igen, pontosan.
Erre kettő soros fehér ledet kötök rá, így csak minimális, néhány tized (0.6-0.8) ohmos ellenállás kell hozzá és ki tudok küszöbölni minden speciális áramkört. A veszteség legfeljebb max. 21%, számolgattam még régebben.
Amikor már nagyon merül, akkor a fényerőn úgy is meglátszik, szóval a túlmerítéstől se félek.
Amikor cellánként ( vagyis ledenként) 2.7 v alá csökken, az fényben már durván kevés.
Szeretem az egyszerű, fapados megoldásokat. Sajnos arra a felhasználásra, amire nekem kellene a 20% körüli veszteség elég jelentős lenne. Többször átszámoltam, hogy akkuról akkura töltésen mekkora lenne a veszteség, a legutolsó konklúzióm szerint 40% tölthető át egyik akkuból a másikba:
- 20% töltést illik hagyni a töltésre szánt akkuban, legalábbis ha élettartamot is elvárok tőle
- 20% veszteség a DC-DC kapcsolóüzemű átalakítón, ami csökkenti a feszültséget
- 20% veszteség a töltőn amivel az akkut töltöm (kamera beépített töltőáramköre vagy USB-s töltő)
- 20% veszteség, mert maga a töltött akkumulátor nem veszi fel a töltést 100%-ban
Számokban: 0,8 (akku kapacitás 80%-a) * 0,8 (DC-DC átalakítás vesztesége) * 0,8 (töltőáramkör vesztesége) * 0,8 (töltött akku töltési vesztesége) = 0,4096 = 40,96%.
Ha 20% töltést szeretnék hagyni az akkuban az akku élettartamának kímélése érdekében, akkor már nagyon késő riasztani amikor a cellafeszültség 2.7V-ra esik, mert ekkor az akkuban már csak néhány százalék töltöttség marad. Ez alatt pedig az akkumulátor károsodik. Egy merülési görbén (itt már valaki rajzolt hasonlót) megfigyelhető, hogy van egy pont, ahonnan meredeken kezd leesni a feszültség. Az akkumulátor terhelésének függvényében a görbe kicsit feljebb (kisebb terhelésnél) vagy lejjebb tolódik (nagyobb terhelésnél). Az általam megcélzott terhelésnél kb. 3,5-3,6V-nál lenne az a pont, ahol kb. 20% töltöttség van az akkuban, utána nem sokkal már meredeken esik a cellafeszültség. Ezért szeretnék olyan eszközt, ami ekkor riaszt, az lényegtelen, hogy 10 vagy 30% töltöttségnél szakítom meg a töltést. Mivel én nem lámpához használom, nem látom mikor merül le, csak azt fogom látni hogy már nem tölti a másik akkut, ekkor már nemhogy 20% töltés nem lesz benne, hanem károsan mélymerült állapotba kerülnek a cellák és búcsút is inthetek neki. Ezért írtam, ha nem tudok riasztani, akkor az egész ötletet dobom, minthogy tönkretegyem a drága akkumulátort.
A fenti levezetés miatt a 4*20% veszteség mellé még 20% már nagyon sok lenne. Számokban az akku 5,2Ah * 14.8V = 76,96Wh, ennek a 40%-a 30,7Wh. Ebből egy 9Wh-s akkut háromszor tudok feltölteni. Újabb 20% veszteséggel már csak két és félszer.
Meg lehetne építeni egy "veszteségmentes" sípoló áramkört (<1%), kell egy referencia feszültség és egy komparátor, a komparátor átbillenése aktiválja a hangjelzést. Ezt csak elméletben tudom, mivel nem vagyok szakember és nem is vagyok benne a témában, a lerajzolása (mármint hogy működjön is) és az utánajárás, alkatrészek kiválogatása nekem sok erőfeszítést igényel, utána valaki nem kevés pénzért legyártja az áramkört (panel tervezés/gyártás/beültetés), mert nekem nincs lehetőségem. Az anyagköltség egy ezresből kijönne, a munkadíj biztos, hogy minimum 5 ezer. Annyit pedig már nem ér meg nekem. Készen nagyon sok mindent lehet kapni az interneten, nem érdemes nekiállni gyártani, de sajnos ilyesmit nem találtam még. Lehet, hogy van, csak rosszul keresem.