Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 posts

Tegnap jött egy ilyen lámpám.

A lényeg, hogy zoomolható, és az optikája nagyon szép egyenletes fénykört csinál, aminek a méretét lehet szabályozni. És a fénykörnek nincs udvara, tehát nem is szór nagyon minden irányban, ezért a kormányon forgalomban is jól használható, mert nem vakít (ha jól be van állítva).

Próbáltam pár hasonló zoomolható zseblámpát is, azok is nagyon jók, főleg hogy az egész rendszer kompaktabb. Nincs külön akkupakk, meg kábelek. Csak azoknak a zoomját nehezebb menet közben állítani, ennek a lámpának meg nagyon finoman jár.

Próbáltad azóta? Ez beépített akkus, vagy valami külső kell hozzá?

Azon gondolkodom, hogy ennyiért veszek én is, aztán majd keresek mást is mellé, ami hosszabb időt bír.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts

Igen-igen.

Kerestem már ittis de nemtudtam hogy hívják angolul.

Ha nemlesz senkinek veszek innét egy pár db-ot. Köszi a segítséget  ;)

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Tudom hogy nem apro de itt nagyobb eséllyel lelhetek egy kis kütyüre.

- Nincs valakinek eladó ilyen tartója?

Én Cateye-t vettem anno pár darabot. Jók, bár nem olcsók. Most egy 31.8mm-res kormányra való H31 bilincset kell vennem majd. Ajánlom.

Egy ilyen lámpával használom én is. Rugós zárópöcök van rajta, nem fog kicsúszni a lámpa a sínből.

Edited by eddie1978, 2014. January 17. - 13:24.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Csak a gumis leszorító tartó érdekel.

Az se baj ha több db van : )

sku_234917_2.jpg

Ilyen? http://dx.com/p/plas...ht-black-223177

Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts

Csak a gumis leszorító tartó érdekel.

Az se baj ha több db van : )

sku_234917_2.jpg

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ezt így szerintem nem nagyon lehet megtalálni komplexen leírva egy helyen, viszont sok helyen írnak róla dolgokat.

Szerintem nézz körül a régebbi hozzászólások között ha van türelmed a lámpa építő fórumokon.

Ahol én is szoktam írni régebben, ott is lehet nézelődni. http://forum.wikitec...=992250#p992250

Mindig van ott valaki aki válaszol ha konkrét kérdésed van. Régebben még én is lelkesen elmondtam ha kellett százszor is, de már nincs akkora türelmem hozzá. A linkelt fórumon ha regisztrálsz akkor lehet kérdezni és, ott mindig van valaki aki mond róla okos dolgokat. Legfeljebb megírod bemutatkozásképpen, hogy innen a bikemag.fóumról jöttél és... mint ahogy itt írtad. Aztán biztos lesz aki majd válaszolgat. Ott is sokan olvassák ezeket az oldalakat.

Egyébként az egyik nagyon fontos dolog a led megfelelő hűtése és a hő nagy felületen való lesugárzása. A hűtés erősen függ, hogy álló helyzetben vagy esetleg éppen száguldasz lefelé.  Részben a hűtés határozza meg a nagy fényű élettartamát. Ha nincs megfelelően hűtve, akkor gyorsabban öregszik, vagyis gyorsabban csökken maradandóan a fényereje (hatásfoka).

A másik lényeges, hogy nem szabad túl lépni a katalógus szerint megengedett áramot.

Azt lehet áramgenerátorral biztosítani de ha kicsit kényelmes vagy akkor teheted ahogy én szoktam, néhány tized -től 1-2 Ohmos ellenállással, a teljesítmény függvényében. Az akku maximális feszültségével számolok és a led megengedhető felső áramát veszem figyelembe ilyenkor. Amikor 6 óra múlva már erősen gyegül az akku, talán észrevehető lesz, mint ha gyengébb lenne a fénye. Nincs azzal gond így sem.

Azzal legfeljebb 20% lesz a veszteség, de az nem olyan nagyon nagy. legalább 6 órát elmegy róla a lámpa. Ez megint akku pakk teljesítmény és led áramfelvétel függő.

Aztán az optikai része az ami még fontos lehet, habár az talakított lámpáknál az többnyire adott.

Azért azt érdemes tudni, hogy a foncsorral épített lámpa vakítja a szembe jövőt

A nagy domboró lencsével építettnél be lehet állítani, hogy ne jusson fény a szembe jövő szemébe.

Vannak speciális ledes optikák, azok is legnagyobb részben annyira szórnak, hogy kicsit vakítanak.

Csak így néhány gondolatnak.

Edited by Balu1, 2014. January 16. - 17:37.

• kalaius likes this

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Sziasztok,

ha szeretnék elkezdeni ismerkedni a LED-es technológiával illetve a hobbi elektronikával, milyen oldalt, olvasmányt ajánlanátok?

A cél első körben eljutni arra a szintre, hogy a régi bringás lámpatestekbe, illetve adott esetben díszvilágításba a megfelelő ledet/ledeket és hozzájuk illő drivert ki tudjam választani, és ezeket egybeépíteni... (nem feltétlen mechanikusan lekövetve egy youtube videót, hanem értve és megértve, hogy mit miért teszek :) )

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Igen igen, vele. Már rájöttem ahogy mondod.

Kössz.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Thommey-val kevered szerintem, de az is rég volt.

.

T

Apropó, ugye Te dolgozol itt a budakalászi bringa boltban?

Edited by Bikertigger, 2014. January 16. - 10:29.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Manac

Manac

vendég

• fórumtag
  • 22 posts

Sziasztok!

OFF topikban írnám, de azért mégsem idegen téma.

Egy robogó meglévő lámpatestébe (ikerizzós Yamaha NEOS) szeretnék LED fényt applikálni. A lényeg, hogy ne vakítson és egy viszonylag instabil, 6-14V feszültségtartományról kellene mennie az eszköznek. Mivel két foglalat van a lámpában, az egyik KRESZ szerint működhetne tovább (35/35W), a másik fényforrással pedig világítani is lehetne...

Szakmai támogatást kérnék, tudnátok-e belinkelni olyan oldalakat, ahol szerelési praktikák vannak leírva?

DX-ről vennék meghajtó elektronikát és egyéb komponenseket, de a technológiai lépéseket nem ismerem.

Szereltem már nyomtatott áramköröket, processzor hűtőket, pákászni tudok, de jó lenne, ha nem a saját káromon tanulnám meg a fortélyokat.

Köszönöm a segítséget.

Üdv:

Manac

ON

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Budakalász??? Az ki van zárva :D

Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tudom, mert sok mindent kipróbáltam és végül én is hasonló lencsét választottam magamnak.

Korábban egy nagyobb lencsével kísérleteztem, aminek még jóval rövidebb gyújtó távja volt.

Az amikor kivetítette a négyzetalakú chip képét, akkor éppen csak egy kevés ment el a lencse mellett.

Az kb 50 métere kivetített kb 1 méteres erős fényű négyzetet. Valahol fent is volt itt a fórumban a képe de már nem találom

itthon sem azt a fotót. Nagyon jól és hatékonyan fókuszba vetített, pedig még elég régi led volt akkor mögötte.

Az csak kb 200 lm fénnyel világított.

Apropó, ugye Te dolgozol itt a budakalászi bringa boltban?

Edited by Balu1, 2014. January 15. - 01:35.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Amikor írod, hogy "az optikája nagyon szép egyenletes fénykört csinál, aminek a méretét lehet szabályozni. És a fénykörnek nincs udvara, tehát nem is szór nagyon minden irányban, ezért a kormányon forgalomban is jól használható, mert nem vakít (ha jól be van állítva)"

Akkor már lejött belőle, hogy ez csak domború lencsés vetítésű lehet. Ezek tényleg jól vetítenek és ez a rendszerű tényleg nem vakít.

Viszont a zommos kisebb fénykörnél nem vetíti ki az összes fényt, habár több jön ki belőle olyankor, de a fény egy része a lencse mellett a tokon belül szóródik és ott el is vész, mert olyankor a lencse messze kerül a ledtől és nem tudja a ledből kilépő összes fényt befogni. Különben még jóval erősebb lenne a kicsi fókuszolt fényű négyzet, a led chip felületének a kivetített képe.

Igen ez tény, és még az optika is levesz kicsit a fényerőből, de gyakorlatilag még így is bőven elég :)

És igen amikor az optika a legtávolabb van a ledtől, akkor nagyon szépen látszik a led felépítése :D

Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Amikor írod, hogy "az optikája nagyon szép egyenletes fénykört csinál, aminek a méretét lehet szabályozni. És a fénykörnek nincs udvara, tehát nem is szór nagyon minden irányban, ezért a kormányon forgalomban is jól használható, mert nem vakít (ha jól be van állítva)"

Akkor már lejött belőle, hogy ez csak domború lencsés vetítésű lehet. Ezek tényleg jól vetítenek és ez a rendszerű tényleg nem vakít.

Viszont a zommos kisebb fénykörnél nem vetíti ki az összes fényt, habár több jön ki belőle olyankor, de a fény egy része a lencse mellett a tokon belül szóródik és ott el is vész, mert olyankor a lencse messze kerül a ledtől és nem tudja a ledből kilépő összes fényt befogni. Különben még jóval erősebb lenne a kicsi fókuszolt fényű négyzet, a led chip felületének a kivetített képe.

Edited by Balu1, 2014. January 14. - 23:27.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts

Tegnap jött egy ilyen lámpám.

A lényeg, hogy zoomolható, és az optikája nagyon szép egyenletes fénykört csinál, aminek a méretét lehet szabályozni. És a fénykörnek nincs udvara, tehát nem is szór nagyon minden irányban, ezért a kormányon forgalomban is jól használható, mert nem vakít (ha jól be van állítva).

Próbáltam pár hasonló zoomolható zseblámpát is, azok is nagyon jók, főleg hogy az egész rendszer kompaktabb. Nincs külön akkupakk, meg kábelek. Csak azoknak a zoomját nehezebb menet közben állítani, ennek a lámpának meg nagyon finoman jár.

Ez kicsit kompaktabb, könnyebb, és finomabban forog a zoom.

Ezt meg lehet AAA-s akkukkal is használni, meg adnak hozzá kormányra szerelhető tartót is.

Ezekhez nem adnak akksit! Szóval ha nincs hasonló kínai lámpád, akkor érdemes olyan csomagot venni amiben van akku is, meg töltő is.

Lassan majd csinálok fényképes tesztet is ;)

Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

dartsos

dartsos

törzsvendég

• fórumtag
  • 258 posts

Kösz mindenkinek a segitséget! :)
Azthiszem akkor lámpa akksi lesz belőle ;)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Márkás akkuk pl.: http://vape42.hu/kat...tar_toltok.html
18650 akkutartó: http://www.hestore.h...d_10031427.html

Azzal az akkutartóval csak óvatosan! A pároshoz van műszakirajz, és azon látszik, hogy faltól-falig 69mm az egész, tehát egy védett cella könnyen beleragadhat, ha egyáltalán bele lehet kalapálni. Azok a védelemmel ellátott soros/párhuzamos akkutartó blokkok viszont jófélének tűnnek, batteryisland-on szemeztem ilyenekkel. Ebbe magától értetődően védett cella nem való, a tartóban van maga a védelem beépítve.

Nekem eddig ezek az akkuk bejöttek amúgy.

Edited by RelakS, 2014. January 09. - 20:20.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Normális 18650 akksit keresek ill. 2db-hoz tokot bringalámpához előre is köszi a linkeket.

Márkás akkuk pl.: http://vape42.hu/kat...tar_toltok.html

18650 akkutartó: http://www.hestore.h...d_10031427.html

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 posts

Ez a fajta cella nem ismerős valakinek?
Technológia, feszültség, kapacitás?
kaptam, és nem tudok róla semmit.
Elvileg talán laptop akksi volt.
4 ilyenem van, 2 db 2.66V-os, 2 db 3.2V-os jelenleg.
Lámpa akksinak gondoltam megcsinálni.

IMG_20140107_173319_www.kepfeltoltes.hu_

LiPo (Líthium-polymer) cellára tippelek, kb. LiIon feszültségei igazak rá is:

~3,7V cella középfeszültség; 4,1-4,2V töltési végfeszültség; ~3,2-3,5V-ig süthető ki (terhelhetően); 2,5...2,7V cella minimum feszültség (alatta maradandóan csökken a kapacitás, károsodik).

4,35V fölé töltve, mechanikus sérülés, túlmelegedés (rövidzár) esetén láncreakció indul be (lánggal ég)

Edited by DöG, 2014. January 09. - 16:08.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Normális 18650 akksit keresek ill. 2db-hoz tokot bringalámpához előre is köszi a linkeket.

Szerintem nézd meg a http://www.gp.hu/ boltban.Cím a linken található.

Egyébként a lehel piaccal szemben van majdnem, két tízemeletes ház között egy alacsony egy szintes lapos épületben megtalálod..