Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Balu1,  nagyon szépen köszönöm a részletes választ.

Én is inkább a természetes fényt pártolom, mintsem a hidegebbet.

Végül a "T6-4C" leddel rendelkezőt vettem meg. Remélem az neutrálnak számít.

Ettől hajszálnyit melegebb színű lett volna, mégpedig a "T5-5B". De annál a lámpa test színe nem szürke (hanem fekete vagy piros lett volna), az meg azért nem kellett.  :)

Az állatvilágos levezetés nagyon tetszik, gondolom az állatokat is szereted.   :)

A közepes vagy legalacsonyabb fényerőn akarom majd többet használni. Majd kíváncsi leszek, meddig bírja az akku. 

energy módosította - 2015. április 15. - 12:21

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Milyen színhőmérsékletű led lámpát ajánlanátok bijacra?
Inkább legyen picit kékes fényű, vagy inkább kicsit sárgás?

Mert a kékes jobban láthatóvá tesz, a sárgás pedig kellemesebb a szememnek - szerintem.
Van a "T6-4C" led a 4300-4500K színhőmérsékletével és
van a
"T6-3B" ami 5000-5200K-es. 
Nem tudom a kettő közül melyik legyen?

Ezt több szempont szerint is meg lehet ítélni.

Az egyik, amit figyelembe vehetünk a láthatósági függvény, ami szerint nagyon gyenge fényben a szemünk a kékesebb színekre érzékenyebb, viszont nagyon erős világítás mellett a vörösebb melegebb színekre érzékeny inkább, ott alakul ki a természetes színegyensúly.

Ez vissza vezethető az állatvilágban az évmilliók alatt kialakult látás folyamatára, ami éjszaka a hold és a csillagos égbolt gyenge kékes fénye mellett alkaulhatott olyanra milyent itt lejegyeztek.

L_THAT_F_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A másik szempont ezzel hatásában egybe vág, az a ledek színhőmérséklet függő hatásfoka.

Az azonos teljesítményű melegebb színű ledek hatásfoka kevesebb.

Kisebb lument, kevesebb látható fényt tudnak leadni.

A hideg fényű ledeknél jobb a láthatóság még egészen gyengülő, a távolban elveszni tűnő fénynél is mint a vörösesebb színüeknél. Azelőtt a halogén fényszórók csak azért voltak annyira közkedveltek, mert azt könnyen olcsón lehetett beszerezni és üzemeltetni.

Következő szempontként ezekkel szemben áll a környezet színeinek a természetes láthatósága,  amit azért mindenki szeret természetközelibb nappali színűnek látni.

Magam részéről a neutrál-fehér színű fényforrást, a természetesebb színű megvilágításra alkalmasabb ledet szereztem be a további kísérletekhez és fejlesztésekhez, mert

szeretem éjszaka is élvezni menet közben a környező dolgok természet közeli színű látványát. 

De ez tényleg csak egyéni szempont.

• energy kedveli ezt

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Az előzőnél nem tudom hogy került oda az ingyenblog reklám, nem én tettem oda.

Ilyen madár repült fölöttem velem egy irányba és vadászni próbált a nagy fényem mellett :

S_lyom5_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Na de nem is ez a lényeg.

A kicsi Aldi-s lámpát még korábban levettem a kormányról (a másik mellől, ahol próbára volt felszerelve) és a sisakon tartott tépőzárral és az egyik sisak borda közben ilyen célra hordott gyúrható irodai cetli rögzítő gyurmával felrögzítettem a sisakomra és kipróbáltam élesben. Lekapcsoltam a nagy fényt és csak a kicsi lámpa fényénél is láttam annyit előre, hogy mertem volna azzal is vállalni az utat kifelé az erdőből, habár csak lassabban.

Csináltam egy videót a fényéről. Akkor még nem volt annyira nagyon sötét, de ez látszik a felvételen.

Ez leginkább fejlámpaként lenne használható, mert kormány lámpaként elég szűk a széttartása,

fejlámpaként viszont arra pásztázok vele, amerre látni akarok.

Balu1 módosította - 2015. április 13. - 02:09

• energy kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Az általad linkelt lámpánál az lehet a gond egy részben, hogy azzal az egy akku cellával ami bele fér, nem sokáig tudna 2.8 A áramon működni, mert egy órán belül lemerítené az akkut. De mielőtt lemerülne, a kicsi hő leadó felület miatt túlmelegene a lámpa burkolata és a led is károsodna ettől.

Ahogy ezeket ismerem, nem jár sokkal 1 A alatt az a led abban a tokban, amivel azért valamire használható fényerőt el lehet érni ha eléggé szűk a fókusza, de ne számíts nagyon nagy csodára.

A diffúz előtét viszont arra való, hogy pl. sártazáskor a kicsi sátorban, közelre egyenletes fény eloszlást biztosítson, esetleg szekrényben belső világításnak lehet azzal használni.

Szóval azzal a diffúz előtéttel csak nagyon közelre ad egyenletesen elosztott, használható erősségű fényt. Távolabbra szinte eltűnik a fényerő, annyira szétszórja.  Az úgy előtéttel nem jó bringára, Viszont a biciklin lévő éjszakai szerelési munkához használható, mert nagyon közelre tényleg egyenletes megvilágítást ad.

Egyelőre ennyi, a többire majd válaszolok.

Szombaton jártam éjszaka Pilismarót felől Sikároson keresztül jöttem haza.

A Királykúti nyereg után egy jókora nyulat láttam, kicsivel később meg egy nagy szárny távolságú ragadozó madár használta ki az éjszakai fény áradatot előttem.  :)

Fölöttem repült egy ideig és kereste, mit lehetne fogni az úton, ha már így kisütött a nap. Egy darabig repült fölöttem és néte az utat és az erdő szélét, azután eltűnt.

Ilyesmi volt alulról és világosabb volt a szárny vége.

Kölcsön akarta kérni a lámpámat éjszakai vadászathoz.

Egy darabon velem repült, pontosabban én gurultam ő repült fölöttem.

S%C3%B3lyom-001.jpg

A lámpa fényéről nem sokkal korábban sólyom nélkül készült fotó.

Így nézett ki a sólyom, kölcsön vett vadász fénye :

-_DSCF0790_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

• energy kedveli ezt

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 hozzászólás

Sziasztok!

Milyen színhőmérsékletű led lámpát ajánlanátok bijacra?
Inkább legyen picit kékes fényű, vagy inkább kicsit sárgás?

Mert a kékes jobban láthatóvá tesz, a sárgás pedig kellemesebb a szememnek - szerintem.
Van a "T6-4C" led a 4300-4500K színhőmérsékletével és
van a
"T6-3B" ami 5000-5200K-es. 
Nem tudom a kettő közül melyik legyen?
Ilyen lámpára gondoltam, ez azért jó mert kézilámpaként is használható, könnyen levehető, zsebben elfér, nem kell elemekre pénzt kiadni:
https://www.fasttech...roducts/1826900
Állítólag elég jól terít a fénye.
És rendeletem hozzá egy ilyen diffúzort, hogy még egyenletesebb legyen a fénye:
https://www.fasttech...roducts/1347102

(Tudom, nem bringalámpa, de nem akarok egy "vagyont" kiadni erős fényű bicajlámpára. Van egy kínai kézilámpám biciklis konzollal, annak eléggé, barátságtalanul kékes a fénye.)

Köszönöm előre is.

energy módosította - 2015. április 12. - 11:56

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Nekem is tetszik, jó ötlet!

Kérdés, hogy régi acélváz pálcika csöveire is rá lehet simítani?

1.5cm átmérőtől szerintem működhet. Elég vastag a fólia anyaga amúgy, és nagyon jól ragad. Ha más nem, széles celluxból kell rátekerni kicsit. :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Nekem is tetszik, jó ötlet!

Kérdés, hogy régi acélváz pálcika csöveire is rá lehet simítani?

Ezek a 3m matricák baromi jók, felnire, első villára, hátsóra tettem a megfelelő színekből, marha jól látszódik.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Én is kerestem anno, de nem találtam. Viszont 3M fényvisszaverő matrica tényleg nagyon jó. Nekem pl. elnyomta hátulról a kis lámpám fényét.

Ezek a 3m matricák baromi jók, felnire, első villára, hátsóra tettem a megfelelő színekből, marha jól látszódik.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Múlt héten Budakalászon még volt, én is vettem egyet ajándékba, szerintem jó vétel. A bekattintós mechanizmus esetleges gyenge pont, ez használat közben fog kiderülni. Így első próbánál kézben tartva nehéz volt kiszedni a pántból, ami kormányon/nyeregcsövön vlszlg könnyebb, főleg egy kis kopás után, viszont ezek a kis kioldó nyelvek tipikusan el szoktak fáradni ha sokat rakja fel/veszi le az ember. Úgy tűnik azután is jó ha továbbra is ilyen szorosan fogja a sín, de rázós/montira kevésbé.

A fénye minden esetre egész jó és árban csak a 8 AAA elem miatt már megéri (mind a nyolcat stabilan 1,605-1,607 Volt között mértem).

Lidlben megint lesz lámpa 16-tól
Mivel tükör tövében ül a led, ezért látszani mindenképp lehet vele, valamennyire látni is. AA elemekkel működik, szóval elég sokáig elvan. Ami nekem van, az nem hogy gyenge mechanikailag, néha alig bírom kipiszkálni a helyéről :D A hátsót pláne.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Na pont ezekkel van az a probléma, hogy amit pirosnak hirdetnek, az igazából narancssárga. De a ragasztós javaslat akár működhet is, csak hát az már gányolás és megtörik a fólia, amikor összetekeredik a pánt.

Ez 3M  piros és szerintem valójában is piros. Egy gyenge zseblámpával világítottam meg. Megtörni szerintem nem fog, mert elég flexibilis

675804920N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.j

• Sandman kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

.. a ragasztós javaslat akár működhet is, csak hát az már gányolás és megtörik a fólia, amikor összetekeredik a pánt.

Ez nem az a könnyen törő fólia.

Elég masszív és mechanikusan vannak a kicsi gúlák kialakítva az anyagában,

Már megnéztem közelebbről is.

. . . LUPE_MM_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://multimedia.3m...ungary-2010.pdf

Ebben a közepe után van sematikus rajz a gólyócskás és a prizmás megoldásról is.

• Sandman kedveli ezt

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Talán még találsz az Aldiban a 2.500,-Ftosból, az még jól is világít távolra is ahhoz képest, hogy csak 1 Wattos.

Múlt héten Budakalászon még volt, én is vettem egyet ajándékba, szerintem jó vétel. A bekattintós mechanizmus esetleges gyenge pont, ez használat közben fog kiderülni. Így első próbánál kézben tartva nehéz volt kiszedni a pántból, ami kormányon/nyeregcsövön vlszlg könnyebb, főleg egy kis kopás után, viszont ezek a kis kioldó nyelvek tipikusan el szoktak fáradni ha sokat rakja fel/veszi le az ember. Úgy tűnik azután is jó ha továbbra is ilyen szorosan fogja a sín, de rázós/montira kevésbé.

A fénye minden esetre egész jó és árban csak a 8 AAA elem miatt már megéri (mind a nyolcat stabilan 1,605-1,607 Volt között mértem).

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 hozzászólás

Egy kis Shimano reklám

Amúgy meg ha minden kötél szakad, akkor fogsz egy ilyen akármilyen színű pántot, ragasztasz rá piros fényvisszaverő matricát, job done.

Na pont ezekkel van az a probléma, hogy amit pirosnak hirdetnek, az igazából narancssárga. De a ragasztós javaslat akár működhet is, csak hát az már gányolás és megtörik a fólia, amikor összetekeredik a pánt.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ha nincs már abban az üzletben, akkor  a vevőszolgálatukon meg lehet rendelni. Ha bárhol az országban van még a boltjukban akkor azt a kérésed szerinti boltba tudják szállítani egy héten belül.

Ritka jól sikerült darab a tükre miatt is és a vízmentesítése is jól meg lett oldva. Működhet fél és egy Watton. A fénye viszont a kategóiájában kiváló.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Köszönöm, láttam, annyira nem tűnt masszívnak a kép alapján (értem én persze az árát ;)) hétvégén megnézem.

Talán még találsz az Aldiban a 2.500,-Ftosból, az még jól is világít távolra is ahhoz képest, hogy csak 1 Wattos.

Ha itt kicsit vissza nézel, akkor kb a 14. h.sz-ban van a fényéről fotó.

Sőt a 16.-ban még arról a a lámpáról is van kép.

Hátsó vörössel és elemekkel együtt adták annyiért.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ha itt kicsit vissza nézel, akkor kb a 14. h.sz-ban van a fényéről fotó.

Sőt a 16.-ban még arról a a lámpáról is van kép.

Hátsó vörössel és elemekkel együtt adták annyiért.

Balu1 módosította - 2015. április 10. - 00:15

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Tudnátok javasolni olcsóbb, elsősorban "látszani" való lámpát? Látni van ledes, li-ion aksis, de nem akarok azzal bohóckodni munkábajáráshoz.

Most egy egyszerű, egyledes szilikonos van, ennél egy picivel nagyobb fényerejű kellene, hogy az autósok messziről lássanak. Saját, belső akksi feltétel, ahogy írtam, nem szeretnék vezetékekkel bűvészkedni, illetve jó lenne, ha gyorsan le lehetne kapni parkoláskor a bringáról. 18650 aksim, töltőm is van, jó lenne az az irány.

Köszönöm előre!

Itt egy olcsó ebayes:

http://www.ebay.co.uk/itm/331455023314

mgy módosította - 2015. április 09. - 23:00

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Ezt akartam épp én is mondani, hogy csinálj magadnak ilyenekből, ha nem kapsz gyárit.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Valaki tudja esetleg miért nem lehet PIROS színű láthatósági fényvisszaverő pántot (amelyik olyan mókásan feltekeredik ha rácsapod valamire) kapni még a nagy és hatalmas Kínában sem? (amit az ebayen rendeltem még az is narancssárga volt).
Esetleg valakinek van ilyen eladó? Hátsó prizma helyett használnám a nyeregcsőre feltekerve, de egyszerűen nem látok sehol ilyet.

Egy kis Shimano reklám

Amúgy meg ha minden kötél szakad, akkor fogsz egy ilyen akármilyen színű pántot, ragasztasz rá piros fényvisszaverő matricát, job done.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Nekem ez a becsípődésem és ilyet szeretnék. Furcsa, hogy minden színben lehet kapni, csak pirosban nem.

Én is kerestem anno, de nem találtam. Viszont 3M fényvisszaverő matrica tényleg nagyon jó. Nekem pl. elnyomta hátulról a kis lámpám fényét.IMG_5566.jpg

• Vejne kedveli ezt