Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Ezekkel az általad leírt módszerekkel elvileg el kell, hogy érhessük a közel "rendesen" kimerült állapotot, de nem teljesen.
Pontosabban lehet, hogy túlságosan mélyen lemerül és károsodik, de az is lehet, hogy mégsem eléggé és nem egyformán merülnek ki a cellák.
Ezt csak spéci elektronika tudja nagyon pontosan kontrollálni.

Annak elvileg elégnek kell lennie, ha a készülék azt jelzi, hogy lemerült, de az sem garancia semmire.
Az nem feltétlenül az akku feszültségét és annak az igényeit veszi figyelembe. Az sem biztos, hogy egyformára merülnek a cellák.
Sõt még az is erõsen valószínû, hogy inkább elemhez tervezték ezeket a kütyüket, ami kijelzi, hogy kimerült.
Szóval az a készülék igényeit figyeli és nem az akkuét.

Még a leginkább egy jó töltõ tudja kontrolláltan kimeríteni "teljesen" (közel elõírtan).

Egyébként nem kell minden használat után így formázni, csak minden valahányadik használat után.
Három-négy alakalommal rátöltesz és azután már érdemes formázni a töltõ "kisütõ" funkciójával.
Azt úgyis észre lehet venni, ha csökken a hasznos terhelhetõ kapacitása.
Akkor kicsivel gyakrabban érdemes formázni.

Azért írtam elméleti szempontból, mert az az optimális, de a gyakorlatban azért nem szokott senki annyit tökölni vele,
csak az akkuk élettartama úgy rövidebb.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
Szépen elmagyaráztad de nekem még ez is kínai volt. :) De ez nem a te hibád !
Szóval, ezt a lemerítést most próbáljuk meg teljesen kispolgári, elektronikához kicsit sem értõ lúzer szintjére lefordítani ! AA aksikkal, mikor a fényképezõgépem már azt mondja, hogy "Cserélje ki az elemeket!" mi a teendõm, hogy merítsem õket az újratöltés elõtt ? Én eddig úgy csináltam, hogy beraktam õket egy elemlámpába és hagytam, amíg világított. Mikor kialudt a lámpa, vártam kicsit és újra bekapcsoltam, mert ekkor "feltámadtak" az aksik és megint világított a lámpa egy ideig.
Ez kb. használható módszer vagy valahogy máshogy kéne ?
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

"2. Mélykisülés. Sokan, sokat vitatkoztak már azon, hogy milyen feszültségig kell kisütni egy akkut, hogy teljesen kisütöttnek lehessen tekinteni. Gyakorlatilag mindegy, ugyanis a kisütési görbe utolsó szakasza annyira meredek, 0,9V-tól 0-ig, hogy ennek a résznek a kapacitása elhanyagolható. Fontos azonban az idõtényezõ, az akkunak az árt, ha hosszabb ideig 0,8-0,9 V alatti feszültségen marad. A kisütési feszültség pontos beállítása tehát nem fontos, viszont a kisütött állapot elérésekor azonnal le kell kapcsolni a terhelést.

Ez így van fõbb vonalakban ahogy leírtad. Viszont amit ezen belül figyelembe érdemes venni,
hogy kisütött akkunak számít, ha eléri maradandóan a 0.9-1.0 Voltot a cella feszültsége.
Kimerítésnél a terhelést nem kell azonnal lekapcsolni hanem lassan csökkenteni kell, hogy a feszültsége ne változzon,
viszont az akku lassan elérhesse maradandóan a ténylegesen kisütött 0.9-1.0 V körüli értéket.

Ha nem terhelhetõ a cella de üresen jóval magasabb a feszültsége az arra utal, hogy memória effektusos valamilyen mértékben.

Tehát azzal az 1 Volt körüli végfeszültséggel érdemes kimeríteni, ami azt jelenti, hogy kell egy feszültség figyelõ kisütõ kör,
ami egyre kisebb árammal terheli az akku kimenetét. Közben folyamatosan figyeli a feszültséget,
hogy ne essen 0.9 volt alá és ha kell akkor szabályozza (folyamatosan csökkenti) a terhelést.

Amíg nem merült ki teljesen, addig a kisütés megszakítása után ismét felugrik a terheletlen feszültség magasabb értékre, de nem lesz terhelhetõ.

Vagyis az akku kapocs feszültségét addig (minimum) 0.9 Volton kell tartani (a terhelés kisüléssel arányos folyamatos csökkentésével),
amíg a cella maradandó feszültsége nem áll be fixen terheletlenül is legalább 1 V környékére.

Ez fizikailag azért fontos (azon a teljesítmény csökkenésen kívül, amit már mindenki ismer), mert az akkuban a teljesen le nem bontott és rátöltéskor óriásira hízlalt kristályok felülete jóval kisebb, mint a teljesítmény leadásra szolgáló sok kicsi kristályé volna (ami üzemszerû nagy áramú mûködést jelentene). Remélem elég logikusan magyarázom.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
"2. Mélykisülés. Sokan, sokat vitatkoztak már azon, hogy milyen feszültségig kell kisütni egy akkut, hogy teljesen kisütöttnek lehessen tekinteni. Gyakorlatilag mindegy, ugyanis a kisütési görbe utolsó szakasza annyira meredek, 0,9V-tól 0-ig, hogy ennek a résznek a kapacitása elhanyagolható. Fontos azonban az idõtényezõ, az akkunak az árt, ha hosszabb ideig 0,8-0,9 V alatti feszültségen marad. A kisütési feszültség pontos beállítása tehát nem fontos, viszont a kisütött állapot elérésekor azonnal le kell kapcsolni a terhelést.
A kisütési áramot is lehetõségeinkhez igazíthatjuk, gyakorlatban 1-5C ajánlható.
A Nimh akkuknak igen magas az önkisülési rátája. A pusholás még fokozza is ezt a hajlamot. Az akku akár néhány nap alatt mélykisülési állapotba kerülhet, az önkisülésnek köszönhetõen. A gyártók is azt javasolják, hogy ne hagyjuk az akkukat állni teljesen kisütve.
Az önkisülés mértéke erõsen hõmérsékletfüggõ, nyári tároláshoz érdemes, akár néhány napra is, hûteni az akkukat."

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

Az állandó kisütést én is csináltam, de olvastam hogy nem szerencsés a NiMh-soknál ha mélykisül, márpedig a VC töltõ 0,90V-ig meríti mielõtt tölteni kezdi. 1V alatt úgy tudom már mélykisülésnek számít, igaz ebben a tartományban rövid ideig vannak csak az akkuk.

Az csak terhelés alatt annyi, vagy nem? Mert ilyenkor (VC szerinti 0,9V) ha kivettem a töltõbõl az akkut és rámértem, mindig többet mértem mint 0,9.
Hogy van ez?

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
  • Location8448,Ajka-Bakonygyepes,Tóbereki.u.3.
Szia,nekem 22.2-es átmérõjü konzolcsövön van a lámpám felfogatva,és erõsen van-nem lötyög,de a két lyukat ami a gumik között van-sziloplaszttal nyomtam ki-ez is fog még pluszban is-és el is távolítható a lámpám így is károsodás nélkül,a töltése nálam mûködik,elemmel és akksival is használom.
A hátsó lámpám is SIGMA HIRO,szettben vettem külföldrõl.
Nekem tökéletesen mûködnek.

Nagy János

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

Örülök ha segítettem.
Úgy látom a KÖZPONTI RÉGIÓ-ban kapható, de nézd meg a www.lidl.hu oldalon pontosan.

nos megneztem es azt irja a temekismerteto alatt hogy ruhazati es haztartasi cikket a kiraly utcai boltban (ide szeretnek menni mert bar ez is messze van de a tobbi meg fel ora tekeres lenne) nem tartanak.
vajon ez haztartasi cikk? (foggalmam sincs mi tartozik haztartasi cikk ala es a wikipedia sem ad egyertelmu a magyarazatot)

stellaz:koszi a tippet oda is benezek.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Nekem annyira nem vált be. A fényével nincs gondom, de a felfogatása nem igazán jött be nekem.
Az enyémnek megrepedt a feje pedig nem esett le és nagyobbik fokozaton se járattam álló helyzetben , hogy túlmelegedett volna.
Van hozzá gyári töltöm, de nem mûködik a töltés. pedig a töltõ jó.
Röviden csak ennyi.
Van más SIgma termékem is de én mégegyszer Sigmát biztos nem veszek.

Már írtam régebben is,hogy milyen jó a Sigma Pava lámpám,akukkal és elemekkel is,érdekelne hogy másnál is jól szuperál-e?Bocsi ha hülyén fogalmaztam volna meg a kérdésemet.Csak érdekelne más tapasztalata is meg a véleménye is.

Supernova1982

Supernova1982

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
  • Location8448,Ajka-Bakonygyepes,Tóbereki.u.3.
Már írtam régebben is,hogy milyen jó a Sigma Pava lámpám,akukkal és elemekkel is,érdekelne hogy másnál is jól szuperál-e?Bocsi ha hülyén fogalmaztam volna meg a kérdésemet.Csak érdekelne más tapasztalata is meg a véleménye is.

Nagy János

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Én a Sanyo Eneloop-t szoktam javasolni, nem sokkal drágább, 4 akkuval. Igaz nincs rajta csilli-villi kijelzõ és mobiltelefont sem tud tölteni, de amit általában használunk: AA/AAA elemeket igen. Az egyik legjobb a piacon. Ráadásul mindig ódzkodtam ilyen eszközöket vásárolni ilyen üzlet/áruházakban, mint Aldi, Lidl, Tesco, stb.

sanyo eneloop töltõ nem tölt csatornánként és nem süt ki, tehát csökken az aksik teljesítménye is

akkuból amúgy az alidban, lidliben is csak az alacsony önkisülésû változatot érdemes megvenni (ready for use), azok tényleg jó minõségûek tapasztalatom szerint, eneloop mellett használok ilyeneket is

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

soha jobbkor nem johetett volna ez az akcio!
koszonom a figyelmeztetest.

u.i.:ez minden lidl-ben elerheto?vagy szerencsejatek?

Örülök ha segítettem.
Úgy látom a KÖZPONTI RÉGIÓ-ban kapható, de nézd meg a www.lidl.hu oldalon pontosan.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,689 posts
A Sanyo Eneloop töltõk szerintem nem csatornánként töltenek. És azért az nem ártana. Mondom ezt úgy, hogy nekem is egy 7 éves sima, egyszerû Sanyo töltõm van. Szerintem aki kevés aksit használ, annak nem érdemes ilyen okos-töltõbe beruházni. 1-2 évente veszek Aldis, Lidl-s akkukat, új korukban kegyetlen jó teljesítményûek és 4db kb. egy ezres. Nincs mirõl beszélni.
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Én a Sanyo Eneloop-t szoktam javasolni, nem sokkal drágább, 4 akkuval. Igaz nincs rajta csilli-villi kijelzõ és mobiltelefont sem tud tölteni, de amit általában használunk: AA/AAA elemeket igen. Az egyik legjobb a piacon. Ráadásul mindig ódzkodtam ilyen eszközöket vásárolni ilyen üzlet/áruházakban, mint Aldi, Lidl, Tesco, stb.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

nezegettem toltoket az altalad javasolt alapfunkciokkal de mind dragabb volt mint ez.
ez meg meg plusz funkciokat is tartalmaz.

aldiban is szokott hasonló lenni, nálunk ami van, ott a vitrinben folyamatosan van hónapok óta

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

nezegettem toltoket az altalad javasolt alapfunkciokkal de mind dragabb volt mint ez.
ez meg meg plusz funkciokat is tartalmaz.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Épp most olvasom a Lidl hírlevelet és valamilyen jónak tûnõ akku töltõt árulnak elvileg holnaptól, de lehet, hogy csak vasárnap teszik ki 4.000,-Ft-ért. Meg lehet nézni milyen, ha valakit érdekel.

Feltöltött kép

"
Ni-MH és Ni-Cd akkukhoz
Max. 8 akku egyidejû feltöltésére
LCD-kijelzõ: kapacitás gyorsteszt, töltöttségi állapot és felfrissítõ funkció kijelzés
Intelligens töltésvezérlés az akkuk ellenõrzésére, és kisütés funkció a tartósan magas akkuteljesítményért
Túltöltés és a pólusfelcserélés elleni védelem, automatikus akkufelismerés
USB-kimenet (1000 mA) pl. mobiltelefon töltésére "

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
én megkérdeztem egyszer a töltõ fórumon, hogy nem gáz-e kisütés, és azt monták, hogy nem és ez nem számít mélykisütésnek

amúgy én aldis töltõt használok, 4-5 ropesz, kisüt, cellánként tölt és van három év gari hozzá

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts
Én pont a sima eneloopról olvastam hogy gyengébb. Azóta persze változhatott, vagy én is benézhettem. Itt van egy jó reference ceruza akku választással kapcsolatban.
Batteries: How to Choose
Félreértés volt itt úgyérzem, én a Voltcraftra írtam hogy jó, az tölt rendesen mindent, bár van hogy néha bevágja null-t ki kell szedni és visszatenni az akksit és megy tovább. A régi GP töltõm az ami szórakozik, pedig az is cellánkénti töltést csinál. Az eszközök azok amik esetemben egyenetlenül merítik az elemeket. A GP nél is meg a Sanyonál is nagyon jókat tapasztaltam új korukban. Az alacsony önkisülésûekkel pláne. Én mindenkinek tudom ajánlani ezt az újabb fajtát, márkától függetlenül.
Az állandó kisütést én is csináltam, de olvastam hogy nem szerencsés a NiMh-soknál ha mélykisül, márpedig a VC töltõ 0,90V-ig meríti mielõtt tölteni kezdi. 1V alatt úgy tudom már mélykisülésnek számít, igaz ebben a tartományban rövid ideig vannak csak az akkuk. Rátöltés szerintem is gáz, én kerülöm ha lehet. Környezetvédelmi okokból is addig használok egy akkut amíg fel lehet tölteni és ki is lehet szedni belõle a felét legalább. Ilyenkor még távkapcsolóba órába elmennek.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

kínai koppincs lámpához való pótakksit valaki nem tudna a 24h idejére kölcsönadni?

Lett, köszönöm a segítséget!

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts
Urak,
kínai koppincs lámpához való pótakksit valaki nem tudna a 24h idejére kölcsönadni?
Nyilván arányos mértékû/mennyiségû tetszõleges fegyvernemben kifejezett ellenszolgáltatásért cserébe. ;)
Bp. és környéke esik könnyen útba.
Köszönöm elõre!

Feltöltött kép