Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Nekem annyira nem vált be. A fényével nincs gondom, de a felfogatása nem igazán jött be nekem.
Az enyémnek megrepedt a feje pedig nem esett le és nagyobbik fokozaton se járattam álló helyzetben , hogy túlmelegedett volna.
Van hozzá gyári töltöm, de nem mûködik a töltés. pedig a töltõ jó.
Röviden csak ennyi.
Van más SIgma termékem is de én mégegyszer Sigmát biztos nem veszek.

Már írtam régebben is,hogy milyen jó a Sigma Pava lámpám,akukkal és elemekkel is,érdekelne hogy másnál is jól szuperál-e?Bocsi ha hülyén fogalmaztam volna meg a kérdésemet.Csak érdekelne más tapasztalata is meg a véleménye is.

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
  • Location8448,Ajka-Bakonygyepes,Tóbereki.u.3.
Már írtam régebben is,hogy milyen jó a Sigma Pava lámpám,akukkal és elemekkel is,érdekelne hogy másnál is jól szuperál-e?Bocsi ha hülyén fogalmaztam volna meg a kérdésemet.Csak érdekelne más tapasztalata is meg a véleménye is.

Nagy János

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Én a Sanyo Eneloop-t szoktam javasolni, nem sokkal drágább, 4 akkuval. Igaz nincs rajta csilli-villi kijelzõ és mobiltelefont sem tud tölteni, de amit általában használunk: AA/AAA elemeket igen. Az egyik legjobb a piacon. Ráadásul mindig ódzkodtam ilyen eszközöket vásárolni ilyen üzlet/áruházakban, mint Aldi, Lidl, Tesco, stb.

sanyo eneloop töltõ nem tölt csatornánként és nem süt ki, tehát csökken az aksik teljesítménye is

akkuból amúgy az alidban, lidliben is csak az alacsony önkisülésû változatot érdemes megvenni (ready for use), azok tényleg jó minõségûek tapasztalatom szerint, eneloop mellett használok ilyeneket is

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

soha jobbkor nem johetett volna ez az akcio!
koszonom a figyelmeztetest.

u.i.:ez minden lidl-ben elerheto?vagy szerencsejatek?

Örülök ha segítettem.
Úgy látom a KÖZPONTI RÉGIÓ-ban kapható, de nézd meg a www.lidl.hu oldalon pontosan.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
A Sanyo Eneloop töltõk szerintem nem csatornánként töltenek. És azért az nem ártana. Mondom ezt úgy, hogy nekem is egy 7 éves sima, egyszerû Sanyo töltõm van. Szerintem aki kevés aksit használ, annak nem érdemes ilyen okos-töltõbe beruházni. 1-2 évente veszek Aldis, Lidl-s akkukat, új korukban kegyetlen jó teljesítményûek és 4db kb. egy ezres. Nincs mirõl beszélni.
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Én a Sanyo Eneloop-t szoktam javasolni, nem sokkal drágább, 4 akkuval. Igaz nincs rajta csilli-villi kijelzõ és mobiltelefont sem tud tölteni, de amit általában használunk: AA/AAA elemeket igen. Az egyik legjobb a piacon. Ráadásul mindig ódzkodtam ilyen eszközöket vásárolni ilyen üzlet/áruházakban, mint Aldi, Lidl, Tesco, stb.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

nezegettem toltoket az altalad javasolt alapfunkciokkal de mind dragabb volt mint ez.
ez meg meg plusz funkciokat is tartalmaz.

aldiban is szokott hasonló lenni, nálunk ami van, ott a vitrinben folyamatosan van hónapok óta

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

nezegettem toltoket az altalad javasolt alapfunkciokkal de mind dragabb volt mint ez.
ez meg meg plusz funkciokat is tartalmaz.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Épp most olvasom a Lidl hírlevelet és valamilyen jónak tûnõ akku töltõt árulnak elvileg holnaptól, de lehet, hogy csak vasárnap teszik ki 4.000,-Ft-ért. Meg lehet nézni milyen, ha valakit érdekel.

Feltöltött kép

"
Ni-MH és Ni-Cd akkukhoz
Max. 8 akku egyidejû feltöltésére
LCD-kijelzõ: kapacitás gyorsteszt, töltöttségi állapot és felfrissítõ funkció kijelzés
Intelligens töltésvezérlés az akkuk ellenõrzésére, és kisütés funkció a tartósan magas akkuteljesítményért
Túltöltés és a pólusfelcserélés elleni védelem, automatikus akkufelismerés
USB-kimenet (1000 mA) pl. mobiltelefon töltésére "

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
én megkérdeztem egyszer a töltõ fórumon, hogy nem gáz-e kisütés, és azt monták, hogy nem és ez nem számít mélykisütésnek

amúgy én aldis töltõt használok, 4-5 ropesz, kisüt, cellánként tölt és van három év gari hozzá

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts
Én pont a sima eneloopról olvastam hogy gyengébb. Azóta persze változhatott, vagy én is benézhettem. Itt van egy jó reference ceruza akku választással kapcsolatban.
Batteries: How to Choose
Félreértés volt itt úgyérzem, én a Voltcraftra írtam hogy jó, az tölt rendesen mindent, bár van hogy néha bevágja null-t ki kell szedni és visszatenni az akksit és megy tovább. A régi GP töltõm az ami szórakozik, pedig az is cellánkénti töltést csinál. Az eszközök azok amik esetemben egyenetlenül merítik az elemeket. A GP nél is meg a Sanyonál is nagyon jókat tapasztaltam új korukban. Az alacsony önkisülésûekkel pláne. Én mindenkinek tudom ajánlani ezt az újabb fajtát, márkától függetlenül.
Az állandó kisütést én is csináltam, de olvastam hogy nem szerencsés a NiMh-soknál ha mélykisül, márpedig a VC töltõ 0,90V-ig meríti mielõtt tölteni kezdi. 1V alatt úgy tudom már mélykisülésnek számít, igaz ebben a tartományban rövid ideig vannak csak az akkuk. Rátöltés szerintem is gáz, én kerülöm ha lehet. Környezetvédelmi okokból is addig használok egy akkut amíg fel lehet tölteni és ki is lehet szedni belõle a felét legalább. Ilyenkor még távkapcsolóba órába elmennek.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

kínai koppincs lámpához való pótakksit valaki nem tudna a 24h idejére kölcsönadni?

Lett, köszönöm a segítséget!

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Urak,
kínai koppincs lámpához való pótakksit valaki nem tudna a 24h idejére kölcsönadni?
Nyilván arányos mértékû/mennyiségû tetszõleges fegyvernemben kifejezett ellenszolgáltatásért cserébe. ;)
Bp. és környéke esik könnyen útba.
Köszönöm elõre!

Feltöltött kép

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Mi lenne ha a lent linkelt lámpa címen a kis képek közül a második sorban az elsõ kép szerinti bilinccsel a sisak bordáira rögzítenéd?
Esetleg gyorskötözõvel lehetne valami hasonlót csinálni, ami átfogja a lámpát és hozzá rögzít valamit, ami idomulni tud a sisakhoz és azon keresztül stabilan felfekszik

A lámpa és a sisak közé kell valami rugalmas, amit a lámpát átfogó gyorsbilincs tart és azzal vagy másik hasonlóval lehetne a bordákhoz kötözni.
Az a rugalmas habszerû anyag jól felfekszik a sisakra és a lámpa aljára is. Így nem csúszkál a kemény síkos sisakon a fém lámpa burkolat és nem billen el rajta. Igaz, ezt le kellene szedni ha másra használod. Szóval csak egyszer használatos rögzítés lenne.

MagicShine MJ-872 Waterproof 4-CREE XP-G 4-Mode 1600-Lumen LED Bike Light with Battery Pack Set - Free Shipping - DealExtreme

Csak egy ötlet.

TheKop

TheKop

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 posts
Üdv!

MJ-872-es lámpát szeretnék sisakra applikálni,hogyan tudom ezt megvalósítani?Amiket láttam a hivatalos oldalon azok (szerintem) olyan kiegészitõk amik segitségével fejlámpaként lehet õket használni.Éjszaka-fõleg terepen-nem szivesen hagyom otthon a sisakot!
You'll never walk alone!
„A fájdalom elmúlik, a gyõzelem örökké megmarad."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Okoskodok megint, de ezúttal kérdésem is lenne :)
Lehet itt , de lehet máshol olvastam róla, de én is a Sanyo eneloop akksikra szavazok a cerka akkuról van szó (AA). Abból is a fekete XXX modellre (nem kell semmi rosszra gondolni, úgyanúgy a gépbe kell dugni nem máshova). 2500mah modell de simán partiban volt a 2700-as GP akkukkal. A GP is gyárt azonban alacsony önkisülésût már ahogy írja Dög is. Recyko néven. Van ilyenem is, ez is hozza formáját. Ami a Lionos akkukat illeti, valóban ez a legjobb megoldás szerintem is: Gyorsan tölthetõ, sokáig bírja és kicsi könnyû cellákból áll. Két esetben sajnos viszont nagyon nem jó.
- Az egyik amikor az eszköz nem támogatja mert még régebbi :)))
- Ha olyan helyre mész ahol nincs konnektor (de mondjuk ceruzaelem kapható, pl utazás közben) mert cserével kiváltható a töltés. Persze egy jó napelem kombóval ez is kiküszöbölhetõ lenne.
A kérdésem viszont már jó régóta furdal.
Vannak jó régi GP AA akkujaim 2000mah felettiek, melyek jól szolgáltak de még nem érzem õket kidobhatónak. Fõleg hogy a sokat emlegetett sláger Voltcraft töltõ is pl. -igaz megszakításokkal- de fel tudja tölteni csutkára és még ki is lehet belõle szedni a felét legalább ha közben még áll is. Van viszont egy régebbi GP gyorstöltõm (450-el tölt) ami viszont pár másodperc után elkezd villogni jelezve hogy hibás az akku és ennyi. Ez is ilyen tervezett elavulás szindróma, vagy mi a magyarázata ennek? Biztos nagyon egyszerû csak épp akkor nem voltam benn kémia órán :) Szóval nagyon részletesen nyilván nem kell belemenni, de technikai részletei érdekelnének ennek, hogy pl elszennyezõdött a belseje de az egyik töltõ intelligensebb és figyelmen kívül hagyja, vagy több szempontot vizsgál, pl melegedés stb. Hogy lehetne mégis feltölteni õket a régi szutyok töltõvel?

eneloop xxx-et én nem erõltetném, gyorsabb az önkisülése és az élettartama is jóval kevesebb a sima eneloopnál

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Lehet itt , de lehet máshol olvastam róla, de én is a Sanyo eneloop akksikra szavazok a cerka akkuról van szó (AA). Abból is a fekete XXX modellre (nem kell semmi rosszra gondolni, úgyanúgy a gépbe kell dugni nem máshova). 2500mah modell de simán partiban volt a 2700-as GP akkukkal. A GP is gyárt azonban alacsony önkisülésût már ahogy írja Dög is. Recyko néven. Van ilyenem is, ez is hozza formáját. Ami a Lionos akkukat illeti, valóban ez a legjobb megoldás szerintem is: Gyorsan tölthetõ, sokáig bírja és kicsi könnyû cellákból áll. Két esetben sajnos viszont nagyon nem jó.
- Ha olyan helyre mész ahol nincs konnektor (de mondjuk ceruzaelem kapható, pl utazás közben) mert cserével kiváltható a töltés. Persze egy jó napelem kombóval ez is kiküszöbölhetõ lenne.
Vannak jó régi GP AA akkujaim 2000mah felettiek, melyek jól szolgáltak de még nem érzem õket kidobhatónak. Fõleg hogy a sokat emlegetett sláger Voltcraft töltõ is pl. -igaz megszakításokkal- de fel tudja tölteni csutkára és még ki is lehet belõle szedni a felét legalább ha közben még áll is. Van viszont egy régebbi GP gyorstöltõm (450-el tölt) ami viszont pár másodperc után elkezd villogni jelezve hogy hibás az akku és ennyi. Ez is ilyen tervezett elavulás szindróma, vagy mi a magyarázata ennek? Biztos nagyon egyszerû csak épp akkor nem voltam benn kémia órán :) Szóval nagyon részletesen nyilván nem kell belemenni, de technikai részletei érdekelnének ennek, hogy pl elszennyezõdött a belseje de az egyik töltõ intelligensebb és figyelmen kívül hagyja, vagy több szempontot vizsgál, pl melegedés stb. Hogy lehetne mégis feltölteni õket a régi szutyok töltõvel?

Kétfajta töltõt használtam, mindegyik minõségi. Egy 2-2 körös-kisütõs és az említett Voltcraft 4 körös. Kettesével ezeket az akkukat azért nem jó tölteni, mert sajnos nagyon nem egyformák. Szerintem ez a legfõbb oka, amiért idõ elõtt csökken a kapacitásuk, tönkremennek. Az egyik mindig lemerül, a másikban még van töltés. A Voltcraft csak azért jó, mert cellánként tölt, egyébként a folyamatos egyenáram nem ideális. Ráadásul ideális töltõáramot sem lehet választani, 200mA kevés (túl lassan tölti és feltöltött állapotban nem érzékeli helyesen mikor töltõdött fel, ezért túltölti), 500mA sok: melegednek az akksik. Én csak 500mA-el használom és hûtõventilátort teszek rá ha nagyon melegszik, ekkor a túltöltés veszélye fennáll. Nálad nem ez volt a gond? Egyébként akkor melegszik, ha rossz állapotban van. Néhány töltés után javul a helyzet, nem szükséges ventilátor, de nem is árt. Mindenesetre amióta ezzel töltöm az akksikat a kapacitásuk az elsõ néhány töltés alatt folyamatosan, 30-50%-al megnõtt. Fontos: mindig kisütöm az akksikat töltés elõtt (a töltõ kisüti, csak úgy kell beállítani), a rátöltés a NiMh akkunak egy pofon.

AA NiMh akksiból volt GP, soha nem volt jó, ráírt kapacitás töredékét tudta. Igaz, azokat még 2 körös töltõvel töltöttem. 12db GP Recykom van, ezek egész jók, de sok használat után (200-300 töltés körül járhatok) egyre rosszabbak, ebbõl 4db már meghalófélben van. Ezeket egy jó darabig a 2 körös, majd a 4 körös töltõvel töltöttem. A fehér Sanyo Eneloop viszi a pálmát, igaz ezeket még nem sokat töltöttem, de veri a Recykot.

Ha a Voltcraft megáll, az valószínûleg akku túlmelegedés. A felforrósodás és a megszakított töltés is gyilkolja az akksit, nemhogy helyrehozná. Ventilátor kell fölé, ami az akksikat fújja. 12cm-es számítógép ventilátort használok, alárakok két stóc könyvet vagy valamit a szélén, közötte a töltõ és rajta a ventilátor. Ha a Voltcraft-al töltve kisütés-töltés funkcióval + hûtõventilátorral 3-4 kisütés-töltés körrel sem javul a GP állapota, akkor én tovább nem bajlódnék. Hagyj idõt a töltés után és csak utána kezd el kisütni. Persze, mint írtam a Voltcraft nem a legideálisabb töltõ. Meg lehet próbálkozni, a neten vannak receptek, hogy impulzusos töltéssel hogy lehet akksikat helyrehozni. Ami persze nem biztos, hogy sikeres lesz és sok idõ / pénz, én nem tökölnék ilyennel.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts
Töltõ, akkumulátor ajánló - Elemlámpa blog ezt érdemes elolvasni!
Hosszutávú használat esetén (NiMh esetén) kis önkisülésû típust érdemes választani (most már nem csak Sanyo/eneloop, hanem sok cég gyárt különbözõ elnevezésekkel ilyet). Árban hasonlók, mint a nagyobb kapacitású "hagyományos akksik", de jóval kevésbé öregednek, több ciklust bírnak, megbízhatóbbak, (kisütögetést is kevésbé igénylik). NiMh Töltésénél "delta V" (fél)gyorstöltõt korrekt használni, cellánkénti töltés / kisütéssel, sajnos ezek a töltõk általában nem olcsók...

Intenzív használat esetén mindenképpen Líthiumos megoldást célszerûbb / gazdaságosabb választani. Ezek jóval egyszerûbben tölthetõk (a precíz végfeszültsége lényeges). Töltési hatásfokuk nem 70, hanem 100% körüli, alig melegszenek... Kissebb súlyban, térfogatban képesek energiát tárolni, nem kell kisütni/formázni az aksit, tetszõlegesen lehet rátölteni / kisütni! :)

pl. vape42

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Olyant érdemes még figyelni egy töltõnél, hogy más akku típusokat is be lehessen helyezni és lehetõleg ne egy napig csepegtesse tele az akkut.
Van aminél állítható fokozatokban a töltõ áram elõre programozott értékekre. Pl ha bele teszel egy góliát méretû akkut, akkor nagyra lehet állítani a töltést és kicsi AAA-nál meg kicsire.

Az ára, na azt most nem tudom de kb 7-8 éve még úgy volt, hogy 7.000,- körül jót lehetett venni, viszont volt akkor tíz körül és fölött jó és sok funkciós ami tölt és kimerít valamint állítható fokozatos (cella kapacitástól függõen érdemes kiválasztani). Sõt olyant is láttam akkor, ami valamiképp az akku kapacitást is megsaccolta (nem tudom mennyire pontosan). Gondolom a töltõ áramból és a töltõdés sebességébõl számolhatta ki. A mostani árakat nem ismerem.

Nyilván van olyan is ami csak tölt és kisüt és cellánként kontrollál. Ennyit azért érdemes minimumként elvárni, hogy tudjon kimeríteni is. Ilyent akkoriban már 5-6.000,-ért is lehetett kapni.