Okoskodok megint, de ezúttal kérdésem is lenne
Lehet itt , de lehet máshol olvastam róla, de én is a Sanyo eneloop akksikra szavazok a cerka akkuról van szó (AA). Abból is a fekete XXX modellre (nem kell semmi rosszra gondolni, úgyanúgy a gépbe kell dugni nem máshova). 2500mah modell de simán partiban volt a 2700-as GP akkukkal. A GP is gyárt azonban alacsony önkisülésût már ahogy írja Dög is. Recyko néven. Van ilyenem is, ez is hozza formáját. Ami a Lionos akkukat illeti, valóban ez a legjobb megoldás szerintem is: Gyorsan tölthetõ, sokáig bírja és kicsi könnyû cellákból áll. Két esetben sajnos viszont nagyon nem jó.
- Az egyik amikor az eszköz nem támogatja mert még régebbi ))
- Ha olyan helyre mész ahol nincs konnektor (de mondjuk ceruzaelem kapható, pl utazás közben) mert cserével kiváltható a töltés. Persze egy jó napelem kombóval ez is kiküszöbölhetõ lenne.
A kérdésem viszont már jó régóta furdal.
Vannak jó régi GP AA akkujaim 2000mah felettiek, melyek jól szolgáltak de még nem érzem õket kidobhatónak. Fõleg hogy a sokat emlegetett sláger Voltcraft töltõ is pl. -igaz megszakításokkal- de fel tudja tölteni csutkára és még ki is lehet belõle szedni a felét legalább ha közben még áll is. Van viszont egy régebbi GP gyorstöltõm (450-el tölt) ami viszont pár másodperc után elkezd villogni jelezve hogy hibás az akku és ennyi. Ez is ilyen tervezett elavulás szindróma, vagy mi a magyarázata ennek? Biztos nagyon egyszerû csak épp akkor nem voltam benn kémia órán Szóval nagyon részletesen nyilván nem kell belemenni, de technikai részletei érdekelnének ennek, hogy pl elszennyezõdött a belseje de az egyik töltõ intelligensebb és figyelmen kívül hagyja, vagy több szempontot vizsgál, pl melegedés stb. Hogy lehetne mégis feltölteni õket a régi szutyok töltõvel?
Kétfajta töltõt használtam, mindegyik minõségi. Egy 2-2 körös-kisütõs és az említett Voltcraft 4 körös. Kettesével ezeket az akkukat azért nem jó tölteni, mert sajnos nagyon nem egyformák. Szerintem ez a legfõbb oka, amiért idõ elõtt csökken a kapacitásuk, tönkremennek. Az egyik mindig lemerül, a másikban még van töltés. A Voltcraft csak azért jó, mert cellánként tölt, egyébként a folyamatos egyenáram nem ideális. Ráadásul ideális töltõáramot sem lehet választani, 200mA kevés (túl lassan tölti és feltöltött állapotban nem érzékeli helyesen mikor töltõdött fel, ezért túltölti), 500mA sok: melegednek az akksik. Én csak 500mA-el használom és hûtõventilátort teszek rá ha nagyon melegszik, ekkor a túltöltés veszélye fennáll. Nálad nem ez volt a gond? Egyébként akkor melegszik, ha rossz állapotban van. Néhány töltés után javul a helyzet, nem szükséges ventilátor, de nem is árt. Mindenesetre amióta ezzel töltöm az akksikat a kapacitásuk az elsõ néhány töltés alatt folyamatosan, 30-50%-al megnõtt. Fontos: mindig kisütöm az akksikat töltés elõtt (a töltõ kisüti, csak úgy kell beállítani), a rátöltés a NiMh akkunak egy pofon.
AA NiMh akksiból volt GP, soha nem volt jó, ráírt kapacitás töredékét tudta. Igaz, azokat még 2 körös töltõvel töltöttem. 12db GP Recykom van, ezek egész jók, de sok használat után (200-300 töltés körül járhatok) egyre rosszabbak, ebbõl 4db már meghalófélben van. Ezeket egy jó darabig a 2 körös, majd a 4 körös töltõvel töltöttem. A fehér Sanyo Eneloop viszi a pálmát, igaz ezeket még nem sokat töltöttem, de veri a Recykot.
Ha a Voltcraft megáll, az valószínûleg akku túlmelegedés. A felforrósodás és a megszakított töltés is gyilkolja az akksit, nemhogy helyrehozná. Ventilátor kell fölé, ami az akksikat fújja. 12cm-es számítógép ventilátort használok, alárakok két stóc könyvet vagy valamit a szélén, közötte a töltõ és rajta a ventilátor. Ha a Voltcraft-al töltve kisütés-töltés funkcióval + hûtõventilátorral 3-4 kisütés-töltés körrel sem javul a GP állapota, akkor én tovább nem bajlódnék. Hagyj idõt a töltés után és csak utána kezd el kisütni. Persze, mint írtam a Voltcraft nem a legideálisabb töltõ. Meg lehet próbálkozni, a neten vannak receptek, hogy impulzusos töltéssel hogy lehet akksikat helyrehozni. Ami persze nem biztos, hogy sikeres lesz és sok idõ / pénz, én nem tökölnék ilyennel.