És ezért nem akarnak megverni az autósok?
Mert az rendben van, hogy jó erős a fénye, de ilyen lámpába messziről sem szeretek belenézni.
Amikor éjszaka főúton autózom én sem szeretek belenézni a a sufni-xeonok fényébe mégis bele kell. Autós mércével mérve annyira azért nem fényesek ezek,
hogy folyamatosra állítva (vagy akár villogón hagyva) különösen zavaró tudna lenni (szerintem).
Régebben városban (pontosan) ilyennel mentem: http://www.dx.com/p/...-4x18650-190388
Ha villogósra raktam, akkor a kanyarodó autók mind nagyon előzékenyek voltak (szépen rá lehet a közlekedő partnerre irányítani, hogy biztosan észrevegyen).
Mivel szoktam autózni, ezért van elképzelésem róla, hogy az autósok mit látnak éjszaka/szürkületben a kerékpárosokból. Én gyakran semmit.
Néha a barátnőm szól, hogy láttam-e azt a bicajost, akit éppen sávon belül leelőztem. Nagyon gyakran nem. És itt ráadásul nem csak a világításról van szó,
hanem arról is, hogy a tipikus autós a többi autóst, lámpát és a középen semmiből felbukkanó járdaszigetet figyeli. Az út széle nekem (is) csak periféria.
Ennek megfelelően én nem tartom túl okos dolognak, amikor bicajosok azon aggódnak, hogy vajon nem fogja-e az autós szemét zavarni a (modern autós
viszonylatban még mindig) szánalmasan gyenge lámpájuk.
A konkrét modellekre visszatérve:
Ami nekem volt korábban (fent a linken) az a kínai gyártó szerint 1200lm-t tudott. A mostanira 5000lm van megadva, de nem érzem azt, hogy hűde fényesebb lenne.
Egyébként egy Cree LED legjobb tudomásom szerint max árom hajtva ca 900lm-t tud (az is, amire 1200-at írnak). Ebből az optika levesz mondjuk 40%-ot
(veszteség) és marad kicsit több mint 500lm-ed. Ha két Cree LED lenne (ha egyáltalán az van az újban), akkor lennél mondjuk 1000lm-nél, ami még mindig
messze van 5000-től mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. ettől persze még mindig nagyon fényes és alkalmas éjszakai montizásra is...
j4ni módosította - 2016. július 07. - 18:10