Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Már egész biztos, hogy a LiPo akkus projektemnek lőttek beszerzési problémák miatt. Írtam, hogy a laptop akkut átalakítanám, de nem éri meg ezért töltőbe invesztálni, az egész akku nem ér annyit.

Egyetlen dolog maradt, a Lumicycle lámpám akkupakkja 14.8V 5.2Ah. Ehhez van gyári töltő is, semmit sem kell hozzá vennem. Az átalakítót már amúgy is megvettem. Arra egész biztosan elég, hogy néhányszor feltöltsem róla az egyik kamera akkujait, amivel akár egy napnyi töltést is nyerhetek. Egyetlen dolog miatt aggódom, ez az akku aranyáron volt, a legjobb minőségű cellák vannak benne és véletlenül sem szeretném megadni a lehetőségét, hogy túlmerítsem. Ha a lámpával használom ez kizárt, mert az leszabályozza a fényerőt, majd ki is kapcsol. Ha töltésre használom, akkor viszont valamilyen jelzőberendezés kell.

Van ötletetek hol kapok olyan sípoló kütyüt, ami 14-14.4V alatt aktivizálja magát? Ez egy mini voltmérő, sajnos jelezni nem tud. Ami jelezni tud, pl. ez (lentebb írtam egy másik fajtát is), az mind balance csatlakozós és cellánként mér, az akkumnak viszont csak 2db kivezetése van ahol a 14.8V lejön róla. Létezik bekonfigurálható jelző, ami két madzaggal mér, fixen 3.3V*cellaszámnál jelez (ezt is írtam lejjebb), ami nem ideális jelzés (3.5-3.6V kellene) és ebay-en egyáltalán nem szerezhető be.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Úgy töltök 7- 7 db párhuzamosan kapcsolt cellából álló kettő soros csoportot, hogy van kettő Li-ion töltőm és ki van vezetve minkét akku mindegyik pólusa. A középső közös és a két legszéle. Egyik töltő függetlenül tölti az egyiket és a másik pedig a másik párhuzamosan kötött cella csoportot tölti fel 4.2 Voltra, mint ha két teljesen független akkumulátor lenne..

A töltés erejéig szétválasztod a párhuzamos vezetékeket? Ahogy láttam (nem 100%) a laptop akkum az 1-2. és 2-3. közötti kivezetésen fixen össze van kötve, szóval így nehéz lenne szétválasztanom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Úgy töltök 7- 7 db párhuzamosan kapcsolt cellából álló kettő soros csoportot, hogy van kettő Li-ion töltőm és ki van vezetve minkét akku mindegyik pólusa. A középső közös és a két legszéle. Egyik töltő függetlenül tölti az egyiket és a másik pedig a másik párhuzamosan kötött cella csoportot tölti fel 4.2 Voltra, mint ha két teljesen független akkumulátor lenne..

Balu1 módosította - 2014. július 24. - 23:19

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ezt a dc dc buck convertert vettem, hogy 14.8V-ból 9.3V-ot csináljak. A 14.8V-os akkum már nem fog megjönni, mert lemondtam, de itt van helyette ez a 11.1V-os ingyen. Sehonnan nem tudom kideríteni, hogy a bemenő feszültségnek mennyivel kell nagyobbnak lennie, hogy a végén kijöjjön a 9.3V biztosan. Az IC adatlapját már keresztbe kasul átolvastam, a neten kerestem (nem túl gyakori IC), de semmit nem találtam. Valószínűnek tartom, hogy 11.1V-ról is menne, de vagy kisebb áramot tud leadni vagy nagyon rossz hatékonysággal. Tudom, hogy ez nem elektronikai fórum, de hátha valaki tudja a választ.

A fenti okok miatt gondoltam, hogy a laptop akkumat átalakítom + 2 cellával 14.8V-osra. Tehát mégegyszer van 6db 18650-es cella, valószínűleg 2.2Ah 3.7V (2.2*3.7*6=48.84Wh és 49Wh van írva az akkura). Ezek úgy vannak kötve, hogy kettesével párhuzamosítva vannak és három kettes pakk van sorban így jön ki a 3*3.7=11.1V kapocsfeszültség. Ha fogom és hozzáteszek még kettő darab boltban vásárolt cellát, azonos paraméterekkel (de más típus), hogy a végén 14.8V-om legyen az mennyire szép megoldás?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Van egy laptop akkum, alig használtam, 100%-os állapotban volt mielőtt kontakthibás lett (nem a táp lába, hanem ahol a laptop kommunikál vele). A laptop többnyire nem érzékeli és állandóan lekapcsol, tehát nem szeretném a laptoppal használni többet. 2 évet állt (feltöltve, de nyilván lemerült), feltöltöttem, úgy néz ki semmi baja. Szétszedtem, gondolom 18650-es cellák vannak benne, 3*2 db. 11.1V, 49Wh.

Ha ezt fel szeretném használni másra, hagyjam egyben a tokot és vezessek ki belőle két vezetéket? Bár akkor még mindig kérdés mivel tölthetném, mert a laptoppal nem akarom (mint írtam kontakthibás + nem szeretném a laptopot nyúzni ezzel). Kérdés, hogy a rajta levő elektronika töltő is vagy csak védőáramkör és a laptopban van a töltő? Hogyan tudnám tölteni biztonságosan, elég egy 11.1V-os 2 vezetékes töltő vagy jobb lenne kiegyenlítős? Vagy vezessek ki minden kivezetést (kettesével vannak az akkuk, tehát akkor lesz 4db vezeték) és töltsem egy olyan kiegyenlítős töltővel amit lent említettem? Nyilván ez azzal jár, hogy az elektronikát le kell róla szednem. Ez lenne logikus egyébként, de sajnos az a megrendelés sosem fog megjönni, mert nem adják fel egy hete és visszamondtam.

Legszívesebben átrendezném a cellákat 14.8V-ra de ahhoz 8 cella kellene, ebben pedig csak 6db van. Gondolom ha veszek még két cellát, amiket párhuzamosan kötök és sorban kötöm ezzel a 3*2-vel az nem annyira jó ötlet, még akkor sem ha a kapacitásuk papíron megegyezik. Bár sorba kötésnél talán még nem annyira veszélyes? Illetve ilyen átrendezés esetén az akkuban levő védelmet elfelejthetem (mármint ha van értelme egyáltalán bennehagyni).

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Köszönöm Urak!

Felraktam töltőre...

Ha érdekel, egy kis li-ion "lélektan": http://batteryuniver...based_batteries

Zoltikov

Zoltikov

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Köszönöm Urak!

Felraktam töltőre...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Zolikám nem , soha, mert a lion akksi ezt utálja legjobban.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Nem nem, nehogy..., attól tönkre is mehet. Inkább rá kell tölteni használat előtt, hogy tele legyen, bármilyen töltöttségi állapotban is van. A Lítium-ion akkut nem kell lemeríteni.

Amit mindig le kell meríteni, az a NiCd és valamennyire a Nimh akkuk is ilyenek.

A Lítumra rá lehet tölteni, sőt inkább arra kell figyelni, hogy a hosszú pihenő alatt nehogy nagyon lemerüljön, mert az árthat neki.

Zoltikov

Zoltikov

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Sziasztok!

Hozé féle lámpámat tavaly óta nem használtam. Érdemes teljesen lemerítenem az akksit, mielőtt megint elkezdem használni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

nem valami ál PayPal oldalon voltál? én már vagy 1000x-er fizetem de még ilyen üzenetem sose volt.

Gondoltam már rá, de a hobbyking.com esetében ettől tartani kell? Emlékeim szerint minden stimmelt, csak a végén valamit kiírt és azt nem olvastam el, gondolom ezért nem sikerült. Ha mégis ál paypal oldalon voltam az szívás. Jelszót cserélek most.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.086 hozzászólás

Van egy kis gondom, sürgős segítséget szeretnék kérni. A http://www.hobbyking.com oldalon leadtam a rendelésem, PayPal-el fizettem. A PayPal-en a fizetés nyugtázása után valami olyasmit írt a PayPal, hogy 30 percet várjak amíg tisztázódik, bár megmondom őszintén nem olvastam el teljesen. A PayPal-en nyoma sincs, hogy fizettem volna, le sem vontak tőlem semmit. Utána még fizettem egy másik helyen is a PayPal-en keresztül, ez azonnal meg is jelent a tranzakciós listában. A hobbyking.com-on most az látszik, hogy nincs kifizetve ezzel a kommentel: "If you have already paid, please wait for payment to clear. This could take up to 6hrs, depending on the speed of the bank or PayPal." Létezik az, hogy a PayPal még csak meg sem jeleníti a tranzakciót és tényleg 6 órát kelljen várni?

Írtam a Hobbyking-nek, de lehet napok mire válaszolnak.

nem valami ál PayPal oldalon voltál? én már vagy 1000x-er fizetem de még ilyen üzenetem sose volt.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Sikerült a rendelés, remélem Hollandiából ideér a jövő hét péntekig. 2dbolcsóbb Turnigy akkut vettem, 14.8V 5000mAh, mert ha a drágább kapacitásának a 80%-át tudja, még akkor is majdnem a felébe kerül. Ha minden működik ahogy elvártam és valakit érdekel, beszámolhatok róla hogy sikerült gazdaságos, nagy kapacitású powerbank-ot összeraknom. Nem egy nagy durranás, de nem volt kis munka mindent összeválogatni hozzá.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Válaszolt a support, ők sem tudják mi a gond, törlik a rendelést és újra leadom...

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Van egy kis gondom, sürgős segítséget szeretnék kérni. A http://www.hobbyking.com oldalon leadtam a rendelésem, PayPal-el fizettem. A PayPal-en a fizetés nyugtázása után valami olyasmit írt a PayPal, hogy 30 percet várjak amíg tisztázódik, bár megmondom őszintén nem olvastam el teljesen. A PayPal-en nyoma sincs, hogy fizettem volna, le sem vontak tőlem semmit. Utána még fizettem egy másik helyen is a PayPal-en keresztül, ez azonnal meg is jelent a tranzakciós listában. A hobbyking.com-on most az látszik, hogy nincs kifizetve ezzel a kommentel: "If you have already paid, please wait for payment to clear. This could take up to 6hrs, depending on the speed of the bank or PayPal." Létezik az, hogy a PayPal még csak meg sem jeleníti a tranzakciót és tényleg 6 órát kelljen várni?

Írtam a Hobbyking-nek, de lehet napok mire válaszolnak.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Említetted a 3.3 Voltot és itt is azt írják.
Nálam így jelenik meg az oldal (PrtSc fotó):

"if any individual cell drops to 3.3v or below" azt jelenti, ha bármelyik (egyedi) cella 3.3V vagy az alá esik, erre azt fordítja: "ha minden egyes cella esik 3.3V vagy az alatti". Ez nagyon mást jelent, erre mondom, hogy rosszul fordít. :)

Rájöttem, nemhogy sok, hanem még kevés is a 3.3V. Ezek modellező akkumulátorok, a modellekben nagy árammal terhelik őket (akár 20-30C). Nyilván minél nagyobb a terhelés, annál kisebb lesz a cellafeszültség terhelés közben. Akkora terhelés mellett a 3.3V még éppen jó lehet. Én viszont maximum 0.2C-vel fogom terhelni, tehát ha nálam eléri a 3.3V-ot az már rég rossz. Valószínűleg 3.6-3.7V körül lenne a helyes riasztási érték.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Vannak sípoló kütyük, az akku lemerülését hivatottak jelezni.  Ő lenne, de két dolog sem tetszik, egyrészt folyamatosan világítanak a LED-ek, ami meríti az akkumulátort önmagában is, másrészt 3.3V-nál sípol.

Említetted a 3.3 Voltot és itt is azt írják.
Nálam így jelenik meg az oldal (PrtSc fotó):

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

A kép alatt van egy ilyen szöveg :

"A hangos hangjelzés és LED zöldről pirosra vált, ha minden egyes cella esik 3.3V vagy az alatti. 

Súly: 7g Feszültség Pontosság: 0.03v Low Voltage riasztási küszöb: 3,3 V (cellánként)"

Lehet, hogy e-miatt jelez.

Rosszul fordít a fordítód. Azt írja, hogy ha bármelyik cella 3.3V alá esik, riaszt. Ez sokkal jobbnak néz ki, de sajnos itt nem kapható, ebay-en van drágábban. Ez 2.7 és 3.8V között riaszt, beállítható.

Jobban örülnék egy olyan áramkörnek, ami levágja a fő tápfeszültséget ha bármelyik cella egy bizonyos feszültség alá esik + sípol is. Ilyet még nem találtam készen. Építeni lehet pl. komparátorral, de nem sok kedvem van az építéshez.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A kép alatt van egy ilyen szöveg :

"A hangos hangjelzés és LED zöldről pirosra vált, ha minden egyes cella esik 3.3V vagy az alatti. 

Súly: 7g Feszültség Pontosság: 0.03v Low Voltage riasztási küszöb: 3,3 V (cellánként)"

Lehet, hogy e-miatt jelez.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Úgy van! Régi szép idõk, mikor még minden hétvégén rám lõttek. :D

De jó is hogy mondod a Turnigy-t, mert eszembe jutott még egy jó bolt a kollégának:
http://www.hobbyking...atSortOrder=asc

Itt is szép választék van.

Korábban sokat segítettél összeválogatni a lámpámhoz való akkut, töltőt. A lámpát mégis a gyári akkujával vettem meg, ez a téma feledésbe merült. Most, hogy nagy kapacitású power bank-ra van szükségem, hosszas kutatás után arra a következtetésre jutottam, hogy ez a leggazdaságosabb megoldás.

Eredetileg 6S 5000mAh 22.2V-os akksit szerettem volna, mert ez 111Wh, de inkább 14.8V-os mellett döntöttem (74Wh), mert ez a lámpámhoz is jó lehet mint vésztartalék és még ez is jelentős kapacitást le tud adni.

Akkor ezt az akkut ajánlottad, azért mert a lámpa fogyasztása közel 30W, a 65/130C kisütési áram miatt hosszabb ideig és stabilabban tartja a feszültséget. Sajnos sem ez, sem hasonló nincs az európai raktárukban és min 5000mAh-sat szeretnék vagy nagyobbat. Arra gondoltam, hogy 20C akksit vennék (nem nano-tech), max. 15W terhelésig kellene mint power bank és a lámpához csak vésztartaléknak. Az ára is kellemes, kettőt is vehetek a 65C árából. Szerinted megvehető, nem lesz nagy hátránya a 65C-hez képest?

Töltőnek az IMAX B6-AC-t néztem ki, ebbe be van építve az AC adapter (nem kell külön megvenni, ami szintén nincs nekik európai raktáron). Nem nagy hátrány ha egyben van az adapter a töltővel?

Vannak sípoló kütyük, az akku lemerülését hivatottak jelezni. Sajnos alig van nekik bármi is az európai raktárkészletükön. Ő lenne, de két dolog sem tetszik, egyrészt folyamatosan világítanak a LED-ek, ami meríti az akkumulátort önmagában is, másrészt 3.3V-nál sípol. Nem korai az? Tudsz jobbat vagy vegyem ezt?

Előre is köszönöm.