Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Digitális vs. hagyományos fotózás
Indította
thommey
, 2002. november 27. 18:05
Írta 2006. szeptember 02. - 17:57

Elsõ kérdés: Kell-e DSLR gép?
Kettõ: a fentiek közül egyértelmûen Canon..
Kettõ: a fentiek közül egyértelmûen Canon..
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. szeptember 02. - 16:53

apumnak most lesz a 40. szülinapja, és anyuval egy jó kis fényképezõt szeretnénk venni, már régóta vágyik valami normális gépre, amivel kiélheti (na meg persze én is) a kreatív hajlamait. két gépet néztünk ki, nikon D50 (+18-55 mm objektív) és Canon EOS 350D (+18-55 mm objektív szintén). nem akarom az örök nikon vs canon vitát elindítani, és mivel még digitális tükörreflexes gépünk nem volt, ezért szeretném a hozzáértõket kérdezni ennek a két gépnek a hátrányairól-elõnyeirõl és hogy mennyire jelentõs a tudásbeli különbség a két gép között?
Írta 2006. augusztus 25. - 19:23

hát ami általános, az a raw-ban fotózás, aztán konverziónál a szokásos "kézimunka" (levels, saturation, hue, sharpening, stb...), aztán vágás, keretezés, esetleg dodge/burn (ez jópofa kis eszköz a PS-ben, de nagyon messze vagyok attól, hogy érdemben használni tudjam
).
A nagyon érdekes leírások azok, amikor képekkel illusztrálva elmondják hogyan készítették elõ a fotót, és mi volt az ötlet.
ha mondasz konkrét képet szivesen segítek fordítani, hogy mit írtak.
az komoly még, hogy miután kiírják a versenyt (mindig meghatározzák a kategóriát, van amikor annyit, hogy "Piros"
) lehet elkészíteni a képet. Nem lehet tehát régi képekkel nevezni, miután megvan a téma lehet menni és fotózni. Nyilván lehetne csalni, de az elveszi a játék lényegét, és nem is hiszem hogy gyakori lenne...

A nagyon érdekes leírások azok, amikor képekkel illusztrálva elmondják hogyan készítették elõ a fotót, és mi volt az ötlet.
ha mondasz konkrét képet szivesen segítek fordítani, hogy mit írtak.
az komoly még, hogy miután kiírják a versenyt (mindig meghatározzák a kategóriát, van amikor annyit, hogy "Piros"

Írta 2006. augusztus 25. - 18:46

kar volt megnezni a linket.
most megyek es bezuzom a gepem a kezeimet pedig szetverem kalapaccsal.
no mivel nem ertem az oldalt.
ezeken a fotokon kb hany percet/orat meloznak utomunkakent?
most megyek es bezuzom a gepem a kezeimet pedig szetverem kalapaccsal.
no mivel nem ertem az oldalt.
ezeken a fotokon kb hany percet/orat meloznak utomunkakent?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. augusztus 25. - 13:15

1, Nikon-okban is sony ccd van, lásd az új d80,d200 vázakat. Továbbá Sonynak nem akármilyen pro kamerái vannak ( pl.: cinealta sorozat ), saját objektívekkel, tehát van honnan meríteni.
2, Nekem a kedvenc fotós szavacskám: az optika.
3. gemmmate: én forte-kat használok, ISO100-ast: ami sztem 50es, és 400asom van pár méter tekercsben, ezt én kazettázom.
2, Nekem a kedvenc fotós szavacskám: az optika.
3. gemmmate: én forte-kat használok, ISO100-ast: ami sztem 50es, és 400asom van pár méter tekercsben, ezt én kazettázom.
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. augusztus 25. - 12:35

Semmi. Üccsi köszcsi pacsi uccsó telcsi felcsi kata klála (Farkasházi Tivadarok szevasztok;)) - betegség. SZVSZnemtom mi baj az "obi" szóval...
"In idem flumen bis non descendimus"
Írta 2006. augusztus 25. - 12:32

A pont Zsolo-nál. Csak beidegzõdés és "urban legend" hogy a Sony-nak nincsenek fejlesztõi tapasztalatai a fotótechnikában. Nem véletlenül vásárolta fel a KonicaMinoltát sem.A Sony azért elég nagy CCD gyártó (ha jól tudom pld az én Canon 1D vázamban is Sony CCD van (igaz, ez az egyetlen SLR model amiben ezt megjátszották)).
Írta 2006. augusztus 25. - 12:29

Sziasztok!
Újonc vagyok az oldalon,de örülök,hogy egybõl rátaláltam erre a topicra.Imádok fotózni,és én is megosztom Veletek tapasztalataimat,de legalábbis leírom,hogy mi a véleményem.Régen volt egy digitális fényképezõgépem,nem tükörreflexes volt,hanem egy bridgekamera.Szerettem,de a mostanihoz képest ég és föld...Apámtól tanultam fényképezni,õ jóformán 20 éves kora óta csinálja,és 20D-re váltott filmesrõl.Azzal a géppel is szoktam néha fotózni,véleményem szerint nagyon jó gép,és a képminõségére sem lehet panasz.Jómagam pedig filmes géppel fotózom már egy ideje,egy Canon EOS 33V-vel,markolattal jól bele is passzol a kezembe.Én is a fekete-fehér filmeket szeretem jobban(kedvenc:Ilford Xp2 400).Jó,hogy van ez a topic,esetleg fotóinkat is megoszthatnánk egymással,nem?Ja,a képeimet filmszkennerrel viszem fel a gépre,így egy elég nagy képet kapok,nagyon jó minõségben.Megszoktam az ultranagy látószögû objektívemet,így a 20D cmos-a nekem elég szokatlan.Valószínûleg ezért nem váltok(meg különben is még diák vagyok kereset nélkül) digitálisra.
Újonc vagyok az oldalon,de örülök,hogy egybõl rátaláltam erre a topicra.Imádok fotózni,és én is megosztom Veletek tapasztalataimat,de legalábbis leírom,hogy mi a véleményem.Régen volt egy digitális fényképezõgépem,nem tükörreflexes volt,hanem egy bridgekamera.Szerettem,de a mostanihoz képest ég és föld...Apámtól tanultam fényképezni,õ jóformán 20 éves kora óta csinálja,és 20D-re váltott filmesrõl.Azzal a géppel is szoktam néha fotózni,véleményem szerint nagyon jó gép,és a képminõségére sem lehet panasz.Jómagam pedig filmes géppel fotózom már egy ideje,egy Canon EOS 33V-vel,markolattal jól bele is passzol a kezembe.Én is a fekete-fehér filmeket szeretem jobban(kedvenc:Ilford Xp2 400).Jó,hogy van ez a topic,esetleg fotóinkat is megoszthatnánk egymással,nem?Ja,a képeimet filmszkennerrel viszem fel a gépre,így egy elég nagy képet kapok,nagyon jó minõségben.Megszoktam az ultranagy látószögû objektívemet,így a 20D cmos-a nekem elég szokatlan.Valószínûleg ezért nem váltok(meg különben is még diák vagyok kereset nélkül) digitálisra.

Írta 2006. augusztus 25. - 12:29

nemtom mi baj az "obi" szóval... 
zOrg: érdekes, hogy ha az ember mindenfelé béna, rossz képeket lát, aztán megnézi a saját képeit, és úgy gondolja, hogy azok jobbak, akkor néha el is hiszi, hogy van némi érzéke a fotózáshoz. Aztán néz egy olyan oldalt, ahol _tényleg_ jó képek vannak, és rájön, hogy nagyon-nagyon sokat kell még tanulni...
A kedvenc oldalam, ahol hétrõl-hétre leesik az állam a fotóktól:
DPChallenge
a képek fantasztikusak, az emberek segítõkészek, és ált. leírják hogyan készült a kép, amibõl rengeteget lehet tanulni. (ha összehasonlítom pl. a hwsw "Digitális fényképezés" topicjával, akkor sírni támad kedvem, 1-2 ember képeit kivéve...)

zOrg: érdekes, hogy ha az ember mindenfelé béna, rossz képeket lát, aztán megnézi a saját képeit, és úgy gondolja, hogy azok jobbak, akkor néha el is hiszi, hogy van némi érzéke a fotózáshoz. Aztán néz egy olyan oldalt, ahol _tényleg_ jó képek vannak, és rájön, hogy nagyon-nagyon sokat kell még tanulni...

A kedvenc oldalam, ahol hétrõl-hétre leesik az állam a fotóktól:
DPChallenge
a képek fantasztikusak, az emberek segítõkészek, és ált. leírják hogyan készült a kép, amibõl rengeteget lehet tanulni. (ha összehasonlítom pl. a hwsw "Digitális fényképezés" topicjával, akkor sírni támad kedvem, 1-2 ember képeit kivéve...)
Írta 2006. augusztus 25. - 12:23

A Sony azért elég nagy CCD gyártó (ha jól tudom pld az én Canon 1D vázamban is Sony CCD van (igaz, ez az egyetlen SLR model amiben ezt megjátszották)).kicsit az zavar, hogy a sony mint olyan az nem klasszikus fenykepezogyarto mint a canon vagy a nikon, de azert a Carl Zeiss lencse valamilyen szinten nyugtat.
Írta 2006. augusztus 25. - 12:00

ez a digitális forradalom..
én ennek a másik részét érzem, h igény sincsen a jóra..itthon meg fõleg,de ez globális probléma...
amúgy én magamnak mindig filmre fotózok..fekete-fehér..jóaz..
én ennek a másik részét érzem, h igény sincsen a jóra..itthon meg fõleg,de ez globális probléma...
amúgy én magamnak mindig filmre fotózok..fekete-fehér..jóaz..
Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. augusztus 25. - 11:56

...már a 350D ára miatt várom meg. Nem költök annyit fotómasinára - és nem veszek Nikont (egyszer volt, most jódarabig nem lesz). Nem esek abba a hibába, mint manapság kvázi mindenki, hogy vettem egy fasza gépet fasza objektívvel ("obi" - bazzzz...) - persze fasza képminõséget nyomok ezek után - ergo: tudok fotózni. (Csak szemem nincs a témákhoz, ehh-ehh...)
Írta 2006. augusztus 25. - 11:49

tjah 
nem tudom árban hol lesz, de én elgondolkodnék egy 20d-n is..vagy nikon-t vennék

nem tudom árban hol lesz, de én elgondolkodnék egy 20d-n is..vagy nikon-t vennék

Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. augusztus 25. - 11:47

Írta 2006. augusztus 25. - 11:37

zorg: ha nem sietõs a gép vásárlásod,akkor várd meg míg kijönn a polcokra a 400D, biztos lenyomja az árát a 350esnek..vagy végy nikont

Expinálom a pinarámát.
Expinálom a pinarámát.
Írta 2006. augusztus 21. - 18:24

"Ínség és meggyõzés - ez az a két erõ,mely tettekre bírja az embereket. Támassz ínséget,kormányozd a véleményeket és felboríthatsz minden meglevõ rendszert,bármilyen szervezett is legyen az."
Írta 2006. augusztus 21. - 18:10

Info-lithium akksi, ezért tudja. A 70 perc korrekt az ultrakompaktok között.
Írta 2006. augusztus 21. - 18:08

A fent említett T-széria kijelzõjének bal felsõ sarkában percben jelzi ki az idõt,ami még rendelkezésünkre áll (aksiállapot) a felhasználási mód függvényében (képnézegetés,fényképezés,videó-készítés).
Szerintem a 70-80 perc teljesen normális.
;-)
Szerintem a 70-80 perc teljesen normális.
;-)
"Ínség és meggyõzés - ez az a két erõ,mely tettekre bírja az embereket. Támassz ínséget,kormányozd a véleményeket és felboríthatsz minden meglevõ rendszert,bármilyen szervezett is legyen az."
Írta 2006. augusztus 21. - 15:05

hirtelen nem tudtam hova tenni azt a 70 percet. igy belegondolva: az keves, ugye?
mennyi idonkent kell bele venni ujat, es mennyi az a draga?
Nekem nincs pontos adatom, de 2-3 hetente szoktam tölteni....
Írta 2006. augusztus 21. - 14:59

Még nem kellett, de itthon olyan 25k körül... Általában az akkus kompaktokhoz ilyesmi árban mocorog.