Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Bocs, félreérthetõ volt. Rendes géppel fotóznak Blackberry-t az arabok nyakra-fõre. Pl:
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

A flickr expolre rengetegszer hoz fel kis mélységélességgel készített telefon - legtöbbször Blackberry - fotókat. A készítõ szinte mindig a Közel-Kelet valamelyik arab országából származik. Mivel a kommentek is legtöbbször arabul vannak, nem tudom, minek örülnek ennyire, mi ebben az akkora királyság?

Háttöö... A legtöbb mobil és kompakt gép az optika kialakítása miatt alkalmatlan arra, hogy kis mélységélességû képeket csináljanak vele. Azért nincs rajtuk fókuszállítás, mert 20 centitõl a végtelenig minden éles mint a penge, akár egy lyukkamerán.
Ez elsõre jó dolognak hangozhat, de valójában marhára nem az.

Vagy nem ez volt a kérdés tárgya?

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Ez nagyon üt. :D Az elsõ fotó ráadásul egy D700-as.

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
A hirdetés szövege alapján biztos kifizetném elõre nekik a cuccot.:D
http://www.expressz....detes-15963908/
Írtam nekik, kíváncsi vagyok a válaszra.:)

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
A flickr expolre rengetegszer hoz fel kis mélységélességgel készített telefon - legtöbbször Blackberry - fotókat. A készítõ szinte mindig a Közel-Kelet valamelyik arab országából származik. Mivel a kommentek is legtöbbször arabul vannak, nem tudom, minek örülnek ennyire, mi ebben az akkora királyság?

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás

Boldog tulaja vagyok egy új Olympus E-520-nak, elsõ gépem, még csak tanulgatok.

Tudsz már írni gyakorlati tapasztalatokat?

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Dániel.józsef te úgyis otthon vagy film terén..
van két agfa 100-as filmem, 2007 júniusában lejárt..mennyivel kell túlexponálni, hogy jó legyen?
vagy lõjjem el valahogy az egyiket, hívassam elõ, aztán az alapján lõjjem el a másikat?
de nem szeretnék pazarolni..:/

Hát erre nem merek mit mondani. Eleve, mélyhûtõben, hûtõben vagy szobahõmérsékleten volt tárolva? Oké hogy 100-as AGFA, de pontosan melyik típus... Sokmindentõl függ hogy mi is történik az emulzióval.
Az egyetlen biztos megoldás egy nagy adag egyszerre lejárt filmbõl egyet kipróbálni és aszerint korrigálni.

Minden esetre ha ez negatív, akkor a nagyításnál úgyis kb. 1 fényértéket kompenzálni lehet oda vagy vissza, úgyhogy nagyon mellé nem tudsz menni vele.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.368 hozzászólás
Én annyit tanultam meg, hogy szinte mindegy, hogy az ember mennyire lövi, legalább annyira függ a labortól, vagy hogy miben, meddig hívod. Szóval azon nem érdemes spórolni. Szûrõzésre pedig neked lesz szükséged, már ha érdekel a színhelyesség vagy mi. FF felvételezésnél kell a legkevésbé.
Amúgy ff szûrõim nekem is vannak, de Tommmas leírása rám is igaz; néha gondolkozom, hogy mihez is lenne jó, de amikor néhanapján tényleg használnám, akkor meg nincs nálam.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
kofferben volt elásva a szekrény mögött...állítólag :D
akkor lövöm +fél fényértékkel..
a másikat meg majd ha levontam a tanulságot a hívás után..:)
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
ezt a szûrõzést miért mondod? én még soha senkit nem ismertem, aki tényleg neki állt volna felrakni a narancsot, meg vöröst....pedig egy-kettõ ismerõs sokra vitte ebben...

ilford jók..és az itteni importõrrel jól lehet alkudni, ha többet viszel-vagy ha diák vagy...

agfa színes 100as? sztem nyugodtan lõdd úgy ahogy kell..megsaccolni úgysem tudod, h eddig htûtõben állt vagy a napon tartották...tök mindegy, próba cseresznye, ennyi véletlent hagyjál a dologban :)
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
jók hát, de ff-et csak akkor, ha pró vagy szûrõzésben..:D

nah, valaki válaszoljon valami okosat-használhatót a fenti kérdésemre plííz!

Flickr

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ha mar film

ezek az Ilford filmek tenyleg olyan jok?

Posted Image
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
Dániel.józsef te úgyis otthon vagy film terén..
van két agfa 100-as filmem, 2007 júniusában lejárt..mennyivel kell túlexponálni, hogy jó legyen?
vagy lõjjem el valahogy az egyiket, hívassam elõ, aztán az alapján lõjjem el a másikat?
de nem szeretnék pazarolni..:/

Flickr

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Ha nincs ilyen klub, lehet hogy nem ártana alapítani egyet... Mondjuk utána kéne járni a pesti fotósélet terén, mert valószínû hogy valami már van. (Bár én se találtam eddig.)

Ha már ilyenben gondolkodik az ember, egy közösségileg használható fekete-fehér labor sem ártana.

De a rollfilmre visszatérve, szerintem is egy Epson V500 a legjobb kompromisszum, ha nagyon szigorú szempont az ár.
A lapszkenner és a filmszkenner meg összehasonlíthatatlan. Mondjuk nagyformátum és roll esetén nem nagyon van más választás, de itt is az van, hogy egy 200 ezer forintos Epson V750 épp hogy megüti kb. azt a minõséget, amit egy 80 ezres kisfilmes filmszkenner, és azt is alulról.
Az irodai szkennerek viszont alapból felejtõsek.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.368 hozzászólás

és szerintetek otthonra elérhetõ nem horror áras de még minõségi szkenner?

35mm-t meg 6x6ot is kéne vinnie, és max. 50-60at adnék érte...

Ja, ezen már én is gondolkoztam. Kisfilmet tudok szkennelni, retus nélkül még vállalom is annyiért, mint a pécsi bolt. :) Viszont ami a rollfilmet eszi, az általában 100 fölött van. Amúgy elég durva különbség van szkenner és szkenner között. Otthon van egy kb 40 ezres canon lapszkenner, tud negát is, de amit mostanában használok -egy Nikon filmszkenner-, az ezerszer jobb. A Canon pl kb 1-2 blendényit a csúcsfényekbõl nem lát. Elõször azt hittem, hogy túlhívtam a filmjeimet. :) Illetve hiába nagyobb a névleges felbontása, sokkal kevesebb részletet tud kiolvasni.
Én azon gondolkoztam, hogy nincs-e valami fotóklub, könyvtár vagy bármi, ahol mondjuk fix havi díj ellenében be lehetne menni szkennelni néha rollfilmet.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Hááát én valami Epson-t vennék. Például valami ilyesmit:
Epson Perfection V500 Photo (mondjuk itt kicsit sokat kérnek érte, de esélyes, hogy olcsóbban is meg lehet kapni)
Vagy ezt, de úgy tûnik nem lehet kapni:
Epson Perfection V600 Photo Scanner
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Ha nagyon sok a szkennelendõ film, megérheti egy középkategóriás filmszkennert venni. Ezek egy olcsóbbfajta dSLR árában vannak, 100-200 ezer forint közt.

Elolvastad azt is, hogy mire válaszoltam? 9 tekercs negatívrõl volt szó. Amiatt nem vesz az ember filmszkennert ;)
Én egyszer szkenneltettem ennél a cégnél alacsonyabb felbontáson egy tekercs frissen elõhívott negatívot, mert a papírkép amúgy sem kellett. Annak a felbontása 1848*1232 volt, és én lehet, hogy igénytelen vagyok, de nekem a monitorra teljesen megfelelt a minõség.
Egy idõben kellett diákat szkennelnem egy Canon filmszkennerrel. Akkor ami negatívom, és diám volt beszkenneltem mindet. De kb. 2 dologgal lehetett szopni: fehéregyensúly, és karcolások. Az elõbbi kb. a film típusától függött, amit 1x kell beállítani. A karcokat meg ízlés szerint automatikusan lehet korrigáltatni, vagy leszarni, mert az egy ilyen mûfaj.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Viszonyítási alapul egy pécsi cégnek az árlistájából:

Na az olyan is lehet.

A rendes, profi szkennelésnek az ára nem tekekrcsre hanem képre számolódik, és jóval 100 forint felett van képenként. (Minõségtõl, felbontástól függõen 300 - 800 forint / kocka.)

Én egyszer szkenneltettem olcsón, kuka volt az egész. Mondjuk nyilván kérdés hogy "mire kell". Ha csak megmutogatni másoknak iphone-on vagy szar notiképernyõn, akkor elég az olcsó. Ha valami prezentálhatót akar az ember, pl. posztert nyomtatni, webdizájnban felhasználni, microstockra feltölteni, akkor nem elég. Messze nem.

Ha nagyon sok a szkennelendõ film, megérheti egy középkategóriás filmszkennert venni. Ezek egy olcsóbbfajta dSLR árában vannak, 100-200 ezer forint közt.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Lenne egy amatör kérdésem.
Negativumokat szertnék digitalizálni, relativ jó minöségben.

Mekkora felbontás kell lennie digitálban, hogy a minöség a képernyön o.k legyen és menyibe kerülhet a móka?

A lagzis képeimröl volna szó, akkoriban még nem volt digi :)
(9 Tekercsröl kellene a digitális másolat, á 30-36 kép)

Viszonyítási alapul egy pécsi cégnek az árlistájából:

Negatív szkennelés teljes tekercs rendeléskor 24 bit profi minõség, 16base (3360*2240 ) 990,-/tekercs

Vagy veszel olyan scanner-t ami tud diát is scannelni. Mondjuk akkor valószínû, hogy darabolni kell a negatívot...
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök