20. - 13:50
Még a Bombtrack jutott eszembe, náluk aztán van választék bőven.
Van váz is külön meg bicó is kompletten.
https://www.bombtrac...ise-frameset-25
https://www.bombtrac...ond-frameset-25
https://www.bombtrac...s/arise-sg-apex
Sok helyen sajnos nem elérhető, de elméletileg vásárolható vagy rendelhető.
https://www.santafix...l-bike-red.html
https://www.alltrick...cherry_red_2021
https://www.lastazio...r-radar-expert/
Breezert az EU-ban hol lehet kapni? kerestem a napokban amit linkeltél korábban, de nem leltem boltot... :/
Ronin: hát ja, leginkább a geo. nem volt rossz, azt semmiképpen nem mondanám, de valahogy végig amolyan "out-of-place" érzésem volt rajta, koskormánnyal és a Kyote-tal is. maga a váz talán a legszebb az összes eddigi közül, a villán és a vázon is szép papucsok, szép varratok, filigrán TB csövek, tényleg nagyon szép, fájt is a szívem miatta, de menet közben mindig az volt bennem, hogy valami nem oké, rövid, hegyes, mittomén, nem ehhez vagyok szokva. "menetkultúrája" viszont fenomenális volt, tényleg nem lehetett belekötni, nagyon finoman, simán futott. agyaltam rajta, hogy esetleg tennék még egy próbát másik, több flare-t adó koskormánnyal, de az megint egy kazal pénz és talán úgy se lett volna jó. furcsa fintora az univerzumnak, hogy épp le akartam venni a hirdetést kb másfél hónap (és pár furcsa érdeklődő) után, mikor hívott a vevő, hogy jönne érte. szerintem jó helyre került, úgy tűnik, a srác bár fiatalabb és "kommersz irányból jött" (ha szabad ilyet mondani), de láthatóan tetszettek neki a részletek és a kidolgozás minősége. sok klassz gurulás vár a Roninra, valszeg jobb lesz így.