Köszönöm a felvetést, de erre én is gondoltam.
Ez a lézer egy egy 1300 mm hosszú, (1 méter 30 centis) vonalat rajzol az útra,
ami 8 mm széles. Ezt el kell osztani a pupilla méretével, ami kitágulva kb 6-8 mm körüli.
Vagyis egyszerre ekkora "ablakon" rekeszen, íriszen keresztül juthat a retinára,
az energiájában nagy felületű vonallá elosztott, így kis felületen gyengévé tett fény kis töredéke a lézerből.
Ha pl. eldől a kerékpár, akkor is csak egy kis töredéke juthat a szembe, amit ki tud védeni a szem pislogási reflexe, mivel ez nem pontszerű fény.
Ennél erősebb lézer fény nyalábokkal pásztázzák a szórakozó helyeken az ott táncolókat, de az a fény annyira szét van húzva, (mint itt is), hogy az már nem okozhat szem sérülést, pedig szépen látszik a levegőben.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a 200 mW 1/162-ed része az ami a kerékpár nyereg és talaj távolságából, vagy egy ledöntött kerékpárnál ennél még távolabbról még nagyobb eloszlásban be juthat a retinára.
Vagyis az expozíciós teljesítmény a 200mW 1/162-ed része ami így a szembe jutva,
az 1,2 milliWatt teljesítményű, még biztonságos lézer teljesítményt jelent. Ez kb azonos azzal, amikor az 1-2 mW-os lézer pointer egyetlen kicsi pontszerű fényével valakinek a szemébe világítunk.
Vagyis az 1-2 mW-os pointer pontszerű, egy kis helyre irányuló fényével egyenlő, ami a vonalból a szembe juthat, 1 méter távolságból.
Fél méterről bele nézve már kb 5 mW-os kicsi kulcstartó lézer pontjával azonos teljesítményű a fénye.
Volt régebben egy munkatársam, akinek még a régi viszonylag gyenge kis pár mW-os vörös fényű pointert mutattam, ami 3-5 mW körüli lehetett. kérte, hogy adjam oda, hadd próbálja ő maga. Egy villanásnyi idő alatt a saját szeméhez emelte és bele világított tartósan. El akartam venni tőle, de mondta, már ki ne vegyem a kezéből, mert ő tudja mit csinál (hát kétlem..). Mondtam neki, hogy az mennyire veszélyes "játék", de azt mondta, hogy az ilyen kicsi kulcstartó lézerekkel mindig el szokta "játszani" a saját szemével, ezzel lepi meg az embereket, mert az még eddig nem ártott meg neki.
Azért senkinek nem ajánlom, hogy a saját vagy mások szemével játsszon.
Ezt a kerékpár oldal fény csíkot én is végig gondoltam, de a gyakorlatban nincs kockázata ha figyelmesen használjuk és nem engedünk álló helyzetben senkit bele nézni alulról és közelről. Ha kicsi gyerek van a közelébe álló helyzetben, akkor ki kell kapcsolni, de menet közben nem kerülhet olyan közel, hogy az szembe jusson, mert akkor nagyobb a valószínüséggel inkább, hogy elüthetjük az illetőt.
Persze nyilván gondolhatunk arra, mi van akkor, ha valaki bele kukucskál mint egy távcsőbe. Annyira a fék karral valakinek a szemébe dőlve még komolyabb sérülést okozhatunk.
De ha nem is lézert "csak" egy csak egy 1000 lumenes fejlámpát veszünk alapul, amivel véletlenül ránézünk és bele világítunk közelről a másik arcába, az se veszélytelen dolog, de azt kivédi a szemünk pislogási reflexe, így ösztönös szembecsukással pislogással és félrenézéssel elkerüljük a hosszabb expozíciót kisebbre elosztott felületi fénysűrüség mellett ugyanúgy, mint amikor felpillantunk a déli égboltra és véletlenül a látóterünk közepébe kerül egy villanásnyi időre a nap korong képe. Ez ellen ösztönösen védekezik a szem és becsukjuk, elkapjuk róla..
A LED lámpákra is komolyabb gyártók ráteszik a sárga háromszög figyelmeztető matricát, hogy ne nézzünk bele.
Az nyilvánvaló, hogy pontszerű lézer fénybe nem szabad távolabbról se bele nézni, mert az majdnem ugyanolyan veszélyes távolról is mint közelről, mert távolodva is alig tágul valamennyit.
Viszont ha azt keressük, a környezetünkben mi hordoz veszélyeket, akkor a varrótű is veszélyes, hasonlóan a hegyes kisollóhoz, hogy a nagy ollót vagy a kést már ne is említsem. Sőt a közlekedés még veszélyesebb. Ha valaki nagyon akarja (vagy épp nem akarja de ügyetlenkedik,) akkor is kiszúrhatja saját vagy a másik szemét, vagy a konyhakést is be lehetne tiltani, mert már állt az is bele emberbe véletlenül és szándékosan is.
Szóval valós a probléma, de mivel itt nagy felületen eloszlik, így a gyakorlati jelentősége inkább elméleti.
Sőt, ha azt nézzük, akkor mindenben lehetnek veszélyek, ha nem tudja valaki hogyan kell és hogy szabad használni.