Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Posted 2005. July 22. - 04:21
megvilágított teszt területet azonos kamera állással.
Az elsõ egy eredeti 3 ledes Cateye volt.
Ilyennek már mindenki látta a fényét, azért lehet látni mellette.
Viszont a fotón a kamera kisebb fényérzékenysége miatt sötétnek látszik.
Viszont a három tesztfotó azonos beállítással készült, ezt utólag is ellenõriztem.
A fenti 3 ledes lámpa fényét az alsó ábra szerint rögzítette a kamera:
Eredeti 3 ledes CatEye fénye így látszik a fotón...
Posted 2005. July 20. - 12:52
és a kettõ négy darabos csomag sorba kötve.
Azért szedtem szét mert a ledek nagyjából egy cella feszültségérõl mennek.
Pontosabban a csúcsra töltött Li-ion cella talán egy picit sok nekik, viszont amikor valamennyit merül akkor már nem hajtja meg amennyire lehetne.
Ezért kell összeraknom a kapcsolóüzemü áramgenerátort. El kéne mennem megvenni az alkatrészeket de még nem jutottam hozzá. Mindjárt össze írom mi is kell.
Posted 2005. July 20. - 07:28
a 18650-be 5Ah?
hmm ez mar szimpi
a 1.8 meg 2Ah az nem vmi nagy durranas
de az 5.3 ...
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2005. July 20. - 01:06
neked a 18650-s meret van?
~2Ah?
Igen, a Mmarktban volt néhány éve kiárusítás.
Akkor 2ezer forintért adtak 8 darabot egy csomagban összeépítve.
Rá volt írva, 47.000,- a tetejére ragasztva 43ezer,azon is egy cimke 4990,-Ft
Alig hittem el, amikor mentem a pénztárhoz elkezdte a nõ nézegetni és mondta, hogy a gépben 2.000,-Ft van. Akkor mondtam, hogy visszamegyek és elviszem az összeset. Mégegy volt. Így lett 4ezer forintból 16 db ilyen akkum. Azóta sem láttam ott ilyesmit.
Egyébként ez a papír volt a csomagolásban:
Posted 2005. July 19. - 23:29
Posted 2005. July 19. - 21:24
pl gp batteryes
is 4500ft
neked a 18650-s meret van?
~2Ah?
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. July 19. - 21:12
Az a baj, hogy az nehezebb mint a lítium alapu akkumulátorok.
Posted 2005. July 19. - 15:52
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. July 19. - 15:29
:-)
akkor majd o megtanitja nekem
en amr elfelejtettem reg
kar azert, mert jo trukk lenne.
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. July 19. - 15:14
Ez már nagyon régen nekem is eszembe jutott, milyen jó lenne ha bejönne.azt mar akartam kerdezni, hogy nem csinalnak olyat a leddel, amit a villogonal is kihasznalnak.
rovid idore viszonylag nagy arammal megterheleheto utana pedig nem kap aramot.
es ezt a szem tehetetlenseg miatt lathatna az ember folyamatosnak is.
viszont nagyobb lenne a fenyereje mintha folyamatos stacioner arammal hajtanank.
vagy alapbol igy mukodik az elektronika?
Építettem hozzá egy kisérleti kapcsolást és jól meghajtottam a ledet keskeny impulzusokkal. Akkor még kék ledekkel kisérleteztem mert fehérben nem voltak ilyen fényüek.
Elõször nagyon alacsony frekirõl indultam, héhány Hetzrõl és akkorákat villant a led mint egy kisebb vaku. Közben ahogy emeltem a tûimpulzusok frekvenciáját és kezdett összemosódni a villogás folyamatos fénnyé azzal együtt a fényerõ is rohamosan csökkent amíg el nem érte a folyamatos táplálásnak megfelelõ fényerõt. Viszont a led szinébõl lehetett látni, hogy keményen túl van hajtva. Ilyenkor a kék led szine különösen jellegzetes királykék színü lesz de a fényerõ nem lett nagyobb.
A szemet sajnos ebbõl a szempontból nem lehet becsapni.
A nagyon fényes felvillanásokat átlagolja és akkor is csak annyit látunk min folyamatos fény esetén. Ezt le is írtam a másik topikban és ott Ros-Co. is hasonló eredményekrõl számolt be.
Posted 2005. July 19. - 14:35
Az általad javasolt összeállításban (több mint 4-szeres teljesítmény felvétel mellett) a halogén erõsebb és a 20 Wattos amit próbáltam az nagyobb területet is világított meg persze erõsen sárgás fénnyel. A felvétel csak bizonyos kamera beállítás mellett (állványról, idõre fotózva) alkot hasonló képet mint amit szabad szemmel látunk, mert a kamera nem olyan érzékeny mint az emberi szem. Tehát amit a képen látsz az nem teljesen tükrözi a valóságot.A válaszod korrekt. A 10 vagy 20 w-os halogént úgy gondolom összehasonlítási alapnak, hogy azzal már ki lehet menni éjjel az erdõbe, mert világít annyit. Ezért lettem volna kíváncsi a két fény összehasonlítására. (Azt meg ugyanazzal a fényképezõvel, beállításokkal stb.. lenne értelme.)
Persze összehasonlítási alapnak tényleg jó ha egy fotón egymás mellett látható a két fényforrás által megvilágított terület. Majd ha teljes fénnyel megy a ledsorom akkor lesz ilyen fotó is amit feltöltök. persze arra még várni kell mert az a kapcsolóüzemü táp kapcsolási vázlat amit a másik fórumon kaptam még nincs kidolgozva inkább csak egy elvi rajz, ezért van még bõven munka vele.
Posted 2005. July 19. - 09:07
rovid idore viszonylag nagy arammal megterheleheto utana pedig nem kap aramot.
es ezt a szem tehetetlenseg miatt lathatna az ember folyamatosnak is.
viszont nagyobb lenne a fenyereje mintha folyamatos stacioner arammal hajtanank.
vagy alapbol igy mukodik az elektronika?
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. July 19. - 08:11
Ennek a mostani felvett teljesítménye amivel a képen látható fényt produkálta 4,7Watt....
.....Szerintem ez úgy lenne korrekt ha azonos teljesítményü (5 Wattos) halogénnel hasonlítanám össze. persze ilyen halogén nincs. legalábbis nekem nincs.
A válaszod korrekt. A 10 vagy 20 w-os halogént úgy gondolom összehasonlítási alapnak, hogy azzal már ki lehet menni éjjel az erdõbe, mert világít annyit. Ezért lettem volna kíváncsi a két fény összehasonlítására. (Azt meg ugyanazzal a fényképezõvel, beállításokkal stb.. lenne értelme.)
Posted 2005. July 19. - 02:17
Balu1.
Ez nagyon gyilkos :-)
Az még királyság lenne, ha tudnál esti világítós képet is küldeni, estleg fényerõ összehasonlítóst mondjuk 10 vagy 20 w-os halogénnel...
Ennek a mostani felvett teljesítménye amivel a képen látható fényt produkálta 4,7Watt.
Alig több mint egy hagyományos dinamós bringavilágítás. Na jó, annak a másfélszerese.
A nagyobb fényerõ a ledek jó hatásfoka miatt jön létrel. Vagyis a bemutatott fényforrás 3,6 Volt mellett 1,3 Ampert vett fel.
Számításaim szerint 2,5 Amper áramot is át lehet hajtani a 60 leden így hûtéssel minden gond nélkül, persze akkor a fényerõ is megnövekedne. viszont ennél jóval többel nem merek próbálkozni mert a led huzalkivezetésének a meghatározott keresztmetszete miatt a hõvezetési tényezõ adott, ezért könnyen túlmelegedne a félvezetõ kristály. Legfeljebb télen mínusz fokban lehetne ennél nagyobb árammal próbálkozni veszély nélkül. A nyári langyos éjszakákon nincs elég hõelvonás a nagyobb meghajtás okozta melegedés hûtésére. Olyankor a led hamar felforrósodna és tönkremegy vagyis maradandóan lecsökkenne a fényereje.
Ehhez képest egy 20 Wattos halogén a maga 12%-os hatásfokával kb négyszeresnél valamivel többet fogyaszt így az azért valamivel nagyobb fényt állít elõ és nagyobb szögben szórja. persze ez a sugárzási szög tükörfüggõ.
Szerintem ez úgy lenne korrekt ha azonos teljesítményü (5 Wattos) halogénnel hasonlítanám össze. persze ilyen halogén nincs. legalábbis nekem nincs.
Most dolgozom (rövidesen) egy kapcsoló üzemü tápegységen.
Annak az lesz a haszna, hogy ha kettõ csoportban sorba kapcsolom a Li-ion akkukat (6-8V között változik majd a feszültsége merülés közben) akkor azzal és a spéci táppal szinte veszteség mentesen tudom kivenni pontosan csak a felhasznált energiát és azzal már teljesen ki tudom hajtani a ledsort közel dupa teljesítményre a mostanihoz képest, mégpedig tartósan.
A ledsor kivitele talán kicsit robosztusnak tûnik
Sokat kisérleteztem, éveken keresztül dolgoztam ezzel mire létre jött a ledes lámpának az a kicsit méretes de minden gyakorlati feltételt teljesítõ és egyedi kivitele ami célszerüség szempontjából egyelõre minden kivánnivalót teljesít.
Tehát nem engedi felfelé kilépni a fényt, így nem vakít. (látszik a képen)
Levetíti a felsõ terelõ lap belsõ oldalán található foncsor fólia a felfelé induló sugarakat a bringa elé. (ezért nincs jelentõs veszteség és világos minden lefelé)
Elvonjha a keletkezõ hõt, vagyis nem megy tönkre a led túlhevülés miatt. (ez az oka a jókora hûtõbordának)
Persze azóta sokkal korszerûbb egyre újabb és többre képes ledeket, ledcsoportokat lehet vásárolni ezért ennél jobb eredményeket is el lehet érni ahogy a technika fejlõdik.
Egy érdekes cím: http://www.laminaceramics.com
Itt át lehet nézni a "BL-2000", "BL-3000", "BL-4000" jelzésü hûthetõ nagyteljesítményü ledcsoportok adatlapjait, melyik mit tud.
Ezekbõl lehet kihozni igazán jó hatásfokkal erõs fényt. Vagyis viszonylag nem fogyaszt sokat de jobban világít mint a legtöbb fényforrás.
A korszerü ledek valahol a fénycsõ hatásfoka környékén dolgoznak, viszont nem kényesek a mechanikai behatásokra.
Pl a lent látható hûtõfeklületre szerelhetõ fehéren világító ledcsoport
már 26 Watt teljesítményü. Össze lehet hasonlítani gondolatban az általam bemutatott, a képen összességében 4,7 wattot elfogyasztó ledekkel.
Ahhoz képest 5-szörös fényerõt tud kibocsájtani.
A hûtés nagyon fontos , ha valaki próbálkozik hasonlóval, erre különösen figyelmet kell fordítani. Ettõl függ a ledek élettartama. Hûtés nélkül perceken belül tönkre megy.
Ennek az árát még nem tudom, a napokban kérdeztem rá de még eddig nem kaptam választ. Persze a forgalmazót jómúltkor meghívtam a másik technikai fórumba ahol idõnként lehet kérdezni tõle a legújabb termékekrõl.
Jóéjt mindenkinek.
Posted 2005. July 19. - 01:03
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Posted 2005. July 19. - 01:00
NE ÍGY! NE ÍGY!
Posted 2005. July 19. - 00:54
lor:majd tolunk megint nagy saras ejszakai turat a szokasos esti csapattal a mecsekben osszel,s majd te vilagitasz a hegyen lefele.Milye pozban vagyok kint a faladon?
Posted 2005. July 18. - 23:17
Ez nagyon gyilkos :-)
Az még királyság lenne, ha tudnál esti világítós képet is küldeni, estleg fényerõ összehasonlítóst mondjuk 10 vagy 20 w-os halogénnel...
Posted 2005. July 18. - 21:45
Posted 2005. July 18. - 18:58
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda