Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

megmondom az õszintét életemben nem hallottam f3af obikról? :)
te? :)

komolyan nem tom mi a bré az ...
color fénymérést és 3d matrixot használ egyáltalán vki? :)

ef-s obit szerintem mindenki eladja aki komolyabb minõségre törexik, amúgy akkor minek vett digit vázat?.. ..

Én sem hallottam, igaz, hogy soha nem is szándékoztam Nikont használni.. :)
Szóval a spec fényméréseit sem ismerem, azt sem tudom, hogy mivel tud többet kevesebbet (valami pici fogalmam van).

Edit: de azt hiszem írtam is, hogy valószínû csak jól felfújták a dolgot..

Abba most nem szívesen megyek bele, hogy rossz-jó obi, mert ebbõl más fórumon mindig veszekedés lesz. Persze, egy mésfél millás obi sokkal jobb képet ad, mint egy 30 ezres, de ettõl még lehet vele képet készíteni. Én szeretem az 300D-hez adott EF-S obit és csináltam is vele olyan képet, ami nagyon ott van. Legalábbis az én "amatõr" világomban. Mint ahogy van egy 180 ezres makro obim és a fotozz.hu-n aláznak a "szarabb" felszereltségek.. Nem csak ezen múlik..

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

a fotózás manapság olyan mint a borászat. aki bort iszik az már azt hiszi borszakértõ.
nézd a szmájlit a mondatom végén.

Akkor én kivétel vagyok, mert én iszok bort és fotózom is, de TUDOM magamról, hogy egyikhez sem értek :D

A szmájlit meg nem látom, csak sejtem melyik.

Nem akartalak kioktatni, bocs ha úgy "hallatszott".

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Vakukhoz visszatérve, a Sigma gyárt speckó vakut ami megy a D70-el.

Obikat meg Tommmas jól leírta. az AF esek mennek digit vázzal. Néha viszont kíírnak hibaüzit és nem akarnak funkcionálni, ilyenkor rá át kell rakni analóg vázra és utána megint megy, ha a kikapcsolás/leszedés/felrak/bekapcs nem segít...
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
:)

igazság> felraksz egy manuál obit és semmit nem tud a d70..csak exponálni..monnyuk ha nem valami naon mozgó a téma akkor azért a második lövés után már tudja az ember a helyes expót...így szerintem érdemes beruházni nagylátószögû manuálba ha nincs pénz af-re ..és nikonosoknak egy manuál 55/2.8 macro kötelezõ!
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás
D70s leírás

"A Nikon D70s-re a Nikon F bajonettes optikái rakhatók fel, bár bizonyos objektívek esetén (nem CPU optikák) néhány funkció nem mûködik. Például a 3D mátrix fénymérés, az i-TTL kiegyenlített derítés ill. bizonyos esetekben az automatikus élesség állítás sem. Ezek a kivételek azonban viszonylag ritkák, az elterjedt és sûrûn használt Nikon objektívek a D70s-nél is tökéletesen használhatók."

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
megmondom az õszintét életemben nem hallottam f3af obikról? :)
te? :)

komolyan nem tom mi a bré az ...
color fénymérést és 3d matrixot használ egyáltalán vki? :)

ef-s obit szerintem mindenki eladja aki komolyabb minõségre törexik, amúgy akkor minek vett digit vázat?.. ..

sorry csak magamból indulok ki..

vaku: az télleg más téma, canont nem ismerem ebbõl a szemszögbõl sem..

a rendszer nem rendszer témához az én véleményem, aki mostanság komolyabban belevág ebbe, akkor csak annyit kell eldönteni h nikon v canon..( digitváznál még fuji s3pro ) más gyártóval szerintem nem naon kell foglalkozni..
Expinálom a pinarámát.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás
Rendben, tegyük tisztába.. :)

Amit linkeltem, azok szerint egy kicsit árnyaltabb a helyzet..
Nem megy minden obival a digit (F3AF tilos rátenni). Ezenkívül van amelyeket lehet használni, de nem minden funkció fog menni a gépen, pl 3D vagy color fénymérés..

Canon: digiten (kivétel 3x0D) csak átalakítóval megy az EF-S, mert rálóg a normál méretû tükörre.

Edit: a vaku nagyon más téma. A Canonhoz van egy csomó vaku, de hogy mit is tud belõle kihozni a gép, az már más kérdés.. :)

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
na tegyük tisztába...

nikon:
- af obik mindegyike megy filmes és digit vázzal ( kivétel azok amiket csak digitre fejlesztenek ki, mert ugye annak kisebb a rajzköre, de ez canonnál is igaz )
- manuál obikat fentebb leírtam

canon:
- van egy kis kavarás az ef-s obikkal, azok digiten IGEN, filmesen NEM mennek
- manuál obikkal meg kell nézni meik váz mér fényt ( nem ismerem a canon obikat )

ennyi..egyéb kérdés? :)
az h mennyire rendszer a rendszer...nikonnál egy negatívumot tudok felhozni, ha vmien módon d70ed van akkor csak az sb600, sb800 vakukkal megy, valahonnan halottam h már megy valamelyik metz vakukkal...
Expinálom a pinarámát.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

én is viccnek szántam mert való igaz ,hogy igen sok pénz az amit egyszerûen félre kéne söpörni ha valóban nem lehet felhasználni a régi obikat :(
ha tényleg így van akkor viszont erõsen megfontolandó ,hogy milyen vázat válasszon utána természetesen annak függvényében ,hogy milyen célra használja majd és mennyi az összeg amit ráfordíthat.

A probléma ott van, hogy az sem biztosíték, hogy a mostani Canon obik ide-oda cserélhetõek. Én abban a korban még nem nagyon foglalkoztam fényképezéssel, talán nem is éltem, nem tudom mikor volt, amikor a Canon szépen megváltoztatta a bajonettet és szépen megszivatott egy csomó embert. Persze lehet, hogy volt valami áthidaló megoldás, nem tudom..
A lényeg, hogy semmi sem végleges. Talán ma már nem tesz ilyet egy cég sem, és így számíthat az ember egy stabil Canonra, de én a Nikonra is így néztem és meglepett, hogy milyen kompatibilitási problémák vannak. Ami egyébként lehet, hogy csak fel van fújva..
Tény, az embernek rendszerben kell gondolkodnia..

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás

[...] Kergeegér: és most akkor én vagyok az alibi borászkodó? :)

senki sem az senkire sem célozgattam a fórumozók közül ezt jó tisztázni :)

kis humor .. D80
http://index.hu/digi..._5396_81614.jpg

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás

Ezt ilyen egyértelmûen nem jelenteném ki, még akkor sem ha nekem a Canon felé húzott a szívem.. Meg kell nézni milyen obik vannak és azok mit tudnak, vagy mit nem az adott géppel.. Ha sok obi van, akkor azokból "kiszállni" drága dolog lehet. Ha kevés, akkor meg nem is biztos, hogy érdmes mást venni, nagyon függ, hogy az adott obit mire fogod használni. Nem mindig kell AF.. Ha meg muszáj eladnod, az obikat, akkor nem mindegy, hogy melyiket veszed? Egyikhez sem lesz semmid, üres lappal indítasz..

én is viccnek szántam mert való igaz ,hogy igen sok pénz az amit egyszerûen félre kéne söpörni ha valóban nem lehet felhasználni a régi obikat :(
ha tényleg így van akkor viszont erõsen megfontolandó ,hogy milyen vázat válasszon utána természetesen annak függvényében ,hogy milyen célra használja majd és mennyi az összeg amit ráfordíthat.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás
Nna, ha mindenesetre még érdekel valakit a smiley-k ellenére, akkor itt egy link a Nikon kompatibilitásról.. Jó sok gép van benne..

http://www.nikonians...patibility.html

Illetve a D70 prosi utolsó elõtti oldalán is van egy táblázat, talán bõvebb az adott termék szempontjából..

http://nikonimaging....pdf/d70_16p.pdf

Így azért könnyebb eldönteni, hogy milyen obival mit vesztesz..

Kergeegér: és most akkor én vagyok az alibi borászkodó? :)

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás

Hallgassatok tanult kollégára

a fotózás manapság olyan mint a borászat. aki bort iszik az már azt hiszi borszakértõ.
nézd a szmájlit a mondatom végén.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

Ezt most bóknak veszem.. :)

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

pont tegnap beszeltunk a dslr gepek es a sima tükörrefis gepek közötti obik kompatibilitásárol, és én is naivan azt hittem hogy igen, müködik mindkettönel, de ez nem igy van. egyedl a canonnal lehet a sima gepröl digitre obit rakni, de ott is kell közgyürü vagy vmi átalakito.

Ez azért nem teljesen igaz! Egyrészt nem kell közgyûrû, vagy átalakító, legalábbis az EF obikhoz. Az EF-S-hez kell, ha nem 3X0D-re rakod, de szvsz azt senki nem akarja..
És ez sem jelent semmit, amit kifejezetten digitre szántak, mondjuk 1,6-os szorzóval, azok filmesen vagy erõsen vinnyettálnak, vagy kört rajzonak a sarkokba.. És még így is vannak kompatibilitási problémák az régi obikkal, amit elektronika cserével tudnak csak orvosolni..

Mondom, én jobban szeretem a Canon-t, de majd egy Nikonos védje meg rajtam kívül azt a rendszert is. Szerintem ott is átemelhetõ a rendszer, bizonyos megkötésekkel. De ha nincs olyan obid, akkor érdekel, hogy mi az a megkötés?

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

na akkor ez mind mind azt jelenti ,hogy nem jók a régi obik és akkor nem Nikont kell venni hanem egy Canont ;o)

Meg kell nézni milyen obik vannak és azok mit tudnak, vagy mit nem az adott géppel..

Lao-Ce

-kisvajda-

-kisvajda-

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.269 hozzászólás
pont tegnap beszeltunk a dslr gepek es a sima tükörrefis gepek közötti obik kompatibilitásárol, és én is naivan azt hittem hogy igen, müködik mindkettönel, de ez nem igy van. egyedl a canonnal lehet a sima gepröl digitre obit rakni, de ott is kell közgyürü vagy vmi átalakito.
in memoriam UKT vagy valami ilyesmi:)
ez van srácok...

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

na akkor ez mind mind azt jelenti ,hogy nem jók a régi obik és akkor nem Nikont kell venni hanem egy Canont ;o)

Ezt ilyen egyértelmûen nem jelenteném ki, még akkor sem ha nekem a Canon felé húzott a szívem.. Meg kell nézni milyen obik vannak és azok mit tudnak, vagy mit nem az adott géppel.. Ha sok obi van, akkor azokból "kiszállni" drága dolog lehet. Ha kevés, akkor meg nem is biztos, hogy érdmes mást venni, nagyon függ, hogy az adott obit mire fogod használni. Nem mindig kell AF.. Ha meg muszáj eladnod, az obikat, akkor nem mindegy, hogy melyiket veszed? Egyikhez sem lesz semmid, üres lappal indítasz..

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.133 hozzászólás

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Ha peched van még az af sem fog rendesen mûködni, de a honlapjukon biztos van felvilágosítás ezügyben.

Lao-Ce