Gratula a mátrázóknak a marci teljesitéséhez. Mi meg túléltük az osztrák Barnkopf-i maratont. Hát, én mondom néktek, Mo-on ilyen durva maraton nem létezik. Képzeljetek el 80km cc-pályát(meg még 25km-t ami kicsit lazább) tele durva gyökerekkel, sziklás patakátkelésekkel, olyan meredélyekkel, ahol az elit is feltolja inkább, 4cross-os ugratókkal, gyökeres, tojásosra kifékezett lefelékkel. Pihenni sehol se lehetett, az ember jószerivel csak fölfele ment, ha meg lefele, az is általában olyan technikás volt, hogy nem vette észre. Nem volt sem hosszú emelkedõ, se hosszú lejtõ,és mindez 105km-en keresztül (hosszú táv). Nagyon kipurcantam. De nagyon élveztem is, mivel még ilyen csodaszép helyen nem jártam. Kicsit hiányoltam ugyan a nagy hegyeket: az ottani hegyek jobban hasonlitanak magasságra a mieinkhez, nem látni havas hegycsúcsokat. A különbség csupán, hogy itt az erdõ 90%-a fenyõ, más anyagú a föld, rengeteg a gyökér és nagyon hirtelen szintváltozások vannak.
A mezõny nagyon kemény volt és a hosszún csak tiz embert sikerült lehagynom.
A szervezés hihetetlenül jó, bár ez nem olyan hatalmas embertömegeket megmozgató megamaraton volt mint a Saalbach-i vagy Salzkammergut-i (nem is voltak túl sokan rajta max ezren), mégis kb. 9 etetõpont volt az 50km-es körön, és mindenhol volt dögivel banán, különféle csokik, bar-ok, zselé, izotóniás ital és viz. Az izo-t itt normálisan keverték, nem egy iztelen lötty volt. A hosszú távosok kétszer tették meg az 50kilcsis kört, de én, aki a hosszú távosok utolsó felében baktattam, is kaptam még a második kör leguccsó etetõpontján (ami 4km-re volt a céltól) zselét meg csokit.
Ilyen pályakijelölést még életemben nem láttam. Mivel ez nem az a ritkautas magashegységi táj, az erdõ tele van útelágazásokkal. Mivel az elején tiz perccel késtük le a hosszú rajtját, volt szerencsém úgy menni a pálya egy részén, hogy sehol senki se volt,akit követhettem volna. Ám nem tudtam volna eltévedni, ugyanis minden útkeresztezõdésnél ott volt minimum egy tábla a földbe szúrva, rajta nyil, hogy merre kell menni. Ha nem volt útkeri, akkor is volt, hogy tudd, jó nyomon haladsz. Ha egy jó sebességgel haladható úton mentünk és arról volt egy lekanyarodás, ezt feltétlenül jelezték elõtáblákkal, hogy "50m múlva kanyar". 2-4 km-enként volt egy nagy tábla ami azt jelezte, hogy most hány km-nél tartasz. Szóval ilyen tábladömpinget még sohase láttam, és csak ámultam. Persze, itthon ezt nem lehet megvalósitani, mivel a felét ellopnák, a másik felét meg elforgatnák. :-\
A chip-ért nem kellet fizetni egy fityinget sem, ugyanis ez a szervezõ annak idején megvette a csipet. (idén ez volt a 11.szervezés) Mondjuk ez meg is látszott, mert valami õsöreg, bazinagy csip volt ez, amit elõször nem is tudtuk hova kéne fölrakni, hogy ne legyen útban. ;D
Lehetne még sokat áradozni a marciról, egy biztos: osztrák szomszédaink egy újabb óriási leckét és példát mutattak nekünk a maratonszervezés profi oldaláról. Respect!