Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Véleményekre lennék kíváncsi.

Tehetségtelen vagyok, vagy van remény :D

http://kep.tar.hu/tomiadi/50224740#2

Ne kíméljetek, de azért annyira igen, hogy nehogy elsírjam magam.

És ha lehet, ne csak olyanokat, hogy szép, nem szép (azt is köszi), hanem hogy milyen a kompozíció, hogy/hogy nem csesztem el az élességet, mit hagynál ki a képrõl, meg ilyenek.

Tudom, hogy nem képértékelõ-topic, de most olyan csend van, akkor beszéljünk inkább rólam :D

Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs

Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs

Lao-Ce

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás
http://dalmamag.hu/a.../2006/01/31/ed/

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

a kicsi, irónia része volt :)

nekem kényelmesebbnek,kézreállóbnak tünt minden nikon még a d50 is...de ez mindenkinek a saját ízlése

Akkor jól éreztem.. :)
Nekem sem kicsi a kezem, de elsõre megbarátkoztunk.
Valahogy fel sem tûnt, hogy ne ott lenne minden ujjam, ahova szánták. Egy-két extrém helyzetben (pl félig egy szikla szélén "lógva") még egy kézzel is jó fogása volt, az alap objektíven a zoom-ot és a macro objektíven (manual állásban) még a fókuszt is tudtam egy kézzel kezelni, bár az már nehéz volt.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente

Érdekes, én ezt pont fordítva értelmeztem. :-)

Nem arra célzott, hogy kicsik és ezért kicsit kényelmetlen kézben tartani?

Én meg pont arra gondoltam, hogy mondjuk ahhoz, hogy legyen olyan átfogásod, mint a pro 815é (28-420), ahhoz kell pár objektív.

De neked lett igazad :D

Lao-Ce

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
a kicsi, irónia része volt :)

nekem kényelmesebbnek,kézreállóbnak tünt minden nikon még a d50 is...de ez mindenkinek a saját ízlése
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

Az a mondat tényleg ultrabéna bocs megpróbálok értelmesebben fogalmazni.

A kreatív módok közt hogy érted hogy nincs külöbség?

Ha pl. Sport -ra teszed magas zár értéket próbál beállítani (persze ha van elég fény)
Valamint az élesség állítás is követõ állásba kerül.

Vagy ha portéra teszed kinyitja a blendét hogy kicsi legyen a mélységélleség és életlen lesz így a háttér.

Én inkább ezt az oldalt javaslom: www.dpreview.com

Nna, végre kiderült, hogy elbeszélünk egymás mellett. :)
Ez volt az egyik alap, amibõl kiindult egy beszélgetés.
Sport, portré, éjszakai, stb módok: programozott témaautomatikák.
P,Tv,Av,A-Dep,M: kreatív módok.
A 300D manaul-t azért is linkeltem be, hogy ott meg tudod nézni. Ott úgy van szét osztva, ha jól emlékszek Basic zone és Creative zone.
Mivel a P és "zöld" jött elõ és úgy tûnt, hogy a kettõ nem nagy különbség, erre voltak a beírásaim.
És ezekre vonatkozik a nincs különbség is.
Remélem, így már oké.. :)

és megint felmerült benne a kérdés, nem kényelmetlenek a 300d/350d készülékek ? ..

Nem. De miért is lenne az? Méret, kezelhetõség, vagy miért?

Lehet, de szerintem nem kicsi, és nem is nagy. A profibb vázak nagyobbak és nehezebbek, ami jó is meg rossz is. Stabilabb, de hosszú távon fárasztób.. A 300D nem annyira könnyû, hogy ne lehessen rendesen tartani. Ha valakinek kicsi, akkor meg ott van a portré markolat, ami amúgy is hasznos tud lenni és már is nem olyan "pici"..
Amikor kevés fényben állvány nélkül kell egy szélfútta virágot egy méhecskével elkpani (macro), és arra vársz, hogy egyik sem mozogjon annyira, akkor nem azért remeg a kezem, mert könnyû.. :)

Edit: lassú voltam. :-) Most tényleg kicsi a kezed? Vagy az irónia része volt?

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
300d/350d nekem a kis kezemben, fogásilag tünt kényelmetlennek ( már sokadszora ) ezért kérdeztem
Expinálom a pinarámát.

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 hozzászólás

Szerintem nem, csak nagyobb zsák és több szabadidõ kell nekik

Érdekes, én ezt pont fordítva értelmeztem. :-)

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Az a samsung a pro 815 volt, ugye?

Kényelmetelenek?

Hmm....

Szerintem nem, csak nagyobb zsák és több szabadidõ kell nekik

Lao-Ce

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
ma elmentem szerezni vaku talpat ( mert mint kiderült így híííjjják ), h feltehessem állványra a kis vakumat.
- Soósnál, szokásos módon über régi dolgok, számolatlanul hozta a néni, csak nem volt egyiken se állványmenet
- Pálvölgyinél azt se tudták mi fán terem
- Optiformnál igen, megrendeltem ( !! kis mûanyag baszást ) , jövõ hét elejére hozzák
- extreme digitalban csak tapiztam gépeket, míg barátnõmre vártam, erre kivolt rakva egy sigma vaku, rajta a talp....majdnem leloptam :) ..

másik öröm, jövõhéten érkezik otthonomba a második vakum egy nikon sb28 személyében kemény 23ezerért :)

e-digitalban megfigyelhettem az újtrendet, ami a királyságos kompaktgépek közötti azon versengés> h kitudja a legbutibb helyre tenni az lcd-t és onnan mien utón-módon lehet kiforgatni h látható legyen ( nyertes: sony r1 ) ... aztán láttam egy oan samsung gépet amin az lcd majd hogynem nagyobb volt mint a gép, mikor kezembe vettem már az lcd-t fogtam :)

és megint felmerült benne a kérdés, nem kényelmetlenek a 300d/350d készülékek ? ..
Expinálom a pinarámát.

willikrisz

willikrisz

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Az a mondat tényleg ultrabéna bocs megpróbálok értelmesebben fogalmazni.

A kreatív módok közt hogy érted hogy nincs külöbség?

Ha pl. Sport -ra teszed magas zár értéket próbál beállítani (persze ha van elég fény)
Valamint az élesség állítás is követõ állásba kerül.

Vagy ha portéra teszed kinyitja a blendét hogy kicsi legyen a mélységélleség és életlen lesz így a háttér.

Én inkább ezt az oldalt javaslom: www.dpreview.com

transzporter

transzporter

törzsvendég

• fórumtag
  • 363 hozzászólás

Megkérdezem, hogy mit szólna a te zsákodhoz.

Jó, elõre is köszi.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

A P -re nem is írtam hogy nem te választod meg az isot.

De Canonnál nem csak attól függ milyen bledét exponál. Pl Ha mátrix mérésre (többzónás) állítva a gép az éleségi pont villágosságértékét is figyelembe veszi. Próbáld ki P iso 100 napfény beállítás kint fotózz hogy legyenek környezeti fények 1. kép élleség egy közeli sötét ponton 2. kép élleség fehér ponton. Persze a gépen Custom Funcióba ha be kell kapcsolva legyen ez a funció. Pl 300D 350D -nél alapból így mér fényt. A profi gépeknél 1Ds stb ezeket a dolgokat magad tudod bekacsolni - kikapcsolni.

De fényt mérni a következõ képpen lehet:
1. átlagmérés Kodak Szürkelappal,
2. pontmérés kb szürke tárgyra Pl világossabb aszfal,
3. több pontmérés átlaga,
4. megkeresed a legfehérebb pontot -2 blendére teszed a korrekciót.

Ezek átlagos témáknál igazak, sziluett, naplemente stb ez nem mûködik.

Ezt most olvasd át mégegyszer és írd le úgy, hogy értelmes legyen, mert egyrészt nem tudom mire írod, másrészrõl nem kerek. /Nem bántásból mondom./

Az elsõ mondatodra csak annyit, hogy nem azért írtam le az iso állíthatósági különbséget, mert rosszul írtad, hanem, mert ezt is találtam, mint lényeges különbség és gondoltam megosztom azokkal, akik a P és a zöld közti különbséget "elemezgették".

A fénymérésrõl még annyit, hogy 300D-nél a P és az egyéb kreatív módok között nincs különbség egy kivételével , és ez az M mód. A Canon a P módot is - nem véletlenül - a kreatív zónákhoz sorolja.

Hmm, mekkora is az árkülönbség a kettõ között? Még jó, hogy nem ugyanazt a funkcionalitást nyújtják. (Ameddig valaki nem ír egy jobb firmware-t hozzá.. :))

Edit: ha valakit érdekel, mi a különbség a kettõ mód (illetve az összes többi) között az nézze meg a manuál 122. oldalát.
http://lib.store.yah...y/rebel300D.pdf

willikrisz

willikrisz

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Még egy lényeges különbség a zöld és a P között. A P nem állítja át az iso értékét.[/QUOTE]

A P -re nem is írtam hogy nem te választod meg az isot.

De Canonnál nem csak attól függ milyen bledét exponál. Pl Ha mátrix mérésre (többzónás) állítva a gép az éleségi pont villágosságértékét is figyelembe veszi. Próbáld ki P iso 100 napfény beállítás kint fotózz hogy legyenek környezeti fények 1. kép élleség egy közeli sötét ponton 2. kép élleség fehér ponton. Persze a gépen Custom Funcióba ha be kell kapcsolva legyen ez a funció. Pl 300D 350D -nél alapból így mér fényt. A profi gépeknél 1Ds stb ezeket a dolgokat magad tudod bekacsolni - kikapcsolni.

De fényt mérni a következõ képpen lehet:
1. átlagmérés Kodak Szürkelappal,
2. pontmérés kb szürke tárgyra Pl világossabb aszfal,
3. több pontmérés átlaga,
4. megkeresed a legfehérebb pontot -2 blendére teszed a korrekciót.

Ezek átlagos témáknál igazak, sziluett, naplemente stb ez nem mûködik.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Én kaptam most egy PS 6-ost, bár angol, úgyhogy tanulnom kell.

Egyébként még vágni is lusta vagyok, meg kiszedni a vörös szemeket.

Inkább megtalálni szeretem a témát, meg kattintgatni.

Biztos megérné még utána sz*rakodni vele, de.....

Lao-Ce

kocsi

kocsi

vendég

• fórumtag
  • 180 hozzászólás

Lowepro Orion Trekker, fekete

Én most vettem egy Orion Trekkert II-t, ami megtetszett egy haveromnak is és ezért most õ is akar venni.

Megkérdezem, hogy mit szólna a te zsákodhoz.

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás

Milyen "képmanipuláló" szofvereket használtok ?

PS CS2, bár a 7-es el könnyebben boldogulok még.
Raw hoz próbáltam a camera raw-t, de az alap ami a PS-ben van az is megtette, próbálkozni...
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

Nekem adtak a fujihoz egy ún. "RAW File Converter"-t, de még nem jöttem rá, hogyan kell használni. :D

Én egyébként örülnék, ha értenék a rawhoz, de persze nem értek hozzá, remélhetõleg: még.

Nekem is adtak, meg töltöttem is le néhány ingyenest, meg demo-t. Nem a kovertálás a bonyolult, azt megcsinálja ripsz-ropsz. :) De elõtte egy csomó mindent be lehetne állítani. Nna, nekem itt kezdõdtek a problémák. Nem sikerült a jpeg-hez hasonlót csinálni.

Meg azt hiszem engem a fotózás önmagában jobban leköt, sokkal izgalmasabb (pl. állatok cserkészése), mint az "elõhívás", így egyelõre halmokban állnak a fel nem dolgozott fotók.. :)

De körbe kellene néznem mim is van, mert barátnõm szeretné, ha egy pályázaton elindulnék. Hmm, nem érti, hogy mennyire kritikus vagyok magammal szemben (is)..

tom_mirra

tom_mirra

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.889 hozzászólás

én azon töprengtem anno kb tavaly ilyenkor hogy ezt vegyem meg vagy a pana fz20-at és a pana mellett döntöttem de nem bántam meg. azóta azt már azthiszem nem lehet sehol sem kapni és ehelyett is biztosan kijön valami február végén a szokásos canon dömping idõszakban. asszem akkor szoktak jönni az új modellek.

igen olvastam a közös tesztet róla amit Tommmas linkelt.
még kitalálom...
2010.09.22. CM

néha kerékpáros.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.651 hozzászólás
  • LocationRákosmente
Nekem adtak a fujihoz egy ún. "RAW File Converter"-t, de még nem jöttem rá, hogyan kell használni. :D

Én egyébként örülnék, ha értenék a rawhoz, de persze nem értek hozzá, remélhetõleg: még.

Lao-Ce