..értem...
Abból még sok embernek meg kell élni meg adózni és a haszon.. stb.
Na ennek a lámpámnak története van, de majd egyszer leírom. ..vagy inkább most..
.
Még a régi 196 darabos huzal kivezetésű három soros (30 centi hosszú) billenthető led sorommal jártam fent a Pilisben P.borosjenő fölött, Megláttott világítani egy srác kutyasétáltatás közben.
Aztán jött és mondta, hogy nem tudta elképzelni,hogy egy autó hogy jött fel az ösvényen ekkora fényel, különben is hogy van csak egy lámpája.. de motor se lehet mert azok se világítanak így. Akkor csodálkozott rá igazán, amikor látta, hogy csak egy bringa.. de ekkora fénnyel.
Még van egy fotó annak a fényéről ami még a HHH-n a régi Rekettyés büfénél készült kicsit a kivezető kanyar felé. nem tudom megjelenik-e mert nem hagyományos kiterjesztésű a fájl. A régi picasa albumban volt ami már megváltozott. Nem lehet jól használható címet kimásolni belőle amióta megváltoztatták.
http://https://get.g...trmEeOZG5IZa__V
Aztán megcsodálta közelről is és egyből kért egy kis időt, míg felhívja az unokabratyóját akinek egyből fotókat küldött a lámpáról. Aztán beszéltem ott a telefonján vele és megbeszéltünk, hogy majd leírom neki hogyan állhatna össze egy jó lámpa, mert a "srác" sokat kerékpározik és mondta, hogy kellene neki valami jó lámpa.
Mondtam, hogy én nem vállalok semmit, de ha akarja azt elmondhatom, hogy hogyan kell összerakni egy ilyent vagy hasonlót.
Arról is beszéltünk, hogy a lámpát ő meg tudja tervezni, mert a gépalkatrész tervezés a szakmája habár legyátratni nem lehet náluk a cégnél. Mondta, ha elmondom a paramétereket akkor ő megtervezi az alapján és majd keresünk drehást hozzá aki "kifaragja" valamennyiért. Már nem is tudom, de lehet, hogy az anyagot külön vettük és ő vitte az esztergályoshoz és csaka munka ára volt annyi..
Elmondtam hogy kell kinézni egy ilyen lámpának,. mivel az frissen megismert "unokabaratyó" Laci szakember és alkatrészeket tervez precízen a munkája során, így elég volt elmondani mire van szükség és hamarosan küldte a terv változatot. Kicsit jkellett rajta módosítani mert kicsik voltak a hűtő bordamélységek, de a többi egyből jó volt, ahogy elmondtam neki korábban.
A legyártására keresett géppel rendelkező esztergályost és az megcsinálta kettő példányban. Ennyi költség esett rám azzal együtt, hogy a sajátját nem zoomosra tervezte és a sajátjához billentést se készített.
Ami a leginkább meglepő volt, hogy ő mechanikus szakember és elektronikával még előtte soha nem foglakozott. Azt is főképp leírtam mailben és elmondtam személyesen is, hogy hogyan lehet a ledeket akár a nem túlmelegített rezsón beforrasztani. Minden kis részletet elmondtami és leírtam. Azt is elmondtam, hogy kell (4 chipes lednél) bekötni a led chipek 8 kivezetését és milyen ellenállást kell bekötni a hozzá tervezett akkuval sorosan (asszem 0,6-vagy 0,8 Ohm) a sajátját önállóan megcsinálta és már 9 éve működik neki is gond nélkül! Pedig mechanikus szakember. Elektronikát korábban még soha nem szerelt.
Szóval ez volt a lámpa története, végül is leírtam.
nyilván a sajátomat meg én alakítom amire éppen kell.
Lassan már cserélni fogom a ledeket benne mert párszor volt amikor túl melegedett álló helyzetben és az nem tett jót neki. menet közben hűvös, de amikor megállok, akkor nagyon fel tud forrósodni.
Szóval a gyári lámpáknál is erre érdemes figyelni, hogy cak menet közben legyen nagy fényerőn.
persze amelyikben nincs hőkontroll beépítve.
Balu1 módosította - 2017. november 20. - 09:03