Nagyon tuti, pénteken megnézem közelebbről
Hol? Mert most akarom megrendelni kintről, de egyszerűbb itthon, vagy a környéken, ha van.
Hol? Mert most akarom megrendelni kintről, de egyszerűbb itthon, vagy a környéken, ha van.
A vetítő optikai rendszeren, a lencsén, klasszikus paraboloid tükrön vagy speciális tükrön nagyon sok múlik.
A lencsénél általában kicsit lemaszkol a led fényének a széleiből a lencse körül lévő burkolat.
A LED általában 90 fok körüli széttartással vetíti a fényének a jelentős részét közvetlenül,
a gyári kialakításon kívül külön kiegészítő optikai eszköz nélkül.
Ahhoz, hogy egy összetartóbb fényt kapjunk, a vetítő lencse kicsit távolabb kell legyen a LED-től,
mint ami a kilépő összes fény kivetítéséhez szükséges. Ezért a fény egy elég nagy része a lámpán belül szóródik (elnyelődik, elvész, illetve kedvezőtlen irányokban szóródva lép ki).
A sima paraboloid formájú foncsornál, kör alakú tükörnél csak az oldalra, a tükör palástja fel vetülő fényt vetíti fókuszba a foncsor, a többi szórtan lép ki előre és olyan mértékben szóródik, hogy pár méter után már legyengülve a nagy széttartás miatt, elveszíti a megvilágításnál a jelentőségét, ami azt hozza magával, hogy a nagyon nagy része nem világítja meg elég fényerővel az utat, legfeljebb közvetlen közelben szórtan, vagy a másik része elmegy felfelé kilépve az eget világítva és a szembejövőket vakítja.
Ezt lehet még segéd lencsével a tükör középső zónájában összefogva előre vetíteni, ami így hozzá adódik a tükör által vetített fókuszban jelentkező csóvához. Akkor viszont nagyon szűk és jóval erősebb fénycsóvát kapunk, aminek a fénye egyáltalán nem szórt, vagyis inkább fejlámpához, célirányos kereső lámpához használható.
Aztán vannak a speciális, kicsi tükör szegmensekből álló, számítógép tervezésű nagyon spéci foncsorok. Ez lehet az optimális vetítő felület, mert itt a fény minden kis részének a helyzetét egy előre megtervezett tükör felület helyezi az útra. Semmi nem vész el, nem világít az út fölé a levegőbe, mert minden a LED-ből kilépő fénysugárnak meg van a pontos helye a megvilágításban és felfelé em lép ki a számított iránynál feljebb fény, vagyis nem vakít, ha jól be van állítva az út felületéhez képest.
Ezért van az, hogy a LIDL-ben és az ALDI-ban kapható ilyen spéci kialakítású lámpák 1-2 Watt LED teljesítménnyel is egészen használható fény terítést tudnak elérni, mert az a fény ami a LED-ből kilép, az mind hasznosul valahol előttünk az úton, méghozzá az optimális eloszlásban, ahogy a leginkább szükség van rá. Közelre gyengébben és szórtabban, közép távra kicsit erősebben és távolra viszonylag nagyon erősen, a LED minimális teljesítményéhez képest.
Ezen nagyon sok múlik a kilépő, nekünk hasznos fény teljesítményt illetően.
Balu1 módosította - 2017. november 22. - 03:57
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
És akkor mi van ? Azt hittem az mindenkinek tök logikus, hogy max fénnyel csak ment közben használjuk. Leálláskor lejjebb vesszük. És ennyi.Ez kinek bonyolult ?
Nem a hővédelemmel van a bajom. A fura az, hogy azonos/jobb fényt csinál a drága lámpa 3 helyett 1 leddel, és nem csak holmi langyos lesz a hőmérséklete órákkal később is. Pedig az még műanyagba is van burkolva, a kínai meg csupafém Ráadásul nem csak az eredeti utánzat ledekkel csinálja, hanem az XM-L2-vel is, amitől azért vártan némi előrelépést
A gond nem a "tök logikus"-nál van, hanem amikor valami meglepetés szerűen jön közbe és csak azt veszed észre, hogy ott dumálsz egy rég nem látott ismerőssel és már jól kibeszéltétek magatokat és közben jó forró a lámpád, (mert ugye az az első ami az embernek az eszébe jut), amikor már túl van a meglepetésszerű találkozás és az önfeledt beszélgetés nagy részén. Akkor meg már kicsit késő kisebbre kapcsolni. habár sohasem nagyon késő. Szóval álló helyzetben nagy teljesítményű lámpát kapcsoljik kisebbre. magamnak is írom. Persze lejjebb is szoktam kapcsolni, amikor nem tereli el valami más a figyelmemet.
Nem hittem volna, miféle lavinát indítok a belinkelt "drága fényágyú"-val. Én inkább megmosolyogni való kis poénnak gondoltam.
Amúgy ő a lámpák egyik csúcsmodellje, persze hogy raknak bele mindent, ami létezik. Szerintem nem hülyeség az üzemidőt kijelző oled. Nem mond már, hogy nem jó dolog ? Ára van, persze. Nem rángatnak senkit a hajánál fogva, hogy ilyet vegyen.
Van sok száz féle lámpa, mindenki eldönti milyenre van szüksége.
Az occó kínaihoz sem kell atomtudós végzettség, ésszel használva semmi baja annak. Gondolom, hogy nincs benne hővédelem 25€-ért. És akkor mi van ? Azt hittem az mindenkinek tök logikus, hogy max fénnyel csak ment közben használjuk. Leálláskor lejjebb vesszük. És ennyi.
Ez kinek bonyolult ?
marton módosította - 2017. november 21. - 00:02
Ide is beszúrom
Kérdés volt másik fórumon, hogy a B+M Speed Premium mennyit bír egy lámpával.
Kb ezt mértem:
Bekapcsolás után:
6 és fél órával árnyalatnyit lejjebb veszi a fényerőt, és elkezdi villogtatni a töltés szükségességét jelző piros ledet.
8 órával a jó töltöttséget jelző zöld fény eltűnik, miközben nagyon lassan csökken a fényerő.
Ezután fokozatosan csökkenti a fényerőt. Először 9 óra körül, itt talán még használható navigálásra, később inkább csak látszani lehet vele.
Több fokozatban lejjebb veszi a fényerőt: 9 óra 45 percnél, 10 és fél óránál, 13 óra 10 perc körül, 13 és fél óránál, 14 órakor.
nagyjából 14 és fél órával a bekapcsolás után végleg elhallgat, csak a lemerültséget mutató led villog.
A lámpa hőmérséklete végig maximum langyos, a fénye szép, nagy területen terített, szemből jövőt nem vakítja.
Ezzel szemben az ócó kínai másfél óra után ráborítja az emberre a csillagos eget, közben megégeti a kezed, olyan forró, és csak egy kékes árnyalató foltot vetít ki, kb a fenti lámpával azonos fényerősséggel.
Ráadásul mindezt három leddel csinálja egy helyett
Valószínűleg az ilyen apróságok miatt nem 4ezer, hanem 40ezer.
Na talán így, a régi 196 ledes sor fénye, kb 2006-7 környékéről, amit írtam, hogy látott a srác a Pilisben.
Ez zongora zsanéron volt billenthető bowdenen keresztül egy rugós golyóval arretált sebesség váló karral
Ez után készült a mostani..
https://get.google.c...trmEeOZG5IZa__V
Balu1 módosította - 2017. november 20. - 09:09
..értem...
Abból még sok embernek meg kell élni meg adózni és a haszon.. stb.
Na ennek a lámpámnak története van, de majd egyszer leírom. ..vagy inkább most..
.
Még a régi 196 darabos huzal kivezetésű három soros (30 centi hosszú) billenthető led sorommal jártam fent a Pilisben P.borosjenő fölött, Megláttott világítani egy srác kutyasétáltatás közben.
Aztán jött és mondta, hogy nem tudta elképzelni,hogy egy autó hogy jött fel az ösvényen ekkora fényel, különben is hogy van csak egy lámpája.. de motor se lehet mert azok se világítanak így. Akkor csodálkozott rá igazán, amikor látta, hogy csak egy bringa.. de ekkora fénnyel.
Még van egy fotó annak a fényéről ami még a HHH-n a régi Rekettyés büfénél készült kicsit a kivezető kanyar felé. nem tudom megjelenik-e mert nem hagyományos kiterjesztésű a fájl. A régi picasa albumban volt ami már megváltozott. Nem lehet jól használható címet kimásolni belőle amióta megváltoztatták.
http://https://get.g...trmEeOZG5IZa__V
Aztán megcsodálta közelről is és egyből kért egy kis időt, míg felhívja az unokabratyóját akinek egyből fotókat küldött a lámpáról. Aztán beszéltem ott a telefonján vele és megbeszéltünk, hogy majd leírom neki hogyan állhatna össze egy jó lámpa, mert a "srác" sokat kerékpározik és mondta, hogy kellene neki valami jó lámpa.
Mondtam, hogy én nem vállalok semmit, de ha akarja azt elmondhatom, hogy hogyan kell összerakni egy ilyent vagy hasonlót.
Arról is beszéltünk, hogy a lámpát ő meg tudja tervezni, mert a gépalkatrész tervezés a szakmája habár legyátratni nem lehet náluk a cégnél. Mondta, ha elmondom a paramétereket akkor ő megtervezi az alapján és majd keresünk drehást hozzá aki "kifaragja" valamennyiért. Már nem is tudom, de lehet, hogy az anyagot külön vettük és ő vitte az esztergályoshoz és csaka munka ára volt annyi..
Elmondtam hogy kell kinézni egy ilyen lámpának,. mivel az frissen megismert "unokabaratyó" Laci szakember és alkatrészeket tervez precízen a munkája során, így elég volt elmondani mire van szükség és hamarosan küldte a terv változatot. Kicsit jkellett rajta módosítani mert kicsik voltak a hűtő bordamélységek, de a többi egyből jó volt, ahogy elmondtam neki korábban.
A legyártására keresett géppel rendelkező esztergályost és az megcsinálta kettő példányban. Ennyi költség esett rám azzal együtt, hogy a sajátját nem zoomosra tervezte és a sajátjához billentést se készített.
Ami a leginkább meglepő volt, hogy ő mechanikus szakember és elektronikával még előtte soha nem foglakozott. Azt is főképp leírtam mailben és elmondtam személyesen is, hogy hogyan lehet a ledeket akár a nem túlmelegített rezsón beforrasztani. Minden kis részletet elmondtami és leírtam. Azt is elmondtam, hogy kell (4 chipes lednél) bekötni a led chipek 8 kivezetését és milyen ellenállást kell bekötni a hozzá tervezett akkuval sorosan (asszem 0,6-vagy 0,8 Ohm) a sajátját önállóan megcsinálta és már 9 éve működik neki is gond nélkül! Pedig mechanikus szakember. Elektronikát korábban még soha nem szerelt.
Szóval ez volt a lámpa története, végül is leírtam.
nyilván a sajátomat meg én alakítom amire éppen kell.
Lassan már cserélni fogom a ledeket benne mert párszor volt amikor túl melegedett álló helyzetben és az nem tett jót neki. menet közben hűvös, de amikor megállok, akkor nagyon fel tud forrósodni.
Szóval a gyári lámpáknál is erre érdemes figyelni, hogy cak menet közben legyen nagy fényerőn.
persze amelyikben nincs hőkontroll beépítve.
Balu1 módosította - 2017. november 20. - 09:03
A gépmunkát aluból és a led fészket, bele préselt bronz persellyel, hátul és az illeszkedő részeknél gumival tömített illesztésekkel és elől formára mart fényterelővel és a billentő mechanikával együtt nekem 25-30 ezerét csinálták meg kompletten, zoomolhatóan. De inkább 25-ért úgy emlékszem.
nekem elég hihetetlen egy egyedi gyártásra, anyaggal, de elhiszem. viszont ami 4 ledes böszme árú lámpa linkelve lett lejjebb, ahhoz nem elég egy eszterga.. csak arra akartam rávilágítani (ééérted..) , hogy ott szokott sántítani amikor otthon valamit összebarkácsolunk lelkesedésből, és összehasonlítjuk ennek az anyagárát valami piacon kapható cuccal, hogy baromira két különböző dolgot hasonlítunk össze. gondolom a 25-ért esztergált lámpa sem úgy néz ki, mint az OLED kijelzős drága cucc.
És itt nem segít, hogy a legtöbb embernek sem kijelzőre, sem USB töltésre, meg ilyen nyalánkságokra nincs szüksége, mert attól még ezek benne vannak
..egy darab alu test kimarása, és annak a programozása mennyibe kerülhet? fél milla?
A gépmunkát aluból és a led fészket, bele préselt bronz persellyel, hátul és az illeszkedő részeknél gumival tömített illesztésekkel és elől formára mart fényterelővel és a billentő mechanikával együtt nekem 25-30 ezerét csinálták meg kompletten, zoomolhatóan. De inkább 25-ért úgy emlékszem.
Szép darab ez is.
De a vakításhoz sajnos bőven elég egy sima egyszerű villogó, csak rendesen legyen a szöge beállítva. (lehetőleg vízszintesre v kicsit feljebb)
Egyszer keresztbe álltam egy ilyennek, hogy szóljak neki mennyire barom. Megállt. Beszéltem hozzá. Erre mondja hogy "Várjál !"
Elkezdte kiszedni a füléből az üvöltő fülhallgatót. Hát gratulálok.... Tudsz közlekedni egy fővárosban, a külvilág totál leszarva, szembejövők vakítva.
Árnyalnám a képet ! Egy néhány ezer Ft-os lámpának sem jössz szembe örömmel. A bringaúton néhány sporttársat szívesen megrugdosnék a felfelé állított lámpájával, villogójával.
Ha már a fegyverek szóba kerültek, itt a nehéztüzérség egyik szép darabja:
http://www.anrodiszl...oducts_id/16085
Beteg-e ?
Beteg? Vakítani akarsz? Parancsolj! XD A fényereje nem akkora, mint amennyit ennyi led indokolna, de hogy szemből atomvillanásnak néz ki, azt garantálom (igen, van ilyenem XD)
Szerintem vigyél magaddal a bogyiszlói erősből egy palackkal és ha valaki el akarja vinni a holmidat, akkor megnézed, hogy csípős paprikával a szemében is akarja-e még.
Egyébként jó ha van rajtad valami fejlámpa, mert pl. régebben fent a normafánál már majdnem jártam én is hasonlón, csak amikor láttam, hogy gyorsan oson arrafelé két alak (mindig figyelem a környezetet),
Egy üveg Haragos Pista nem jó? Négyszer erősebb, mint az Erős Pista.
Fejlámpám amúgy is a szétesés határán van, valahogy úgy kéne megjavítani, hogy sisakra is fel lehessen szerelni. Mióta sisakban tekerek, azóta nem használtam fejlámpát...
Pontosabban az akkujára.
igen, elfelejtettem, hogy mások külső akkus lámpákat is használnak, de úgy nem is segít sokat a paplan - én az S2+ jellegű egybe-cső lámpákra gondoltam, ott legalább a LED hőjét hasznos célra lehetne fordítani
Mondjuk ez igaz, habár az OLED-es kijelző nem szükséges egy lámpához.
De ha már valaki adni akar erre is akkor az se kerül sokba.
Itt az OLED kijelzők ára, amihez még programozni kell mikovezérlőt, ami némi tapasztalatot feltételez.
https://shop.chipcad...oID=360&pid=907
Ezeket az extrákat kell megfizetni ezekben.
Na meg azt, hogy sokan csak megveszik és használják anélkül, hogy tudnák, vagy egyáltalán érdekelné miből is áll.
Ez a felhasználói szemlélet és jogos is!
Legyen használati értéke, legyen megbízható és ha kicsit még szép is meg "kütyüs" is akkor lehet érte kérni..
ha így adod össze, de reálisan gondolkodsz, akkor nem annyi jön ki, mint amit a magyar webshopban látsz, hanem több. egy darab alu test kimarása, és annak a programozása mennyibe kerülhet? fél milla? több?
Egyébként a linkelt lámpához hasonló tudású, de olcsóbb fotonágyúk vannak Nitecore-ból is, vagy Olightból, de biztos még több nagy és neves gyártónál is léteznek, ár/érték arányban még a Nitecore háza táján is lehet sokkal jobbat találni, pláne egy akcióban.
Mondjuk ez igaz, habár az OLED-es kijelző nem szükséges egy lámpához.
De ha már valaki adni akar erre is akkor az se kerül sokba.
Itt az OLED kijelzők ára, amihez még programozni kell mikovezérlőt, ami némi tapasztalatot feltételez.
https://shop.chipcad...oID=360&pid=907
Ezeket az extrákat kell megfizetni ezekben.
Na meg azt, hogy sokan csak megveszik és használják anélkül, hogy tudnák, vagy egyáltalán érdekelné miből is áll.
Ez a felhasználói szemlélet és jogos is!
Legyen használati értéke, legyen megbízható és ha kicsit még szép is meg "kütyüs" is akkor lehet érte kérni..
Balu1 módosította - 2017. november 17. - 06:45
Azért egy termék árát nem az anyagárhoz kell hasonlítani. Azért mert te össze tudsz tákolni magadnak egy ledes lámpát, másnak ez elérhetetlen dolog. És itt van még oled kijelző meg minden. Egy bringát, telefont, ...semmit nem lehet anyagárban számolni. Meg ez már egy neves cég, itt azt is fizeted.
Amúgy ezzel a magyar forgalmazó áraival ne foglalkozz ! Ha valóban vágynál ilyen lámpára 120e Ft körül már megkapnád.
Árnyalnám a képet ! Egy néhány ezer Ft-os lámpának sem jössz szembe örömmel. A bringaúton néhány sporttársat szívesen megrugdosnék a felfelé állított lámpájával, villogójával.
Ha már a fegyverek szóba kerültek, itt a nehéztüzérség egyik szép darabja:
http://www.anrodiszl...oducts_id/16085
Beteg-e ?
Elsőnek az ára jött elő és akkor mondtam, hogy tényleg nagyágyú lehet, de a 4 led.. éppen most nézem milyen van benne.
http://www.cree.com/...-high-intensity
Igen, ez érdekes, de az ára akkor is nagyon durva.
Akárhogy is nézem az árával akkor se tudok kibékülni ha azt nézzük, hogy mi mibe kerül.
Ha csak a LED árát nézzük és még egy kapcsoló üzemű szabályzó hozzá és ez mind négyszer...
http://www.kaidomain...LED-Emitter-1pc
..még akkor is sehol nem járunk anyag árban ahhoz képest. legfeljebb a negyedét lenne illendő azért elkérni, esetleg ha nagyon drágán adják, akkor a felét, de az már sok érte..
Balu1 módosította - 2017. november 16. - 06:28