Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2005. július 28. - 23:13

mert a mostani kábel pöttyet merev lett
ellenállása ennek kicsi?
Írta 2005. július 25. - 13:13

Nem sokon múlott. Akkoriban, korábbi napon már láttam ott ezekbõl legalább öt darab 8 cellát tartalmazó akkut, de nem volt egyértelmü az ára, 4700,- körül volt. Egy-két nap múlva vissza mentem és akkor tettem a kosaramba egy darabot. Amikor kiderült, hogy a pénztár szerint még felébe sem kerül, végülis úgy vettem meg a maradék utolsó kettõt.A Li-Ion cellákat viszont nagyon szerencsésen vetted. Mázli :-)
Írta 2005. július 25. - 11:56

Azok a békási dombok és a Pilis. Ezzel még adós maradtam.
Na nem baj, talán majd egyszer...
A Li-Ion cellákat viszont nagyon szerencsésen vetted. Mázli :-)
Írta 2005. július 23. - 13:42

Azok a békási dombok és a Pilis. Ezzel még adós maradtam.Balu1: Ha a háttérben az a HHH...
Írta 2005. július 22. - 13:10

Egy frissen feltöltött Li-ion cellacsoportról ellenállás nélkül viszont elõször 80% környékén megy (a vezetékek ellenállása, néhány tized Volt is sokat számít) és utána lassan csökken a fényerõ.
Erre jó a leírt áramkör. Az felfelé egészen 32 Volt feszültségig táplálható és mindíg azonos (illetve a beállított) fényerõvel (árammal) üzemelteti a ledeket. Persze mivel nem mindíg kell a hatalmas fény, így amikor csak a KRESZ szerinti fényt kell használnom akkor elég egy éppen jól látható fényerõ. Olyankor feljebb is emelhetem a a lámpafejet és akkor annyira vissza lehet venni a teljesítményt, hogy alig fogyaszt valamit és mégis jól látszik de nem vakít.
Szerintem elõször legyen jó, azután lehet próbálgatni.
Írta 2005. július 22. - 12:43

Az általa leírt adatokat megtalálod a következõ címen a lap közepe alatt valahol: http://forum.termina...r=asc&start=200
Így néz ki az a rész ahol kezdõdik a digitális meghajtással foglalkozó infó közlése. A dátum alapján is meg tudod keresni. Ha tovább olvasod idõnként találsz még hozzá tartozó hasznos dolgokat.
Szóval lassan születik az áramkör. Nagyon rendes volt a srác mert felajánlotta, hogy összerakja nekem de szeretek kisérletezni én is ilyesmivel, na meg nem is akartam terhelni vele. Igaz, én sohasem kapkodok el semmit.Ros-Co.
gyémánt tag
Tartózkodási hely: Bp.Elküldve: Pént. Júl. 08, 2005 8:54 am Hozzászólás témája:
Hmmm. Királyul nézhet ki
![]()
Ha tehetek 1 felajánlást, csinálnék egy kapcsolóüzemû áramgenerátort. Egy cimbi már megcsinálta, ez egy speciális digitálisan állítható fényerejû
Írta 2005. július 22. - 11:21

Köszi. képeket.
Ha a háttérben az a HHH, akkor egyszer élõben is összehasonlíthatnánk a ledsorod az én húsz wattos kütyümmel.....
Írta 2005. július 22. - 10:45

vagy csinaltak magadnak?
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2005. július 22. - 04:38

Azok a mostani korszerü ledekhez képest még a negyede fényerõt sem tudták létrehozni darabonként, viszont a hûtõfelület is kicsi volt ezért ha nagyobb árammal tápláltam akkor könnyen túlhevült, ami a ledeknél végzetes lehet.
Egy hegyi túra közben (amikor jobban szerettem volna látni és jól meghajtottam akkor) szépen "meg is sültek" a ledek de egy darabig volt ám fénye, azután viszont már alig világított vagyis maradandóan lecsökkent a fényerõ, de azért világít még valamennyit.
Itt látható a fent leírt 20 ledes (darabonként negyed fényü)
ledekkel szerelt lámpa által megvilágított teszt terület.

A 20db régebbi leddel szerelt lámpa.
Itt alul a most használatban lévõ 60 db 16 candelás 20 fokos fénysugár
széttartásu ledsor által megvilágított teszt terület látható.
A ledek az biztonságos meghajtás kb. 75-80%-ával mûködtek.

A 60db újabb (korábbihoz képest több mint 4-szeres) nagyfényü
leddel szerelt lámpa által megvilágított teszt terület.
A fenti két fotó az alábbi két ledsorral volt megvilágítva:

A keskeny hûtõbordára (ritkán) szerelt a régi és
a szélesebb (sûrün szerelt) az új ledsor.
A 20 Wattos halogén ennél nagyobb területet világít be talán kicsivel nagyobb fényerõvel mint a fenti ledek, de annak kb. 4-5-ször nagyobb a fogyasztása
tehát az nem világít 10-20 órát szabályozható fényerõvel.
A halogén és ledsor tesztrõl majd akkor készítek összehasonlító fotót amikor
a ledeket még biztonságos de maximális teljesítményen tudom járatni.
A ledeknél akkor is 10 watt alatt marad a fogyasztás, számításaim szerint.
Írta 2005. július 22. - 04:21

megvilágított teszt területet azonos kamera állással.
Az elsõ egy eredeti 3 ledes Cateye volt.
Ilyennek már mindenki látta a fényét, azért lehet látni mellette.
Viszont a fotón a kamera kisebb fényérzékenysége miatt sötétnek látszik.
Viszont a három tesztfotó azonos beállítással készült, ezt utólag is ellenõriztem.
A fenti 3 ledes lámpa fényét az alsó ábra szerint rögzítette a kamera:

Eredeti 3 ledes CatEye fénye így látszik a fotón...
Írta 2005. július 20. - 12:52

és a kettõ négy darabos csomag sorba kötve.
Azért szedtem szét mert a ledek nagyjából egy cella feszültségérõl mennek.
Pontosabban a csúcsra töltött Li-ion cella talán egy picit sok nekik, viszont amikor valamennyit merül akkor már nem hajtja meg amennyire lehetne.
Ezért kell összeraknom a kapcsolóüzemü áramgenerátort. El kéne mennem megvenni az alkatrészeket de még nem jutottam hozzá. Mindjárt össze írom mi is kell.
Írta 2005. július 20. - 07:28

a 18650-be 5Ah?
hmm ez mar szimpi
a 1.8 meg 2Ah az nem vmi nagy durranas
de az 5.3 ...
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 20. - 01:06

neked a 18650-s meret van?
~2Ah?
Igen, a Mmarktban volt néhány éve kiárusítás.
Akkor 2ezer forintért adtak 8 darabot egy csomagban összeépítve.
Rá volt írva, 47.000,- a tetejére ragasztva 43ezer,azon is egy cimke 4990,-Ft
Alig hittem el, amikor mentem a pénztárhoz elkezdte a nõ nézegetni és mondta, hogy a gépben 2.000,-Ft van. Akkor mondtam, hogy visszamegyek és elviszem az összeset. Mégegy volt. Így lett 4ezer forintból 16 db ilyen akkum.

Egyébként ez a papír volt a csomagolásban:

Írta 2005. július 19. - 23:29

Írta 2005. július 19. - 21:24

pl gp batteryes
is 4500ft
neked a 18650-s meret van?
~2Ah?
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 19. - 21:12

Az a baj, hogy az nehezebb mint a lítium alapu akkumulátorok.
Írta 2005. július 19. - 15:52

NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 19. - 15:29

:-)
akkor majd o megtanitja nekem
en amr elfelejtettem reg
kar azert, mert jo trukk lenne.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Írta 2005. július 19. - 15:14

Ez már nagyon régen nekem is eszembe jutott, milyen jó lenne ha bejönne.azt mar akartam kerdezni, hogy nem csinalnak olyat a leddel, amit a villogonal is kihasznalnak.
rovid idore viszonylag nagy arammal megterheleheto utana pedig nem kap aramot.
es ezt a szem tehetetlenseg miatt lathatna az ember folyamatosnak is.
viszont nagyobb lenne a fenyereje mintha folyamatos stacioner arammal hajtanank.
vagy alapbol igy mukodik az elektronika?
Építettem hozzá egy kisérleti kapcsolást és jól meghajtottam a ledet keskeny impulzusokkal. Akkor még kék ledekkel kisérleteztem mert fehérben nem voltak ilyen fényüek.
Elõször nagyon alacsony frekirõl indultam, héhány Hetzrõl és akkorákat villant a led mint egy kisebb vaku. Közben ahogy emeltem a tûimpulzusok frekvenciáját és kezdett összemosódni a villogás folyamatos fénnyé azzal együtt a fényerõ is rohamosan csökkent amíg el nem érte a folyamatos táplálásnak megfelelõ fényerõt. Viszont a led szinébõl lehetett látni, hogy keményen túl van hajtva. Ilyenkor a kék led szine különösen jellegzetes királykék színü lesz de a fényerõ nem lett nagyobb.
A szemet sajnos ebbõl a szempontból nem lehet becsapni.
A nagyon fényes felvillanásokat átlagolja és akkor is csak annyit látunk min folyamatos fény esetén. Ezt le is írtam a másik topikban és ott Ros-Co. is hasonló eredményekrõl számolt be.
Írta 2005. július 19. - 14:35

Az általad javasolt összeállításban (több mint 4-szeres teljesítmény felvétel mellett) a halogén erõsebb és a 20 Wattos amit próbáltam az nagyobb területet is világított meg persze erõsen sárgás fénnyel. A felvétel csak bizonyos kamera beállítás mellett (állványról, idõre fotózva) alkot hasonló képet mint amit szabad szemmel látunk, mert a kamera nem olyan érzékeny mint az emberi szem. Tehát amit a képen látsz az nem teljesen tükrözi a valóságot.A válaszod korrekt. A 10 vagy 20 w-os halogént úgy gondolom összehasonlítási alapnak, hogy azzal már ki lehet menni éjjel az erdõbe, mert világít annyit. Ezért lettem volna kíváncsi a két fény összehasonlítására. (Azt meg ugyanazzal a fényképezõvel, beállításokkal stb.. lenne értelme.)
Persze összehasonlítási alapnak tényleg jó ha egy fotón egymás mellett látható a két fényforrás által megvilágított terület. Majd ha teljes fénnyel megy a ledsorom akkor lesz ilyen fotó is amit feltöltök. persze arra még várni kell mert az a kapcsolóüzemü táp kapcsolási vázlat amit a másik fórumon kaptam még nincs kidolgozva inkább csak egy elvi rajz, ezért van még bõven munka vele.