Abban igazat adok savanyugabinak, hogy a gyári "sokszáz" candelás néhány ledes lámpákat el lehet vetni mert
igaz, hogy a ledek hatásfoka 20% de az a 3-5db szûken fókuszált led (de még a 20db is) nagyon kevés, hogy jól láss mellette.
Ahhoz, hogy ne menjen tönkre rövid idõ alatt a led, speciális felépítést kíván a lámpa, egyébként hamarosan lecsökken a fénye.
Egyébként egy felefelé közben is meg tud sülni a led hûtés nélkül túlhajtva.
Egyszer régebben megtapasztaltam. Kevés volt a hûtõfelület és jobban meghajtottam. Felfelé világított mint a reflektor de lefelé már alig volt fénye. /tanulópénz volt/ Azóta építettem jobbat. Igaz, árban a led húzósabb a halogén kellékeinél de a korszerü led kevesebb energiáról is qurv@jól világít.
Most is leddel világítok de azzal bárhol jól látok teljes sötétben is és alig melegszik.
Nem is csoda mert 60db led van elõl a bringán és 42 a fejlámpában hûtõbordára szerelve.
Na de ez nem gyári hanem egyedileg tervezett darab.
A fejlámpa képe itt szerepel és az elsõ lesor alatta, kicsit lejjebb:
http://forum.bikemag...3&page=23&pp=10
Szóval a jól összerakott ledes lámpát azért lehet használni, csak a bolti gyenge.
A halogént úgyszintén el lehet vetni biciklis üzemben mert az még kevesebbet tud fényben azonos teljesítmény felvétel esetén mint az újabb ledek. (Nem a cateye ledre gondolok mert az talán annyit mint egy azonos fogyasztásu halogén.)
A halogén energia hasznosítása csak 12%, a legújabb ledek 18-25%-ával szemben. Viszont a gyári lámpákban nem a legfrissebb hatékony példányok vannak.
A legjobb a xenon vagy ahogy még nevezik a HID, mert annak a hatásfoka 36% környékén mozog, viszont az sem örökéletü és nem olcsó.
Egy bukóra való kmolyabb példány 100,-e fölött kapható. Viszont lor-ék valahonnan be tudtak szerezni olcsóbban ilyent. Ha fényt akarsz akkor kérdezõsködj ezután.
A Cateye 500-as ledes sorozatában láttam 1 lámpát, ami már már megfelelõ fényt adott. Nem vagyok olyan "igényes", mint Ti

20-50-60 ledes megoldás engem annyira nem mozgat [most még..], mint 2-3 kisebb applikáció.
Xenon égõ az amin még gondolkoztam....de ezek szerint itt sem a végleteket keresgélem.