Helló, mostantól idõnként elõfordulok én is.
Elõre bocsi a hosszú szövegért de tudom, hogy csak így sikerül leírni amit ötlet szinten javasolok a korábban itt olvasottakkal kapcsolatosan.
Szerintem az újabb nagyfényü ledekkel szerelt lámpák a legtakarékosabbak. Persze az ára az nem feltétlen olcsó.
Ha valakit érdekel akkor érdemes benézni a következõ címre:
http://www.luxeon.hu..._elemlampa.html Itt van bringára szerelhetõ is és fejlámpa is. (ezzel kapcsolatban is többször volt kérdés)
Fent bemásoltam a címet ahol meg lehet nézni. Egy kis ízelítõ:
(Nagyon erõs a fénye de csak keskeny szögben világít viszont messzire visz)
Idézet a leírásból: "Ezzel a LED-es kerékpárlámpával már látni is lehet, nem csak látszani.
Az utat nagy fényerõvel világítja meg 10-15 m távolságig."
Ha jól tudom, 10 fokban világít.
A cím: Global-Akku Budapest, Tátra u. 12/A (A Margit híd pesti hídfõjénél). Telefon 329-3396 Félreértés ne essék, itt nem a boltot akarom reklámozni hanem elég sok kérdés merült fel a "világítást de milyent és honnan?" témában. Ezt a lehetõséget ismerem amivel itt a fórumon még nem találkoztam és talán ezzel is hozzájárulok a megoldáshoz.
Persze meg is lehet építeni hasonlót házi eszközökkel de ahhoz elektronikai gyakorlat szükséges, különben hamar tönkre megy a drága alkatrész. Ezért is írtam elsõnek a kész lámpáról. Ha valaki építeni akar valami hasonlót arra is van ötletem. Ledekkel foglalkozom már évek óta kimondottan bicikli világítási célzattal (csak úgy hobbiból).
Piros hátsó villogót viszont kint a piacon árulnak olcsón. Az tényleg olcsó mert 850,-Ft volt még múltkor. Az egy 7 ledes lámpa ami olyan extrákkal is fel van szerelve amit nem feltétlen kell használni mint a féklámpa, de van rajta olyan teljesen felesleges funkció is mint az irányjelzõ, szintén pirosban. Ezt kapásból kikötöttem és a szabadon lévõ két-két ledet rákötöttem a középsõ három villogóra és most mind a 7 villog menet közben. Milyen piacon kapható azt most írom..
A Keletipu.-tól elindulunk a Stadion metró megálló felé, a stadion körépítménye mellett megyünk el. Azzal szemben lévõ területen van egy hétvégi (szombat-vasárnap) nagy kipakolós piac. Ott a stadion metró felöli végén van egy bringa alkatrészes. Ott lehet kapni 850-ért ezt:
(ami rajta fityeg az a hosszú vezetéken lógó távkapcsoló és fék kapcsoló)
A kormányra lehet szerelni a kapcsolót és a fékbowdenre a fék érzékelõt(ha valaki felteszi).
A kapcsoló funkciókat persze érdemes átbarkácsolni mindenkinek saját ízlése szerint. Pl én fényerõt és ki-be módot kapcsolok vele.
A Li-ion és egyéb lítiumos aksikkal kapcsolatban töltésnél arra kell vigyázni, hogy ne melkedjen a feszültsége cellánként 4,1-4,2Volt fölé (katalógusban meg kell nézni arra a darabra melyik érvényes), ezen kívül ha nagy árammal töltöd akkor túlmelegedhet. Kisütésnél viszont (egy cellára számolva) nem szabad 3-3,2 Volt alá lemeríteni mert azt sem szereti.Viszont bármikor rátölthetsz, arra nem kényes. A rövidzár sem tesz jót neki de annyira nem, hogy akár fel is robbanhat tõle. A Li-polimer erre fokozottan érzékeny. Érdemes valamilyen biztosítékot beépíteni zárlatvédelemnek. Ha valaki szeret barkácsolni akkor ajánlom a http://forum.termina...er=asc&start=50 címen található topikot.Ezt Csak erõs idegzetüeknek ajánlom mert igencsak elszálltunk az elektronika taglalása közben hosszasan mindenre kiterjedõen.Ott vannak képek is pl arról a billenthetõ ledsor lámpáról amit magamnak építettem de sok másról is. Az a topik egy kerékpárra szerelhetõ generátor ötletével indult de mivel az a hajtástól venné el az energiát ezért feldobtam egy célszerübb nézõpontot bringavilágítás ügyben, az energiatakarékos és mégis erõs világítást a legújabb erõs fényü ledekkel. Sõt, ilyen ledekre a régi cateye ledjeit is ki lehet cserélni és szinte újjá éled. Lensvernek átépítettem egy 3 ledes cateyét 9 ledre átkapcsolhatóan. Itt látható:Az a szakáállszerü a ledek hûtése akar lenni.
A piros és zöld led a szinegyensúly miatt kellett bele mert egyébként nagyon lilás volt a fénye. Azt is meg tudom mutatni a régi és új között mi a különbség.
itt alul látható:
Már tényleg búcsúzom mert túl sok lesz belõlem.