Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..Most keresgélek ilyet agydinamós kerékhez, mert a német szabványú lámpa gyenge, viszont láttam, hogy a 3 wattos ledek, amit még ki tud hajtani gond nélkül, legalább kétszer akkora fényerõvel bírnak.

..azért annál többel.
A halogén izzó kb. 20-25 lm/W fényteljesítmény leadására képes.
Az a led amirõl éppen beszélgettünk, az ~91-118 lumen/W fényt ad le.
Ezt nevezik 100 lm/W-os lednek.
Ha elosztjuk akkor szép nagy szám jön ki, amennyivel erõsebb azonos fogyasztás mellett.

A shimanonak pedig van egy 9,5V/5W lámpája (LP-R600), amit szintén a 6V/3w teljesítményû dinamó hajt meg. Ez utóbbi ügyében érdekelne, szerintetek hogy lehet névleges teljesítmény felett világítani?

Ez az a lámpa amirõl írtál.
Posted Image
Szerintem az nem világít névleges teljesítmény fölött (legfeljebb lejtõn).
Azért szokták az izószálas lámpákat kissé fölé méretezni mert akkor
nem ég ki az izzó ha gyorsan leszáguldasz valahonnan.

Ami a lednél fontos, hogy egyenirányítani kell a dinamó (pontosabban generátor) feszültségét.
A led jobban vissza adja a villogást ezért valami elektrolit kondenzátort érdemes rákötni a gretz egyenirányító hídra.

Mivel a dinamó teljesítménye korlátozott ezért /elméletben úgy tûnik/ sokat nem érdemes foglalkozni az áramkorlátozással
mert amikor nagyobb lenne a feszültség akkor a led jobban beterhel és nem növekedhet meg nagyon azáram.
Persze ezt üzem közben ki kellene mérni, hogy bejön-e az elméleti modell.

Aztán lehet valami kicsi akkukat is tölteni út közben.
Amikor valamiért megállsz akkor sem maradj kivilágítás nélkül mert valami takarékos üzemre kapcsolna és akkukról is világítana annyit, hogy láthassanak.

Ez csak tervezés kérdése.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

nexus8

nexus8

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Olvasgatom a hozzászólásokat, de nem látom, hogy bárki is épített volna dinamóra lámpát. Most keresgélek ilyet agydinamós kerékhez, mert a német szabványú lámpa gyenge, viszont láttam, hogy a 3 wattos ledek, amit még ki tud hajtani gond nélkül, legalább kétszer akkora fényerõvel bírnak.
A shimanonak pedig van egy 9,5V/5W lámpája (LP-R600), amit szintén a 6V/3w teljesítményû dinamó hajt meg. Ez utóbbi ügyében érdekelne, szerintetek hogy lehet névleges teljesítmény felett világítani?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Van még képem amit össze tudunk vetni.

Itt a 100 lm/W-os Z-led bármiféle optika v. tükör nélkül, csak úgy magában:
Posted Image

12db huzal kivezetésü 5chipes 30fok 250candela, összesen 1A 4W (Stufi007 féle ledek)
Posted Image
Ennek alapján akár azonosnak is mondható a fénye, ha a megvilágított területet és fényerõt össze vetjük.
Sõt a huzal kivezetésü itt még akár többnek is látszik. Ennyi függ a megfelelõ széttartáson.

Ezekbõl a tesztekbõl az is kiderül. hogy a kivetítés mikéntje nagyon sokat változtat a megvilágításon.
A Stufi féle ledek és a Z-led egymás alatti tesztfotója is ezt mutatja.
Egyébként Stufi ledjének sárgásabb a szine, kissé hasonlít a halogénhez (a halogén vörösesebb).
Viszont az éjszakai gyenge megvilágításnál a kékes színt látjuk fényesebbnek.

Megmondom õszintén, a Stufi féle ledtõl kicsivel többet vártam, de csak azért a csalódás mert az
alapból már 30-35 fokban, (30 fokig jóval egyenletesebben) világít
mint a tükörrel fókuszolt és ez önmagában adja, hogy mit látunk.
Szóval az se rossz ha valaki szereti a sárgásabb fényt.
Az is igaz, hogy az inkább közelinek jó és nem célszerü keverni a hideg fényü leddel.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..Úgy tûnt, szerinted is a Z-led fényesebb, ami ellentmond az adatoknak, csak erre akartam utalni...
Próbáltam elkerülni a hosszú hsz-eket, de mégsem sikerült. :)

Volt amikor én is rövidebben fogalmaztam de akkor mindíg olyan kifogások és meg nem értések jöttek vissza amit több hsz.. váltáson keresztül lehetett tisztázni.
Egy hosszabb hsz.. v. több rövidebb. Ahogy a tótok mondják: secko jedno (mindegy),
ezért inkább elõször igyekszem jobban kibontani a témát.

Amit az ember nem mond ki azt nem értik meg, ez a probléma ha nem elegendõen kidolgozott a téma. Ezért inkább kifejtem részletekbe menõen és kevesebb a felesleges kérdés, csak olyan adódik ami ténylegretörõ.

Egyébként a Z-led karaktrisztikája tükörrel optimálisabb fejlámpának
(közelre s távolra) mint az egyenletes elosztásu 10mm-es ledé.

lor-nak azt javasolom, hogy a Chriss féle Z-leddel és tükörrel érdemes per-pill. építeni (a "Z" teszteken az látszik), mert messzire is jól visz és közel is jól látsz vele. Annak tükörrel 2,5 ropi körül van az ára boltban.

Éppen tegnap csináltam egy újabb mozgó tesztet Z-leddel.
Azon meg lehet látni, hogy milyen fényfoltot vetít különbözõ távolságokra. És az itt korábban feltett kérdésre is megadja a választ, mitõl olyan világos a folyosó vége és a széle szintén.

Posted Image

A fenti Z-lednek tükörrel ilyen a fényelosztása:
Posted Image
Közelre a fényudvar világít és távolra a szúrófény visz.
Ez elég lágyan eloszlik hosszabb úton, amint a fenti képen látható.
Közelre viszont túl erõs a közepe.

Ha kimérés alatt a ledek válogatását érted, akkor oké, de mintha ellenállást írtál volna. Párhuzamosan kötött ledeken nagy mák kell még így is az 1-2 századhoz.

Pont ezért kell kimérni :)
Nálam ez jött be. 900-nál a csúcsra töltött akkukkal ~1,71 mA áll be a fõkörben és 1-2 századnyi a különbség a ledeknél.

Az az érték ~1,71 A, legfeljebb elírás lehet.
A 2 led 1-1 mulifuse-val van sorosan és egy ellenállás ejt még valamennyit,
hogy a multifuse megfelelõ szabályozási tartományén belül legyen az áram.
Végülis ez valójában nem erre a célre készült hanem, hogy
"bontson" (nagy ellenállás felé menjen), vagy vezessen.
Az a szabályzási tartomány amit mi hasznosítani tudunk, az sokkal keskenyebb
mint az klasszikus felhasználási területén biztosíték üzemben rá jellemzõ.
Ehhez tette be PTom célszerüen az ellenállást. Azon beáll a ptk szabályozási szintjére.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
az egyik egyszeru a masik a ~~idealis

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Úgy értettem, hogy az én esetemben a kipróbált módok közül ez az összeállítás vált be :)

Bocs, de ezt az enyémre írtad? :) Mert valahogy nem kötõdik...

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Ha kimérés alatt a ledek válogatását érted, akkor oké, de mintha ellenállást írtál volna. Párhuzamosan kötött ledeken nagy mák kell még így is az 1-2 századhoz.

Úgy értettem, hogy az én esetemben a kipróbált módok közül ez az összeállítás vált be :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
led kene

cree varhato vmikor?
vagy most inkabb a z ledet nezzuk?
az mintha ~300ft lenne az oldalon az valos?

chris mifelet kapott?
csak 25 fokos optika van?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Balu, igen, én vagyok az. :)
Köszi a részletes leírást, de nem kellett volna. :)
Egyrészt ezek egyértelmûek voltak eddig is, hisz mindig jól leírtad(tátok), másrészt a lencsék és tükrök viselkedését amúgy is tudom :), és a kérdés sem arra irányult, hogy miként és hogyan jut messzire a fény.
A képeken jól láthatóan az oldalsó rész kb. hasonló fényt kap mindkettõnél, míg a Z-led _plusz_ fényt ad ki, ami jelen esetben a távoli részekre jut,
ami ráadásul nem kevés, miközben a huzallábas _számított_ 160 Lm/W-jának mindössze kb. harmadát adja le épp.
Tehát a kérdés nem az, hogy hogyan jut a fény messzire, hisz ez egyértelmû, hanem honnan ered? Maga a kérdés igazából burkolt célzás arra, hogy esetleg a számított 160-as érték talán mégsem annyi, csak nem akartam direktben támadni. :)
Még másképp fogalmazva, a 10mm-esek 3x-os elméleti fényének valahol ott kéne lennie a képen, és épp fordítva látszik. Jobban nem tudom leírni. :)
Persze a kép csalhat kicsit, ezért is voltam kíváncsi a szubjektív értékelésedre (magyarul: tényleg 3x fényesebb a huzallábas?).
Úgy tûnt, szerinted is a Z-led fényesebb, ami ellentmond az adatoknak, csak erre akartam utalni... Próbáltam elkerülni a hosszú hsz-eket, de mégsem sikerült. :)

A próba lednél nem a Chriss-félére gondoltam (bár asszem majd abból is veszek), hanem a 10mm-esre, csak nem akartam Stufit terhelni 2-3 db postázásával. És reménykedtem, hogy összefuthatunk Pesten, és akkor személyesen is tudunk beszélni. :)

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Nálam ez jött be. 900-nál a csúcsra töltött akkukkal ~1,71 mA áll be a fõkörben és 1-2 századnyi a különbség a ledeknél.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1: kiskoromban Legoztam :D Ezen kívül idáig semmit nem alkottam :)

Komolyan?? Ez még nagyobb értéket ad a munkádhnak!
Jó a technikai kombinációs készséged.
Azonnal mindent jól értelmeztél amirõl írtunk és ez.. szinte alig hihetõ.
Akkor született tehetség vagy :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu, a tesztedet elnézve arra gondoltam, hogy a Z-led akár 2-3x nagyobb fényt produkált, hisz a távolsággal négyzetesen csökken a fényerõ..

Igen, viszont a Z-lednél tükörrel középen szúrófényszerüen világít távolra és
a megvilágított terület szélei felé csökken a fényerõ.

Ez a tükörrel történõ fókuszba vetítésnek köszönhetõ. Vagyis nem egyenletes a fényelosztása.
Az a fény ami a ledbõl féloldalaan és oldalra kilép az egy optikailag alkalmas formáju
tükör falának ütközik és elõre vetül kis széttartással a távolba.

A ledbõl közvetlenül elõre kilépõ fény közvetlenül az elõttünk lévõ területre szóródik.

Egy hosszú folyosón, úton ösvényen a közeli szóródó fény
széles szögben mindent megvilágít, a fókuszba vetített koncentrált fény kiegészíti ezt.

Majd úgy is készítek több képet azon a tesztfolyosón, hogy a lámpa fényét
elfordítom oldalra és össze fûzöm mozgó GIF formátumba.
Ott élményszerüen meg tudod nézni, mit látnál sötét úton ha elfordul a lámpa a távolba nézõ egyenes irányból.
Abból meglátszik a trükkje, hogy mitõl világítja végig a folyosót és közelre mégsem világít túl semmit.
Amikor oldalra fordítod a lámpát akkor már túlvilágítja a közeli területet.

..ha a Z kb. 50-60 Lm/W-on ment, akkor a huzallábasok... szóval az a 160 Lm/W valós lehet?

Ez csak a tükör "játéka". Az eltérõ vetítési karakterisztika miatt látszik így.

A huzal kivezetésü ledek valóban jól világítanak de 30-35 fokban
(középen egyenletesen, szélén gyengülõen) szórják a fényt,
ezért nem világít el a folyosó végére.

(Egyébként engem is érdekelne pár próba-db, tudnál adni belõle? :) )

A másik társ-fórumon a forum.terminalon a "BringaVilágítás Házilag" c. topikban
"Chriss"-tõl kellene megkérdezni, õ rendelt magának de
valamiért többet küldtek és maradt néhány felslege.

Most nézem, hogy te ott már jártál és még beszéltünk is a linkelt szakdoga ürügyén. :)

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Még vmi. :)

PTom, ha a 2W-os fût, akkor nem kisebb, hanem nagyobb kellene, hogy jobban bírja.

A kapcsoláshoz egy ötlet: a 2 ledet a 2db 900-as multifuse-zal érdemesebb lenne db-onként sorbakötni, mert a mostani megoldásnál az átfolyó áram a ledeken aszerint oszlik el, hogy melyik-milyen, így akár 2-3x-os különbség is lehet köztük.
Egyébként a 900-asokkal mekkora áram áll be végül?

Balu1: kiskoromban Legoztam :D Ezen kívül idáig semmit nem alkottam :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Még vmi. :)

PTom, ha a 2W-os fût, akkor nem kisebb, hanem nagyobb kellene, hogy jobban bírja.

A kapcsoláshoz egy ötlet: a 2 ledet a 2db 900-as multifuse-zal érdemesebb lenne db-onként sorbakötni, mert a mostani megoldásnál az átfolyó áram a ledeken aszerint oszlik el, hogy melyik-milyen, így akár 2-3x-os különbség is lehet köztük.
Egyébként a 900-asokkal mekkora áram áll be végül?

kveszt

kveszt

vendég

• fórumtag
  • 25 posts
Sziasztok!

Balu, a tesztedet elnézve arra gondoltam, hogy a Z-led akár 2-3x nagyobb fényt produkált, hisz a távolsággal négyzetesen csökken a fényerõ, a távoli fényes rész pedig nagy különbséget mutat. Ebbõl az jönne ki, hogy ha a Z kb. 50-60 Lm/W-on ment, akkor a huzallábasok... szóval az a 160 Lm/W valós lehet?
Szemre milyen volt a különbség?
(Egyébként engem is érdekelne pár próba-db, tudnál adni belõle? :) )

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Képet nem tudok csinálni :( A fényképezõ nem adja vissza azt a képet, amit látsz a valóságban, csak expozíciós idõ állításával. Az enyimén meg ilyet nem lehet.
De ma tesztelem le terepen, ha nem esik az esõ :)

Látom elkészült a lámpa.

Azt hiszem, tudsz majd fotót készíteni automata géppel is mert az enyém is automata, viszont
ki lehet használni olyan beépített lehetõségeket amire eddig talán oda sem figyeltél.

Ha jól látom a te kamerád 2 Mpixel hp 635-ös típus 1.58.38 HP Firmware Verzióval.
Megnéztem milyen módon tudnál az általam készített fotókhoz hasonló,
ill. azonos beállítással fotót készíteni.
--------
Azt nem látom a leírásában, hogy van-e a kamerán "tüzijáték fotózás" szimbólum,
az nálam 2 másodperc záridõ (mint maximum),
napfény színhõmérséklet állás,
100 ISO érzékenység és
a blende F5,6-ra áll be fixen..
Az expo módosítást +2,0 -re állítom (az megnöveli 8sec-ra a záridõt).
Ez egy SONY kamera, viszont a Hp teljesen más logikával tervezhette az automata funkciókat.
--------

A te gépednél meg kellene próbálni /ha van/ a tüzijáték állást és a +blendét vagy idõt.
Úgy látom azon a blende érték növelhetõ. Persze valamire letámasztva kellene fotózni.
Próbáld át tanulmányozni jobban a menüjét.

Erre azért van szükség mert a szemünk jóval érzékenyebb mint a képérzékelõ és
azt a különbséget kell valahogy behozni, legalábbis megközelíteni trükkökkel,
hogy a kamera is hasonló fényességünek mutathassa amit megvilágítasz..
Na de éppen ezt írtad te is.

Egyébként komolyan dícséretet érdmelsz, mert nemcsak mindent jól értelmeztél
amit leírtam, hanem még kidolgoztál jó megoldásokat aminek az elvérõl csak említést tettem.

Azt nem tudom mit tanulsz, mire készülsz de nagyon jó szakember lennél..
(mit lennél :)) technikai vonalon.

Nem is tudom, valamikor kérdeztem-e, hogy foglalkoztál
korábban is elektronikával illetve hasonló technikai dolgokkal?
Építettél korábban már valami elektronikus kütyüt?

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Azért azt hozzá kell tennem, hogy minden esetben ki kell mérni az ellenállást (legalábbis nem árt utánnanézni, tényleg jó-e)
Nincs két ugyanolyan LED.

Nomeg a 2W-os ellenállás fût, mint a kenyérpirító :) Össze-vissza égetett engem. De nem kaptam kisebbet.
White Horse

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
kapcsolási rajzot meg ptomnál találsz a képtárában.

Fekete Bárány

Fekete Bárány

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Na akkor ennek nekiugrok, még a héten:)köszi:)

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
ptom, jó ötlet, hogy a ház a hûtés :) gratulálok.

amit ptom rakott össze, abban van:
- 1 kapcsoló, ez típustól függ, hogy te milyet választasz, ha pl 3 fokozatot szeretnél, akkor máris háromállású kell...szóval ez változó, nagyjából 100-1000 forint közötti az összeg. egy ilyen kis tolókapcsoló az boltttól függõen 200-300 körül kb.
- 1 Ohm/2W ellenállat, ez durván egy 100as.
- 4 darab multifuse (2*0.5A, 2*0.9A), ezek darabja is kb egy 100as, de legyen mondjuk a 4 darab 500 forint.
- egy 2.5A-s biztosíték+tartó (márha ilyen üvegcsésrõl van szó), ez sem olyan drága, l100 forint a tartó meg a biztosíték.
- van benne némi kábel, de ez szerintem akad otthon, vagy villamossági boltban kéteres 0.75 mm^2-esbõl 100 forint körül van métere.
- kell még hozzá némi zsugorfólia (én amúgy az egész kábelt behúztam volna, a végére meg gyorskötözõ és alá egy kis tömítõanyag. ez sem drága, egy nagy darab az olyan 200 forin villamossági boltokban.
- valamilyen "tok", pl. régi zseblámpa, amiben már van valamilyen kis optika, de az optika igazából a fontos, hogy ne engedje mindenféle szétfutni a fénynyalábokat.
- P2es LEDbõl talán 1000-1500 forint darabja, de valami ilyesmi nagyságrend
- valamilyen hûtõfelület, a teljesítményled nagyon hamar felmelegszik és hûteni kell
- forrasztópáka, forrasztóón, kézügyesség, türelem, meg egy kis szerencse

szóval igazából a nagy munka az az, hogy kitaláld, hogy mégis mibõl csinálod, és hogyan hûtõd a ledeket...a többi csak egy kis legozás :)