Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
na még 1 :) az elsõ hozzászolásomhoz még annyit, h a listában ár tekintetében az IXUS inkább a 3. helyen van mint elsõn.

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
kergeegér: ha nem zavar, h a 3 és 4Mp közötti különbség akkor én nem vennék a helyedben a80-at. A kihajthatóság szép dolog, de gyakorlatilag semmire se jó, azon kivül meg 30-40g-al nehezebb. Ellentétben az A75-n, amire azt tudom mondani, h halleluja. Végre szép nagy 1.8as kijelzõ, mint a az S szérián. Szerintem 1.5 kihajtható v. 1.8 sima között kell választanom, akkor inkább az utobbit. Ja és olcsóbb is mint az a80. 1Mp-el kevesebb, de szerintem megéri inkább azt venni

MaNKi

MaNKi

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
sziasztok!

elég rég óta nézem a digcam teszteket, meg jópárral találkoztam már. Egy-két kivétellel gyakorlatilag a Canon az egyértelmûen vezetõ márka a digcam-ek piacán minden tekintetben. A képe nagyon szép, bár a kép minõsége még nem sokat jelent, már elég sok fényképezõnek azért nagyon szép képei vannak. Még kodakkal is lehet nagyon szép képeket csinálni, pedig szerintem annál gagyibb fényképezõk sincsenek.
Szóval azt akarom mondani, h a kép nem minden. Azon kivül ott van a sebesség, és a beállítási lehetõségek. Sebességben a fuji, és a canon jók, meg sonyk is. Kodakról, nikonról, hp-rõl nagyon-nagyon rossz tapasztalataim vannak. egy teknõc elmenekül, mire le tudod fényképezni, arról nem is beszélve, h mennyi idõbe tellik, mire visszanézed a teknõs hült helyét.
Beállítási lehetõségekben viszont a canon gyakorlatilag verhetetlen, még a fujikhoz képest is sokkal több, és szerintem ez lényegében el is dönti, h mit érdemes venni.
A canon két dologban van elmaradva a fujitól. Nem tud 640*480as videot 30fps-el kártyára menteni, ill. se USB 2.0 se firewire csatlakozó nincsen rajtuk :((((((( csak tudnám miért.

ha engem kérdeztek, akkor méret, ár, és minõségi sorrendben a következõket ajánlanám:

1, canon Ixus
2, canon a75/canon s50 (kinek melyik felépítés tetszik jobban)
3, Canon G5
4, Canon Pro1 v. EOS300D (kinek melyik szimpatikusabb, árban ugyanannyi)

drágábbat már nem irok, minek, meg azokat nem is ismerem. Átlag felhasználó szerintem 2-es és 3as között döntsön. Régi nagy fényképezõk közül tudom ajánlani a Fuji 602-t, ill a Sony DSC-F717. Mind2 iszonyu király, de egyik se az a elteszem a bicikliszsebembe és ha van valami elõkapom kategória :) Aki nem azért indul bele a világba, h fényképezzen, hanem ha sportol v. megy valahova akkor tudjon fényképeket csinálni, annak az s50-t és az a75-t tudom ajánlani. Akinek nagyobb a zsebe és kicsit jobbat akar, az g5, az még talán elfér, de már az is elég nagy, bár azért az F2.0-F3.0 optikáért lehet, h megéri. Azon kivül az is a Canon mellett szól, h a CF kártya sokkal olcsóbb, mint a XD, meg a Sony kártyái.

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 hozzászólás
többszöri olvasásra megértettem,köszi :-*

PiGonE

PiGonE

törzsvendég

• fórumtag
  • 316 hozzászólás
Minimális görbülettel (minimal curvature) végzett térbeli interpolációnál egy kezdeti felületet generálunk általában a távolságnégyzet negatív hatványával súlyozva, majd az így kapott felületet finomítjuk úgy, hogy a görbület minimális legyen és az eredeti pontok magasságától való eltérés is egy megadott értéken belül maradjon. A görbület mérésére használják a következõ empirikus formulát, ahol egy i pixelben a görbület a pixel környezetében lévõ n pixel magasságai alapján számítható:

Magyarán: vegyél egy 5x5 pixelt. Ha minden elsõ pixeled fehér, és minden második színû pixeled fekete. Ezt nagyítsd fel egy 10x10-es pixelméretre (mátrixra). Így a nagyítás (interpolálás) után a 2 szín közötti átmenet lesz a szín 3. pixel színe, mivel a két szín közötti átmenete lesz a kiegészítõ szín a 3. pixelnél. Gyk. nem az optika képezi a képet, hanem a digigép saját kis procija generál egy nagyobb méretû, de nem valódi képet. Emiatt ezek a képek kicsit "elmosódottak", nem teljesen élesek...

Érthetõ így, vagy nagyon speckós? ::)

Pigi

miaz az interpoláció?

gorgo

gorgo

törzsvendég

• fórumtag
  • 649 hozzászólás
miaz az interpoláció?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
a fuji de!

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Az nem az ami interpolációval (vagy hogy hívják) 6 Mpixeles képet csinál?

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7.001 hozzászólás
:D köszi Thommey...

sejtettem...

Én is a 602 felé hajlok, csak az a 3,3megapixel tûnik kevésnek... ::)

Péef

u.i.: ;) RCt ne feledd légyszi!

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Na a Dimage Z1-rõl: [ftp=ftp://http://index.hu/tech/digicam/mutat_mc?formid=444]http://index.hu/tech/digicam/mutat_mc?formid=444[/ftp]
Az S602 nem ellenfele a Z1-nek...mert sokkal jobb nála, de drágább is.

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7.001 hozzászólás
Tisztelt Uraim!

Érdeklõdnék mit tudtok a MINOLTA DIMAGE Z1rõl?

itt a tudására is gondolnék, mert igaz tegnap este pár órácskát játszadoztam vele, de sajna sok mindent a gazdijától sem tudtam meg... :(

A lényeg, hogy cca160 helyett osztrischbó' most cca 100é' tudnék venni...

Jelenlegi lehetséges ellenfele a vásárlásnál a FUJI FINEPIX S602Z...

Segítségeket elõre is köfi!

Péef

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
nah vegre.
erted nyomjak utos kepet.
mi lenne az utos.
no mindegy

a80 van tan begnek is

lamak fikazasara visszaterve.
amikor egy csavo elkezdi fikazni a d1-et, hoyg miylen f.o.s. mert amikor tiff-et csinla tok szar lesz a kep.
aztan kiderult, hoyg a gyerek jpg-t fotoz es abbol a gepen csinal tiff-et.
sok ertelme van, foleg egy olyan gepnel ami egyszerre csinal jpg-t meg tiff-et.
tiff mentodik te kozben nezheted a jpg-t
hmm...
csak azt tom mondani, hoyg amik fent vannak kepek azoknak 90%-t azzal csinaltam.
en ennyire vagyok kepes vele.
meg lusta is vagyok meg ehes...

alairas dog

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás
értem már.
egyébként azokra értettem akik általában sz¤r fotókat csinálnak mert tényleg nem tudják mi a dörgés ... aztán meg szidják a márkát. sok fórumban lehúznak nagyon jó gépeket a hiperzsenik.
na ma szóltak ,hogy canon powershot A80 + 256MB SanDisk CF meg kis tatyó a géphez (egy csomagban van) 90ezer magyar pénzbõl kijön. a friccektõl hozzák majd.
jövõ héten remélem meglesz.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
de 602-esem van.
ezen csak az humor amit irtal.
kicsit lehet illik ram.
onironia.

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
PiGonE: Jogos, csak 4-es voltam nyelvtanból. :)

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás

ha valaki sz¤r fotót csinál az általában nem a gép hibája.

lor légyszi rakj már fel valahová pár ,szerinted ütõsre sikerült képet (fuji 602?)

hat en csak ennyit irnek!
:-)

nem fuji finepix s602-esed van? mintha itt a topikban úgy olvastam volna. kiváncsi vagyok mire képes. oszt' mi ezen a humor? :'(

PiGonE

PiGonE

törzsvendég

• fórumtag
  • 316 hozzászólás
Errõl írtam, ez sajnos minden - ebben az árkategóriában szereplõ - digis gépnek a hibája. Nagy zoom-kicsi fényérzékenység... De tény, tudásában, és a manuális beállításai miatt kiemelkedik az A80-as a kategóriabeli társaitól...

Üdv: Pigi

Ui.: a hibája pontos j ;)

Nekem A70 van és teljesen meg vagyok vele elégedve. Még semmi gond nem volt vele. Mikor vettem én is gondolkoztam Olympuson mert nagyobb a zoomja, de fórumokon a Canonról jobbakat írtak. Ami hibálya van a Canonnak, az ellen lehet védekezni. Olympusról azt írták hogy nagy zoomnál nem túl jó az objektívje.

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
Nekem A70 van és teljesen meg vagyok vele elégedve. Még semmi gond nem volt vele. Mikor vettem én is gondolkoztam Olympuson mert nagyobb a zoomja, de fórumokon a Canonról jobbakat írtak. Ami hibálya van a Canonnak, az ellen lehet védekezni. Olympusról azt írták hogy nagy zoomnál nem túl jó az objektívje.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás

ha valaki sz¤r fotót csinál az általában nem a gép hibája.

lor légyszi rakj már fel valahová pár ,szerinted ütõsre sikerült képet (fuji 602?)

hat en csak ennyit irnek!
:-)

PiGonE

PiGonE

törzsvendég

• fórumtag
  • 316 hozzászólás
A digitális képek kidolgozásáról csak annyi, hogy Niki az itteni Ofotértnél dolgozik, és egyre több és több ügyfél hívatja elõ a hagyományos és digitális képeit papír formában, ami nagyon nagy mértékben a digitális elõhívó labortól függ, és persze az eredeti kép(fájl) minõségétõl. Több helyen említik, hogy a 3mpx és alatta levõ képekrõl az ajánlott papírméret a 10x15, az e felett készített képeket már érdemes nagyobb (pl. 13x18cm) papírra kérni. Hogy matt e vagy fényes papírra készüljenek a képek? Úgy gondolom, és a sok fénykép, amit az EOS300-al csináltunk, egy fényes fotópapíron mutat nagyon szépen, a fények, színek telítettsége ezen jön vissza igazán. A matt papírnak sok értelmét nem látom, azon kívül, hogy fogdoshatod, nem fog meglátszódni az ujjlenyomatod... :P

No meg ami egy fotósnál a leglényegesebb, az hogy mennyire kreatív és mennyire tud elkapni egy pillanatot, azt milyen beállítással, milyen szögbõl tudja elkészíteni. Lehet egy jól elkapott pillanat is, egy amatõr részérõl, és szerintem közöttünk is javarész ilyen lelkes amatõrök vannak fõként, akik próbálják utánozni azokat a profi fotósokat, akikkel nap mint nap találkozik az életben (pl. BikeMag fotók... ;) ::) 8) ). Én spec. örömmel veszem elõ azokat a képeket, amiket egy utazás, kirándulás alkalmával készítettem. Ez ugyanolyan jó dolog, mint amikor az elõhívást elõször bontom ki, és látom, egyik-másik kép milyen jól sikerült - noha lehet, nem is az volt a célom a fotóval, mint amit sikerült kihoznom belõle...

Pigi