szuper, köszi a részletes választ! tudnál esetleg egy konkrét lámpát ajánlani? a legjobb az lenne, ha futáshoz is tudnám használni... mennyire kell ehhez a zsebbe nyúlni?
http://www.ebay.co.u...=item3391c324b4
erről mi a véleményed? ez gondolom kompromisszum, de nem szeretnék kettőt venni.
Sajnos nem ismerem ezt a típust, de talán a többi fórumozó jobban. A "márkás" lámpáknál is kamuznak a Lumenekkel (néhány gyártó kivétel), általában kevésbé mint a kínainál. Mielőtt lámpát vásároltam alaposan utána jártam a témának. A 3 LED-es nagyágyúkra koncentráltam. Úgy találtam a Magicshine szeret erősen túlozni, inkább túlárazott kínai minőségnek gondolom. Lehetnek jó lámpáik is, de nekem nem jött be az akkor (2013 ősszel) legerősebb lámpájuk.
Szerintem ha normális, kiszámítható üzemidőt szeretnél akkor három lehetőség van: "márkás" minőségi lámpa minőségi akkuval (méregdrága), minőségi lámpa LiPo akkuval és töltővel (lent írom milyet) vagy kínai lámpa ugyanezzel az akku/töltő megoldással. A LiPo veszélyes, ha ezt nem vállalod be (én nem vállaltam), ahelyett tudsz építeni LiIon-t is minőségi 18650-es cellákból (a Li-Ion kevésbé veszélyes és a legjobb tömeg/kapacitás arányt biztosítja, de sokkal drágább).
Számodra egy egy LED-es tükrös vagy 3 LED-es lencsés lenne jó szerintem. 3 LED-es azért is jobb, mert nem kell ~3000 Lumen-en használni, olyan kell ami leszabályozható legalább 1000 Lumen-re vagy az alá. A szabályozhatóság az egyik kulcskérdés, hogy nagy üzemidőt nyerj, de ha kell láss is. A Lumicycle lámpám 5 fokozatban állítható és a legkisebb fokozaton (~500 Lumen) is nagyon jól látok vele (sétához, futáshoz nem is kell több), mert a 3 LED-es optikával a fényfolt formája és intenzitása teljesen ideális. Üzemidő szempontjából egy egész éjszakát végig világíthatnék (gyári adat szerint 14 óra) a kisebb, 2.6Ah / 14.8V akkuval (ez még hátsó zsebben elmegy, annyira nem húzza). Vegyesen használom, ahol kell ráadom a fényerőt, ahol nem kell leveszem. Így több órás használattal egyszer sikerült 30%-ra merítenem (ekkor leveszi a fényerőt, de legkisebb fokozaton még órákig világít). Az 5.2 Ah-s akkut még soha nem sikerült 30%-ra merítenem, de szerintem a közelébe sem.
Ha Magicshine-ben gondolkodsz, lehet én inkább kínai lámpát vennék, szerintem sokban nem különböznek. Próbálj olyat keresni, aminek rendes hűtése van (a LED panel hátulja alu vagy réz és nagy felületen érintkezik a lámpatesttel, ami szintén jól bordázott) és nem egy széteső bóvlinak néz ki (felhasználói értékeléseket kell nézni, bár nagyon sok baromságot összeírnak). Bár a kínairól nem tudom, hogy egyáltalán meg lehet-e tudni ilyen adatokat, ha mellé választasz, akkor kidobott pénz volt, nem egyszerű. Leginkább sokak által tesztelt/bevált lámpát célszerű megvenni. Ha mégsem kínai, Lumicycle vagy Dinotte-ban gondolkodnék. Mondanám még, hogy Bikeray, mint árban kompromisszumos megoldás, de volt ilyenem és visszaküldtem a gyártónak. Fényerőre, fényfolt méretre nagyon jó volt + a távirányító is, de szinte kínai minőség, kiszámíthatatlan volt mikor kapcsol ki, nyeke-nyóka tokozás, az optika nagyon sérülékeny, melegedett, stb. Havernak egy másik, kisebb fényerejű modell bejött, azért írom mint opció (bár van aki szerint a Bikeray OEM Magicshine ).
Ha külön veszed, ilyen akkut és töltőt (ehhez kell még egy 50-60W-os adapter is) ajánlok. (Ha ebből az üzletből vásárolsz, számold bele, hogy európai raktárról hetekbe telhet mire feladják a csomagot.) Nem nano-tech akkut ugyanitt kapsz féláron, bár ez a típus elég ütős (130C max. kisütési áramot tud az akku, az alacsony terhelés (<0.5C) miatt a cellafeszültség sokkal később esik le, tovább világít a lámpa). Természetesen a lámpának megfelelő feszültségű akku kell (az enyém 14.8V-os), ez 3,7V-nak (cellafeszültség) a szorzata lesz: 3.7V, 7.4V, 11.1V, 14.8V, stb. Ha a lámpa intelligens annyira, nem fogja engedni túlmeríteni az akkut. Ez inkább biciklivázra rögzítve ideális, futáshoz lehet annyira nem, de ugyanitt kapsz könnyebb/kisebb kapacitású akkut is. Ha 18650-es cellákból építesz, a fenti töltő jó lesz hozzá (csak kell rá egy balance csatlakozó is rá, ugyanebben a boltban kapsz párszáz forintért).
Még néhány dolog ami segítheti a döntést:
A Lumen csak egy teljesítmény adat, olyan mint a villanykörte Wattban megadott teljesítménye. A Lumen azt mondja meg mennyi fényt bocsát ki a lámpa összesen, de azt akár 90°-os szögben is szórhatja (ami elvész a semmiben). Semmit nem mond a "megvilágítás intenzitásáról" (Lux). Úgy gondolom a fényfolt formája/mérete/egyenletessége, illetve megvilágítás intenzitása a lényeges szempont. Az intenzitás a fényfolton belül is változik, ideális esetben a közepe enyhén fényesebb, a közepén kívül a perem felé nagyjából egyenletes/enyhén halványuló és van némi peremgyűrű, hogy az út szélét is lásd (sajnos ez vakítja el a szembejövő forgalmat, mivel ezeket a lámpákat nem közúti közlekedésre szánták). Ha az optika nem jó, a fényfolt lehet az ideálistól nagyon eltérő is.
Nekem egy oldal segített kb. 20 lámpa egymás mellé tett fényfoltjával azonos körülmények között fotózva (sajnos ez az oldal már nem létezik). Csak márkás lámpák vettek részt (Magicshine is), ebből három lámpa egyértelműen kimagasodott (nagy fényfolt és intenzitás miatt), az egyik Seca volt (modellere nem emlékszem, de ez kicsit más mint a többi, speciális optikája van közelre-távolra világító résszel), a másik talán Full-beam vagy Lupine és a Lumicycle Explorer. A Magicshine elég halvány volt ezekhez képest.
Sajnos a legtöbb márkás lámpa 100-szorosan túlárazott, ezért nálam sem került szóba. Más gyártók is léteznek, nem csak a Magicshine. Ezek a lámpák egy életre szólnak: az 5 éves 200 lumenes Dinotte-okat még most is használom (főleg láttatásra vagy sétához kézilámpaként) a Lumicycle Explorer nagyon masszív, elpusztíthatatlannak tűnő szerkezet.
Azt mondják nem érdemes drága lámpát venni, mert a LED-ekből mindig újabbak és erősebbek jönnek ki, tehát úgy is cserélni kell. Ezzel abban nem értek egyet, hogy akinek 3000 lumen nem elég, ami az autók tompítottját lenyomja, annak semmi nem lesz elég. Abban viszont egyetértek, hogy az újabb és újabb LED-ek nem maximum fényerőn használva kevesebb és kevesebb energiával előállítják ugyanazt a fénymennyiséget, kisebb akku kell/tovább bírja.
Edited by freddyke, 2014. August 08. - 01:13.