Ezt így szerintem nem nagyon lehet megtalálni komplexen leírva egy helyen, viszont sok helyen írnak róla dolgokat.
Szerintem nézz körül a régebbi hozzászólások között ha van türelmed a lámpa építő fórumokon.
Ahol én is szoktam írni régebben, ott is lehet nézelődni. http://forum.wikitec...=992250#p992250
Mindig van ott valaki aki válaszol ha konkrét kérdésed van. Régebben még én is lelkesen elmondtam ha kellett százszor is, de már nincs akkora türelmem hozzá. A linkelt fórumon ha regisztrálsz akkor lehet kérdezni és, ott mindig van valaki aki mond róla okos dolgokat. Legfeljebb megírod bemutatkozásképpen, hogy innen a bikemag.fóumról jöttél és... mint ahogy itt írtad. Aztán biztos lesz aki majd válaszolgat. Ott is sokan olvassák ezeket az oldalakat.
Egyébként az egyik nagyon fontos dolog a led megfelelő hűtése és a hő nagy felületen való lesugárzása. A hűtés erősen függ, hogy álló helyzetben vagy esetleg éppen száguldasz lefelé. Részben a hűtés határozza meg a nagy fényű élettartamát. Ha nincs megfelelően hűtve, akkor gyorsabban öregszik, vagyis gyorsabban csökken maradandóan a fényereje (hatásfoka).
A másik lényeges, hogy nem szabad túl lépni a katalógus szerint megengedett áramot.
Azt lehet áramgenerátorral biztosítani de ha kicsit kényelmes vagy akkor teheted ahogy én szoktam, néhány tized -től 1-2 Ohmos ellenállással, a teljesítmény függvényében. Az akku maximális feszültségével számolok és a led megengedhető felső áramát veszem figyelembe ilyenkor. Amikor 6 óra múlva már erősen gyegül az akku, talán észrevehető lesz, mint ha gyengébb lenne a fénye. Nincs azzal gond így sem.
Azzal legfeljebb 20% lesz a veszteség, de az nem olyan nagyon nagy. legalább 6 órát elmegy róla a lámpa. Ez megint akku pakk teljesítmény és led áramfelvétel függő.
Aztán az optikai része az ami még fontos lehet, habár az talakított lámpáknál az többnyire adott.
Azért azt érdemes tudni, hogy a foncsorral épített lámpa vakítja a szembe jövőt
A nagy domboró lencsével építettnél be lehet állítani, hogy ne jusson fény a szembe jövő szemébe.
Vannak speciális ledes optikák, azok is legnagyobb részben annyira szórnak, hogy kicsit vakítanak.
Csak így néhány gondolatnak.
Balu1 módosította - 2014. január 16. - 17:37