Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

sziasztok!

visszaolvastam pár oldalt, de nem találtam választ. fejlámpát szeretnék montizáshoz, hegyi terepre, max 20ezer forintért. ebayen találok mindenfélét, de nem értek hozzá, nem merek megvenni semmit. őszintén szólva arról sincs sok fogalmam, hogy milyen teljesítmény kéne nekem, dobálóznak a lumenekkel, de nem sokat mond...  a lé-nyeg, hogy sisakra szerelhető legyen, lássak vele az erdőben, és bírjon 5-6 órát az akksi.

előre is köszönöm.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Azért ez így sorban nagyon soknak tűnik.

- A kimerített akkuban 2.7 V minimum kell, hogy maradjon, alatta elvileg károsodik.

- A DC-DC kapcsolóüzemű átalakítón talán 4-8% lehet a veszteség.

- Aztán van valamennyi veszteség a vezetéken is. (az így együtt már legalább 10%)

- A led előtt lévő üveg lap optikai csillapítása is a fény ki és belépésénél 4-4=8 % reflexiós veszteség,

ha nem AR bevonatos az üveg.  Az kb 20% fölött van már így is.

AntiReflexiós bevonatú üveggel a reflexiós optikai veszteség csak 2-3% .

Aztán lehet számolni kb. 50%-os led (energia-fehér fény) átalakítási hatásfokkal (igaz, mindegyik megoldásnál) és így tovább.

A DC-DC kapcsolóüzemű átalakító IC-knél egy maximális hatásfokot tüntetnek fel az adatlapon, a modernebbeknél ez 90% feletti (92-96% a legtöbb, amit láttam eddig). Vegyük példának az RT8272-t. Itt a hatásfok 95%-ig van megadva (1. oldal). Szinte minden IC adatlapján van egy olyan rész, ahol grafikonok vannak, itt van(nak) hatásfok grafikon(ok) is. Ha ellapozol az 5. oldalra, mindjárt a legelső: hatásfok vs. kimenő áram. Itt egyik görbe sem éri a 90%-ot a legideálisabb esetben sem, a bemenő feszültség is befolyásol, de ha az áram 0.25A alatt van a hatásfok rohamosan csökken. Csak azt akartam megmutatni, hogy valójában a 80% vagy kicsivel afelett jónak számít. Erre még rájön a vezetéken levő veszteség, vegyük együtt 20%-nak. Szerintem reális.

A többi amit írsz, lámpára vonatkozik. Én akkuról akkura töltésre vezettem le a dolgot. Tőltő akku->DC-DC konverter->akkutöltő vagy kamera->töltendő akku. Sajnos sokkal jobb hatásfokkal mint 40% nem lehet számolni, legalábbis szerintem. Az akkutöltő attól függ hogy van megépítve, ha az nem DC-DC konverter, még sokkal több veszteség is lehet mint 20%.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Szeretem az egyszerű, fapados megoldásokat. Sajnos arra a felhasználásra, amire nekem kellene a 20% körüli veszteség elég jelentős lenne.

- 20% töltést illik hagyni a töltésre szánt akkuban, legalábbis ha élettartamot is elvárok tőle

- 20% veszteség a DC-DC kapcsolóüzemű átalakítón, ami csökkenti a feszültséget

- 20% veszteség a töltőn amivel az akkut töltöm (kamera beépített töltőáramköre vagy USB-s töltő)

- 20% veszteség, mert maga a töltött akkumulátor nem veszi fel a töltést 100%-ban

Azért ez így sorban nagyon soknak tűnik.

- A kimerített akkuban 2.7 V minimum kell, hogy maradjon, alatta elvileg károsodik.

- A DC-DC kapcsolóüzemű átalakítón talán 4-8% lehet a veszteség.

- Aztán van valamennyi veszteség a vezetéken is. (az így együtt már legalább 10%)

- A led előtt lévő üveg lap optikai csillapítása is a fény ki és belépésénél 4-4=8 % reflexiós veszteség,

ha nem AR bevonatos az üveg.  Az kb 20% fölött van már így is.

AntiReflexiós bevonatú üveggel a reflexiós optikai veszteség csak 2-3% .

Aztán lehet számolni kb. 50%-os led (energia-fehér fény) átalakítási hatásfokkal (igaz, mindegyik megoldásnál) és így tovább.

Edited by Balu1, 2014. July 28. - 00:01.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

igen, pontosan.

Erre kettő soros fehér ledet kötök rá, így csak minimális, néhány tized (0.6-0.8) ohmos ellenállás kell hozzá és ki tudok küszöbölni minden speciális áramkört. A veszteség legfeljebb max. 21%, számolgattam még régebben.

Amikor már nagyon merül, akkor a fényerőn úgy is meglátszik, szóval a túlmerítéstől se félek.

Amikor cellánként  ( vagyis ledenként) 2.7 v alá csökken, az fényben már durván kevés.

Szeretem az egyszerű, fapados megoldásokat. Sajnos arra a felhasználásra, amire nekem kellene a 20% körüli veszteség elég jelentős lenne. Többször átszámoltam, hogy akkuról akkura töltésen mekkora lenne a veszteség, a legutolsó konklúzióm szerint 40% tölthető át egyik akkuból a másikba:

- 20% töltést illik hagyni a töltésre szánt akkuban, legalábbis ha élettartamot is elvárok tőle

- 20% veszteség a DC-DC kapcsolóüzemű átalakítón, ami csökkenti a feszültséget

- 20% veszteség a töltőn amivel az akkut töltöm (kamera beépített töltőáramköre vagy USB-s töltő)

- 20% veszteség, mert maga a töltött akkumulátor nem veszi fel a töltést 100%-ban

Számokban: 0,8 (akku kapacitás 80%-a) * 0,8 (DC-DC átalakítás vesztesége) * 0,8 (töltőáramkör vesztesége) * 0,8 (töltött akku töltési vesztesége) = 0,4096 = 40,96%.

Ha 20% töltést szeretnék hagyni az akkuban az akku élettartamának kímélése érdekében, akkor már nagyon késő riasztani amikor a cellafeszültség 2.7V-ra esik, mert ekkor az akkuban már csak néhány százalék töltöttség marad. Ez alatt pedig az akkumulátor károsodik. Egy merülési görbén (itt már valaki rajzolt hasonlót) megfigyelhető, hogy van egy pont, ahonnan meredeken kezd leesni a feszültség. Az akkumulátor terhelésének függvényében a görbe kicsit feljebb (kisebb terhelésnél) vagy lejjebb tolódik (nagyobb terhelésnél). Az általam megcélzott terhelésnél kb. 3,5-3,6V-nál lenne az a pont, ahol kb. 20% töltöttség van az akkuban, utána nem sokkal már meredeken esik a cellafeszültség. Ezért szeretnék olyan eszközt, ami ekkor riaszt, az lényegtelen, hogy 10 vagy 30% töltöttségnél szakítom meg a töltést. Mivel én nem lámpához használom, nem látom mikor merül le, csak azt fogom látni hogy már nem tölti a másik akkut, ekkor már nemhogy 20% töltés nem lesz benne, hanem károsan mélymerült állapotba kerülnek a cellák és búcsút is inthetek neki. Ezért írtam, ha nem tudok riasztani, akkor az egész ötletet dobom, minthogy tönkretegyem a drága akkumulátort.

A fenti levezetés miatt a 4*20% veszteség mellé még 20% már nagyon sok lenne. Számokban az akku 5,2Ah * 14.8V = 76,96Wh, ennek a 40%-a 30,7Wh. Ebből egy 9Wh-s akkut háromszor tudok feltölteni. Újabb 20% veszteséggel már csak két és félszer.

Meg lehetne építeni egy "veszteségmentes" sípoló áramkört (<1%), kell egy referencia feszültség és egy komparátor, a komparátor átbillenése aktiválja a hangjelzést. Ezt csak elméletben tudom, mivel nem vagyok szakember és nem is vagyok benne a témában, a lerajzolása (mármint hogy működjön is) és az utánajárás, alkatrészek kiválogatása nekem sok erőfeszítést igényel, utána valaki nem kevés pénzért legyártja az áramkört (panel tervezés/gyártás/beültetés), mert nekem nincs lehetőségem. Az anyagköltség egy ezresből kijönne, a munkadíj biztos, hogy minimum 5 ezer. Annyit pedig már nem ér meg nekem. Készen nagyon sok mindent lehet kapni az interneten, nem érdemes nekiállni gyártani, de sajnos ilyesmit nem találtam még. Lehet, hogy van, csak rosszul keresem.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

igen, pontosan.

Erre kettő soros fehér ledet kötök rá, így csak minimális, néhány tized (0.6-0.8) ohmos ellenállás kell hozzá és ki tudok küszöbölni minden speciális áramkört. A veszteség legfeljebb max. 21%, számolgattam még régebben.

Amikor már nagyon merül, akkor a fényerőn úgy is meglátszik, szóval a túlmerítéstől se félek.

Amikor cellánként  ( vagyis ledenként) 2.7 v alá csökken, az fényben már durván kevés.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Nem.

Az egyik töltőt rákötöm az egyik akku pakkra és a másik teljesen független töltőt rákötöm a másik akku csoportra.

Az nem baj ha az akkuk össze vannak kötve, nem okoz gondot.

Mivel a töltő kettő db független áramkörről működik, ezért nem lesz így gond.

Mindegyik feszültsége meg áll 4.2 Volt alatt néhány századdal v. tizeddel és nem töltődik magasabbra.

Csak a józan logikát keresd. Az mindenre megadja a választ.

Félreértettem az összekötés módját. Ha jól értem 7db-7db van párhuzamosan kötve, majd ez ezek sorosan így 7.4V-os az akku. A 7-7db-ot töltöd két független töltővel.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A töltés erejéig szétválasztod a párhuzamos vezetékeket?

Nem.

Az egyik töltőt rákötöm az egyik akku pakkra és a másik teljesen független töltőt rákötöm a másik akku csoportra.

Az nem baj ha az akkuk össze vannak kötve, nem okoz gondot.

Mivel a töltő kettő db független áramkörről működik, ezért nem lesz így gond.

Mindegyik feszültsége meg áll 4.2 Volt alatt néhány századdal v. tizeddel és nem töltődik magasabbra.

Csak a józan logikát keresd. Az mindenre megadja a választ.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Már egész biztos, hogy a LiPo akkus projektemnek lőttek beszerzési problémák miatt. Írtam, hogy a laptop akkut átalakítanám, de nem éri meg ezért töltőbe invesztálni, az egész akku nem ér annyit.

Egyetlen dolog maradt, a Lumicycle lámpám akkupakkja 14.8V 5.2Ah. Ehhez van gyári töltő is, semmit sem kell hozzá vennem. Az átalakítót már amúgy is megvettem. Arra egész biztosan elég, hogy néhányszor feltöltsem róla az egyik kamera akkujait, amivel akár egy napnyi töltést is nyerhetek. Egyetlen dolog miatt aggódom, ez az akku aranyáron volt, a legjobb minőségű cellák vannak benne és véletlenül sem szeretném megadni a lehetőségét, hogy túlmerítsem. Ha a lámpával használom ez kizárt, mert az leszabályozza a fényerőt, majd ki is kapcsol. Ha töltésre használom, akkor viszont valamilyen jelzőberendezés kell.

Van ötletetek hol kapok olyan sípoló kütyüt, ami 14-14.4V alatt aktivizálja magát? Ez egy mini voltmérő, sajnos jelezni nem tud. Ami jelezni tud, pl. ez (lentebb írtam egy másik fajtát is), az mind balance csatlakozós és cellánként mér, az akkumnak viszont csak 2db kivezetése van ahol a 14.8V lejön róla. Létezik bekonfigurálható jelző, ami két madzaggal mér, fixen 3.3V*cellaszámnál jelez (ezt is írtam lejjebb), ami nem ideális jelzés (3.5-3.6V kellene) és ebay-en egyáltalán nem szerezhető be.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Úgy töltök 7- 7 db párhuzamosan kapcsolt cellából álló kettő soros csoportot, hogy van kettő Li-ion töltőm és ki van vezetve minkét akku mindegyik pólusa. A középső közös és a két legszéle. Egyik töltő függetlenül tölti az egyiket és a másik pedig a másik párhuzamosan kötött cella csoportot tölti fel 4.2 Voltra, mint ha két teljesen független akkumulátor lenne..

A töltés erejéig szétválasztod a párhuzamos vezetékeket? Ahogy láttam (nem 100%) a laptop akkum az 1-2. és 2-3. közötti kivezetésen fixen össze van kötve, szóval így nehéz lenne szétválasztanom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Úgy töltök 7- 7 db párhuzamosan kapcsolt cellából álló kettő soros csoportot, hogy van kettő Li-ion töltőm és ki van vezetve minkét akku mindegyik pólusa. A középső közös és a két legszéle. Egyik töltő függetlenül tölti az egyiket és a másik pedig a másik párhuzamosan kötött cella csoportot tölti fel 4.2 Voltra, mint ha két teljesen független akkumulátor lenne..

Edited by Balu1, 2014. July 24. - 23:19.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Ezt a dc dc buck convertert vettem, hogy 14.8V-ból 9.3V-ot csináljak. A 14.8V-os akkum már nem fog megjönni, mert lemondtam, de itt van helyette ez a 11.1V-os ingyen. Sehonnan nem tudom kideríteni, hogy a bemenő feszültségnek mennyivel kell nagyobbnak lennie, hogy a végén kijöjjön a 9.3V biztosan. Az IC adatlapját már keresztbe kasul átolvastam, a neten kerestem (nem túl gyakori IC), de semmit nem találtam. Valószínűnek tartom, hogy 11.1V-ról is menne, de vagy kisebb áramot tud leadni vagy nagyon rossz hatékonysággal. Tudom, hogy ez nem elektronikai fórum, de hátha valaki tudja a választ.

A fenti okok miatt gondoltam, hogy a laptop akkumat átalakítom + 2 cellával 14.8V-osra. Tehát mégegyszer van 6db 18650-es cella, valószínűleg 2.2Ah 3.7V (2.2*3.7*6=48.84Wh és 49Wh van írva az akkura). Ezek úgy vannak kötve, hogy kettesével párhuzamosítva vannak és három kettes pakk van sorban így jön ki a 3*3.7=11.1V kapocsfeszültség. Ha fogom és hozzáteszek még kettő darab boltban vásárolt cellát, azonos paraméterekkel (de más típus), hogy a végén 14.8V-om legyen az mennyire szép megoldás?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Van egy laptop akkum, alig használtam, 100%-os állapotban volt mielőtt kontakthibás lett (nem a táp lába, hanem ahol a laptop kommunikál vele). A laptop többnyire nem érzékeli és állandóan lekapcsol, tehát nem szeretném a laptoppal használni többet. 2 évet állt (feltöltve, de nyilván lemerült), feltöltöttem, úgy néz ki semmi baja. Szétszedtem, gondolom 18650-es cellák vannak benne, 3*2 db. 11.1V, 49Wh.

Ha ezt fel szeretném használni másra, hagyjam egyben a tokot és vezessek ki belőle két vezetéket? Bár akkor még mindig kérdés mivel tölthetném, mert a laptoppal nem akarom (mint írtam kontakthibás + nem szeretném a laptopot nyúzni ezzel). Kérdés, hogy a rajta levő elektronika töltő is vagy csak védőáramkör és a laptopban van a töltő? Hogyan tudnám tölteni biztonságosan, elég egy 11.1V-os 2 vezetékes töltő vagy jobb lenne kiegyenlítős? Vagy vezessek ki minden kivezetést (kettesével vannak az akkuk, tehát akkor lesz 4db vezeték) és töltsem egy olyan kiegyenlítős töltővel amit lent említettem? Nyilván ez azzal jár, hogy az elektronikát le kell róla szednem. Ez lenne logikus egyébként, de sajnos az a megrendelés sosem fog megjönni, mert nem adják fel egy hete és visszamondtam.

Legszívesebben átrendezném a cellákat 14.8V-ra de ahhoz 8 cella kellene, ebben pedig csak 6db van. Gondolom ha veszek még két cellát, amiket párhuzamosan kötök és sorban kötöm ezzel a 3*2-vel az nem annyira jó ötlet, még akkor sem ha a kapacitásuk papíron megegyezik. Bár sorba kötésnél talán még nem annyira veszélyes? Illetve ilyen átrendezés esetén az akkuban levő védelmet elfelejthetem (mármint ha van értelme egyáltalán bennehagyni).

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Köszönöm Urak!

Felraktam töltőre...

Ha érdekel, egy kis li-ion "lélektan": http://batteryuniver...based_batteries

Zoltikov

Zoltikov

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Köszönöm Urak!

Felraktam töltőre...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Zolikám nem , soha, mert a lion akksi ezt utálja legjobban.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nem nem, nehogy..., attól tönkre is mehet. Inkább rá kell tölteni használat előtt, hogy tele legyen, bármilyen töltöttségi állapotban is van. A Lítium-ion akkut nem kell lemeríteni.

Amit mindig le kell meríteni, az a NiCd és valamennyire a Nimh akkuk is ilyenek.

A Lítumra rá lehet tölteni, sőt inkább arra kell figyelni, hogy a hosszú pihenő alatt nehogy nagyon lemerüljön, mert az árthat neki.

Zoltikov

Zoltikov

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Sziasztok!

Hozé féle lámpámat tavaly óta nem használtam. Érdemes teljesen lemerítenem az akksit, mielőtt megint elkezdem használni?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

nem valami ál PayPal oldalon voltál? én már vagy 1000x-er fizetem de még ilyen üzenetem sose volt.

Gondoltam már rá, de a hobbyking.com esetében ettől tartani kell? Emlékeim szerint minden stimmelt, csak a végén valamit kiírt és azt nem olvastam el, gondolom ezért nem sikerült. Ha mégis ál paypal oldalon voltam az szívás. Jelszót cserélek most.

montimi

montimi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,086 posts

Van egy kis gondom, sürgős segítséget szeretnék kérni. A http://www.hobbyking.com oldalon leadtam a rendelésem, PayPal-el fizettem. A PayPal-en a fizetés nyugtázása után valami olyasmit írt a PayPal, hogy 30 percet várjak amíg tisztázódik, bár megmondom őszintén nem olvastam el teljesen. A PayPal-en nyoma sincs, hogy fizettem volna, le sem vontak tőlem semmit. Utána még fizettem egy másik helyen is a PayPal-en keresztül, ez azonnal meg is jelent a tranzakciós listában. A hobbyking.com-on most az látszik, hogy nincs kifizetve ezzel a kommentel: "If you have already paid, please wait for payment to clear. This could take up to 6hrs, depending on the speed of the bank or PayPal." Létezik az, hogy a PayPal még csak meg sem jeleníti a tranzakciót és tényleg 6 órát kelljen várni?

Írtam a Hobbyking-nek, de lehet napok mire válaszolnak.

nem valami ál PayPal oldalon voltál? én már vagy 1000x-er fizetem de még ilyen üzenetem sose volt.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Sikerült a rendelés, remélem Hollandiából ideér a jövő hét péntekig. 2dbolcsóbb Turnigy akkut vettem, 14.8V 5000mAh, mert ha a drágább kapacitásának a 80%-át tudja, még akkor is majdnem a felébe kerül. Ha minden működik ahogy elvártam és valakit érdekel, beszámolhatok róla hogy sikerült gazdaságos, nagy kapacitású powerbank-ot összeraknom. Nem egy nagy durranás, de nem volt kis munka mindent összeválogatni hozzá.