Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

A 80 lux az kb megfelel egy  iroda épület folyosó vagy mosdó megvilágításának.

Viszont arról nem ad információt ez a mértékegység, hogy ezt a megvilágítást mekkora területen hozza létre,

egy 20 centis körben produkálja-e vagy két méteres körben mindent megvilágít ilyen fényerővel,

mert az már lumen, vagyis fény teljesítmény függő. Lumenben csak akkor lehet korrekten megadni egy lámpa által

létrehozható megvilágítást, ha megadják hozzá a távolságot amilyen messze létre jön az adott megvilágítás és ismerjük a létrehozott fény folt méretét is.

Az egyáltalán nem mindegy, hogy csak egy kicsi körben hozza létre ezt a fényt

vagy előttünk teljes út szélességben látunk így mellette.

Az említett lámpa a 80 lux legnagyobb részét közvetlenül az útra küldi elég jó, egyenletes eloszlásban. Szerintem országútra ez bőven jó.

80_Lux_600_px_04.jpg

• Vejne és RelakS kedveli ezt

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Gugli képkeresőjén találhatsz pár képet, arról, hogy mennyi is az a 80 lux. 

A 80 lux az kb megfelel egy  iroda épület folyosó vagy mosdó megvilágításának.

Viszont arról nem ad információt ez a mértékegység, hogy ezt a megvilágítást mekkora területen hozza létre,

egy 20 centis körben produkálja-e vagy két méteres körben mindent megvilágít ilyen fényerővel,

mert az már lumen, vagyis fény teljesítmény függő. Lumenben csak akkor lehet korrekten megadni egy lámpa által

létrehozható megvilágítást, ha megadják hozzá a távolságot amilyen messze létre jön az adott megvilágítás és ismerjük a létrehozott fény folt méretét is.

Az egyáltalán nem mindegy, hogy csak egy kicsi körben hozza létre ezt a fényt

vagy előttünk teljes út szélességben látunk így mellette.

LUX_egyen_rt_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Kettőt használsz egyszerre? 

Országúton csak az egyiket, terepen kettőt, egyik a kormányra, másik a sisakra, a két eltérő szögben világító lámpa kontrasztosabb képet ad, jobban kiemeli az egyenetlenségeket. Országútin csak a kormányon van ez, és egy Blackburn Super Flea, utóbbi végzi a villogást.

• Vejne kedveli ezt

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

sajat tapasztalatom az hogy a bena sagra kozvilagitas melle kell az eros feher fenyu lampa.

amint leterek a sotet erdobe ott mar eleg a tompitott fokozat is.

gondolom azert mert a feny nagy resze a szemembe tukrozodik vissza nem ugy mint a kozvilagitas ami felulrol erkezik es eleg szar szinhomerseklettel.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Köszi, de azt hiszem, hogy ennél nagyobb fényerőre lenne szükségem. Nem városban használnám, hanem országúton. 

A "város" részt csak azért emeltem ki, mert nem vakít. Fényerőben pedig bőven jó tök sötétben >30-cal (göröngyös kivilágítatlan bringaúton tesztelve).

Gugli képkeresőjén találhatsz pár képet, arról, hogy mennyi is az a 80 lux. "busch müller ixon iq premium beam pattern"

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Igen, ez a kettő db felrakása több szempontból is jó választás lenne. Egyik ok, bármilyen műszaki cucc az egyik pillanatról a másikra megadhatja magát és az éjszaka sötétjében ott maradni az országúton, esetleg egy erdő közepén.. akkor még ott a tartalék, Sőt még egy szilikon villogót mellé mindig jó feltenni, mert csak pár gramm és mi van ha... Esetleg szerelni jó lesz az, ha valamire még kell fény. Az mindig jó vésztartaléknak ha minden "kötél szakad", akár elöl akár hátul.

A másik, ha tényleg nagyon kell látni, akkor egyiket felteheted a sisakra és van keresőfény. Azzal és a kormány lámpával már nincs sötét az éjszakában, bármerre akarsz látni, csak a fejed forgatod. Meg van az az élmény, amerre nézel arra lesz világos, azon kívül, hogy a bicaj előtt az úton mindig lesz fény. Vagy akár mindkettőt is fel lehet tenni a kormányra kicsit eltérő szög állással és be lehet kapcsolni, de ezt ott helyben nyeregben úgy is kiderül adott pillanatban, attól is függően, hogy mennyi időt kell a kettőnek bírnia.

Na meg töltött pótakku az a másik ami jó ha van nálad, de csak akkor ha már csak ez hiányzik a biztonságos fényáradathoz..

Még egy ok, hogy a két darab olcsóbb lámpa ára még együtt is kedvezőbb, mint pl egy negyed milliós Lupine Betty. Szűzanyám jesszusz.  :o

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

Én ilyet használok, országútra több mint elégséges, kettő van, már pár éve és még nincs baj velük: http://www.ebay.com/...=item4aea4622d4

Kettőt használsz egyszerre? 

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Néztem ezeket, illetve más kinai oldalakat is. Azért kértem itt segítséget, mert nem igazán bízok a 4-5.000 forintos cuccokban. Fogalmam sincsen, hogy mennyit bír az aksijuk, és hogy valóban alkalmas-e országútizáshoz. De ha nektek van tapasztalatotok és azt mondjátok, hogy szuper cuccok ezek akkor a legnagyobb  örömmel veszek ilyet...

Én ilyet használok, országútra több mint elégséges, kettő van, már pár éve és még nincs baj velük: http://www.ebay.com/...=item4aea4622d4

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Néztem ezeket, illetve más kinai oldalakat is. Azért kértem itt segítséget, mert nem igazán bízok a 4-5.000 forintos cuccokban. Fogalmam sincsen, hogy mennyit bír az aksijuk, és hogy valóban alkalmas-e országútizáshoz. De ha nektek van tapasztalatotok és azt mondjátok, hogy szuper cuccok ezek akkor a legnagyobb  örömmel veszek ilyet...

Én bevállalnám simán. Persze esélyes, h az akkuk gagyik, a töltő még gagyibb, de jó 18650 akku kapható, rendes li-ion töltő is kapható hozzá itthon.

De vehetsz itthon 30-40e körül valamit, amit teszteltek is, de én annyit nem adnék érte. :) Igazából ahogy én tapasztalom, kb 2-3W az, ahonnan már használható is a dolog kopp sötétben, országúton. Az AA, és az AAA akkus cuccokat kapásból felejtsd el, 18650 akku a minimum, abból sem árt, ha több van benne, legyen is üzemideje.

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Köszi, de azt hiszem, hogy ennél nagyobb fényerőre lenne szükségem. Nem városban használnám, hanem országúton. 

Bátran nézegess:

http://www.ebay.com/... 18650&_sacat=0

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 hozzászólás

Nekem ilyen van, a városba kiváló, mert nem vakítja a szembejövőket, és elég erős a fénye:

http://www.bike-disc...39355/wg_id-302

4 ceruza akkuval megy.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Lehetőleg csak a koszt szedd le róluk, a felületkezelést ne. (A smirgli csak akkor kerüljön elő, ha már nincs veszteni való...)

Az is segíthet ha nedves (vízes) valamivel lemosod a vezetékről a rá kivált zöld réteget, utána szárazra törlöd és fémesre polírozod, már ha egyáltalán látszik rajta ilyesmi kiválás. Tényleg, azóta esetleg sikerült megoldani? 

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Sziasztok, 

segítséget szeretnék kérni : 

Van egy agydinamós lámpám, aminek valószínűleg megártott némi víz. 

A hátsó lámpa világít, az első nem. Mit tanácsoltok, hogyan érdemes nekikezdeni a hibaelhárításnak? 

Ha az egyik világít, csak a másik nem, talán nem történt baja az agydinamónak.

Vedd ki az izzókat, mert az ellenállásuk hidegen a rövidzárat közelíti, megkeverhet a mérésben. (Ha már kivetted, mérd is ki őket. Úgy is lehet szakadt, hogy nem látszik a szálon.) Aztán mérd ki a vezetékeket csatlakozótól csatlakozóig. A testelést is, hogy megvan-e. (Testzárlat viszont ne legyen. Ennek ellenőrzéshez az agydinamót is kösd le, mert annak is csak pár Ohm lehet a tekercselése.)
A csatikat tisztítsd meg, ahogy Balu mondta. Lehetőleg csak a koszt szedd le róluk, a felületkezelést ne. (A smirgli csak akkor kerüljön elő, ha már nincs veszteni való...)

Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Még egy apróság választáshoz: a bilincs-rögzítés LEGYEN ERŐS és megbízható.

Egy ismerős pár hete nullázta le az új kerékszettjének első kerekét, a leeső lámpa beakadt a küllők-villa közé, és kész volt a katasztrófa :) :D

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Orszagutizashoz szeretnék lámpat venni. Olyan kellene, amivel teljes sötétségben is látok és 2,5-3 órát kibír. Tudtok ajánlani valamit, ami jó lehet? Köszi szépen!

Nekem ilyen van, a városba kiváló, mert nem vakítja a szembejövőket, és elég erős a fénye:

http://www.bike-disc...39355/wg_id-302

4 ceruza akkuval megy.

• Vejne kedveli ezt

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 hozzászólás
Orszagutizashoz szeretnék lámpat venni. Olyan kellene, amivel teljes sötétségben is látok és 2,5-3 órát kibír. Tudtok ajánlani valamit, ami jó lehet? Köszi szépen!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Legelsőként nézd meg a kötési pontokat, hogy nincs-e zöldes elszíneződés a vezeték csatlakozásánál.

Vedd le a csatlakozót, aztán töröld meg a vezetéket és a csatlakozót ahogy lehet, aztán tedd vissza, már ez is elég lehet.

Azt nem tudom, hogy valami kapcsoló ami van a körben, az hogyan csatlakozik, de minden csatlakozási és kötési pontot érdemes átnézni. 

Nekem nem ilyen a világítás megtáplálása, ezért csak elméleti ötletet tudtam írni, de ha valaki pontosan ismeri, 

milyen csatlakozók vannak abban a körben amit ott van, akkor majd egészítsen ki. ;-)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Sziasztok, 

segítséget szeretnék kérni : 

11951160_10205077601119149_7638596723163

Van egy agydinamós lámpám, aminek valószínűleg megártott némi víz. 

A hátsó lámpa világít, az első nem. Mit tanácsoltok, hogyan érdemes nekikezdeni a hibaelhárításnak? 

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Most olvasom egy másik bringalámpa fórumon, hogy "Chriss" nevű fórum tag eladja néhány lámpáját.

Nem tudom pontosan miből állnak ezek. Ha valakit érdekel, meg lehet nézni pillanatnyilag a legújabb hozzászólásként.

A válasz íráshoz regisztrálni kell: http://forum.technok...=995963#p995963  

Akkusak, ezek komolyabbnak tűnek.

Balu1 módosította - 2015. augusztus 28. - 14:00