Jelentkezz be Regisztrálj

Digitális vs. hagyományos fotózás
Írta 2009. október 03. - 21:45

Would you, Quintus? Would I?
Írta 2009. október 03. - 21:01

A flickr expolre rengetegszer hoz fel kis mélységélességgel készített telefon - legtöbbször Blackberry - fotókat. A készítõ szinte mindig a Közel-Kelet valamelyik arab országából származik. Mivel a kommentek is legtöbbször arabul vannak, nem tudom, minek örülnek ennyire, mi ebben az akkora királyság?
Háttöö... A legtöbb mobil és kompakt gép az optika kialakítása miatt alkalmatlan arra, hogy kis mélységélességû képeket csináljanak vele. Azért nincs rajtuk fókuszállítás, mert 20 centitõl a végtelenig minden éles mint a penge, akár egy lyukkamerán.
Ez elsõre jó dolognak hangozhat, de valójában marhára nem az.
Vagy nem ez volt a kérdés tárgya?
Írta 2009. október 03. - 20:36

Írta 2009. október 03. - 18:21

http://www.expressz....detes-15963908/
Írtam nekik, kíváncsi vagyok a válaszra.

Írta 2009. október 03. - 09:19

Írta 2009. október 01. - 10:31

Tudsz már írni gyakorlati tapasztalatokat?Boldog tulaja vagyok egy új Olympus E-520-nak, elsõ gépem, még csak tanulgatok.
-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy
Írta 2009. október 01. - 10:23

Dániel.józsef te úgyis otthon vagy film terén..
van két agfa 100-as filmem, 2007 júniusában lejárt..mennyivel kell túlexponálni, hogy jó legyen?
vagy lõjjem el valahogy az egyiket, hívassam elõ, aztán az alapján lõjjem el a másikat?
de nem szeretnék pazarolni..:/
Hát erre nem merek mit mondani. Eleve, mélyhûtõben, hûtõben vagy szobahõmérsékleten volt tárolva? Oké hogy 100-as AGFA, de pontosan melyik típus... Sokmindentõl függ hogy mi is történik az emulzióval.
Az egyetlen biztos megoldás egy nagy adag egyszerre lejárt filmbõl egyet kipróbálni és aszerint korrigálni.
Minden esetre ha ez negatív, akkor a nagyításnál úgyis kb. 1 fényértéket kompenzálni lehet oda vagy vissza, úgyhogy nagyon mellé nem tudsz menni vele.
Írta 2009. szeptember 30. - 23:42

Amúgy ff szûrõim nekem is vannak, de Tommmas leírása rám is igaz; néha gondolkozom, hogy mihez is lenne jó, de amikor néhanapján tényleg használnám, akkor meg nincs nálam.
Írta 2009. szeptember 30. - 20:48

ilford jók..és az itteni importõrrel jól lehet alkudni, ha többet viszel-vagy ha diák vagy...
agfa színes 100as? sztem nyugodtan lõdd úgy ahogy kell..megsaccolni úgysem tudod, h eddig htûtõben állt vagy a napon tartották...tök mindegy, próba cseresznye, ennyi véletlent hagyjál a dologban

de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Írta 2009. szeptember 30. - 19:19

ezek az Ilford filmek tenyleg olyan jok?

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2009. szeptember 30. - 19:01

van két agfa 100-as filmem, 2007 júniusában lejárt..mennyivel kell túlexponálni, hogy jó legyen?
vagy lõjjem el valahogy az egyiket, hívassam elõ, aztán az alapján lõjjem el a másikat?
de nem szeretnék pazarolni..:/
Flickr
Írta 2009. szeptember 30. - 12:48

Ha már ilyenben gondolkodik az ember, egy közösségileg használható fekete-fehér labor sem ártana.
De a rollfilmre visszatérve, szerintem is egy Epson V500 a legjobb kompromisszum, ha nagyon szigorú szempont az ár.
A lapszkenner és a filmszkenner meg összehasonlíthatatlan. Mondjuk nagyformátum és roll esetén nem nagyon van más választás, de itt is az van, hogy egy 200 ezer forintos Epson V750 épp hogy megüti kb. azt a minõséget, amit egy 80 ezres kisfilmes filmszkenner, és azt is alulról.
Az irodai szkennerek viszont alapból felejtõsek.
Írta 2009. szeptember 30. - 11:49

és szerintetek otthonra elérhetõ nem horror áras de még minõségi szkenner?
35mm-t meg 6x6ot is kéne vinnie, és max. 50-60at adnék érte...
Ja, ezen már én is gondolkoztam. Kisfilmet tudok szkennelni, retus nélkül még vállalom is annyiért, mint a pécsi bolt.

Én azon gondolkoztam, hogy nincs-e valami fotóklub, könyvtár vagy bármi, ahol mondjuk fix havi díj ellenében be lehetne menni szkennelni néha rollfilmet.
Írta 2009. szeptember 30. - 11:35

Hááát én valami Epson-t vennék. Például valami ilyesmit:és szerintetek otthonra elérhetõ nem horror áras de még minõségi szkenner?
Epson Perfection V500 Photo (mondjuk itt kicsit sokat kérnek érte, de esélyes, hogy olcsóbban is meg lehet kapni)
Vagy ezt, de úgy tûnik nem lehet kapni:
Epson Perfection V600 Photo Scanner
Írta 2009. szeptember 30. - 11:16

Elolvastad azt is, hogy mire válaszoltam? 9 tekercs negatívrõl volt szó. Amiatt nem vesz az ember filmszkennertHa nagyon sok a szkennelendõ film, megérheti egy középkategóriás filmszkennert venni. Ezek egy olcsóbbfajta dSLR árában vannak, 100-200 ezer forint közt.

Én egyszer szkenneltettem ennél a cégnél alacsonyabb felbontáson egy tekercs frissen elõhívott negatívot, mert a papírkép amúgy sem kellett. Annak a felbontása 1848*1232 volt, és én lehet, hogy igénytelen vagyok, de nekem a monitorra teljesen megfelelt a minõség.
Egy idõben kellett diákat szkennelnem egy Canon filmszkennerrel. Akkor ami negatívom, és diám volt beszkenneltem mindet. De kb. 2 dologgal lehetett szopni: fehéregyensúly, és karcolások. Az elõbbi kb. a film típusától függött, amit 1x kell beállítani. A karcokat meg ízlés szerint automatikusan lehet korrigáltatni, vagy leszarni, mert az egy ilyen mûfaj.
Írta 2009. szeptember 30. - 11:14

de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Írta 2009. szeptember 30. - 10:18

Na az olyan is lehet.Viszonyítási alapul egy pécsi cégnek az árlistájából:
A rendes, profi szkennelésnek az ára nem tekekrcsre hanem képre számolódik, és jóval 100 forint felett van képenként. (Minõségtõl, felbontástól függõen 300 - 800 forint / kocka.)
Én egyszer szkenneltettem olcsón, kuka volt az egész. Mondjuk nyilván kérdés hogy "mire kell". Ha csak megmutogatni másoknak iphone-on vagy szar notiképernyõn, akkor elég az olcsó. Ha valami prezentálhatót akar az ember, pl. posztert nyomtatni, webdizájnban felhasználni, microstockra feltölteni, akkor nem elég. Messze nem.
Ha nagyon sok a szkennelendõ film, megérheti egy középkategóriás filmszkennert venni. Ezek egy olcsóbbfajta dSLR árában vannak, 100-200 ezer forint közt.
Írta 2009. szeptember 30. - 00:01

Viszonyítási alapul egy pécsi cégnek az árlistájából:Lenne egy amatör kérdésem.
Negativumokat szertnék digitalizálni, relativ jó minöségben.
Mekkora felbontás kell lennie digitálban, hogy a minöség a képernyön o.k legyen és menyibe kerülhet a móka?
A lagzis képeimröl volna szó, akkoriban még nem volt digi
(9 Tekercsröl kellene a digitális másolat, á 30-36 kép)
Vagy veszel olyan scanner-t ami tud diát is scannelni. Mondjuk akkor valószínû, hogy darabolni kell a negatívot...Negatív szkennelés teljes tekercs rendeléskor 24 bit profi minõség, 16base (3360*2240 ) 990,-/tekercs