Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

kasza

kasza

vendég

• fórumtag
  • 137 hozzászólás

munkábajárósra kellene 2-3 rugó körül egy első lámpa, leginkább látszani, de hab a szaron, ha van egy kis használható fényerő is. AA, v. AAA tölthető akksikkal menne, mert benyeltem a gyerekek RC autós tápjait E. ;-)

láttam itt-ott ilyen retro stílusú lámpákat /AXA?/ vélemény? nem gond, ha csak szerszámmal, konzollal rögzül, sőt.

fogyasztás másodlagos, a fent vázoltak alapján...

A lidliben 2500 ft körüli áron lehet kapni 4 db aa-val működő első és 2 db aaa-val működő hátsó ledes világítást együtt. Az első 15/30 luxot tud, ami kb közvilágítás fényerő, még látsz is vele a sötétben.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Szerintem bármilyen olcsó ledes jó oda, ami nem esik szét, üzembiztos és nem ázik be könnyen, csak el ne csapjanak, és a rendőr meg ne ..sszon. Meg valami fényvisszaverő is mehetne rá, fehér és vörös előre-hátra és legalább az első kerék küllőire kettő sárga kétoldalas akkor már, hogy azért se szóljanak. (ha ezek műanyag füllel pattanak a helyükre, akkor csepp rugalmas ragasztóval érdemes rögzíteni a füleknél, mert tele van az út széle ilyen letört fülű prizmákkal) Meg egy valami csengő, hogy be legyen fogva a szájuk, ha már szabály. Akkor már látnak is és meg is állíthatnak még az idei termés kóstolója után is már.  ;-)

Balu1 módosította - 2014. szeptember 04. - 01:30

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Akksihoz lámpát keresni eléggé fordított elgondolás. Mostanában a Li-Ion a divat, ennyi pénzért viszont maximum hárommal a noname színvonal alatti kínai lámpát kapsz, ha akkuval egyáltalán, nem gondolom, hogy sokáig menne az az akku. Ha nagy fényerejű LED-es lámpa, akkor valószínűleg már nem fogja elvinni az AA akku.

AA akkuhoz maximum régi, kisebb fogyasztású LED-es lámpa lenne jó (pl. a Dinotte 200L-em 4db AA-ról megy, de ez nem az az árkategória). Jó régen kaptam ajándékba egy Cateye halogén lámpát, C (Baby) akkuval megy. Az AA akkuk hosszúsága ugyanaz, csak az átmérője nem. Körül lett tekerve az AA akku valamivel (így kaptam), így nem esett ki és működött. Van erre adapter. Más, használt lámpa is megteheti, amihez egy vagy több AA akku feszültsége jó, csak valószínűleg barkácsolni kell.

Esetleg vannak az ennyiért újonnan kapható lámpára hasonlító tárgyak, bár nem biztos, hogy azokkal látszani is fogsz. Látni biztosan nem. Jobb ötletem nincs.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás

munkábajárósra kellene 2-3 rugó körül egy első lámpa, leginkább látszani, de hab a szaron, ha van egy kis használható fényerő is. AA, v. AAA tölthető akksikkal menne, mert benyeltem a gyerekek RC autós tápjait E. ;-)

láttam itt-ott ilyen retro stílusú lámpákat /AXA?/ vélemény? nem gond, ha csak szerszámmal, konzollal rögzül, sőt.

fogyasztás másodlagos, a fent vázoltak alapján...

savanyugabi módosította - 2014. szeptember 03. - 22:40

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Freddyke, köszi az infót meg a felajánlást, rendes tőled. Ha nem találok használható műanyagot, akkor lehet, hogy dobok egy privit.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

2014-től frissült a rendelet. Akármit nem szabad feltenni, ami biztos, hogy kell az előre a fehér, hátulra a piros és legalább az első keréken két borostyánsárga. A fényvisszaverőknek és lámpáknak tiszta időben, sötétben legalább 150m-ről észlelhetőnek kell lenniük. Mint írtam főleg Ausztriában megyek, mivel nem vagyok biztos az ottani szabályokban, ezért a hátsó keréken is van két prizma.

Nekem az egyik kabátom neonzöld, bele vannak varrva vékony ezüst fényvisszaverő részek, de nem sok és eléggé a ruhába rejtett. Egyébként mezben megyek, de a táskán vannak fényvisszaverő csíkok és a cipőmön is. Szerintem ezt nem fogadnák el ha nagyon kötekedni akarnak.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Sajnos még Ausztriában is látok prizma nélküli és teljesen kivilágítatlan bringákat, természetesen fényvisszaverő öltözet sincs.

..én és a bringám kimagaslóan jól látszom. Ha ezek után azon kötekednek hogy egy küllőprizmával kevesebb van (csak példának, mert most 2x2 van) vagy a neonzöld, fényvisszaverő csíkokkal ellátott kabát helyett miért nem kimondottan fényvisszaverő mellényt hordok akkor menjenek a nem mondom hova.

Ott is kell a szerv donor! :)

A fényvisszaverő a küllőn elöl kettő db a kötelező, elöl volt, hogy fehéret  kellett feltenni, de erről hallottam, hogy valamiért nem kötelező már? Hátul vörös, a többi szabadon választott. Ilyen a gyári prizma lapokat sokat látok letörött rögzítő fülekkel az úton. Ha valaki olyant használ, azt egy-egy csepp rugalmas ragasztóval érdemes oda biggyeszteni a küllő, a prizma test és a rögzítési pont között. Akkor nem törik le olyan könnyen.

A fényvisszaverő öltözetről annyit tudok, hogy felölthető öltözetnek kell lennie.

Nekem a hátizsákomon oldalt hátul és elöl a váll részen van fényvisszaverő felragasztva

Ebbe sem köthetnek bele, mert bele kell bújni, vagyis öltözet, ha felöltöm magamra.

Már pedig a hátitatyóba bele kell bújni!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Itt teljesül a "..látszani" is!

Sajnos még Ausztriában is látok prizma nélküli és teljesen kivilágítatlan bringákat, természetesen fényvisszaverő öltözet sincs. Legutóbb egy faluban jött így egy néni szemből, csak a kis 200 lumenes lámpám ment, semmi nem látszott belőle, csak a félhomályban valami mozgás. Valaki írta, hogy négerek harca a sötét alagútban, teljesen igaz. Sajnos nem sokan veszik komolyan a láthatóságot, én és a bringám kimagaslóan jól látszom. Ha ezek után azon kötekednek hogy egy küllőprizmával kevesebb van (csak példának, mert most 2x2 van) vagy a neonzöld, fényvisszaverő csíkokkal ellátott kabát helyett miért nem kimondottan fényvisszaverő mellényt hordok akkor menjenek a nem mondom hova és kezdjék el azokat szivatni akiknek az alapvető dolgok hiányoznak, lámpa, prizmák, esetleg egyik sem.

Freddyke, jól néznek ki ezek a küllőprizmák. Ilyen PP lapot hol lehet beszerezni? A nem E jelzésű matrica is jobb mint a másik (nekem is olyan van és tényleg csak nagyon kis szögből veri vissza a fényt), ezt rendelted a kamionos webshopból?

Szerk: PP lap helyett, lehet, hogy jó lenne az a műanyag, amit számlatömbökben használnak, majd megnézem.

Igen, az E jelzésű matricát a lent linkelt kamionos webshopból rendeltem. A PP lapot Innen rendeltem, korrekt cég és gyorsak is voltak. Először 0.5mm-est vettem (Marsh Guard-nak), de túl vékony és szerintem prizmának is túlságosan hajlékony lenne. Utána 1.2mm-est vettem, az nagyon erős. Ha nem akarsz egész lapot megvenni, írj rám privátot, nekem van bőven. Ha úgy találod, hogy a saját műanyagod megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik, próbáld ki. A nyeregtáskán látható fényvisszaverőt egy reklámanyaghoz használt, kemény műanyag lapból vágtam ki, túl kemény és idővel megrepedt. Utána készítettem egy ugyanilyet 1.2mm-es PP-ből az asszony bringájára (értelemszerűen ugyanilyen nyeregtáskára). Bár erre a célra talán elég lenne a 0.8mm-es is, nem próbáltam.

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 hozzászólás
Freddyke, jól néznek ki ezek a küllőprizmák. Ilyen PP lapot hol lehet beszerezni? A nem E jelzésű matrica is jobb mint a másik (nekem is olyan van és tényleg csak nagyon kis szögből veri vissza a fényt), ezt rendelted a kamionos webshopból?

Szerk: PP lap helyett, lehet, hogy jó lenne az a műanyag, amit számlatömbökben használnak, majd megnézem.

P3000 módosította - 2014. augusztus 31. - 19:16

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Itt teljesül a "..látszani" is!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Azt elfelejtettem írni, hogy ez nem csak lámpa, van benne egy nagy felületű prizma. A csomagtartón a lámpa + külön prizma elhelyezése macerás lett volna (egymás kitakarása miatt), a Cateye lámpáimhoz a csomagtartó konzol pedig drága, ezért vettem inkább kimondottan csomagtartóra való lámpát.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

A gyári műanyag prizmák egy sport bringán nagyon rosszul mutatnak, a felszerelésükre nincs tartószem, csak gányolni lehet. Gondolok a küllő, a hátsó és első prizmákra. Ha valaki nagyon vadul, le is törnek.

A fenti okokból gyártottam le magamnak a prizmákat. (Az elsőt nem fényképeztem le, de mindenki el tud képzelni egy darab átlátszó fóliát és azon a fényvisszaverőt.) 1-1.2mm vastag Polipropilén (PP) műanyag lapból vágtam ki a hordozó réteget. Ebből vettem két nagy táblát (nem is emiatt, házi Marsh Guard gyártás volt a cél), ami kb. életem végéig elég lesz. Egyébként a Maxxis hajtogatható gumik csomagolása 1mm-es PP lap, abból is ki lehet vágni egy-két darabot, de elképzelhető, hogy más csomagolás is alkalmas a célra. Ollóval, szikével könnyedén vágható. A küllőprizmák elkészítéséhez még kell egy bőrlyukasztó (pár száz forintért kapható), mert szikével nem lehet normálisan lyukat vágni a kábelkötegelőnek.

Ez alól nálam az egyetlen kivétel, amit most vettem a csomagtartóra. (A csomagtartót csak túrára rakom fel.) Van ennek automatikusan bekapcsoló változata is (mozgást + fényt érzékel), csak azt dupla áron kaptam volna meg, úgyhogy maradtam a simánál. Nagyon erős, egyenletes és szép fénye van, bár villogni nem tud, de szerintem ez nem akkora hátrány.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Aha, tényleg jó!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

E jelzésű fényvisszaverő:

kullo_E.jpg

Nem E jelzésű, de nagyobb szögből látható fényvisszaverő (ebből van narancssárgám is):

kullo_sima.jpg

És a hátsó 3M-es:

hatso.jpg

Sajnos megrepedt a hordozó lap, azért van ragasztva, majd újat kell csinálnom.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

5cm széles. Csak sárgát vettem belőle eddig. Ezüstre és pirosra homogén 3M-est használok.

Az enyém mintázata máshogy néz ki. Majd lefényképezem, csak most lusta vagyok a gépet elővenni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ezek szerint lehet, hogy ugyanaz a technológia, mert az enyém is pont ezt tudja.

A tiéd milyen széles?

DSCF9684_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Balu1 módosította - 2014. augusztus 30. - 02:54

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Tényleg brutál erős fénye van és a különböző zónáiban eltérő szögben veri vissza, így mozgás hatását kelti egy felületen belül.

Megerősítem, a kamionfelszereles.hu-ról rendelt fényvisszaverő szalag mozgás hatását kelti, "fut rajta a minta" ahogyan a fényforrással bezárt szög változik. Alumínium hordozón van, nagyon jó minőségű és 1120 Ft / méter áron jött ki. Nagyobb mennyiség (néhány méter) esetén szerintem jobban megéri.

Elég sokat teszteltem lámpával, ami elsőre feltűnt, hogy csak nagyon kis szögből veri vissza a fényt (tehát a fényforrásnak és a szemnek kis szöget kell bezárnia). Vannak olyan fényvisszaverőim is, amelyek nem keltik a mozgás hatását. Ezek kétszer-háromszor akkora szögből érkező fénynél is nagyon jól látszanak. Az egyik bringámon mindkettő fajta van küllőprizmaként.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Vettem én is ilyent fehérben és pirosban.

Szokott még lenni nekik sárgában is, de most nem volt a panton.hu -nál.

Egy 55mm széles és 1 méter hosszú darab 1500,-Ft náluk. 10 centit adnak legkisebbet. Ezt már akkor mondta az eladó, mielőtt mondtam volna mennyi kell. Gondolom sokan kérnek centiket belőle. De mivel úgyis kell a hátitatyóra is és még sok helyre, vettem 1-1 métert. Legyen ha kell.

Ebben valódi prizma felületek verik vissza a fényt, a szokásos prizmákhoz hasonlóan.

Tényleg brutál erős fénye van és a különböző zónáiban eltérő szögben veri vissza, így mozgás hatását kelti egy felületen belül.

Egyébként az ilyen öntapadós dolgokat kicsit megmelegítve jóval könnyebben le lehet húzni, mert hígabbá válik melegen a ragacs.

• Vejne kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Én a nyeregtáskára vágtam poliészter lapból egy ráillő alakú lapot és arra ragasztottam a piros fényvisszaverőket, több mint tökéletes. Ha érdekel valakit, küldök képet.

Korábban én is ragasztottam a hátsó villára, egyrészt kicsi a felület, másrészt nagyon nehezen jön le. Nekem azért a festéket nem szedte fel, de meglátszott a leszedés nyoma, mert csak nagyon apró darabokban jön le. Ezért javasoltam a helicopter tape-t alá.

igazából nekem a fék alá be lehetne csempészni prizmát, ha nagyon akarnám, de a fényvisszaverő fólia most az, amivel "szemezgetek". A Raceblade-re mindenképp fogok húzni csíkot, igaz, gyárilag is van rajta reflexfelület. A nyeregtáska hátoldala szintén jó hely. 

Kíváncsi vagyok, hogy vajon kicsi benzinnel följönne-e, bár a legdurvább "váztisztítást" pont egy boltban a szerelőktől láttam: lazán hígítóval mosták a vadonat új, összeszerelt bringákról le a szerelés közben rájuk kenődött foltokat. :D "kímélő üzemmód"...

Ilyen fényvisszaverő anyagot ruhára varrhatóból is lehet kapni, az sem rossz ötlet, főleg, hogy pl. a lábszár "kiemelése" elég feltűnő, hisz' a pedálfordulatok alatt változik a helyzete folyamatosan, s a mozgó felületek jobban felkeltik a figyelmet,mint a közel statikus pontok.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én a nyeregtáskára vágtam poliészter lapból egy ráillő alakú lapot és arra ragasztottam a piros fényvisszaverőket, több mint tökéletes. Ha érdekel valakit, küldök képet.

Korábban én is ragasztottam a hátsó villára, egyrészt kicsi a felület, másrészt nagyon nehezen jön le. Nekem azért a festéket nem szedte fel, de meglátszott a leszedés nyoma, mert csak nagyon apró darabokban jön le. Ezért javasoltam a helicopter tape-t alá.

• Vejne kedveli ezt