Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2006. szeptember 27. - 20:24
A petzl igencsak tud fejlámpát csinálni, szal ha neked jó a fényereje, akkor hajrá. Be kell ballagni egy túraboltba, megfogdosni cuccokat és kikérdezni az eladókat. Túraboltban mindig hozzáértõ emberkék vannak, és meg szokták mondani a frankót (Eddig csak tõlük hallottam olyan mondatokat hogy "Áh, nem valami jó. Szerintem nem ér ennyit. Én azt a másik olcsóbbat venném." Vagy "Nekem is ilyen van, tessék nézd meg, milyen fasza két év használat után.")
Írta 2006. szeptember 27. - 19:57
A különbözõ leírt alapadatok szerint tudom értékelni a lámpát:..véleményt kérnék pro és kontra az alábbi lámpára:
Petzl Tikka XP fejlámpa R
1 db nagyteljesítményû Leddel
állítható fényerõvel
villogó és Boost üzemmóddal
3db AAA elemmel
Egyik lényeges érték az energiaforrás kapacitása. (ebben az esetben nagyon kicsi)
Másik a fénykeltõ eszköz elektromos és fényteljesítménye /hatásfoka/. (talán közepes lehet)
Harmadik a fény fókuszoltsága (ami nem mindíg elõny).
Ráadásul a boost fokozat erõsen meghajtja a lámpát, vagyis
néhány hosszabb boost-os üzem és a ledek is gyengülnek
valamint az elemet is jobban eszi, de az legyen a legkevesebb.
Ettõl gyorsabban tönkre megy a lámpa. Hacsak nem rövid ideig használod a boost-ot.
A három db AAA-s elemmel lehet ugyan sokáig világítani de csak
kicsi áramfelvétel mellett is jó fényt adó ledek használata esetén.
A kapott fényerõ finoman szólva így sem lesz kielégítõ.
Viszont ha csak azt számoljuk, hogy az itt korábban tesztelt saját építésü, "legjobb"
/általam ismert és beszerezhetõ/ ledekbõl készült (25db ledes) lámpa levilágít
négy gyári ledes lámpát és egy halogént összességében, akkor
semmiképpen sem lehet jónak mondani egyik lámpát sem a felsoroltak közül.
Talán még azt is megkockáztatom, ha bevinném egy bringaboltba amit össze raktam,
akkor nem tudna azonos fogyasztás mellett hasonló v. kicsit drágább árban jobbat mutatni az eladó.
Szerintem drágábban sem.
Persze ezt nem azért idézem, hogy ajánljam mert így is alig jut idõ azt a keveset is össze rakni amire érdeklõdés van. Talán év elejére és tavaszra még azon kívül is össze rakok néhányat ha már ennyire bevált.Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"
(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)
Így viszont marad a lehetõség a gyári gyenge lámpák közül választani.
Azt, hogy egy lámpa gyenge vagy erõs, a fogyasztás és fényerõ arányában értem.
Nem akarok cinikusan fogalmazni, inkább ténymegállapításnak szánom,Ár: 9.192 Ft + Áfa (Br. 11.030 Ft)
ennyi pénzért már világíthatna is rendesen.
Na meg a házi készítésünél.Hacsak nem tudtok vmi tutibbat ezt megrendelném (hátha még ideér hétvégére).
Ugyan nem tetszik a 3db AAA elem (4db AA elemet könynen tudnék tölteni; de ebbõl már olyan verzió kellene aminél hossú vezetéken van az elemtartó illetve általában a halogénesek/halogén+ledes lámpák ilyenek.
Meg tudom adni a képtár címet ahol az átalakítás részleteit felraktam.
Ha szoktál barkácsolni elektronikát akkor lehet próbálkozni, szivesen adok tanácsot ha kérdés felmerül.
Innen munkahelyrõl ráérek válaszolni amikor nincs forgalom.
Az az izzó ami jól világít mindenképp sokat zabál, de akkor jó ha tudod cipelni az akkut.Azokból a Myo3ast néztem ki, de izzózabáló (meg persze áram is) módban tud csak messzebre világítani mint a ledek; ill még nem is tudom hátizsák nélkül hova rakni az elemtartót; ill nem tudom mennyire homogén fénye van az izzónak.
Írta 2006. szeptember 27. - 19:48
Persze ha gondolod.. Végülis semmi akadálya. Sõt akkor vöröset is lehet hozzá tenni de ezekkel is van egy kis gond.
A fehér led 50cd-s.
A vörös led 10cd-s.
A zöld 18cd-s.
Szóval lehet keverni de szinesben nem találtam elég erõs ledeket.
A sajátomban is (utána számoltam) 9000-12000 candela helyett
"csak" 7000-9000 candela lenne az össz fényerõ
(ha egymásra világítana mindhárom ledsor fénye/a sajátomban/),
mert a szines ledek gyengébbek.
Persze ilyen fény, 189db led esetén az a veszteség nem jelentõs,
viszont 25-nél már jobban észrevehetõ.
Kb. 25% fényerõ csökkenés.
Írta 2006. szeptember 27. - 19:15
Screenshot a videójából:

'Sajnos' itt valszínû nyomott rá még egy boostot is...
Boost nélkül és boosttal:
"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám
Írta 2006. szeptember 27. - 18:58
Vagy ilyen "kevés" 25 lednél nincs értelme?
Írta 2006. szeptember 27. - 18:50
...pirosat és zöldet! A sárga már ott van a led színében, viszont a többi erõsen hiányos....akkor már inkább mellérakni a kékesfehér ledeknek pár nagyfényerejû pirosat vagy sárgát.
............. "Ez nem hibája - hátrányos tulajdonsága a rendszernek!"
A lumineszcens réteg a kék led chip fölött sárgán világít. A led kék fénye gerjeszti.
Igaz, a vörös és zöld additív keveréke is sárgás de a hiányzó, ill. hiányos fõ szinek is ott lennének.
A sajátomban is van vörös és zöld led (ha jól emlékszem 5 fehér után egy vörös és egy zöld).
Írta 2006. szeptember 27. - 15:52
akkor már inkább mellérakni a kékesfehér ledeknek pár nagyfényerejû pirosat vagy sárgát.
egyszer volt egy energizer zseblámpám, sima izzóval, na annak szép homogén fénye volt, ugyanis a fényvisszaverõ réteg apró kagylós mintájú volt... (2mm átmérõjû kis gödröcskékkel)
Írta 2006. szeptember 27. - 14:57
(Mert akkor megint ott a Myo3; bár abból nem láttam belt-eset, ill relatíve nagy helyet foglal elöl a bukó alatt sztem. Meg múltkor este telefonom lámpájával világítottam (K750i, 2 erõs leddel), és tetszett hogy szép homogén; amilyet még nem láttam izzóknál (pedig oútin elég jó halogén izzós lámpám volt).)
"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám
Írta 2006. szeptember 27. - 14:28
Melóba vagyok és hajtanak úgyhogy nem tudom átnyálazni a topicot; véleményt kérnék pro és kontra az alábbi lámpára:
Petzl Tikka XP fejlámpa R

1 db nagyteljesítményû Leddel
állítható fényerõvel
villogó és Boost üzemmóddal
3db AAA elemmel
1 Led
Maximum
60 h t0 = 35 m
t30mn = 30 m
t10h = 20 m
t30h = 7 m
Optimum
80 h t0 = 27 m
t30mn = 25 m
t10h = 19 m
t30h = 9 m
Economic
120 h t0 = 18 m
t30mn = 17 m
t10h = 15 m
t30h = 13 m
Boost mode
- t0 = 50 m
Ár: 9.192 Ft + Áfa (Br. 11.030 Ft)
Link (videó is van)
Hacsak nem tudtok vmi tutibbat ezt megrendelném (hátha még ideér hétvégére).
Ugyan nem tetszik a 3db AAA elem (4db AA elemet könynen tudnék tölteni; de ebbõl már olyan verzió kellene aminél hossú vezetéken van az elemtartó illetve általábana halogénesek/halogén+ledes lámpák ilyenek.
Azokból a Myo3ast néztem ki, de izzózabáló (meg persze áram is) módban tud csak messzebre világítani mint a ledek; ill még nem is tudom hátizsák nélkül hova rakni az elemtartót; ill nem tudom mennyire homogén fénye van az izzónak.
Így némi gondolkodás után 1 erõs ledes; Myo XPnél olcsóbb és kompaktabb, 2ezerel drágább a sima 3-4ledeseknél amiknél 8-10 méterrel világít messzebre.
Segítségeteket elõre is köszi!
Írta 2006. szeptember 26. - 22:08
Tehát akkor tompítotton is elég volt és a hat óra is bejött félfénnyel.@Balu1 Nem akkukat hanem csak sima ceruzaelemket használtam (váltás elõtt nem volt idõm elszaladni a szállásra az akkukért) és azzal ment egész este. Igaz a végére már sokat gyengült de hajnali 5-kor ez zavart a legkevésbé
Kb 6 órát ment végig a tompított álláson.
Igaz, a ceruza elemekrõl eleinte nagyobb meghajtást kap ezért az akkuval teljes állásnak felelne meg fényerõben.
Azért írtam bátran és mondtam telefonban édesanyádnak is, hogy "ha netán nem akarod megtartani akkor is használd aAz esztétikai dolgok engem nam zavartak csak hát szüleim elõször kicsit fennakadtak rajta mert nem mondtam nekik hogy ennyire át lesz alakítva.
versenyen és még utána egy hétig, azután még vissza küldheted ha mégsem ok".
Biztos voltam benne ha a fényét megtapasztalod akkor érzed meg az igazi értékét.
Gyári használható fényü lámpa nem nagyon veri le fogyasztásban és fényerõben, sõt meg sem közelíti ezt a világítást,
fõleg 4 ceruza akkuról/elemrõl.
Ez az amit a gyáriak nem tudnak.Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)
Egyrészt a ledjeik sem ilyenek,
Másrészt a ledek száma nem elegendõ.
Harmadrészt a ledek élettartama hõelvezetés nélkül jóval rövidebb.
Írta 2006. szeptember 26. - 18:47
Írta 2006. szeptember 26. - 15:50
Egyik ismerõsöm ennyit mondott mikor egyszer este tekertünk együtt: "Ez idegesítõen jól világít"(neki 2 kormánylámpája volt egy halogén és egy ötledes cateye meg még volt rajta egy fejlámpa...)
Írta 2006. szeptember 26. - 12:23
A sebesség mindent megold.
Írta 2006. szeptember 25. - 01:53
Elsõ lámpaépítés projektnek jó lesz, már csak azért is ezt mondom mert sok évvel ezelõtt amikor még nem voltak erõs ledek, (sõt akkor még egyáltalán kék sem volt.. fõleg nem fehér,) akkor én is 20 és 50W-os halogénnel kezdtem.üdv mindenkinek.Jelentem nekem is elkészült...
Akkor NiCd góliát elem méretü 12Voltos akku csomagról világítottam.
Folyamatos világításnak ment a hagyományos bringa lámpa és nagyobb fénynek a huszas halogén idõnként és az 50-es pillanatokra. Ez inkább arra volt jó, hogy tudtam, ha kell akkor van erõs fényem, még ha csak rövid ideig is kell a távolba világítani.
A 20-as halogén kb fél óráig múködött és az 50Wattos kb 12 percet bírt ki a NiCd akkuról folyamatosan. Nagyon sötét helyeken pillanatokra elõre lehetett nézni. Nagyobb akkut (autóakkut, az volt kölcsönbe) csak próbaképp kötöztem fel a csomagtartóra. Arról kiderült, hogy túl nehéz tartós használatra.
Amióta korszerûbb áramforrás és (a halogénhez képest) háromszoros fényerejü ledeket használok azóta tudom mi az, hogy látok éjszaka is. Azóta álmélkodnak sötétben, hogy "jedi, skywoker, szûzanyám, húmicsoda fény, ezigen, hûba..mmeg és hasonlók. (pontosabban ez még a gyengébb fényemmel volt, azóta jóval kevesebbet jutok ki bárhová) habár már 9-szer erõsebb a max. összfényem elöl. kb egy db. (fél pár) autórefinek megfelelõ.
Szóval kezdetnek nagyon jó bármi amivel jobban látsz
mint egy boltban kapható lámpa (halogén=12%hatásfok)..vagyis sokat eszik.
Persze a H.I.D. egyelõre a csúcs /újkorában/ (HID=38%hatásfok).
Némi használat után viszont már az én ledjeim is túltesznek rajta (~35% körüli hatásfokkal),
mert a H.I.D. annyit veszít a fényébõl.
Mint elsõ jól használható lámpádhoz mindenképp gratula neked!
Késõbb, majd ha ennek a fogyasztását megelégelted akár jöhetnek a hatékonyabb dolgok is.
Írta 2006. szeptember 24. - 19:44
ha vkit érdekel majd készülnek róla képek is hogy mit is tud a kicsike:)
Írta 2006. szeptember 19. - 02:43
Üzemórában mennyire bírta a ceruza akku csomag? Hányszor kellett cserélni?...Mikor elõször próbáltam simán tudtam vele 45-tel menni lefele úgy, hogy még egy olyan kanyart is észrevettem amit nappal nem mindig szoktam. Brutális fénye van, tényleg majdnem úgy tudok vele menni mintha nappal lenne.
Milyen kapacitásu ceruza akkut tettél bele?
Három órát saccoltam, de aztán gyengülve még sokáig bírhatta..
Otthon is tisztázódott a helyzet, hogy miért nem gyári a kinézete?
Végülis volt további vélemény ezzel kapcsolatban?
Ennek igazán nagyon tudok örülni és gratula a teljesítményedhez :clap: .24 óráson hozzásegített egy 3. helyhez duo kategóriában! Örök hála érte:prosze:
:circle:
Írta 2006. szeptember 18. - 20:14
Írta 2006. szeptember 16. - 13:38
....
Itt csak a fényerõt szerettem volna össze hasonlítani, ez a ledfénye legalább háromszorosa a halogénnek.25db 50candelás lednek már van fénye.
...
Nagy állásban a (20W-os halogénhoz hasonlítva) kb. 1/3 fényerejét tudja a saját elemtartójáról ~2,5Watt fogyasztás mellett.
A külön nagykapacitásu 8A/h-s góliát akkut azért hoztam szóba mert az legalább 10 órát bírna nagy fényerõvel egyfolyában, viszont ahhoz külön töltõ kellene és külön dobozt kéne ahhoz felrakni.. Szerintem ezzel ne bonyolítsuk, csak megemlítettem.Külön Nimh akkupakkról jóval többet bír (10 óra nagyfény) 4db 8000mA/h-s akkuról.
Oda viszont külön elemtartó dobozt kellene felerõsíteni.
Nem, csak ledek! Abból viszont amennyi belefér szorosan egymás mellé...akkor jól értem h ledek és egy halogén izzó lenne benne..
Igen, viszont ha beállítom 4X1,2V-os aksikra akkor a cerkaelem már sok lehet a 4X1,5Voltjával...gondolom az AAA-a aksik helyett menne AAA-s cerka elemmel is?
Persze lehet használni, de erre is több megoldás létezik.
Ha beállítom cerkaelemekhez, akkor cerkaakkuról már valamivel halványabban megy.
Ha beállítom ceruzaakkuhoz akkor az elemek túlfûtik a ledeket és ettõl gyorsabban tönkre megy.
Viszont azt is lehet csinálni, hogy lesz rajta egy fényerõ kapcsoló és elemeknél eleinte félfény állásban használod, aztán ahogy merül, kérõbb felkapcsolhatod full kakaóra a gyengébb elemeket.
Ilyenkor meg az a félõ, hogy felnyomod vadiúj elemmel teljes fényre
(mert világít úgy mint istennyila, szóval nagy a kisértés)
viszont hamar elveszti a fényét és akkor tönkre megy.
Tehetek bele feszültség szabályzót vagy áramgenerátort mert úgy biztonságos, viszont az is lekap valamennyit az akku v. elem kihasználható teljes kapacitásából.
A gyáriban ezzel nem foglalkoznak mert hadd menjen rá, aztán úgyis vesznek másikat.
Azért ez nem így van, ha megveszed akkor menjen sokáig jó fénnyel.
Na ezért foglalkozom ennyit a dologgal mit hogyan, hogy minden szempontból jó legyen.
Majd valamit kitalálok.
Ami másnak is hasznos lehet azt beszélhetjük itt is, az egyéb üzleti dolgok magánban....jah még annyi h további részletekrõl priviben v itt nyilvánosan?
Írta 2006. szeptember 16. - 10:51
mondjuk lehet nem az egyik legjobb marka de nem rossz
Edigitalnál láttam ennyiért. Tényleg, mik a jó márkák? Ahogy én tapasztaltam a Hama és Uniross az kaka, Duracell, Ansmann, GP közepes és Voltcraft, Sanyo, Varta pöpec. Persze van egy csomó bérgyártás is, pl. a Sanyo gyártja a Kodakokat.
Írta 2006. szeptember 16. - 06:30
3 ezer forintét lehet kapni 4db 2500-as Sanyo-t, ami az egyik legjobb márka.
hunn?
mondjuk lehet nem az egyik legjobb marka de nem rossz
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére