Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Ha valakinek nem drága és jó fény elosztású minimál fényre alkalmas Lítium-ion akkus lámpára van szüksége, most megint láttam egy olyan lámpát a Lidlben, mint amit múltkor vettem kipróbálásra.

Nekem van jó lámpám, de amikor látok valami "jó-gyanúsat" nem túl drágán, akkor már csak a tesztelés miatt is megveszem.

Nemrég jártam éjszaka a Pilisben és lekapcsoltam a saját lámpámat és csak ezzel a kicsi 1Watt körüli Lidles lámpával mentem egy darabon. Hihetetlenül jól megoldották a fény eloszlását, (korábban is írtam erről, de ez az első kettő hasonló Lidlesnél is már jobb elosztású). Messzire sokkal jobban vetít mint a saját 30 Wattosom. A tükör kialakítása olyan, hogy egy beállítható felső vonal fölé nem vetít. Vagyis nem vakítja el a szemből közlekedőket ha jól be lett állítva, de ez szerintem csak egy kéz mozdulat, kis tasli a lámpa fejére alulról vagy felülről és ha nem húztuk meg nagyon szorosan, akkor állítható ezzel a módszerrel, hogy messzire magasan is lássunk pl erdőben, vagy forgalomban legyen korrekten használható.

A lámpa irányát is lehet állítani, hogy középtől balra jobbra merre világítson, ha a kormánycső nem egyenesen állna.

Közvetlenül az előttem lévő utat is kellemes szórt fénnyel megvilágítja és a közepesen távoli részre kicsivel több fényt vetít, míg egészen meglepően távolra már a legtöbb fényt vetíti. Kényes vagyok a lámpáimra, de ennek a fény elosztó tükre nagyon jól ki lett alakítva. Optimálisan osztja el azt a kevés fényt amit  a led kis fogyasztás mellett előállít. Van benne olyan elektronika, hogy a benne lévő Lítium-ion akkut USB-ről lehet feltölteni és az utolsó pillanatig tartja a fényerőt. Ez azzal a veszéllyel járhatna, hogy egyszer csak sötétben maradunk akár az erdő közepén is, habár asszem van merülés visszajelzője a bekapcsoló gomb színén látszik.. de ez az üzemidő korlát is kivédhető, kitolható szinte korlátlanul ennél a lámpánál.

Ahhoz, hogy bármeddig működjön, érdemes egy powerbankot rácsatlakoztatni mondjuk egy váztáskából. A lámpának felszerelve is elérhető a csatlakozója, nem úgy mint a BlacburnFlea-nál.  Egy külső, USB csatlakozású powerbank akku pakkal nagyon sokáig működik. Vagyis akár korlátlan ideig, a mellé vitt energia tároló méretétől függően. Néhány órát a saját belső akkujáról is kibír úgy önmagában is.

Azért merem ajánlani annak akinek minimál is elég és használható fényre van szüksége, mert ugyan nem sok a fény és a fogyasztása is kicsi, árban sem elérhetetlen 4.000,-Ft de kiválóan használható még a 30 Wattos saját reflektoromhoz mérve is! A fény összességében nem sok, de mindenhova épp annyi jut ami oda kell. Sőt amikor a saját erős lámpám mellett próbálom bekapcsolni a felső zóna távoli fénye jobban megvilágítja a távoli részeket, mint a "bivalyerős" reflektorom és nem vakít egy vonalon felül.

270387_01_f_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://www.lidl.hu/h...atok.htm?id=962

Edited by Balu1, 2016. July 07. - 12:51.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 435 posts

Késő :)

Már vettem itt BP-en helyileg egy seftertől valami ilyesmit:

http://www.geekbuyin...Red-346254.html

tegnap éjszaka, kevéssel éjfél után ki is próbáltam az Árpád kilátónál.

Sógorom ilyet használ morcos őszi estéken, jobb fénye van, mint az autójának.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Késő :)

Már vettem itt BP-en helyileg egy seftertől valami ilyesmit:

http://www.geekbuyin...Red-346254.html

tegnap éjszaka, kevéssel éjfél után ki is próbáltam az Árpád kilátónál.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Tud valaki kínai webshopot ami rendelkezik európai lerakattal és tud onnan (EU-n belülről) értelmes határidőkkel szállítani?

régebben a Banggood-ról rendeltem, de lámpa tekintetében csak kínai raktárról való szállításra látok opciókat..

üdv

J.

Nézd meg itt az összefoglalót, hátha találsz valami jót.

DX-el volt nem egyszer gondom, hogy amit szállítottak, az sérült volt. Egy lámpám pl kissé hiányosan volt összerakva :D

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Azért nem hetente rendelek onnan. :D 

Tavaly év végén viszont 3x, idén év elején csak egyszer egy kisebbet.

Da a haverjaim már sok éve onnan rendelnek, én is tőlük hallottam róluk. De panasz SOHA nem volt, mindig megjött minden gond nélkül. Olyan volt, hogy a szállítás elnyúlt egy hónapig de nekem kb. 12 nap a rekordom. Ez szerintem elég jó idő, múltkor az eBay-en vettem valami apróságot, ezt az USA-ból küldték, ez volt kb 10 nap.

Marci

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Pedig a DealExtreme nagyon megbízható szerintem. Sokszor rendeltem tőlük, minden megjött hiba nélkül, kínából is max 3 hét volt a leglassabb. (inkább 2 hét)

És van EU-s lerakatuk is, ami van, onnan küldik. http://eud.dx.com/search/bike%20lamps

Mostanában rendeltél tőlük?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Pedig a DealExtreme nagyon megbízható szerintem. Sokszor rendeltem tőlük, minden megjött hiba nélkül, kínából is max 3 hét volt a leglassabb. (inkább 2 hét)

És van EU-s lerakatuk is, ami van, onnan küldik. http://eud.dx.com/search/bike%20lamps

Marci

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Pontosan nem tudom, de esetleg őket is meg lehetne nézni (csak ötletként) :

http://www.dx.com/s/...led bike lumen 

Régebben rendeltem tőlük 1-2x (lámpát is), akkor még rendben voltak, de utóbbi időben nem hallottam semmi jót felőlük, úgyhogy hanyagolom őket.

aliexpress csak Kínából szállít, borzasztó lassan (60napot adnak meg), Tinydeal hajlandó gyorsan szállítani, de alig van termékük. eBay-en is csak Kínából küldőket találtam, amelyek vagy ingyen postáznak és akkor eltart 1+ hónapig, vagy drágán.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Pontosan nem tudom, de esetleg őket is meg lehetne nézni (csak ötletként) :

http://www.dx.com/s/...led bike lumen 

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Tud valaki kínai webshopot ami rendelkezik európai lerakattal és tud onnan (EU-n belülről) értelmes határidőkkel szállítani?

régebben a Banggood-ról rendeltem, de lámpa tekintetében csak kínai raktárról való szállításra látok opciókat..

üdv

J.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A fényerő és a fény eloszlási képe mellett érdemes még figyelembe venni a hozzá kapcsolódó v. bele helyezhető akkumulátor kapacitását is. Vagyis meddig tudod használni a jobb fényű állásában egy éjszakai túrán. Az is nagyon sokat elmond a használhatóságáról. 

MatDAM

MatDAM

újonc

• fórumtag
  • 1 posts

Sziasztok, szép estét  :) 

Szeretnék, egy lámpát vásárolni, ebben kérnék segítséget.
Jelenleg egy B'Twin VIOO 300-at használok, nem rosz ez sem, de kellene valami jobb...

Amire gondoltam, Sigma Buster 200 vagy Knog Blinder Road 2.

http://www.sigma-lig...ter-200-us.html

http://www.knog.com....der-road-2.html

A kettő közül melyiket vegyem?
Melyik lenne jobb?

Köszönöm!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

..ha már lámpa, felteszek én is egy kérdést így e hó elsején.

Ha így ég a forgalom irányító lámpa, akkor a középső sávban lehet-e tovább haladni?

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

• peppe, Sandman and Tekergek like this

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Köszi, 
ez roppant alapos! Már csak egy bicikliboltot kéne elérjek nyitvatartási időben :) 

• Balu1 likes this

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Megkerestem a gyári speckóját és abban ez áll az izzó cseréről.

6V2.4W1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az oldal ahonnan származik az ez volt:

http://www.bumm.de/f...ungen/1706d.pdf

Elektromos szempontból azonos a benne lévővel, úgy megfelelne helyette..

Meg kell próbálni bele tenni. Ha úgy is a helyére kerül akkor a vetítési képe is jó lehet,

de ez nem biztos, hogy az izzószál azonos távolságra fog elhelyezkedni a gyáriéval,

akkor viszont nem lesz jó a vetítési képe.

Szerintem meg kell nézni a kiégett izzót és az újat. 

ha az izzószál szemre nagyjából azonos magasságban van a feltámasztó peremhez (a menetesnél ami ezt helyettesítheti), akkor jó lehet.

Szerintem próbáld ki, de még sokkal jobb lenne ha a hozzá ajánlott eredeti izzót

sikerülne beszerezni, de tudom, ma már ilyesmit nagyon nehéz megoldani.

Esetleg ha van türelmed végig keresni az eredeti izzóhoz a netes találatokat, akkor itt a linkje:

https://www.google.h...3 halogén izzó 

Edited by Balu1, 2016. March 31. - 22:44.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Sziasztok,

BnM Lumotec N lámpában kiégett az izzó. Szétszedtem, rugó nyomja ki az égőt, nem menetes. A helyére tehetem-e ezt?

http://ebike.hu/term...w-halogen-izzo/

A menetet leszámítva egyéb tulajdonságaiban stimmel, de gondolom, a rugó ezt is helyén tudja tartani. Vagy tévedek?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Közben kipróbáltam, hogy valójában mire képes ez a lámpa az éjszakában.

Így néz ki az út felület megvilágítás nélkül :

DSCF2084_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ilyen ezzel a lámpával megvilágítva :

DSCF2086_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ennek a tükörnek nagyon tetszik a fény elosztása.

A legkorszerűbb autókban használnak ehhez hasonló, számítógép tervezésű tükör rendszert.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Régebben találkoztam itt a kérdéssel, olcsó és használható

kerékpár lámpát melyiket érdemes megvenni, ha nem kell feltétlenül erős reflektor valakinek.

A Lidlben ma láttam egy lámpát, ami nem nagy teljesítményű (csak 1 Wattos, ami kevésnek tűnik) de sötét úton szerintem használható egyenletes fényt ad és elég távolra világít..
Az ára is elég kedvező, 3.999,-Ft a beépített akkuval, töltő USB vezetékkel és a csomagban lévő hátsó lámpával együtt.

A vetítési képe különösen jól lett kialakítva, mert távolra felül jóval több fényt vetít, mint közvetlenül magunk elé. Ezáltal a vele megvilágított út végig egyenletes megvilágítást kap. meglepő módon elég messzire eljuttatja a fényét.

Viszont túlságosan magasra nem vetít (ha jól lett felszerelve), vagyis nem vakítja a szembejövőket a speciális vetítő foncsor kialakításának köszönhetően.

Ami a lényeg még benne, hogy tölthető.

Van benne egy Lítium-ion akkumulátor ami USB csatlakozón keresztül akár egy powerbankról menet és üzem közben is tölthető az alján lévő mini USB csatlakozón keresztül. A külső akku egység (powerbank) lehet pl egy váz táskában is út közben ha szükséges.

Három fényerő fokozatra kapcsolható. A kisebbek inkább csak a KRESZ szerinti láthatóságot biztosítják.
Ha látni is szeretnénk, nem csak látszani, akkor azért érdemes a legnagyobb fényerő állásba kapcsolni, ahol kettő és fél órán keresztül képes világítani külső táplálás nélkül is. A legkisebb fényű állásban 10 óra működésre képes önmagában.

Arra viszont számítani kell, hogy amikor az akkuja lemerül, akkor egyik pillanatról a másikra kikapcsol.

Menet közben a fényerőből nem lehet az akku állapotára következtetni, mert a beállított fényerőt az utolsó pillanatig tartja.
Így egy külső táppal összekötve szinte bármennyi ideig használható a rá csatlakoztatott külső powerbank kapacitásától függően.

DSCF2070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

DSCF2073_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Tartozik hozzá egy hátsó vörös fényű lámpa is a csomagban, ami viszont 2 db AAA elemről működik és csak egy funkciót tud. Vagy bekapcsoljuk állandó folyamatos fényre, vagy kikapcsoljuk.

A képen a rá csatlakoztatott powerbank nem a gyári tartozéka, csak éppen lemerült a benne lévő a kettő és fél óra után a próbánál.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Nem látod a hátsót? 

Ráköszöntem és megfordult. 

Most jobban megnézheted, a hátsót. 

...az öt ledeset.

e53604ce2d98ae2c9f43b23b0e18a835.jpg

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Teljesen jó ez az öt ledes hátsó...   :)

(nagykép)

Valahogy én egyetlen ledet sem látok azon a hátsón :huh:

De hogy ezt előzni tilos, az tuti! B)